Fullt av smarte løsninger

Inger-Lise og Eric bygget drømmehuset som styrer seg selv

I jakten på drømmehuset bestemte Inger-Lise og Eric seg like godt for selv å ta rollen som prosjektleder og byggherre. Dører, lys og gardiner er blant de «smarte» tingene som styrer seg selv, og de fleste løsningene har paret tegnet på egen hånd. Men det var ikke fritt for at det lugget litt underveis.

<b>VARM ROMDELER:</b> Peisveggen skjuler ventilasjon og tekniske løsninger og er i tillegg en lekker romdeler og utstillingsplass. Gasspeisen er en DRU tunnelmodell. Sofaen fra Six Bond Street. Lenestolene Moroso Redondo 061 er kjøpt hos Expo Nova. Bordene er fra Slettvoll.
VARM ROMDELER: Peisveggen skjuler ventilasjon og tekniske løsninger og er i tillegg en lekker romdeler og utstillingsplass. Gasspeisen er en DRU tunnelmodell. Sofaen fra Six Bond Street. Lenestolene Moroso Redondo 061 er kjøpt hos Expo Nova. Bordene er fra Slettvoll. Foto: Filippa Tredal
Sist oppdatert

Parets første møte var som hentet fra en romantisk film. Inger-Lise og Eric Grabner traff hverandre for første gang i et bryllup i Sverige.

Bruden var hennes barndomsvenninne. Brudgommen var hans bror. Folk har utviklet skjebnetro av mindre.

For å gjøre en lang historie kort, besluttet Eric å flytte til Inger-Lises Norge. En nydelig solskinnsdag dro paret på visning til et lite hus på Nesøya.

Falt pladask i skjærgården

Med en gang de kjørte over broen, forelsket de seg.

Ikke nettopp i huset de skulle på visning i, men i stedet: sjønært, rolig, med yrende båthavner sommerstid og kort vei til idylliske kyststier og forfriskende sjøbad.

Inger-Lise har familie i nærheten som varmt kunne anbefale området.

<b>VERDT Å VENTE PÅ:</b> Inger-Lise og Eric har lagt ned utallige arbeidstimer i å planlegge og tegne huset ned til minste detalj. Så har det også blitt alt de drømte om!
VERDT Å VENTE PÅ: Inger-Lise og Eric har lagt ned utallige arbeidstimer i å planlegge og tegne huset ned til minste detalj. Så har det også blitt alt de drømte om! Foto: Filippa Tredal

Nå ble riktignok ikke det lille huset deres, men kort tid etter landet de i en vertikaldelt tomannsbolig i nærheten.

Les også: Berit og Henning døpte hytten «Snøfonna». Den er full av smarte løsninger

<b>EGET DESIGN</b>: Inger-Lise og Eric har selv tegnet det stramme huset, kledd i vedlikeholdsfrie Steni fasadeplater.
EGET DESIGN: Inger-Lise og Eric har selv tegnet det stramme huset, kledd i vedlikeholdsfrie Steni fasadeplater. Foto: Filippa Tredal

Familien vokste

I tomannsboligen holdt de hus i 13 år, mens familien ble til fire. Etter hvert opplevde de at huset ble for lite, og i 2012 kjøpte de derfor den om lag ett mål store utsiktstomten de ville bygge hus på.

Inger-Lise og Eric Grabner med barna Vilmer (14) og Celina (16).

Eric er sivilingeniør, og Inger-Lise er gründer og markeds- og forretningsutvikler. Sammen eier og driver de firmaet Gratech, som er totalleverandør av byggautomasjon.

De har selv tegnet det store huset over tre etasjer på Nesøya. Flere arkitekter har vært involvert i ulike omganger, men i siste runde ble huset hjulpet i mål av Ketil Uppman.

Se mer

De gikk raskt i gang med å planlegge drømmehuset. Det viste seg imidlertid at det drøyde med å få godkjenninger, og til slutt gikk de lei av egne planer.

– Barna var blitt større, og vi syntes ikke at det vi hadde tegnet lenger passet, forteller Inger-Lise.

I samme periode ble hun selv alvorlig syk, med brystkreft.

– Da opplevde vi at gnisten forsvant fullstendig, og jeg skjønte at vi trengte noen å sparre med. Jeg tenkte at visjonen vår kunne ikke bare være å bygge et hus, den måtte være å skape et hjem som vekker følelser.

<b>UTSYN:</b> Fra stuen er det utsikt mot sjøen og båthavnen, og i horisonten Kolsås og innover mot Oslo. Det flotte gulvteppet Luna er fra Rols Carpets, levert av Anemone Studio.
UTSYN: Fra stuen er det utsikt mot sjøen og båthavnen, og i horisonten Kolsås og innover mot Oslo. Det flotte gulvteppet Luna er fra Rols Carpets, levert av Anemone Studio. Foto: Filippa Tredal

Egen byggherre

Tidligere hadde Inger-Lise vært på et kurs hos interiørarkitektene i Unilon, og kjente jentene der. Hun bestemte seg for å avtale et møte.

– Det er noe av det smarteste jeg har gjort. De hjalp oss til å lande detaljene, slik at vi fikk en designhåndbok for alt innvendig, sier Inger-Lise.

Les også (+): Dette må du vite om du vil bygge en bod. Slurver du, risikerer du å måtte rive

<b>SOSIAL SONE:</b> Spisesofaen er tegnet i samarbeid med Anemone Studio og laget av møbelsnekker med utgangspunkt i skuffer fra Drømmekjøkkenet. Bordet er fra Naver, det var opprinnelig trehvitt, men er pusset og beiset svart. Stolene er gamle og har vært med i mange år. 
SOSIAL SONE: Spisesofaen er tegnet i samarbeid med Anemone Studio og laget av møbelsnekker med utgangspunkt i skuffer fra Drømmekjøkkenet. Bordet er fra Naver, det var opprinnelig trehvitt, men er pusset og beiset svart. Stolene er gamle og har vært med i mange år.  Foto: Filippa Tredal

– Planen vi laget sammen med dem ga oss ny energi og endret hele innstillingen vår til byggingen, fortsetter hun.

Inger-Lise og Eric har selv vært byggherre og prosjektleder for huset. De fleste av løsningene har de selv tegnet, og det er lagt ned utallige arbeidstimer for å skreddersy hjemmet til familiens behov.

<b>DETALJER MED GLIMMER OG BLADGULL:</b> Den fine skålen til venstre er fra Bond Street Essentials. Eplene ligger på et serveringsfat fra Mateus, og armaturen Evo 185 i messing er fra Tapwell..
DETALJER MED GLIMMER OG BLADGULL: Den fine skålen til venstre er fra Bond Street Essentials. Eplene ligger på et serveringsfat fra Mateus, og armaturen Evo 185 i messing er fra Tapwell.. Foto: Filippa Tredal

Overalt i huset finnes unike og særdeles smarte og påkostede løsninger. Blant annet leder en vareheis fra garasjen og opp til kjøkkenet.

<b>SOSIALT KJØKKEN:</b> Ønsket var et stort og åpent kjøkken der det er plass til at mange. Kjøkkeninnredningen er tegnet av familien i samarbeid med Drømmekjøkkenet på Billingstad. Servicen var upåklagelig, kan Inger-Lise fortelle, og det samme kan hun si om kjøkkenet. Taklampene er fra Gubi, og bildet på veggen er av Yves Scherer. 
SOSIALT KJØKKEN: Ønsket var et stort og åpent kjøkken der det er plass til at mange. Kjøkkeninnredningen er tegnet av familien i samarbeid med Drømmekjøkkenet på Billingstad. Servicen var upåklagelig, kan Inger-Lise fortelle, og det samme kan hun si om kjøkkenet. Taklampene er fra Gubi, og bildet på veggen er av Yves Scherer.  Foto: Filippa Tredal

– Siden vi har en del trapper, er det helt magisk å kunne kaste handlenettene inn i heisen, og så blir de fraktet opp. Vi er også veldig fornøyd med å ha to oppvaskmaskiner, det er praktisk når vi har gjester. Og et kjøleskap man kan gå inn i. Det er oversiktlig, og man får plass til alt, sier Inger-Lise.

<b>UTSTILLINGSPLASS:</b> De flotte, åpne hyllene i kjøkkenøya er tegnet av Inger-Lise og Eric og levert på mål av kjøkkenleverandøren. Barkrakkene er fra By Crea.
UTSTILLINGSPLASS: De flotte, åpne hyllene i kjøkkenøya er tegnet av Inger-Lise og Eric og levert på mål av kjøkkenleverandøren. Barkrakkene er fra By Crea. Foto: Filippa Tredal

Styrer seg selv

Og smarte løsninger er det flere av. Huset bærer definitivt preg av at Inger-Lise og Eric jobber med automasjon.

For eksempel styrer gardinene seg selv, og det gjør også dører, toaletter og belysning.

SPAFØLELSE: Badet er delt i to av en halvvegg, med badekar på den ene siden og dobbel dusj, servanter og toalett på den andre. Servantmøbelet fra Vedum er kjøpt hos A-Bad AS og de vegghenbgte servantbatteriene er fra den italienske luksusprdten Gessi, og forhandles av Nordfloor. Speilet er bestilt på mål. Det frittstående badekaret In er fra Interform. Gulvflisene Imola Ceramica i matt svart er levert av Norfloor.
SPAFØLELSE: Badet er delt i to av en halvvegg, med badekar på den ene siden og dobbel dusj, servanter og toalett på den andre. Servantmøbelet fra Vedum er kjøpt hos A-Bad AS og de vegghenbgte servantbatteriene er fra den italienske luksusprdten Gessi, og forhandles av Nordfloor. Speilet er bestilt på mål. Det frittstående badekaret In er fra Interform. Gulvflisene Imola Ceramica i matt svart er levert av Norfloor. Foto: Filippa Tredal

Skal du inn eller ut, trykker du på et display på veggen for å åpne, lukke og låse.

Huset har rundt 500 lyspunkter som alle er individuelt dimbare. Alle lys skrus rolig og behagelig opp i styrke når du kommer inn i et rom, og skrur seg av igjen selv når du forlater det.

I hvert rom kan du velge mellom et antall scenarioer som gir perfekt tilpasset lysstemning. Alle spottene er fra Inmade Lighting, bortsett fra spottskinnen nede i gangen, som er fra SML Lighting.

Toalettene er japanske spyletoaletter.

Plass til mange

For familien var det dessuten viktig å ha god plass til gjester i alle aldre. Huset er stort og innholdsrikt og inkluderer blant annet hjemmekino, treningsrom, selskapsrom med bar og et eget spillrom.

<b>BLIKKFANG:</b> Bildene på veggen, «Luftslott» og «Himmellegemet», er av den nordnorske kunstneren Linn Pedersen, som også er utstilt på Nasjonalmuseet. Tapetet Belitung Metal Wallpaper er fra Elitis.
BLIKKFANG: Bildene på veggen, «Luftslott» og «Himmellegemet», er av den nordnorske kunstneren Linn Pedersen, som også er utstilt på Nasjonalmuseet. Tapetet Belitung Metal Wallpaper er fra Elitis. Foto: Filippa Tredal

Siden barna har blitt så store at også de ønsker litt privatliv, er det i toppetasjen innredet en egen voksenfløy med walk in-garderobe, bad og soverom, mens barna bor i etasjen under.

<b>WALK IN:</b> Et gløtt inn i den store walk in-garderoben, med puff fra Jotex, lamper fra Tom Dixon og Teppe fra JAB.
WALK IN: Et gløtt inn i den store walk in-garderoben, med puff fra Jotex, lamper fra Tom Dixon og Teppe fra JAB. Foto: Filippa Tredal

– Det er vi veldig glad for! Om vi blir gamle i huset, har Eric og jeg det meste vi trenger fordelt på én etasje. Vi har også gjort røropplegget klart og tegnet en løsning for en leilighet, om vi skulle ønske oss det den dagen barna flytter ut, for da blir huset for stort for bare oss to, sier Inger-Lise.

<b>HOTELLSTEMNING:</b> Sengen og gavlen har Inger-Lise trukket selv. Bakveggen med nattbord og hylle er eget design, bestilt på mål hos Drømmekjøkkenet og bygget selv.
HOTELLSTEMNING: Sengen og gavlen har Inger-Lise trukket selv. Bakveggen med nattbord og hylle er eget design, bestilt på mål hos Drømmekjøkkenet og bygget selv. Foto: Filippa Tredal

Og paret har fått det akkurat som de ville ha det.

– Faktisk er det ingenting vi kjenner at vi skulle ha endret på. Vi har brukt så mye tid på planlegging og vurdert det aller meste veldig grundig. Vi har landet godt her! slår hun fast.

Les også (+): Må vi søke før vi rehabiliterer pipen?

Styling: Mari K. Olsen

Se flere bilder under:

<b>GODT OPPLYST:</b> Inger-Lise og Eric er svært opptatt av riktig og god belysning, og har selv laget lysplanen for huset, som har rundt 500 lyspunkter, alle individuelt dimbare. Hvert rom er satt opp med et antall scenarioer som gir akkurat den lysstemningen man ønsker, for eksempel «middagsbelysning», «nattbelysning», «vaskelys» eller «kos». Systemet er levert av Imade Lightning.
GODT OPPLYST: Inger-Lise og Eric er svært opptatt av riktig og god belysning, og har selv laget lysplanen for huset, som har rundt 500 lyspunkter, alle individuelt dimbare. Hvert rom er satt opp med et antall scenarioer som gir akkurat den lysstemningen man ønsker, for eksempel «middagsbelysning», «nattbelysning», «vaskelys» eller «kos». Systemet er levert av Imade Lightning. Foto: Filippa Tredal
<b>EKSPERTHJELP:</b> Ett år etter innflytting kontaktet familien Anemone Studio for å få hjelp med gardiner og tapeter. De hjalp også til med å tegne spisesofaen, og bestilte teppet i stuen. Inger-Lise er veldig fornøyd med at de ventet til det meste ellers var på plass. – Det ga ro til å lande disse viktige detaljene, som er kostbare, og ikke noe man bør forhaste seg med!
EKSPERTHJELP: Ett år etter innflytting kontaktet familien Anemone Studio for å få hjelp med gardiner og tapeter. De hjalp også til med å tegne spisesofaen, og bestilte teppet i stuen. Inger-Lise er veldig fornøyd med at de ventet til det meste ellers var på plass. – Det ga ro til å lande disse viktige detaljene, som er kostbare, og ikke noe man bør forhaste seg med! Foto: Filippa Tredal
<b>WOW-ELEMENT:</b> Den flotte lampen i trappen, som utgjør et solid wow-element i huset og kan nytes fra alle husets etasjer, har Inger-Lise og Eric bestilt fra utlandet.
WOW-ELEMENT: Den flotte lampen i trappen, som utgjør et solid wow-element i huset og kan nytes fra alle husets etasjer, har Inger-Lise og Eric bestilt fra utlandet. Foto: Filippa Tredal
<b>INNHOLDSRIKT:</b> Huset er stort og innholdsrikt. I mellometasjen ligger det store inngangspartiet med walk in-garderobe, barnas rom, et bad, vaskerom og gjestetoalett.
INNHOLDSRIKT: Huset er stort og innholdsrikt. I mellometasjen ligger det store inngangspartiet med walk in-garderobe, barnas rom, et bad, vaskerom og gjestetoalett. Foto: Filippa Tredal
<b>VELKOMMEN INN:</b> Gangen har marmorfliser fra Cerim/Norfloor. Det store speilet er fra Six Bond Street. Puffen er fra Jysk. 
VELKOMMEN INN: Gangen har marmorfliser fra Cerim/Norfloor. Det store speilet er fra Six Bond Street. Puffen er fra Jysk.  Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 19/03 2024, og sist oppdatert 19/03 2024.

Les også