Nybyggergården

Tonje hadde lenge vært forelsket i gården fra 1800-tallet. Så kom den plutselig for salg

– Vi bodde bare en kilometer nedi veien her, da Steirud gård kom for salg. Jeg hadde tenkt det var en utopi at stedet ville bli solgt. Likevel, her er vi, forteller Tonje.

GÅRD: Gården har en unik historie som familien ønsker å ta vare på.
GÅRD: Gården har en unik historie som familien ønsker å ta vare på. Foto: Ingun A. Mæhlum
Publisert

Gjennom gårdstunet, omkranset av store, laftede tømmerhus med torvtak og smårutete vinduer, kommer en ungeflokk syklende i full fart.

Søsknene Peder, Kristoffer og Mari vil gjerne vise fram stedet de bor på, med alle husene, vognskjulet som skal bli et lekehus, lysthuset med badestamp og, ikke minst, tretopphytta som er særlig guttenes favorittsted.

– Vi bodde bare en kilometer nedi veien her, da gården kom for salg. Jeg var allerede forelsket i Steirud, men hadde tenkt det var en utopi at stedet ville bli solgt. Likevel, her er vi, smiler Tonje Pettersen Midttun, den nye husfrua på Steirud.

De som anla Steirud på siste halvdel av 1800-tallet, var innvandrere fra Østerdalen.

De brakte med seg en særegen byggeskikk, dialekt og mattradisjon, som lever i bygdene her den dag i dag.

Les også: Familien på fem hadde slått fra seg det gamle småbruket. Plutselig ringte megleren...

Innvandrerhistorie

Bardu- og Målselvdalen i Indre Troms hadde ikke faste innbyggere før på slutten av 1700-tallet.

Svensksamene flyttet gjennom dalene med sine reinflokker, og jegere fangstet på vilt av alle slag. Men dalene var rike på godt tømmer, feit, dyrkbar jord, og glitrende fiskeelver.

STEIRUD GÅRD: Steirud gård anno tidlig 1900-tall. Alle bygningene på bildet er fortsatt i bruk.
STEIRUD GÅRD: Steirud gård anno tidlig 1900-tall. Alle bygningene på bildet er fortsatt i bruk. Foto: Privat

Dette oppdaget også fogden Jens Holmboe, og kom på ideen med å koble det «uoppdagede» landet med trengsel og nød i dalstrøkene sørpå.

I perioden 1791–1800 hjalp han familier med å starte nyrydding.

Familiene vandret store deler av veien nordover til fots, og mange hadde mistet alt de eide i Storofsen – en ufattelig flomtragedie som rammet særlig Gudbrandsdalen og Østerdalen i 1789.

Historien til Steirud henger nært sammen med nybyggerhistorien. Gården forteller om vandring til et nytt og ukjent landskap, om kampen for tilværelsen og om å skape seg et liv fra nesten ingenting.

– Selv om jeg ikke er fra Bardu, har jeg faktisk innvandrere fra Gudbrandsdalen i slekta mi fra Nord-Troms, sier Tonje, som har adoptert mye av den kraftige og lett gjenkjennelige Bardu-dialekten.

Mannen Helge er født og oppvokst i Bardu, og er dermed ekte «døl», mens Tonje er Tromsøjente.

Likevel er det kanskje hun som gløder aller mest for å ta vare på dølakulturen.

– Ungene mine er halvt bardudøl, så jeg føler absolutt tilknytning hit.

Les også (+): Vaskerommet i kjelleren var verken praktisk eller hyggelig. Se den utrolige forvandlingen

Gårdshistorie

Totalt er det elleve bygninger på gården. Flesteparten av dem ble bygget i perioden 1892–1940 av daværende eiere Ole og Ågot Pedersen.

De kom fra Tynset i Østerdalen, og overtok Steirud som et konkursbo. Paret drev gården godt, for i 1911 fikk de sølvmedalje for sin geitmysost på ei utstilling i Harstad.

NØYSOMHETEN: Steirud ble ifølge muntlige kilder kalt Nøysomheten før. Kanskje ligger årsaken i at de første eierne ikke klarte å skape et livsgrunnlag her, og i stedet emigrerte til Amerika. Nedenfor renner Barduelva bred og vill. Den kommer fra Altevatnet, den største innsjøen i Troms fylke.
NØYSOMHETEN: Steirud ble ifølge muntlige kilder kalt Nøysomheten før. Kanskje ligger årsaken i at de første eierne ikke klarte å skape et livsgrunnlag her, og i stedet emigrerte til Amerika. Nedenfor renner Barduelva bred og vill. Den kommer fra Altevatnet, den største innsjøen i Troms fylke. Foto: Ingun A. Mæhlum
GAMMEL STIL: I stua på våningshuset er alle vinduene originale, og restaurert. Det samme gjelder på to av sove-rommene, mens i resten av huset er det satt inn nye kopier av de gamle.
GAMMEL STIL: I stua på våningshuset er alle vinduene originale, og restaurert. Det samme gjelder på to av sove-rommene, mens i resten av huset er det satt inn nye kopier av de gamle. Foto: Ingun A. Mæhlum

Hvem: Tonje Pettersen Midttun, lærer, Helge Midttun, driver Bardu Sport, og barna Peder, Kristoffer og Mari.

Hva: Tar vare på nybyggerhistorien i Bardu ved å holde liv i tradisjonene på Steirud gård.

Hvor: Ved Barduelva, seks km fra Setermoen, Troms.

Planer: Drive utleie og gårdsturisme, bygge bakeri- og kursrom i fjøset.

Se mer

I 1923 fikk de pris for «Veldrevet gårdsbruk» av Troms landbruksselskap.

Gården gikk i arv til etterkommerne, men på 1990-tallet ble den solgt ut av familien. Heldigvis var de nye eierne glødende opptatt av bevaring.

– Da vi kjøpte her i 2018, hadde de forrige eierne gjort en fantastisk jobb med å sette i stand bygningene. Men vi måtte ganske snart utbedre taket på våningshuset.

– Da var vi så heldige å få tak i det som kanskje var den siste skiferen fra et lokalt steinbrudd, forteller Tonje.

Les også: Brynjulf trodde ikke sine egne øyne da han kom i land og låste seg inn. Det ble starten på et eventyr

Hverdagshistorie

På tunet på Steirud surrer kleggen og humla rundt hverandre, og ved fjøsveggen spankulerer en liten flokk høner og en hanefar.

Vi nipper til Tonjes hjemmelagede geitramssaft mens vinden av og til streifer forbi med tjærelukt fra de brunsvidde tømmerbygningene.

FRISK LUFT: Tonje elsker lukten av nyvaskede klær som har fått henge til tørk ute.
FRISK LUFT: Tonje elsker lukten av nyvaskede klær som har fått henge til tørk ute. Foto: Ingun A. Mæhlum

Lukker vi øynene, er det lett å tenke seg 130 år tilbake i tid – lydene og luktene ville vært omtrent de samme.

Rundt gården reiser mektige fjell seg, og Barduelva glitrer blankt mellom trestammene nedenfor. Familien finner stor glede i naturen.

I tillegg til at de er mye på ski- og fjellturer, høster de av den rike overfloden.

– Jeg er opptatt av matauk fra det naturen gir. Vi fisker og går på rypejakt, vi plukker bær og dyrker en del selv. Det er ikke et mål å bli selvforsynt, men når potetene rekker til påske er vi veldig fornøyde, sier Tonje.

HAGE: Mari (5) elsker å leke kafé ute i hagen. Så har hun også kafémøbler som er perfekte akkurat til henne.
HAGE: Mari (5) elsker å leke kafé ute i hagen. Så har hun også kafémøbler som er perfekte akkurat til henne. Foto: Ingun A. Mæhlum

Hun har et naturlig forhold til å håndtere råvarer som rypekjøtt, ferskvannsfisk og elgkjøtt, ikke ulikt husfruene som bodde før henne på Steirud.

– Jeg underviser i Mat og helse, og sist høst fikk elevene en halv elg som de var med på å partere og tilberede.

GÅRDSHISTORIE: De forrige eierne glødet også for gården og dens historie, og drev med gårdsturisme og formidling. – Vi er dem en stor takk skyldig, for det er deres ære at gården allerede var flott da vi tok over, smiler Tonje.
GÅRDSHISTORIE: De forrige eierne glødet også for gården og dens historie, og drev med gårdsturisme og formidling. – Vi er dem en stor takk skyldig, for det er deres ære at gården allerede var flott da vi tok over, smiler Tonje. Foto: Ingun A. Mæhlum

Les også (+): For nesten 30 år siden tok jeg et valg som «ingen» andre i Norge tok på den tiden. Jeg har aldri angret

Framtidshistorie

Om livskår og hverdagsslit har endret seg fra de første innbyggerne slo seg ned for drøyt 200 år siden, er det andre ting som forblir som før.

I skogene streifer elg, rev og ikke minst bjørn. Faktisk ble det første året for Midttun-familien på Steirud nesten i overkant spennende, da det ble igangsatt jakt på en slagbjørn som hadde forsynt seg av sauer.

Det er ikke bjørnesone i dette området, men det brydde naturlig nok det ville dyret seg lite om.

– Jegerne tok inn her med flere bjørnehunder, og vi fikk streng beskjed om å holde det hemmelig mens jakta sto på. Det ble likevel ingen felling, sier Tonje.

SOMMERSTUA: Sommerstua på gården inngår i en lang tradisjon. Om sommeren flyttet folket ut av hovedhuset, vasket det ned, og bodde enklere i sommerstua. I dag utgjør det vakre, lille huset kjernen i utleiekonseptet på gården. Bak ser vi stabburet.
SOMMERSTUA: Sommerstua på gården inngår i en lang tradisjon. Om sommeren flyttet folket ut av hovedhuset, vasket det ned, og bodde enklere i sommerstua. I dag utgjør det vakre, lille huset kjernen i utleiekonseptet på gården. Bak ser vi stabburet. Foto: Ingun A. Mæhlum

I 2021 ble det oppdaget bjørnespor rett ovenfor gården, men det skremmer ikke familien.

– Bjørnen vet nok hvor vi er lenge før vi oppdager den. Den skyr mennesker, sier Tonje.

Det har vært noen hektiske år, likevel har de rukket å ordne kjøkkenhage, lage hønsegård, få flere soverom i våningshuset og å leie ut sommerstua til reisende.

Helge eier og driver en sportsbutikk på Setermoen, mens Tonjes drøm er å jobbe redusert og ha mer tid på gården.

SOMMER: Lille Mari får lov å smake påfriske nordnorske jordbær.De modnes seint og godt gjennom den korte lyse sommertida.
SOMMER: Lille Mari får lov å smake påfriske nordnorske jordbær.De modnes seint og godt gjennom den korte lyse sommertida. Foto: Ingun A. Mæhlum

De leier allerede ut sommerstua, men i småbarnsperioden har det ikke vært mulig å ta imot så mange gjester. Desto viktigere er det for Tonje å gjøre det hyggelig for de som kommer.

– Vi investerte nylig i en bakerovn. Det hadde vært fantastisk å kunne bake for salg og for gjestene, og jeg håper å få bygget et eget produksjonslokale i fjøset. Der kan jeg også lage syltetøy og annen mat, samt kunne tilby kurs, sier Tonje.

Det er som om en kan høre de gamle byggene puste lettet ut. Framtida på Steirud er sikret.

Se flere bilder under:

INTERIØR: På Steirud gård er det samlet møbler og interiør fra begges familier. De hvitmalte tømmerveggene løfter fram detaljene i resten av rommet.
INTERIØR: På Steirud gård er det samlet møbler og interiør fra begges familier. De hvitmalte tømmerveggene løfter fram detaljene i resten av rommet. Foto: Ingun A. Mæhlum
NY LÆRDOM: Tonje setter stor pris på tradisjonene de første innbyggerne kom med. Hun har lært seg å lage «jønnbrød», klappskalle og flatbrød. .
NY LÆRDOM: Tonje setter stor pris på tradisjonene de første innbyggerne kom med. Hun har lært seg å lage «jønnbrød», klappskalle og flatbrød. . Foto: Ingun A. Mæhlum
VASKEROM: Tonje har ordnet seg et hyggelig, lite vaskerom ved inngangen til kjøkkenet.
VASKEROM: Tonje har ordnet seg et hyggelig, lite vaskerom ved inngangen til kjøkkenet. Foto: Ingun A. Mæhlum
BRUKT: De to gule ørelappstolene var på bruktsalg. Tonje følte hun gjorde et kupp da hun fikk kjøpe dem.På veggen har olde- og tippoldeforeldre kommet til sin rett i gammeldagse bilderammer.
BRUKT: De to gule ørelappstolene var på bruktsalg. Tonje følte hun gjorde et kupp da hun fikk kjøpe dem.På veggen har olde- og tippoldeforeldre kommet til sin rett i gammeldagse bilderammer. Foto: Ingun A. Mæhlum
LYSTHUS: I lysthuset har Tonje tomatplanter stående, og det fungerer dermed som et slags drivhus også. Her er det deilig å spise lunsj på lyse sommerdager.
LYSTHUS: I lysthuset har Tonje tomatplanter stående, og det fungerer dermed som et slags drivhus også. Her er det deilig å spise lunsj på lyse sommerdager. Foto: Ingun A. Mæhlum
SOMMERSTUA: Detaljer fra sommerstua, som leies ut til turister. Tonje har valgt å bevare gamle senger og møbler der det er mulig.
SOMMERSTUA: Detaljer fra sommerstua, som leies ut til turister. Tonje har valgt å bevare gamle senger og møbler der det er mulig.

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2023.

Les også