TERRASSE

Alt var rufsete, men nå er det sydlandsk stemning på terrassen

En ter­ras­se på 60 kvad­rat­me­ter må plan­leg­ges godt for ikke å bli som en kloss i land­ska­pet.

STRAMME LINJER: Kjø­li­ge far­ger og har­de ma­te­ria­ler som be­tong og me­tall my­kes opp av bam­bus­ta­ket fra Hole ha­ge­sen­ter, godt med tek­sti­ler og grøn­ne plan­ter. Lam­pen er fra Anous­ka, bor­de­ne fra Ikea og Aca­pul­co-sto­le­ne fra Jysk. Plan­ter fra Plan­ta­sjen, pynte­pu­ter fra Krem­mer­hu­set, Ver­ket In­ter­iør og Eske, mens fjær­pyn­ten på veg­gen har Te­re­se kjøpt brukt.
STRAMME LINJER: Kjø­li­ge far­ger og har­de ma­te­ria­ler som be­tong og me­tall my­kes opp av bam­bus­ta­ket fra Hole ha­ge­sen­ter, godt med tek­sti­ler og grøn­ne plan­ter. Lam­pen er fra Anous­ka, bor­de­ne fra Ikea og Aca­pul­co-sto­le­ne fra Jysk. Plan­ter fra Plan­ta­sjen, pynte­pu­ter fra Krem­mer­hu­set, Ver­ket In­ter­iør og Eske, mens fjær­pyn­ten på veg­gen har Te­re­se kjøpt brukt. Foto: Fi­lip­pa Tre­dal
Publisert

Med gjen­nom­ført form­språk, over­bygg og le­veg­ger, samt inn­de­ling i fle­re so­ner har Teresa Hoff-Johnson skapt en dy­na­misk oase som lig­ger godt i ha­gens land­skap.

– Jeg bor i en grønn oase her oppe i åsen, uten inn­syn, men med ut­­sikt over byen og fjor­­den. Også renner det en bekk på bak­si­den, der kom­mer gjer­ne rå­dyr på be­søk, sier Teresa.

Idyl­len hun be­skri­ver er ha­gen til et hus fra 1975, som hun og man­nen kjøp­te for noen år si­den og to­tal­re­no­ver­te.

Rufsete uteplass

I fjor sto ute­rom­met for tur.

– Hagen var gan­ske ruf­se­te og uten gode ute­plas­ser. Dess­uten var tom­ten gravd opp i for­bin­del­se med re­no­va­sjo­nen, så vi kun­ne på en måte be­gyn­ne helt på nytt, sier Teresa.

Teresa Hoff-Johnsen.
Teresa Hoff-Johnsen. Foto: Fi­lip­pa Tre­dal

Hun er in­ter­iør­de­sig­ner og har selv stått for plan­leg­gin­gen. Hun teg­net hele ha­gen i Roomsketcher og var pro­sjekt­le­der un­der­­veis.

– Selv om jeg har pla­ne­ne kla­re må jeg være til ste­de når det er an­leggs­folk og hånd­ver­ke­re her. En idé kan se flott ut på pa­pi­ret for så å ikke fun­ge­re i vir­ke­lig­he­ten, og hvis du har låst deg til pla­nen så ser du ikke mu­lig­he­te­ne som duk­ker opp un­der­veis, sier Teresa.

Det er fle­re ute­plas­ser til­knyt­tet den sto­re ene­bo­li­gen, men plas­se­rin­gen av ho­ved­­ter­ras­sen ga seg litt selv.

Den skul­le lig­ge i hjør­net på bak­si­den, der det er sol sto­re de­ler av da­gen, usje­nert og med til­gang fra stu­en.

– For meg er ikke ute­plas­sen en for­len­gel­se av stu­en, det er vik­tig å un­der­stre­ke. Rom­me­ne hen­ger på en måte sam­men, men når man står inne og ser ut øns­ker jeg at man skal bli nys­gjer­rig og få lyst til å gå ut. Og når man kom­mer ut, skal det være som å trå inn i en an­nen ver­den, man bør få en ny og litt uven­tet fø­lel­se, sier Teresa.

Les også: Har du denne blomsten i hagen, bør du fjerne den nå

UTEKJØKKEN: Består av en betongvask som Teresa fant gratis på Finn.no, og en lang betongbenk. Teresa fant også et restopplag av limtredragere på Finn.no, som er brukt til å bygge barløsningen og deler av kjøkkenet. Krakker fra Ikea.
UTEKJØKKEN: Består av en betongvask som Teresa fant gratis på Finn.no, og en lang betongbenk. Teresa fant også et restopplag av limtredragere på Finn.no, som er brukt til å bygge barløsningen og deler av kjøkkenet. Krakker fra Ikea. Foto: Fi­lip­pa Tre­dal

Sydlandsk stemning på uteplassen

Hvem, hva og hvor

  • Her bor Teresa (45) og Magnus Hoff-Johnson med barna Fillip (8) og Mille (7), samt valpen Milano.
  • Hun er interiørdesigner, han jobebr med finans
  • De har 60 kvm terrasse på usjenert tomt med 1,2 mål hage
  • Ligger i Holmenkollen, Oslo
  • Istagram: @teresadlux

Da hun plan­la ter­ras­sen var må­let å ska­pe et ute­rom som ut­strål­te «stram ele­gan­se med syd­lands­ke vib­ber». Det før­s­te er mest opp­lagt i både form­språk og ma­te­ri­al­valg, men de syd­lands­ke vib­be­ne kom­mer frem gjen­nom de­tal­jer som bam­bus­ta­ket, Aca­pul­co-sto­le­ne, pal­mer i sto­re pot­ter og de­ko­ren.

– Jeg er adop­tert fra Co­lom­bia og både ut­se­en­de og tem­pe­ra­men­tet mitt er litt ek­so­tisk. Jeg vil at det skal være syn­lig i mine om­gi­vel­ser også, sier hun.

Ut­over stil og at­mo­sfæ­re had­de Teresa et par krav for fa­mi­li­ens nye ute­plass. For det før­s­te: Over­bygg er et must!

FORMSPRÅK: Det un­der­stre­kes ved re­pe­ti­sjon av ho­ri­son­ta­le lin­jer, som my­kes opp av run­de­re for­mer i loun­ge­om­rå­det. Sofa og puf­fer er fra nordecor.no, bor­de­ne i fi­ber­be­tong er fra Ha­bi­tat mens so­fa­bor­det er fra Ikea og den sto­re pot­ten fra Bo­hus.
FORMSPRÅK: Det un­der­stre­kes ved re­pe­ti­sjon av ho­ri­son­ta­le lin­jer, som my­kes opp av run­de­re for­mer i loun­ge­om­rå­det. Sofa og puf­fer er fra nordecor.no, bor­de­ne i fi­ber­be­tong er fra Ha­bi­tat mens so­fa­bor­det er fra Ikea og den sto­re pot­ten fra Bo­hus. Foto: Fi­lip­pa Tre­dal

– Når vi bor i Norge er det å lage ute­plass uten tak vir­ke­lig bort­kas­tet. Leg­ger vi mas­se pen­ger i et rom, bør vi i alle fall mak­si­me­re bruks­mu­lig­he­te­ne!

Teresa sør­get også for gode le­veg­ger, selv om ute­plas­sen lig­ger uten inn­syn.

– Å skjer­me mot vær og vind er vik­tig, men veg­ger – og tak – ram­mer også inn rom­met og ska­per en lun at­mo­sfæ­re, sier hun.

KJØKKENHAGE: I enden av gressplenen har Teresa anlagt «kjøkkenhage».
KJØKKENHAGE: I enden av gressplenen har Teresa anlagt «kjøkkenhage». Foto: Fi­lip­pa Tre­dal

I til­legg var sel­ve ut­for­min­gen av ter­ras­sen vik­tig å ten­ke på.

– In­gen­ting er så kje­de­lig som en fir­kan­tet plat­ting uten mål og me­ning. Det kan vir­ke som en na­tur­lig form når man la­ger ter­ras­se i et hjør­ne av hu­set, men ved å leg­ge til en skrå av­slut­ning på fir­kan­ten får vi en mer åpen form mot ha­gen, som også vir­ker mer in­vi­te­ren­de når man står i ha­gen og ser mot ter­ras­sen.

Les også: Eieren fant frem en motorsag – nå har hun drømmehagen

Soner på terrassen

Den en­de­li­ge ter­ras­sen er på rundt seks­ti kvad­rat­me­ter. Den er roms­lig, men skal bru­kes av både barn og voks­ne, og leg­ge til ret­te for man­ge ak­ti­vi­te­ter. Der­for har Teresa skapt fle­re so­ner.

  • Man­ge vil ha ute­kjøk­ken, men en­der med inn­ret­nin­ger som ald­ri blir brukt. Det unn­går du med god plan­leg­ging.
  • Plas­se­ring. Ute­kjøk­ke­net må lig­ge nær nok spi­se­plas­sen, på en vær­be­stan­dig plass. Sol er fint, men til­gang på skyg­ge et must. En grill bør være langt nok unna spi­se­plas­sen (og hu­set) til at man ikke pla­ges av røyk el­ler var­me­strå­ling.
  • Ut­for­ming. Du tren­ger ikke mye: en grill, bål­pan­ne el­ler peis til mat­la­ging, samt litt ben­ke­plass. Vann er prak­tisk, velg en løs­ning som lar deg bru­ke vann­slan­gen.
  • Eks­tra. Tenk på slikt som søp­pel­bøt­te, red­ska­per og til­be­hør som olje og kryd­der – og at det­te en­kelt kan ryd­des bort når det ikke er i bruk. Legg til ret­te for en sit­te­plass, både for den som la­ger mat og den som er sel­skap.
Se mer

– So­fa­grup­pen fra Bo­hus har fak­tisk fulgt oss fra 2008, da vi kjøp­te vår før­s­te fel­les lei­lig­het. Vi sier sta­dig at «I år må vi kvit­te oss med den», men det skjer ikke, ler Teresa.

– Det er fint at vi kan være sam­men ute, men gjø­re for­skjel­li­ge ting. Også er det fint at so­ne­ne ikke er for sto­re, slik at de også fun­ge­rer når vi bare er to, sier hun.

For å sik­re flek­si­bi­li­tet har Teresa sør­get for at in­gen­ting er fast­mon­tert på den yt­ter­ste de­len av ter­ras­sen.

Van­lig­vis står det en rek­ke sol­sen­ger her, men med noen enk­le grep kan plas­sen bru­kes til bord el­ler sit­te­plas­ser. Også er det en­kel til­gang til gress­ple­nen, som kan inn­lem­mes ved be­hov, som da de had­de fa­mi­lie­treff med over fem­ti gjes­ter.

Men som re­gel er sam­men­koms­te­ne av en mer over­kom­me­lig stør­rel­se.

– Om som­me­ren er vi mye ute, og vi har nes­ten all­tid gjes­ter – både sto­re og små! Barna har med seg ven­ner hjem fra sko­len, de set­ter seg helst ved ba­ren el­ler hen­ger i loun­gen. Våre ven­ner tar med seg en god flas­ke vin mens vi ten­ner gril­len og ser­ve­rer et bedre mål­tid. Man­nen min la­ger mo­ji­tos, vi set­ter på la­tins­ke ryt­mer og kvel­den er kom­plett!

All styling: Tone Kroken.

Sone­ten­king:

  • Teresas sto­re ute­plass er delt inn i ty­de­li­ge so­ner, som li­ke­vel hen­ger godt sam­men og ut­gjør en hel­het. Her er hen­nes beste tips til hvor­dan du lyk­kes:
  • Først må du ten­ke på hvem skal bru­ke plas­sen og til hva. Vet du ikke det, kan du ikke lyk­kes. Finn så ut hvil­ken sone som pas­ser til de for­skjel­li­ge ak­ti­vi­te­te­ne.
  • Plan­legg plas­se­rin­gen av so­ne­ne og sjekk at gang- og sikt­so­ner er frie. Det be­tyr at du må vite hvor du går og hvor du skal. Gå også gjen­nom hvor­dan du be­ve­ger deg i ute­rom­met, hvor set­ter du fra deg ting? Skal du ta av og på sko? Hvor kas­ter du søp­pel? Sto­ler og stol­per som står i vei­en blir ir­ri­te­ren­de og kan på sikt føre til at du bru­ker ute­plas­sen mind­re.
  • Test om ide­ene fun­ker i prak­sis, og vær helt kon­kret: Sett deg ned der du ten­ker sit­te­plas­sen skal være. Er det fint å sit­te der? Hva ser du, hva øns­ker du å se? Hvor­dan kom­mer du deg dit, er det fri gang­so­ne? Er det van­ske­lig å bære mat ut til spi­se­plas­sen? Er det plass til alle rundt spi­se­bor­det? Husk at bar­na og man­nen får si sitt.
  • Sjekk sol­for­hol­de­ne! Du må ha sol der du skal sole deg, men helst ikke sol der du skal spi­se. På sit­te­plas­se­ne kan det være greit å ha mu­lig­het for beg­ge de­ler.
  • Ener­gi­ba­ner – for­men på ute­plas­sen er laget sånn at man dras inn og ut, god ener­gi. Man går ikke på en vegg; for­men be­stem­mer sikt­so­nen. Vil at folk skal se plen og driv­hus, og det gjør man.
  • Sørg for at det fin­nes en sit­te­plass der man na­tur­lig har lyst å set­te seg. Se til at det er lunt, alle sit­te­plas­ser bør være skjer­met i ryg­gen, og noe fint å se på.
BJELKER: De rammer inn uterommet der det ikke er overbygget, men er også praktiske for å henge opp solseil og lyslenker. Bjelkene er malt i nyansen Aske 9937 fra Jotun, som er samme farge som huset har, mens levegger og gulv er malt i nyansen Shimmergrå 9073 fra Jotun. – Den lyse nyansen tar opp fargen på betongen i gulvet og vasken, slik at det blir en helhet, mens de mørkere grå innslagene understreker linjene i uterommet, sier Teresa.
BJELKER: De rammer inn uterommet der det ikke er overbygget, men er også praktiske for å henge opp solseil og lyslenker. Bjelkene er malt i nyansen Aske 9937 fra Jotun, som er samme farge som huset har, mens levegger og gulv er malt i nyansen Shimmergrå 9073 fra Jotun. – Den lyse nyansen tar opp fargen på betongen i gulvet og vasken, slik at det blir en helhet, mens de mørkere grå innslagene understreker linjene i uterommet, sier Teresa. Foto: Fi­lip­pa Tre­dal
SPISEPLASS: Den er plassert lunt og godt, med god utsikt utover hagen. Bordet og benken i mikrosement kjøpte Teresa og Magnus på Habitat i 2008, det er like fint fortsatt. Stolene er fra Ikea, gulvteppet fra Bohus og taklampene fra Anouska.
SPISEPLASS: Den er plassert lunt og godt, med god utsikt utover hagen. Bordet og benken i mikrosement kjøpte Teresa og Magnus på Habitat i 2008, det er like fint fortsatt. Stolene er fra Ikea, gulvteppet fra Bohus og taklampene fra Anouska. Foto: Fillipa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2020.

Les også