Førjulskos med bakst

Fersk gjærbakst til jul

Mange forbinder jul med kaker, men fersk gjærbakst er også nydelig til frokost og lunsj. Ei skive julekake til kaffen eller en luftig bolle til søndagsfrokosten. I jula har man tid til å kose seg litt ekstra.

Boller er en sikker vinner. Bak en stor porsjon og frys ned. Fine å varme i ovnen når du får gjester.
Boller er en sikker vinner. Bak en stor porsjon og frys ned. Fine å varme i ovnen når du får gjester. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
Sist oppdatert

Pepperkakeboller

ca. 20 boller

1 kg hvetemel
1 pose tørrgjær
250 g melis
3 ts kardemomme
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
0,5 ts malt pepper
1 ts malt nellik
0,5 ts salt
2 dl melk
2,5 dl vann
200 g smør

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og bland dem sammen. Smelt smøret i en kjele og ha i melk og vann.
Elt deigen smidig med en eltekrok i ca. 10 minutter, så deigen henger godt sammen. Jeg pleier å holde igjen litt mel og heller tilsette etter hvert. Forhev bolledeigen
tildekket i ca. 30 minutter. Del opp deigen og rull til boller som du setter på et stekebrett. Dekk til bollene og la dem etterheve i 60-90 minutter på et lunt sted. Forvarm ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme. Hvis du vil, kan du pensle bollene med et sammenvispet egg. Stek bollene i 10–15 minutter eller til de har fått en gyllen farge. Avkjøles på rist. Kan med fordel fryses ned.

Deilige snurrer. Ingenting slår duften av nystekte snurrer i huset. Vår storfavoritt.
Deilige snurrer. Ingenting slår duften av nystekte snurrer i huset. Vår storfavoritt. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Snurrer med julevri

Bruk samme grunndeig som til pepperkakeboller, men uten krydder.

Fyll:

100 g mykt smør
4 ss brunt sukker
2 ts malt kanel
1 ts malt muskat
1 ts malt nellik
1 ts malt ingefær

Snurrene lages som vanlige kanelboller. Når deigen til pepperkakebollene er ferdig hevet, kjevler du den ut til en lang remse. Bland mykt smør med krydder. Smør det utover remsen med deig og strø over brunt sukker. Rull sammen og del i passende biter. Sett dem utover et stekebrett og etterhev på et lunt sted, i en drøy time. Forvarm ovnen til 200 grader over- og undervarme. Stekes gylne i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist. Kan fryses.

Vørterbrød minner meg om barndommen og mormor som serverte den med et tykt lag smør og brunost.
Vørterbrød minner meg om barndommen og mormor som serverte den med et tykt lag smør og brunost. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Vørterbrød

2–3 brød

500 g siktet rugmel
1 ts malt anis
1 ts malt koriander
1 ts malt nellik
1 ts malt pepper
3 dl helmelk
1 dl mørk sirup
50 g gjær
3,3 dl vørterøl (1 flaske)
500 g hvetemel
2 dl rosiner

Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet. Tilsett krydder. Varm opp melken i en kjele til den er fingervarm. Ha i sirupen. Løs den ferske gjæren opp i væsken. Ha i vørterøl. Hell blandingen i melblandingen. Ha i rosinene. Elt deigen godt og tilsett mer hvetemel til deigen slipper bollen og er passe fast. Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Del deigen i to eller tre like emner. Form dem til runde brød, og sett dem på et
stekebrett. Etterheves i 30 minutter. Stek brødene nederst i ovnen i ca. 40 minutter. Pensler du vørterbrødene med vann idet de tas ut av steke-ovnen, blir de blanke oppå.

Et deilig julebrød som er proppfullt av godsaker. Gir rask energi, og holder seg godt i flere dager.
Et deilig julebrød som er proppfullt av godsaker. Gir rask energi, og holder seg godt i flere dager. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Rosin- og fruktbrød

1 brød

2 dl havregryn
2 dl siktet speltmel
2 dl fullkorn hvetemel
1 dl sammalt hvete grov
1 dl rosiner
1 dl aprikos
2 ts natron
1 ts salt
4 dl yoghurt naturell
0,5 dl tyttebærsyltetøy
0,5 dl flytende honning

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Ha deretter i yoghurt, syltetøy og honning, og bland det godt sammen. Kle ei brødform med bake-papir. Hell massen i forma. Forvarm ovnen til 160 grader. Stek brødet nest nederst i ovnen i ca. 1. time. Det kan hende det må steke lenger.
Ta det forsiktig ut av forma og bank på det. La brødet kjøle seg ned en stund før du spiser det. Brødet er holdbart, men kan gjerne fryses ned i skiver. De er like gode å riste når du tar opp skivene.

Klementinmarmelade

500 g klementiner
3 dl vann
0,5 sitron
600 g sukker
1 vaniljestang

Vask klementinene godt under varmt vann. Skjær dem først i to og så i tynne skiver. La steinene være i og ta dem heller ut seinere. Marmeladen blir tykkere av dem. Ha frukten, vann og sitronsaft i en tykkbunnet kjele og kok opp.
Legg på lokk. La frukten småkoke under lokk i ca. én time. Rør inn sukkeret og en vaniljestang du har splittet. Småkok videre uten lokk i én time eller til marmeladen har fått ønsket konsistens. Rør jevnlig. Fyll den varme marmeladen over på et rent syltetøyglass og sett på tett lokk. Uåpnet holder den seg, kaldt, i 2–3 uker. Etter åpning, en ukes tid.

Klementinmarmelade smaker nydelig til alle disse bakverkene. Ved å tilsette stjerneanis, kanelstang og vaniljestang får man ekstra smak av jul.
Klementinmarmelade smaker nydelig til alle disse bakverkene. Ved å tilsette stjerneanis, kanelstang og vaniljestang får man ekstra smak av jul. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Denne saken ble første gang publisert 08/11 2022, og sist oppdatert 08/11 2022.

Les også