blått til lyst

Leiligheten hadde knapt blitt pusset opp siden den var ny for 120 år siden ...

Nå er den blitt et harmonisk hjem preget av eiernes sans for vakre gjenstander og blå nyanser.

Ved å åpne mer opp mellom stuen og kjøkkenet, ble dette til et felles område samtidig som de to sonene fortsatt oppleves som egne rom. Den antikke kommoden er innkjøpt hos det svenske auksjonshuset Bukowskis. Spisebordet er kjøpt via Finn.no og overflatebehandlet med blank lakk. Stolene i konjakkfarget skinn er klassiske Syveren av Arne Jacobsen for Fritz Hansen. Over bordet henger PH-pendelen i opalglass. Teppet er fra Green Apple.
Ved å åpne mer opp mellom stuen og kjøkkenet, ble dette til et felles område samtidig som de to sonene fortsatt oppleves som egne rom. Den antikke kommoden er innkjøpt hos det svenske auksjonshuset Bukowskis. Spisebordet er kjøpt via Finn.no og overflatebehandlet med blank lakk. Stolene i konjakkfarget skinn er klassiske Syveren av Arne Jacobsen for Fritz Hansen. Over bordet henger PH-pendelen i opalglass. Teppet er fra Green Apple. Foto: Elisabeth Aarhus
Publisert

Dersom du vandrer nedover Odins gate på Frogner en varm, solfylt dag i på forsommeren, er muligheten stor for at du kjenner duften fra de blomstrende syrintrærne som smykker gaten. Den samme duften finner kanskje veien helt opp til tredje etasje og inn gjennom verandadøren til en leilighet der klassisk møbelkunst og moderne former forenes. Interiøret utstråler noe av den samme dempede skjønnheten som preger trærne utenfor. Her er ingenting prangende eller forstyrrende, i stedet finner vi nydelige tekstiler, god romfølelse og en samstemt fargeskala.

Blått til lyst

Apropos farger, så merker besøkende raskt de mange innslagene av blått som finnes i hele boligen. – Det blå temaet finnes i alt fra hallens turkisblå vegger og den blå puffen i stuen til soverommets stormønstrede tapet, forteller interiørdesigner Camilla Simonsen i Happy Chair. Hun har hjulpet eierne, et par i 30-årene, med renoveringen. Da hun ble engasjert, var hverken palett eller planløsning på plass. Leiligheten hadde knapt blitt pusset opp i løpet av de rundt 120 årene som var gått siden bygården i jugendstil sto klar, og måtte derfor totalrenoveres.
– Det har vært utrolig gøy å være med helt fra starten av og kunne samarbeide med så involverte oppdragsgivere, sier hun.

Her bor

Et ungt og aktivt par i
30-årene som jobber innen
helse og eiendom. Leiligheten
er på 115 kvadratmeter og
ligger i tredje etasje i en
gammel bygård i bydel
Frogner i Oslo. 

Stuens generøse proporsjoner og store takhøyde skaper en flott ramme rundt innredningen. Et stort karnapp gir godt lysinnslipp og har en dør som leder ut til balkongen utenfor. Veggene er malt i Tidløs fra Jotun, mens gulvet er enstavs eikeparkett er fra Flotte Gulv. De lange silkegardinene er sydd på mål i stoff fra Green Apple, der også stoffet i den antikke stolen er fra. Lampene på sidebordene og veggen er fra Vaughan Designs, mens takspottene er fra Flos.
Stuens generøse proporsjoner og store takhøyde skaper en flott ramme rundt innredningen. Et stort karnapp gir godt lysinnslipp og har en dør som leder ut til balkongen utenfor. Veggene er malt i Tidløs fra Jotun, mens gulvet er enstavs eikeparkett er fra Flotte Gulv. De lange silkegardinene er sydd på mål i stoff fra Green Apple, der også stoffet i den antikke stolen er fra. Lampene på sidebordene og veggen er fra Vaughan Designs, mens takspottene er fra Flos. Foto: Elisabeth Aarhus

Leiligheten består av tre soverom og to bad samt kjøkken og stue. De sosiale områdene vender ut mot gaten, mens soverommene ligger inn mot en fredfull bakgård. Opprinnelig fantes det en vegg mellom kjøkkenet og stuen som i forbindelse med oppussingen ble delvis fjernet. – Kjøkkenet var ikke så stort, og her ble det derfor åpnet mer opp mot stuen. Men ikke mer enn at det fortsatt føles som to tydelig definerte rom, forklarer Camilla. Det er en løsning som sørger for god flyt, samtidig som det bidrar til å beholde det klassiske uttrykket til leiligheten.
– Det var viktig å sørge for en utforming som var mer praktisk og tidsriktig, samtidig som leilighetens sjel skulle ivaretas. Og selvsagt har målet hele tiden vært å skape et hyggelig hjem!

Interiørdesignerens tips

• Ved å velge en farge som går gjennom hele hjemmet, skapes en helhetsfølelse som gir ro. Dessuten vil interiøret oppleves som mer harmonisk og behagelig enn hvis hvert rom har en helt unik palett slik at du må omstille deg hver gang du går fra et rom til et annet.

• Hovedfargen i innredningen kan være i ulike nyanser, og skal ikke dominere, men tilføres i passe doser. For eksempel i form av et tapet i et rom og en pyntepute i et annet.

• Bland gamle møbler, antikviteter, kunst og moderne design for et mer personlig preg.

• Husk at kontraster skaper liv! Det at alt ikke matcher eller passer helt perfekt, inn gjør interiøret mer interessant.

Kilde: Interiørdesigner Camilla Simonsen

<b>NOE GAMMELT OG NOE NYTT:</b> Sofaen, lenestolene, puffen og teppet er alle fra Green Apple. Over sofaen henger et gammelt maleri som eierne hadde fra tidligere. Sidebordene er kjøpt i en antikvitetsbutikk, mens sofabordet er fra Ellos. 
NOE GAMMELT OG NOE NYTT: Sofaen, lenestolene, puffen og teppet er alle fra Green Apple. Over sofaen henger et gammelt maleri som eierne hadde fra tidligere. Sidebordene er kjøpt i en antikvitetsbutikk, mens sofabordet er fra Ellos.  Foto: Elisabeth Aarhus
<b>BLÅGRØNT KJØKKEN:</b> Kjøkkeninnredningen er spesialtilpasset og malt i den blågrønne kuløren Pigeon fra Farrow &amp; Ball. Benkeplaten i hvit kompositt har underlimt vask fra Blanco. Armaturen er fra Tapwell og flisene over kokesonen er fra Fired Earth. Knottene er fra R. Bergersen.
BLÅGRØNT KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen er spesialtilpasset og malt i den blågrønne kuløren Pigeon fra Farrow & Ball. Benkeplaten i hvit kompositt har underlimt vask fra Blanco. Armaturen er fra Tapwell og flisene over kokesonen er fra Fired Earth. Knottene er fra R. Bergersen. Foto: Elisabeth Aarhus
<b>ØYLIV:</b> Eierne ønsket både kjøkkenøy og stor spiseplass. For å få rom til begge deler, ble det en ren arbeidsøy uten sitteplasser. Krakken i forgrunnen er fra Bond Street Essentials, mens Bestlite-lampen på veggen er bestilt hos Studio Kvänum. 
ØYLIV: Eierne ønsket både kjøkkenøy og stor spiseplass. For å få rom til begge deler, ble det en ren arbeidsøy uten sitteplasser. Krakken i forgrunnen er fra Bond Street Essentials, mens Bestlite-lampen på veggen er bestilt hos Studio Kvänum.  Foto: Elisabeth Aarhus
<b>GODT GREP:</b> Knottene er fra R. Bergersen. 
GODT GREP: Knottene er fra R. Bergersen.  Foto: Elisabeth Aarhus
<b>FREDFYLT:</b> Soverommet er innbydende innredet med tapetet Beech i varianten Bluegrass fra Lewis &amp; Wood. Det blå temaet går igjen også i kantbåndet som følger formen til den spesiallagde sengegavlen fra Green Apple. 
FREDFYLT: Soverommet er innbydende innredet med tapetet Beech i varianten Bluegrass fra Lewis & Wood. Det blå temaet går igjen også i kantbåndet som følger formen til den spesiallagde sengegavlen fra Green Apple.  Foto: Elisabeth Aarhus
<b>INTEGRERT:</b> Garderoben er bygget på mål og malt i den greige fargen 0552 Tudor fra Jotun. 
INTEGRERT: Garderoben er bygget på mål og malt i den greige fargen 0552 Tudor fra Jotun.  Foto: Elisabeth Aarhus
<b>EN SUITE:</b> Fra hovedsoverommet er det direkte ankomst til et av leilighetens to bad. Lenestolen i lyst linstoff hadde eierne fra før.
EN SUITE: Fra hovedsoverommet er det direkte ankomst til et av leilighetens to bad. Lenestolen i lyst linstoff hadde eierne fra før. Foto: Elisabeth Aarhus
<b>SKREDDERSYDD:</b> Badet har gulv fra Fired Earth, der også de mørkeblå flisene i dusjen kommer fra. Innredningen er spesialbygd og malt i 5030 St. Pauls Blue, mens veggene er malt i 1024 Tidløs, begge fra Jotun.
SKREDDERSYDD: Badet har gulv fra Fired Earth, der også de mørkeblå flisene i dusjen kommer fra. Innredningen er spesialbygd og malt i 5030 St. Pauls Blue, mens veggene er malt i 1024 Tidløs, begge fra Jotun. Foto: Elisabeth Aarhus

Denne saken ble første gang publisert 21/03 2023.

Les også