selvgjort og velgjort

– Jeg mener vi har greid å skape Frogner-følelse på Heimdal. Det skal man ikke kimse av!

Den klassiske sveitservillaen på Heimdal i Trondheim er full av detaljer og kreative løsninger Maja Sætran og mannen Remi har laget selv.

<b>PLASS TIL ALLE:</b> I det som opprinnelig var spisestuen har familien innredet en stor og åpen stue, med store møbler som rommer hele familien med flere. Det store teppet på 3 x4 meter, fra Trendcarpet, gjør rommet lunt og innbydende. Sofaen Marmont fra Jotex er over fire meter lang, men kan settes sammen i mange formasjoner. Det store, klassiske speilet fra Nordal understreker både romfølelsen og det klassiske. 
PLASS TIL ALLE: I det som opprinnelig var spisestuen har familien innredet en stor og åpen stue, med store møbler som rommer hele familien med flere. Det store teppet på 3 x4 meter, fra Trendcarpet, gjør rommet lunt og innbydende. Sofaen Marmont fra Jotex er over fire meter lang, men kan settes sammen i mange formasjoner. Det store, klassiske speilet fra Nordal understreker både romfølelsen og det klassiske.  Foto: Anne-Line Bakken
Publisert

Bydelen Heimdal er et fredelig, lite sentrum fullt av hyggelige butikker og kafeer, bare en kort busstur fra travle Trondheim sentrum. Sveitservillaen fra 1910 var et av de første husene på Perslia, et lite trafikkert boligstrøk med Bymarka som nærmeste nabo. Her bader store rom i lyset fra høye vinduer. Den fantastiske utsikten kan nytes fra en innglasset veranda, og takhøyden står ikke tilbake for den du finner i en herskapelig bygårdsleilighet.

Planen var å flytte rett inn

Familien overtok huset i 2020. Det var nyoppusset, og planen var derfor å flytte rett inn. Ting har det imidlertid rett som det er med å balle på seg. Maja og Remi er et godt over gjennomsnittlig kreativt og handy team, og i tillegg til praktiske evner, er de begge utstyrt med det Maja selvironisk karakteriserer som overdreven optimisme. Kort fortalt: Det som startet som noen småendringer, endte i totaloppussing av hele hovedetasjen – ny planløsning inkludert. Ikke direkte planlagt, men:

Som småbarnsmor setter Maja stor pris på de mange koselige sonene i huset. – Jeg finner alltid en rolig krok hvor jeg kan nyte en varm kopp kaffe i fred! Katten Pia ser heller ikke ut til å ha noe imot en kosestund i teddy-sofaen fra Jotex.
Som småbarnsmor setter Maja stor pris på de mange koselige sonene i huset. – Jeg finner alltid en rolig krok hvor jeg kan nyte en varm kopp kaffe i fred! Katten Pia ser heller ikke ut til å ha noe imot en kosestund i teddy-sofaen fra Jotex. Foto: Anne-Line Bakken

– Definitivt verdt det, sier Maja. Kjøkkenet, som ble flyttet inn i den største stua, fikk separat pantry, et grep paret er grenseløst fornøyde med. Det gamle kjøkkenet fikk nytt liv som et stort og praktisk vaskerom med integrert garderobe. Den opprinnelige peisen ble ofret til fordel for en moderne kakkelovn. Alle gulv i hovedetasjen fikk ilagt varme og gulv i fiskebensmønster. På veggene satte paret opp speilpanel på alle vegger. Det satte virkelig prikken over i-en, mener Maja.

– Siden huset er en sveitservilla, ville vi ivareta det opprinnelige preget. At vi har fått til det og samtidig spedt på med ekstra klassiske detaljer, er noe av det jeg setter aller størst pris på!

Majas forkjærlighet for naturmaterialer, og dermed også naturlige fargenyanser og sammensetninger, er tydelig i hele hjemmet. Varme jordtoner, tre, lyse tekstiler og store, grønne planter går igjen i de fleste rom. I tillegg til det klassiske skjeler Maja til stilartene wabi-sabi og japandi.

Fin balanse

– Jeg har riktignok ikke kunnet kjøre på med det for fullt her hjemme, da det ville krasjet med stilen til huset. Likevel tror jeg at jeg har fått til en fin balanse mellom det klassiske og det moderne, med mange personlige innslag, sier Maja. Selv om hun følger med på hva som skjer i interiørverdenen, mener hun at personlig stil, ikke trender, bør være basen i ethvert hjem. Derfor innreder hun gjerne med arvegods, reiseminner og loppisfunn, eller, best av alt: Hjemmelaget. Huset er fullt av vakre detaljer som det nevenyttige paret har stått for selv. Som lampen over spisebordet, laget av Maja, eller utallige Ikea-kjøp som har fått eksklusivt preg med kreative, om enn relativt enkle grep.

I huset har paret innredet flere hyggelige soner, et kjærkomment grep for travle småbarnsforeldre:

– Jeg finner alltid en rolig krok der jeg kan nyte en varm kopp kaffe i fred, enten det er i daybeden på kjøkkenet, eller om jeg sniker meg ut i den nydelige vinterhagen.

HER BOR:

Maja Sætran, eiendomsmegler, og Remi Drikakisi, elektroinstallatør og selvstendig næringsdrivende. Sammen har de barna Edvin (7) og Iben (5), og en på vei. Huset er en klassisk sveitservilla på 220 kvm over tre plan. Da det ble bygget i 1910 var det et av de første og eneste husene på Perslia, som nå er et tettbygd boligstrøk. Villaen har god takhøyde, store rom, glassveranda –
og fantastisk utsikt!

Instagram: @bobest.ig

En gjennomgående lun og innbydende atmosfære preger ellers hele hjemmet, akkurat slik Maja ønsket det.

KLASSISK ELEGANSE: Stuen er malt i fargen Washed Linen fra Jotun. Taklampen Gross er fra By Rydéns. Katten Pia håper på sin side at fotoseansen forhåpentlig snart er et tilbakelagt faktum, og lurer på om det ikke snart er mat?
KLASSISK ELEGANSE: Stuen er malt i fargen Washed Linen fra Jotun. Taklampen Gross er fra By Rydéns. Katten Pia håper på sin side at fotoseansen forhåpentlig snart er et tilbakelagt faktum, og lurer på om det ikke snart er mat? Foto: Anne-Line Bakken
SANS FOR SAMLING: På sofabordet Graham fra Jotex møtes en hesteskulptur som Majas mor fant på et loppemarked i Sverige, en vase med grønt og en lysestake fra Plantasjen. LV-boken er en gave fra Majas søster.
SANS FOR SAMLING: På sofabordet Graham fra Jotex møtes en hesteskulptur som Majas mor fant på et loppemarked i Sverige, en vase med grønt og en lysestake fra Plantasjen. LV-boken er en gave fra Majas søster. Foto: Anne-Line Bakken

– Litt nostalgisk og ærverdig vil jeg også tørre å påstå at det har blitt. Jeg mener vi har greid å skape Frogner-følelse på Heimdal. Det skal man ikke kimse av!

Helt ferdig er imidlertid huset ikke. Det blir det neppe heller. For Maja elsker sine små og store prosjekter, og det neste er allerede planlagt. Remi vet det bare ikke ennå …

MAJAS BESTE TIPS

• Sørg for nok oppbevaring, og at alt har en plass. Dette er første bud om man ønsker et lettstelt hjem!

• Basen bør være personlig. Jeg liker når man kan se hvem som i et hjem ut fra valgene som er tatt.

• Jeg henter masse inspirasjon fra Pinterest, og lager gjerne en tavle for hver krok jeg skal innrede.

• Ikke forhast deg! Om man har kjøpt inn alt til hjemmet i en sjau, blir det ofte upersonlig. Ta for deg en krok av gangen.

• Det tar tid å bo seg inn. Planlegg godt. Spar opp til ting du ønsker deg, og ta høyde for leveringstid.Ikke handle på impuls. Noen ganger treffer man, men ofte blir det opphopning av ræl!

• Selg unna for hver nye ting som kommer inn. Man ser seg ofte blind på antall ting etter hvert. Jeg tar et par skikkelige sjauer i året hvor jeg later som jeg styler til salg. Alt du ikke vil ha fremme da, kan du egentlig selge unna.

Styling: Beate Roald Aune

DJEVELEN ER I DETALJENE: Huset var ferdig oppusset da Maja og familien overtok, men ettersom hun og Remi begge er både handy og i overkant optimistiske, pusset de opp hele hovedetasjen likevel. Blant oppgraderingene de er mest fornøyd med, er speilpanelene de fikk satt opp på alle vegger. - Det satte virkelig prikken over i-en!
DJEVELEN ER I DETALJENE: Huset var ferdig oppusset da Maja og familien overtok, men ettersom hun og Remi begge er både handy og i overkant optimistiske, pusset de opp hele hovedetasjen likevel. Blant oppgraderingene de er mest fornøyd med, er speilpanelene de fikk satt opp på alle vegger. - Det satte virkelig prikken over i-en! Foto: Anne-Line Bakken
HJEMMETS HJERTE: Spisestuen er på ingen måte forbeholdt måltider. Her perles og prates det, og utallige hobbyprosjekter har blitt til rundt bordet. De doble Ivar-skapene fra Ikea rett ved spisebordet er en genial løsning om man ønsker lett tilgjengelig oppbevaring for hobbysaker og lignende, tipser Maja. Man slipper rot, og kan lett ta frem og rydde vekk prosjekter. Skapene er malt i samme farge som veggen, Tidløs fra Jotun. Lampen er laget av Maja selv, oppskrift finnes på hennes Instagram-konto. Bordet er Ikeas Mörbylånga, og stolene er fra Reforma Stockholm. Klokken på veggen er kjøpt hos Biltema.
HJEMMETS HJERTE: Spisestuen er på ingen måte forbeholdt måltider. Her perles og prates det, og utallige hobbyprosjekter har blitt til rundt bordet. De doble Ivar-skapene fra Ikea rett ved spisebordet er en genial løsning om man ønsker lett tilgjengelig oppbevaring for hobbysaker og lignende, tipser Maja. Man slipper rot, og kan lett ta frem og rydde vekk prosjekter. Skapene er malt i samme farge som veggen, Tidløs fra Jotun. Lampen er laget av Maja selv, oppskrift finnes på hennes Instagram-konto. Bordet er Ikeas Mörbylånga, og stolene er fra Reforma Stockholm. Klokken på veggen er kjøpt hos Biltema. Foto: Anne-Line Bakken
GODT UTNYTTET: Kjøkkenet var opprinnelig husets stue nummer to. Her er plassen makset ut, og familien nyter nå et stort og velfungerende kjøkken med kjøkkenøy, pantry og spisestue. Kjøkkenfrontene fra Ikea har Maja selv malt i fargen Cashmere fra Jotun. Den innholdsrike prosessen er dokumentert på hennes Instagram-konto @bobest.ig. Resultatet var vel verdt det!
GODT UTNYTTET: Kjøkkenet var opprinnelig husets stue nummer to. Her er plassen makset ut, og familien nyter nå et stort og velfungerende kjøkken med kjøkkenøy, pantry og spisestue. Kjøkkenfrontene fra Ikea har Maja selv malt i fargen Cashmere fra Jotun. Den innholdsrike prosessen er dokumentert på hennes Instagram-konto @bobest.ig. Resultatet var vel verdt det! Foto: Anne-Line Bakken
VARMEKILDE: Den vakre kakkelovnen, kjøpt hos Unik Varme, understreker det klassiske og herskapelige preget. Benkeplaten i portugisisk marmor, kjøpt hos Ellingard Collection, stammer fra et restparti fra det nye Nasjonalmuseet i Oslo.
VARMEKILDE: Den vakre kakkelovnen, kjøpt hos Unik Varme, understreker det klassiske og herskapelige preget. Benkeplaten i portugisisk marmor, kjøpt hos Ellingard Collection, stammer fra et restparti fra det nye Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: Anne-Line Bakken
HVERDAGSLUKSUS: Et eget pantry er fantastisk! Her oppbevares alt av tørrmat, juleservise og kjøkkenmaskiner. Maja kan aldri tenke seg å leve uten igjen. Innredningen er Ikeas Vadholma. Hyllene er Lack-hyller, også fra Ikea, kappet til for å passe. Rommet er malt i fargen Mohair fra Jotun. Benkeplaten er den samme som på kjøkkenet.
HVERDAGSLUKSUS: Et eget pantry er fantastisk! Her oppbevares alt av tørrmat, juleservise og kjøkkenmaskiner. Maja kan aldri tenke seg å leve uten igjen. Innredningen er Ikeas Vadholma. Hyllene er Lack-hyller, også fra Ikea, kappet til for å passe. Rommet er malt i fargen Mohair fra Jotun. Benkeplaten er den samme som på kjøkkenet. Foto: Anne-Line Bakken
DRØMMEROM: God takhøyde og store rom med rosetter gjør at husets fem soverom er både innbydende og koselige. Hovedsoverommet er malt i den behagelige og beroligende fargen Mellow fra Jotun.
DRØMMEROM: God takhøyde og store rom med rosetter gjør at husets fem soverom er både innbydende og koselige. Hovedsoverommet er malt i den behagelige og beroligende fargen Mellow fra Jotun. Foto: Anne-Line Bakken
Garderobesystemet Nordkisa er fra Ikea. På hyllen står en byste fra Jotex som Maja har spraymalt. Stolen er fra Reforma Stockholm.
Garderobesystemet Nordkisa er fra Ikea. På hyllen står en byste fra Jotex som Maja har spraymalt. Stolen er fra Reforma Stockholm. Foto: Anne-Line Bakken
Det grønne soverommet har fått beholde fargen det hadde da familien overtok. Nattbordene er fra Smartwood. Bildet på veggen er av Anna Mörner, fra The Poster Club.
Det grønne soverommet har fått beholde fargen det hadde da familien overtok. Nattbordene er fra Smartwood. Bildet på veggen er av Anna Mörner, fra The Poster Club. Foto: Anne-Line Bakken
ROSA OASE: Ibens rom er malt i fargen Warm Blush fra Jotun, og innredet med to stålsenger fra Ikea. Lekekjøkkenet er et Ikea-hack: Maja har malt alle detaljene i farger som harmonerer med resten av rommet.
ROSA OASE: Ibens rom er malt i fargen Warm Blush fra Jotun, og innredet med to stålsenger fra Ikea. Lekekjøkkenet er et Ikea-hack: Maja har malt alle detaljene i farger som harmonerer med resten av rommet. Foto: Anne-Line Bakken
TIDLØS ELEGANSE: Badet var pusset opp av tidligere eiere, og det behagelige og tidløse rommet har fått stå som det var.
TIDLØS ELEGANSE: Badet var pusset opp av tidligere eiere, og det behagelige og tidløse rommet har fått stå som det var. Foto: Anne-Line Bakken
TIDSSPARENDE: I vaskerommet oppbevares hele familiens klær. I tillegg har rommet fått et oppbevaringssystem for vinter- og sommergarderobe.

- Jeg unner enhver småbarnsfamilie et vaskerom kombinert med full garderobe. Å ha alt av klær og utstyr på ett og samme sted har smart meg for timevis med husarbeid!
TIDSSPARENDE: I vaskerommet oppbevares hele familiens klær. I tillegg har rommet fått et oppbevaringssystem for vinter- og sommergarderobe. - Jeg unner enhver småbarnsfamilie et vaskerom kombinert med full garderobe. Å ha alt av klær og utstyr på ett og samme sted har smart meg for timevis med husarbeid! Foto: Anne-Line Bakken

Denne saken ble første gang publisert 21/03 2023.

Les også