ATriumhuset

70-tallshuset minnet dem om en mørk og sliten badstue. Nå er det ikke til å kjenne igjen

Selv om det så ut som om tiden hadde stått stille i huset, visste Stine og Kenneth allerede på visning at dette ville de ha. Og siden har de begge dratt lasset i renoveringsprosessen.

HUSET FØR OPPUSSING: Da Stine og mannen kom på visning, så de at huset var gammelt og slitt. Likevel ble de bergtatt av de store vinduene, uterommet og alle mulighetene.
HUSET FØR OPPUSSING: Da Stine og mannen kom på visning, så de at huset var gammelt og slitt. Likevel ble de bergtatt av de store vinduene, uterommet og alle mulighetene. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Det var gulnet furu på alle veggene, og vi fikk følelsen av å komme inn i en mørk badstu.

– I tillegg luktet det innstengt og støvet, og vi kunne tydelig se på veggene hvor bildene og broderiene hadde hengt, smiler Stine.

Likevel ble de bergtatt av de store vinduene, uterommet, arkitekturen og alle mulighetene.

Og – ikke minst – redebygger-tendensene hadde begynt å melde seg.

Bud med ønske om inventar

Stine var gravid med tvillinger, og ville gjerne unngå babytid med tvillingvogn i andre etasje der de bodde.

Huset fra 1971 ble deres, og mens Stine var sengeliggende i store deler av svangerskapet, var det Kenneth som virkelig måtte til pers med oppussingen.

Han var på egen jobb på dagtid, dro hjem og hjalp Stine med middag, før det bar rett til huset for å pusse opp resten av kvelden og natten.

Slik gikk det i noen uker, før de flyttet inn lille julaften. Julaften ble feiret med nær familie, blant pappesker og de gamle møblene som fulgte huset.

– Vi la nemlig inn bud med ønske om at inventaret ble igjen. På den måten sikret vi oss mange fine designkupp, sier Stine.

FØR OPPUSSING: Familien valgte bevisst å legge inn bud med ønske om å beholde inventar. På den måten kunne de kapre mange fine designkupp.
FØR OPPUSSING: Familien valgte bevisst å legge inn bud med ønske om å beholde inventar. På den måten kunne de kapre mange fine designkupp. Foto: Privat
PEIS: Peisen fungerer som en type romdeler, og ikke minst som et smykke i rommet med den flotte fargen på flisene. Disse er fra Agrob Buchtal.
PEIS: Peisen fungerer som en type romdeler, og ikke minst som et smykke i rommet med den flotte fargen på flisene. Disse er fra Agrob Buchtal. Foto: Mint Agency

Les også: Brynjulf trodde ikke sine egne øyne da han kom i land og låste seg inn. Det ble starten på et eventyr

2,5 år på vent

Denne renoveringen var ikke gjort i en håndvending, spesielt når mye skulle gjøres selv, samtidig som de bodde der.

Det tok 2,5 år med babytid, planlegging, innsending av byggesøknader og anbudsrunder før de startet ordentlig med renoveringen.

– Når vi ser tilbake, må vi nesten klappe oss selv litt på skuldrene for hva vi har fått til! Men alternativet med å leie en dyr utleiebolig mens vi pusset opp fristet ikke, sier Stine.

Faktisk vil de anbefale andre å gjøre som dem om de har mulighet.

ÅPEN LØSNING: Familien har valgt å skape en mer åpen løsning, og har derfor tatt ned veggen som skilte kjøkkenet.
ÅPEN LØSNING: Familien har valgt å skape en mer åpen løsning, og har derfor tatt ned veggen som skilte kjøkkenet.
ÅPEN SONE: Den tidligere veggen mellom kjøkkenet og spisestuen er revet, til fordel for en åpen sone og siktlinjer gjennom rommet.
ÅPEN SONE: Den tidligere veggen mellom kjøkkenet og spisestuen er revet, til fordel for en åpen sone og siktlinjer gjennom rommet. Foto: Mint Agency

– Hadde vi bodd et annet sted under oppussingen, måtte en av oss ha blitt igjen hjemme når barna var lagt.

– Nå kunne vi legge barna i underetasjen, mens begge fikk mulighet til å gå opp å jobbe utover kvelden. For oss fungerte det utmerket.

Les også (+): Sønnen vår flyttet inn med kjæresten. Så viste hun sitt sanne ansikt

To om prosjektet

For Stine er ikke en dame som bretter tøy og passer barn mens mannen skrur og maler. Hun er opptatt av at man alltid skal være to om prosjektet.

– Jeg kaster ut en påstand om at mange damer bare vil ha drømmehuset, men de er ikke bidragsytere. Dermed «mases» det på at mannen skal gjøre jobben, i stedet for at man drar lasset sammen.

STORE VINDUER: Familien ble forelsket i de store vinduene og valgte å bevare huset uttrykk, men med noen oppgraderinger.
STORE VINDUER: Familien ble forelsket i de store vinduene og valgte å bevare huset uttrykk, men med noen oppgraderinger. Foto: Mint Agency

– Her har jeg skrudd hele plattingen med en pod på øret mens Kenneth var med barna. Fantastisk egentid som virkelig anbefales, ler hun.

For å få oppussingsprosjektet til å komme vel i havn, har de hatt fokus på å være rause og gi hverandre kred, selv om hun stadig opplever at andre rundt kan henge igjen i de gamle kjønnsrollemønstrene.

– For eksempel har flere rundt oss kommentert at Kenneth har vært så flink med oppussingen. Og en gang da vi begge sto ute og jobbet i snekkerklær, lurte noen på om han var snekker. Hallo, jeg sto også der i arbeidsklærne mine, ler Stine.

Der Kenneth er handy og perfeksjonistisk, er Stine mer utålmodig og vil først og fremst ha ting gjort.

– På sett og vis er jeg glad for det, for det blir jo fint til slutt, selv om det krever mye av meg å vente, sier hun.

KJØKKEN FØR: Slik så kjøkkenet ut før oppussingen.
KJØKKEN FØR: Slik så kjøkkenet ut før oppussingen. Foto: Privat
U-KJØKKEN: Legg merke til den fine, frittstående Smeg-komfyren. Kjøkkeninnredningen og benkeplate er fra Ikea. Veggene er malt i Washed Linen, og i sprutsonen er det malt med Trestjerners gulvmaling i samme nyanse. Vegglampene er fra Ifø Electric. TipsSprutsonen er malt med gulvmaling for en mer slitesterk og vaskbar overflate.
U-KJØKKEN: Legg merke til den fine, frittstående Smeg-komfyren. Kjøkkeninnredningen og benkeplate er fra Ikea. Veggene er malt i Washed Linen, og i sprutsonen er det malt med Trestjerners gulvmaling i samme nyanse. Vegglampene er fra Ifø Electric. TipsSprutsonen er malt med gulvmaling for en mer slitesterk og vaskbar overflate. Foto: Mint Agency
SPISEKROK: Kjøkkenet har fått spisekrok med plassbygget sittebenk med oppbevaring. Her er det sydd sittepute av en madrass. På veggen henger en miks av bilder av beste- og oldeforeldre, navnefestgaver, selvlaget og vennelaget. Stoler og bord er kjøpt brukt.
SPISEKROK: Kjøkkenet har fått spisekrok med plassbygget sittebenk med oppbevaring. Her er det sydd sittepute av en madrass. På veggen henger en miks av bilder av beste- og oldeforeldre, navnefestgaver, selvlaget og vennelaget. Stoler og bord er kjøpt brukt. Foto: Mint Agency

Beisfarger fra 70-tallet

Den største utfordringen har kanskje vært å bestemme seg for hva man skal bevare og ikke.

For eksempel ønsket de samme farge på vindusforingene og listverket som de opprinnelige.

De har vært opptatt av å ta vare på noe av det gamle. Ved en tilfeldighet kom de over en katalog med Magnorvinduet, med beisfarger fra 70-tallet.

STUE FØR: Slik så stua ut før oppussingen. Familien likte beisfargene fra 70-tallet.
STUE FØR: Slik så stua ut før oppussingen. Familien likte beisfargene fra 70-tallet.
STORE VINDUER: Og dette var det Stine og Kenneth falt aller mest for; vinduene og lysinnslippet! Alle vinduene er skiftet ut, mens benken foran vinduene og Bulthaup-lampen fulgte med huset da de overtok.Se her!Vinduene og lysinnslippet var det de falt for!
STORE VINDUER: Og dette var det Stine og Kenneth falt aller mest for; vinduene og lysinnslippet! Alle vinduene er skiftet ut, mens benken foran vinduene og Bulthaup-lampen fulgte med huset da de overtok.Se her!Vinduene og lysinnslippet var det de falt for! Foto: Mint Agency
WOODONWOOD: Stine kaller stilen sin for «wood on wood», siden hun elsker lunheten fra ulikt treverk. Det gamle paneltaket er beholdt. På endeveggen henger bokhyller funnet på Finn. Hunterstolene, designet av Torbjørn Afdal i 1960, fulgte med huset, og kelimteppet er fra gjenbruksbutikken på Ikea.
WOODONWOOD: Stine kaller stilen sin for «wood on wood», siden hun elsker lunheten fra ulikt treverk. Det gamle paneltaket er beholdt. På endeveggen henger bokhyller funnet på Finn. Hunterstolene, designet av Torbjørn Afdal i 1960, fulgte med huset, og kelimteppet er fra gjenbruksbutikken på Ikea. Foto: Mint Agency

Dermed fikk de en original brunfarge fra 70-tallet, perfekt til huset.

– Sånne ting synes vi er gøy, og det kan vi bruke mye tid på. For ikke å snakke om hvor fantastisk det er med en slik service.

Interiøret bestemmer de også sammen, her er det ikke slik at mannen renoverer og kona innreder og pynter.

Les også: – Da han hørte at det parkerte en bil ovenfor hytta under visningen, var han snar og utbrøt; jeg tar den

Bruktfunn

De har en miljøtanke bak alt, og faktisk er nesten ingenting kjøpt nytt. Mange av tingene i huset er fra loppemarkeder i Sverige, der familien har sommerhus.

– Om sommeren er vi innom minst tyve forskjellige loppis. Vi ser etter alt fra bruksting til designkupp, sier Stine.

BRUKT: Det eneste som er kjøpt nytt i spisestuen er stålampen fra Muuto, og den kom i hus på grunn av et gavekort de fikk. Veggene er malt i Washed Linen fra Jotun Lady.
BRUKT: Det eneste som er kjøpt nytt i spisestuen er stålampen fra Muuto, og den kom i hus på grunn av et gavekort de fikk. Veggene er malt i Washed Linen fra Jotun Lady. Foto: Mint Agency

Selv om de selvfølgelig påvirkes av trender og svingninger som alle andre, har målet vært et hus som ikke er basert på hva som er hot akkurat nå.

Resultatet er et tidløst interiør det er vanskelig å plassere i en tidsepoke.

– Begge er veldig glade i ting, men vi trives best i en miks av bruktfunn, råhet og upolert patina, sammen med ekte materialer og funksjonelle løsninger.

I tillegg skal det være rom og plass for hele familien, her skal det synes at det bor nettopp en familie med to små gutter.

Legoen ligger lett tilgjengelig i kasser under vegghyllene i stuen, og det er lov å leke fritt.

– Hjemmet vårt er heldigvis ikke et plettfritt, innøvd show vi skal vise frem, sier Stine.

– Ikke vær redd for å prøve og feile, det meste kan rettes opp i.

– Mange damer er ikke bidragsytere, de bare ønsker seg drømmehuset. Det blir mye morsommere hvis du tør å bidra selv. Bruk google og YouTube, så klarer du det meste. Her har barna blitt spurt om pappa har bygget så fin platting. «Nei, mamma har», svarer de da, med den største selvfølgelighet. Det synes jeg er fint.

Lag en Instagram-konto eller annen type «arkiv» som dokumenterer prosessen, det er så gøy å ha i ettertid.

Gå tilbake og se på hva du har stått i og ikke minst fått til. I det siste har det kommet flere Instagram-kontoer med damer som pusser opp, og det synes jeg er superinspirerende.

Beregne mer tid enn du tror, typ dobbelt så mye tid. Og alt blir også litt dyrere enn du tror.

Se mer

Se flere bilder under:

WASHED LINEN: Alle veggene i huset, bortsett fra i gangen, er malt i fargen Washed Linen. Den oppfører seg forskjellig fra rom til rom, og på soverommet ser den nesten blå ut. Sengegavlen er fra Jotex, taklampen og sengetøyet fra Ikea og nattbordet fra Proni Design.
WASHED LINEN: Alle veggene i huset, bortsett fra i gangen, er malt i fargen Washed Linen. Den oppfører seg forskjellig fra rom til rom, og på soverommet ser den nesten blå ut. Sengegavlen er fra Jotex, taklampen og sengetøyet fra Ikea og nattbordet fra Proni Design. Foto: Mint Agency
SOFATREKK: Det eneste som er nytt i sofakroken er sofatrekket! Ellers er Stine en racer når det gjelder å finne det hun ønsker seg brukt. De to keramikklysestakene til venstre har hun laget selv, på keramikkurs. Putene i sofaen er fra gjenbruksbutikken på Ikea, og kartet fra et loppemarked i Sverige.
SOFATREKK: Det eneste som er nytt i sofakroken er sofatrekket! Ellers er Stine en racer når det gjelder å finne det hun ønsker seg brukt. De to keramikklysestakene til venstre har hun laget selv, på keramikkurs. Putene i sofaen er fra gjenbruksbutikken på Ikea, og kartet fra et loppemarked i Sverige. Foto: Mint Agency
ULIKE SONER: Knutepunktet i huset er der yttergangen møter trappen til underetasjen og gangen inn mot soverommet og badet. Gangen har fått Pax-skap fra Ikea fra gulv til tak, og for å virkelig ramme inn rommet, er både taket og veggene malt i NCS S7010-G10Y. Håndtakene er fra Beslag. Bruk farger for å markere ulike soner.
ULIKE SONER: Knutepunktet i huset er der yttergangen møter trappen til underetasjen og gangen inn mot soverommet og badet. Gangen har fått Pax-skap fra Ikea fra gulv til tak, og for å virkelig ramme inn rommet, er både taket og veggene malt i NCS S7010-G10Y. Håndtakene er fra Beslag. Bruk farger for å markere ulike soner. Foto: Mint Agency
KOMMODEREKKE FRA IKEA: En Nordli kommoderekke fra Ikea er malt i samme farge som veggen, og påsatt topp-plate. Knaggrekkene er fra Norrgavel og flisene i Terrazzo fra Elingaardgruppen.
KOMMODEREKKE FRA IKEA: En Nordli kommoderekke fra Ikea er malt i samme farge som veggen, og påsatt topp-plate. Knaggrekkene er fra Norrgavel og flisene i Terrazzo fra Elingaardgruppen. Foto: Mint Agency
PERGOLA OG LOUNGESOFA: Stine og Kenneth har bygget pergola og loungesofa i denne delen av det store uteområdet. Stine har sydd trekk til madrasser, med stoff fra Selfmade. Putene i sofaen og stoler og bord er fra Ikea.
PERGOLA OG LOUNGESOFA: Stine og Kenneth har bygget pergola og loungesofa i denne delen av det store uteområdet. Stine har sydd trekk til madrasser, med stoff fra Selfmade. Putene i sofaen og stoler og bord er fra Ikea. Foto: Mint Agency
UTEKJØKKEN: I denne enden av hagen har familien fått et eget utekjøkken og stor spiseplass under pergolaen.
UTEKJØKKEN: I denne enden av hagen har familien fått et eget utekjøkken og stor spiseplass under pergolaen. Foto: Mint Agency
GAMMEL PLANLØSNING: Familien hadde tidligere flere vegger. Nå har de skapt en mer åpen løsning.
GAMMEL PLANLØSNING: Familien hadde tidligere flere vegger. Nå har de skapt en mer åpen løsning. Foto: Mint Agency
NY PLANTEGNING: vegg mellom kjøkken og spis er fjernet, og takhøyden gått fra 2,20 til 3,50.
NY PLANTEGNING: vegg mellom kjøkken og spis er fjernet, og takhøyden gått fra 2,20 til 3,50. Foto: Mint Agency

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2023, og sist oppdatert 14/09 2023.

Les også