Rundt bord

Slik lager du et rundt bord

Dette lille, runde bordet passer som avlastningsbord både ved utestolene og mellom lenestolene inne. Vi viser hvordan du bygger det.

<b>TIL BORDS:</b> Et lite bord ved siden av utestolen er praktisk og pent.
TIL BORDS: Et lite bord ved siden av utestolen er praktisk og pent. Foto: Erik Eskedal
Publisert

Et rundt bord kan virke vanskelig å lage, men med litt trening og prøving og feiling kan du få det til.

Det er flere måter å lage bordplaten på. Du kan bruke ferdige benkeplater og skjære ut en runding, eller du kan lime sammen konstruksjonsvirke og kutte ut sirkelen ved hjelp av ulike verktøy.

Dette trenger du:

  • 48 x 98 mm til ben
  • 48 x 198 mm til bordplate
  • Treplugger
  • Treskruer
  • Utendørs trelim
  • Slipepapir
  • Verktøy
  • Overfres, kraftig stikksag eller bordsag
  • Kappsag
  • Skrumaskin
  • Hurtigtvinger
  • Klemtvinger
  • Pussemaskin
  • Drill
  • Lommehullsjig (Ikke nødvendig, men det blir penere)

Les også: – Da han hørte at det parkerte en bil ovenfor hytta under visningen, var han snar og utbrøt; jeg tar den

Slik lager du bordplaten

1. Bestem deg først på dimensjonen på bordplaten. Bordet vi har bygget er på 50 cm i diameter. Kapp opp 48x198 mm bord slik at du klarer å lage en sirkel på dem.

I dette tilfellet bruker vi fire slike bord hvor to er 50 cm lange og to er 40 cm. Et godt tips er å bruke en bordsag og rettskjære kantene slik at du fjerner de avrundede kantene. Da blir bordet helt plant.

2. Neste steg er å lime sammen bordene til bordplaten. For at bordet skal holde best mulig sammen, har vi satt inn noen treplugger.

Sett bordene på høykant og hold dem sammen med noen hurtigtvinger slik at de ikke forskyver seg. Fordel trepluggene og marker der du skal bore hull.

3. Bor ut hullene. Et tips er å bruke litt tape for å markere hvor dypt du skal bore. Sørg for at hullene blir vinkelrette. Bruk rikelig med lim i hullene og mellom bordene.

Husk å tørke av godt alt limet som kommer ut mellom bordene. Sett bordene sammen og bruk så mange tvinger du har for å holde bordplaten sammen.

4. Det finnes flere metoder for å sage ut det runde bordet. På YouTube finnes det smarte tips til hvordan du kan bruke bord-sagen. Vi har laget en enkel jig som plasserer overfresen på en arm som hjelper oss å frese ut sirkelen.

Du kan også bruke tilsvarende om du har en kraftig nok stikksag til disse materialene. Sirkeljigen skrues fast i sentrum av sirkelen og sakte, men sikkert, freser jeg meg gjennom bordene. Puss godt både bordplaten og kantene etterpå.

Slik lager du bena

1. Skru sammen to 48x98 mm planker med konstruksjons-virke. Også her er det en fordel å skjære av de avrundede kantene.

Du kan selv bestemme vinkelen og høyden på bena. I vårt tilfelle har vi kuttet bena med 22,5 graders vinkel. Lim sammen bena, og bruk gjerne plugger også her, for å unngå stygge skruer.

2. Fest bena gjennom å forbore hull til skruene. Vi brukte lommehullsjig og plugget igjen hullene. Dette gir en penere finish. Beis eller olje bordet i ønsket farge og etter hvor du skal bruke det.

<b>TIL BORDPLATEN:</b> Rettskjær kantene på 48x198 bordene på en bordsag.
TIL BORDPLATEN: Rettskjær kantene på 48x198 bordene på en bordsag. Foto: Erik Eskedal
<b>LIM BORDENE:</b> Hold de limte bordene sammen med tvinger, og marker hvor du skal bore hull til pluggene.
LIM BORDENE: Hold de limte bordene sammen med tvinger, og marker hvor du skal bore hull til pluggene. Foto: Erik Eskedal
<b>BOR HULLENE:</b> Marker med litt tape hvor dypt du skal bore, og sørg for at hullene blir vinkelrette.
BOR HULLENE: Marker med litt tape hvor dypt du skal bore, og sørg for at hullene blir vinkelrette. Foto: Erik Eskedal
<b>SKJÆR UT BORDPLATEN:</b> Sett en jig i senter og bruk en stikksag eller fres for å skjære ut.
SKJÆR UT BORDPLATEN: Sett en jig i senter og bruk en stikksag eller fres for å skjære ut. Foto: Erik Eskedal
Bena lages ved å skru sammen to 48x98 mm planker med konstruksjonsvirke. Også her er det en fordel å skjære av de avrundede kantene.
Bena lages ved å skru sammen to 48x98 mm planker med konstruksjonsvirke. Også her er det en fordel å skjære av de avrundede kantene. Foto: Erik Eskedal
Bena festes gjennom å forbore hull til skruene. Vi brukte lommehullsjig og plugget igjen hullene. Dette gir en penere finish. Beis eller olje bordet i ønsket farge og etter hvor du skal bruke det.
Bena festes gjennom å forbore hull til skruene. Vi brukte lommehullsjig og plugget igjen hullene. Dette gir en penere finish. Beis eller olje bordet i ønsket farge og etter hvor du skal bruke det. Foto: Erik Eskedal

Denne saken ble første gang publisert 16/08 2023.

Les også