Farger på veggene

Slik så stua hos Beate ut før. Nå sperrer folk opp øynene når de kommer inn

Psykolog Beate Bauer har malt om stuen åtte ganger de siste ti årene. Likevel er hun bare blitt mer og mer glad i farger: – Farger stimulerer hjernen vår på forbløffende måter.

FARGER: Beate er glad i farger, og er ikke redd for å male huset i litt uvanlige farger. Nå har huset fått et helt nytt uttrykk ved enkle grep.
FARGER: Beate er glad i farger, og er ikke redd for å male huset i litt uvanlige farger. Nå har huset fått et helt nytt uttrykk ved enkle grep. Foto: Privat og Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Beate og Tore Gjelstad-Bauer ble så begeistret for det koselige, gamle villaområdet i Skien, at de for 10 år siden spontant ble eiere av et sjarmerende, lite trehus i området. Selv om de akkurat var ferdig med å pusse opp et hus i en annen by!

Siden da har hele huset fungert som et stort lerret. Ikke en eneste vegg har unnsluppet Beates fargeglede.

Bare stueveggene har hatt åtte ulike farger de siste 10 årene.

– Som psykolog er jeg opptatt av hvordan visuelle omgivelser påvirker følelser og stemninger i oss mennesker. Farger stimulerer hjernen vår på forbløffende måter, forteller Beate, som alltid har hatt sansen for farger.

Stuens myke og varme farge som gløder i dagslyset virker både oppkvikkende og avslappende. For å finne frem til fargen, kjente Beate godt etter.

<b>PUR FARGEGLEDE:</b> Selv om Beate skifter stil ofte, tror hun at fascinasjonen for farger er kommet for å bli. Teppet Flowerfield er fra Layered, og samler møblene i stuen på en fin måte.
PUR FARGEGLEDE: Selv om Beate skifter stil ofte, tror hun at fascinasjonen for farger er kommet for å bli. Teppet Flowerfield er fra Layered, og samler møblene i stuen på en fin måte. Foto: Kathrine Sørgård

Whispering red

Hele åtte fargeprøver ble malt på stueveggen, side om side, før hun bestemte seg for fargen Whispering Red.

Og det er få ting som gjør henne så opplivet som når hun treffer på riktig farge i et rom.

FARGER: Beate malte en stripe med åtte forskjellige farger før hun bestemte seg for hvilken hun skulle gå for.
FARGER: Beate malte en stripe med åtte forskjellige farger før hun bestemte seg for hvilken hun skulle gå for. Foto: Privat
<b>RØD STUE:</b> Etter å ha malt flere fargeprøver, ble Whispering Red valgt fordi den er god å være i, samtidig som den gir energi. Etter at veggen ble satt opp, ble også stuen lun og mer omsluttende. Lampene Bubble er av George Nelson.
RØD STUE: Etter å ha malt flere fargeprøver, ble Whispering Red valgt fordi den er god å være i, samtidig som den gir energi. Etter at veggen ble satt opp, ble også stuen lun og mer omsluttende. Lampene Bubble er av George Nelson. Foto: Kathrine Sørgård

– Få ting fratar meg mer nattesøvn enn når fargepaletten ikke går opp. Da er det googling og infrarøde mobilstråler på senga både tidlig og sent, stikk i strid med alle søvnrådene jeg gir til mine egne pasienter, sier hun og ler.

Og fargegleden hennes, den er blitt sterkere og sterkere.

– Til vanlig jobber jeg med eksponeringsterapi, som handler om å tåle usikkerhet og ubehag. Det har kommet godt med når jeg tar fargevalg som er litt dristige og uvanlige, sier Beate.

Les også: «Sommerhytta»-paret tok over den gamle hytta og pusset den opp. Overtakelsen endret livene deres

Spreke fargekombinasjoner

Og føles det feil, kan man jo male over igjen. Noe hun nylig gjorde i gangen, som har spreke fargekombinasjoner.

– Innimellom får jeg kommentarer på at jeg er helt crazy i fargeveien. Det tar jeg som et stort kompliment, sier hun og smiler.

Men først og fremst er det viktig for henne å skape et godt hjem å leve i, for henne, mannen og deres to barn, samt hunden Maja.

– Å legge fysisk og visuelt til rette for avslapning og gode møter mellom oss som bor her og de som kommer på besøk, er viktig for meg.

FØR: Hvitt lerret: Stua i en litt mer kjedelig variant
FØR: Hvitt lerret: Stua i en litt mer kjedelig variant
<b>RØD SPISESTUE:</b> Selv om det er åpent mellom kjøkkenet og stuen, gjør den varme fargen spisestuen og stuen til et lunt sted å være. Lampene Spinning Pendant er fra &amp;Tradition.
RØD SPISESTUE: Selv om det er åpent mellom kjøkkenet og stuen, gjør den varme fargen spisestuen og stuen til et lunt sted å være. Lampene Spinning Pendant er fra &Tradition. Foto: Kathrine Sørgård

Måten kjøkkenet åpner seg mot stuen og gangen er et fint eksempel på det.

Den høye sittekroken er en uformell og avslappende del av kjøkkenet, som henvender seg mot både hagen og stuen.

Og det er mange samlivsprosesser i det å pusse opp et gammelt hus sammen, har Beate og Tore erfart.

FARGE PÅ KJØKKENET: Kjøkkenet før det ble bygget om, før den fine kosekroken kom til. Det var da ganske friskt og fint med den gul-oransje veggen som var før også?
FARGE PÅ KJØKKENET: Kjøkkenet før det ble bygget om, før den fine kosekroken kom til. Det var da ganske friskt og fint med den gul-oransje veggen som var før også? Foto: Privat

– Tore som er glad i å lage mat, ønsket seg en stor og praktisk kjøkkenøy. Jeg derimot, ville ha det så minimalistisk som mulig. Det ble en solid forhandlingsrunde, som endte med at Tore fikk noen centimeter større kjøkkenøy mot at jeg fikk en vegghengt bubble-lampe, som jeg hadde ønsket meg lenge.

<b>KOSEKROK:</b> Å skape plasser i huset som er ekstra gode å være i, har vært viktig. Kosekroken på kjøkkenet er populær hos både store og små.
KOSEKROK: Å skape plasser i huset som er ekstra gode å være i, har vært viktig. Kosekroken på kjøkkenet er populær hos både store og små. Foto: Kathrine Sørgård
FARGERIKT: Fargekombinasjonen med den dype rødfargen i stuen og det svarte og hvite gir huset en snert. Beate vurderer å male gulvet og taket i kjøkkenet i den samme varme fargen
FARGERIKT: Fargekombinasjonen med den dype rødfargen i stuen og det svarte og hvite gir huset en snert. Beate vurderer å male gulvet og taket i kjøkkenet i den samme varme fargen Foto: Kathrine Sørgård

Pusset opp stua

Og da de flyttet inn, rev de vegger i første etasje og åpnet opp mellom stuene.

– Nå går vi motsatt vei. For et halvt år siden fikk Tore den geniale ideen å dele stuen i to. Det har gitt oss et ekstra oppholdsrom til kreativitet og trening, sier Beate.

<b>KREATIVT ROM:</b> Rommet er malt med fargen Natural Clay, som minner om brent leire.
KREATIVT ROM: Rommet er malt med fargen Natural Clay, som minner om brent leire. Foto: Kathrine Sørgård

Å ha et rom å trekke seg tilbake til, gjør godt for alle, mener de, samtidig som det er koselig å være i et lunt rom når familien er samlet.

– Så er jeg opptatt av å ha et hus på barnas premisser. Jeg kan riktignok ha et lyserosa gulvteppe og dyre lamper, men jeg vil også ha et hus hvor det er rom for å leke, utfolde seg og være kreativ.

Les også (+): Anne Lindmo: – For å bevare kjærligheten må man fortsette å tulle, fortsette å kysse og fortsette å heie på hverandre

Snekkerglede

Tore er blitt en habil hobbysnekker, og har snekret flere plassbygde møbler. Barnas rom har han bygget like, speilvendte løsninger til, som er fargesatt ulikt, etter barnas ønsker.

– Tenk at en som jobber med tanker og følelser på dagtid, kan bli så flink med dykksag og spikerpistol på kveldstid! Jeg er stolt av hva den mannen kan google seg frem til, sier Beate og ler.

Selv har hun gjenopptatt tegning og maling etter en del av den gamle stuen ble gjort om til et kreativt rom. Her henger det fargeprøver som dekor på en vegg.

<b>KREATIVT ROM:</b> Ved å gjøre stuen om til to rom, kan familien glede seg over et felles kreativt rom. Her får Beate utløp for mye fargeglede. Hyllen og arbeidsbenken har mannen Tore snekret.
KREATIVT ROM: Ved å gjøre stuen om til to rom, kan familien glede seg over et felles kreativt rom. Her får Beate utløp for mye fargeglede. Hyllen og arbeidsbenken har mannen Tore snekret. Foto: Kathrine Sørgård

– Jeg velger fra en indre ro eller harmoni jeg kan kjenne på når fargene «stemmer» for meg. Men farger kan også være slitsomt. Jeg vet ikke hvor mange prøvebokser med maling jeg testet, sier Beate.

Hun kjenner seg godt igjen i noe Claude Monet skal ha uttrykt: «Farger er en daglige besettelse og glede, men også en plage».

Og selv om hun skifter stil ofte, tror hun at fascinasjonen for farger er kommet for å bli. – Jeg vil alltid velge farger på ren intuisjon og følelser! Og en solid dose mot og galskap.

PREGLØST: Hovedsoverommet var ganske kjedelig før, nå derimot!
PREGLØST: Hovedsoverommet var ganske kjedelig før, nå derimot!
<b>FAVORITTMØBELET:</b> Stolen er snart utslitt, men Beate synes den er «dånevakker» både i fasong og farge. Den gamle blomstrete lampen er en solid favoritt nummer to.
FAVORITTMØBELET: Stolen er snart utslitt, men Beate synes den er «dånevakker» både i fasong og farge. Den gamle blomstrete lampen er en solid favoritt nummer to. Foto: Kathrine Sørgård

Fargene som er brukt i huset:

Kjøkkenvegg: Dempet sort matt.
Kjøkken- og stuegulv: Tåkedis.
Stue: Whispering Red på vegg og tak. Kreativt rom: Natural Clay på vegger, gulv og tak.
Gang/trapp: Bergknatt på trapp og garderobehyller. Natural Clay på vegger og tak. Mikrosement med farget gråblå fargepigment på gulv.
Pikerom: Kryssfiner bjørk på tak, vegger og plassbygde møbler. Warm blush på gulv og kontrastvegg.
Gutterom: Kryssfiner bjørk på tak, vegger og plassbygde møbler. Green Harmony på gulv og kontrastvegg.
Foreldresoverom: Deco Blue på vegger og tak. Tåkedis på gulv.
TV-stue i 2. etg.: Kryssfiner av bjørk på enkelte vegger. Dijon Yellow på kontrastvegg og tak.
Bad: Gul antikk på vegger.

Alle fargene er fra Jotun.

Se flere bilder under:

<b>LEKEN TILNÆRMING:</b> Turnringene er like mye i bruk av mor som barn. Gardinene er ton i ton med veggen, noe som skaper et rolig uttrykk. Beates mor har sydd alt av gardiner, pynteputer og spesialtilpassede tekstiler.
LEKEN TILNÆRMING: Turnringene er like mye i bruk av mor som barn. Gardinene er ton i ton med veggen, noe som skaper et rolig uttrykk. Beates mor har sydd alt av gardiner, pynteputer og spesialtilpassede tekstiler. Foto: Kathrine Sørgård
<b>KOSEHJØRNE:</b> Sittebenken er bygget sammen med skrivebordet og garderoben som skjules av tekstiler. Benken er plassert foran vinduet, som har god utsikt over hagen og nabolaget.
KOSEHJØRNE: Sittebenken er bygget sammen med skrivebordet og garderoben som skjules av tekstiler. Benken er plassert foran vinduet, som har god utsikt over hagen og nabolaget. Foto: Kathrine Sørgård
<b>PIKEROMMET:</b> Sengen er bygget av Tore, og kryssfineren i taket gir en behagelig glød til rommet.
PIKEROMMET: Sengen er bygget av Tore, og kryssfineren i taket gir en behagelig glød til rommet. Foto: Kathrine Sørgård
<b>NATURMATERIALER:</b> Barna har fått hvert sitt plassbygde soverom under skråtaket, hvor det tidligere kun var et råloft. De små rommene er blitt funksjonelle, med glød fra naturlige materialer. 
NATURMATERIALER: Barna har fått hvert sitt plassbygde soverom under skråtaket, hvor det tidligere kun var et råloft. De små rommene er blitt funksjonelle, med glød fra naturlige materialer.  Foto: Kathrine Sørgård
<b>SOSIALT SAMLINGSPUNKT:</b> Den høye, plassbygde sittebenken blir mye brukt av både små og store mens Tore og Beate lager mat. Hyllen i teak synes Beate er en fin kontrast til det svarte.
SOSIALT SAMLINGSPUNKT: Den høye, plassbygde sittebenken blir mye brukt av både små og store mens Tore og Beate lager mat. Hyllen i teak synes Beate er en fin kontrast til det svarte. Foto: Kathrine Sørgård
<b>DELIKAT:</b> Badet er mer dempet, men fargesatt i en behagelig farge. Flisene gir liv til rommet.
DELIKAT: Badet er mer dempet, men fargesatt i en behagelig farge. Flisene gir liv til rommet. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2023, og sist oppdatert 19/10 2023.

Les også