landkjøkken

Total stilforandring på kjøkkenet

Fra rustikk sjarm til rene linjer! Da Mette og Sverre skulle pusse opp kjøkkenet, måtte det bli lyst og rent i kombinasjon med nostalgiske detaljer, og åpne hyller over benken.

<b>INTERIØRINTERESSERT:</b> Mette har gjennom årene innredet hjemmet sitt i flere forskjellige interiørstiler. Hun har vært gjennom både shabby chic og industristil, men har alltid hatt en lys og landlig stil i bunnen. Nylig pusset hun og mannen Sverre opp kjøkkenet.
INTERIØRINTERESSERT: Mette har gjennom årene innredet hjemmet sitt i flere forskjellige interiørstiler. Hun har vært gjennom både shabby chic og industristil, men har alltid hatt en lys og landlig stil i bunnen. Nylig pusset hun og mannen Sverre opp kjøkkenet. Foto: Monica Almskår Heggset
Sist oppdatert

Mette og Sverre ville ha en gammeldags og koselig stemning i kjøkkenet da de pusset det opp for rundt tre år siden, men de har også valgt praktiske og moderne løsninger!

– Vi ønsket noe annet enn det vi hadde, forteller Mette. Tidligere hadde vi en engelsk grueløsning ved komfyren og masse overskap, men nå måtte det bli mer åpent og uten overskapene. Grueløsningen erstattet vi med en bredere komfyr og vifte i børstet stål.

– Det nye kjøkkenet skulle ha renere linjer enn det hadde før. Jeg hadde sett så mange fine landlige kjøkken og forelsket meg i den stilen! Et kriterium jeg hadde, var at dørhengslene skulle vises!

Da Mette og Sverre bygde huset sitt for 20 år siden, hadde de sandfarget kjøkken, seinere ble det malt hvitt, og i en periode hadde de også tavlemaling på noen av dørene. Denne gangen gikk de for en varm gråfarge på innredningen.

<b>FØR OPPUSSING:</b> Den gamle komfyren hadde svart tavlemaling som fin omramming rundt ovnen. Og plassen var godt utnyttet <br>med mye oppbevaring. Se forvandlingen lenger nede i saken.
FØR OPPUSSING: Den gamle komfyren hadde svart tavlemaling som fin omramming rundt ovnen. Og plassen var godt utnyttet
med mye oppbevaring. Se forvandlingen lenger nede i saken.
Foto: foto: Helge Eek
<b>FØR OPPUSSING:</b> I samme hjørnet som på bildet over, sto det tidligere et prakteksemplar av en kjøpmannsdisk. Se forvandlingen lenger nede i saken.
FØR OPPUSSING: I samme hjørnet som på bildet over, sto det tidligere et prakteksemplar av en kjøpmannsdisk. Se forvandlingen lenger nede i saken. Foto: foto: Helge Eek

– Den er jeg veldig godt fornøyd med, sier Mette. I begynnelsen malte jeg også veggene i samme farge, men det trivdes jeg ikke med. Jeg har kommet til at jeg trenger lyse vegger for å trives, og gikk tilbake til hvite vegger.

Mette har alltid vært glad i gamle møbler, og spisekroken er innredet nesten bare med det. To gamle skap har fått plass på hver sin side av en gammel sengebenk, og bordet er et gustaviansk spisebord som hun har kombinert med noen gamle og noen nyere stoler.

– Jeg liker å blande møbler fra ulike epoker, men det er viktig at de passer inn i stilen min! Jeg liker også å putte inn noe nytt, for å få en kontrast til alt det gamle: Det kan være en designlampe, en designstol eller kanskje et retromøbel, men hovedinntrykket må alltid være landlig, lyst og nostalgisk!

Når Mette dekker bordet er det også med en blanding av gammelt og nytt, og så er hun veldig glad i lin, men linet, det må ikke strykes!

– Moren min er helt fortvilet over at jeg ikke stryker dukene mine, men lin skal jo ikke strykes! Bak glassrutene i det ene skapet har jeg en gardin som hun sydde til meg – og som en siste finish strøk hun den. Jeg fikk streng beskjed om å ikke skrukke den til etter at hun var dratt, men det måtte jeg jo! Mette må le litt når hun innrømmer hva hun gjorde.

Kjøkken på Rissa

HVEM: Mette Digernes og Sverre Olav Dyrendahl.

FAMILIE: Fire barn, hvorav to fortsatt er hjemmeboende,
tre barnebarn og hunden Putte.

HVA: Har pusset opp kjøkkenet sitt i en lys og landlig stil. Kjøkkenet før oppussingen var på trykk i Lev Landlig nummer 1/16.

BYGGEÅR: 2004

HVOR: Rissa i Trøndelag.

INSTAGRAM: @husloppa

– Jeg liker at det er litt skrukker – det gir mer liv til tekstilene!

Nå som kjøkkenet er ferdig, setter Mette pris på alle gode stunder de kan ha rundt kjøkkenbordet, både som familie og sammen med venner – eller når det bare er hun og Sverre. Men aller mest setter hun pris på å starte dagen her!

– Jeg er så glad i en morgenstund med kaffekoppen, og står alltid tidlig opp slik at jeg rekker å kose meg litt her – også om jeg skal på jobb!

Og når Mette sitter slik, i stille stunder for seg selv, kommer gjerne tankene om neste trekk. I det siste har hun malt flere rom i huset, og funnet at hun liker en litt varmere glød på veggene.

– Det kan tenkes at jeg maler kjøkkenveggene en gang til, sier hun drømmende. Jeg har lyst på en litt varmere hvittone, men det har ingen hast! Akkurat nå skal vi bare nyte kjøkkenet som det er, uten tanke for mer oppussing på ei stund!

Se bilder av boligen under:

<b>HELTREGULV:</b> Mette har lenge ønsket å forsterke stemningen av å bo i et gammelt hus, og da kjøkkenet skulle pusses opp, ble drømmen om et nytt gulv i heltre realisert. Tidligere har de også byttet vinduer av samme grunn.
HELTREGULV: Mette har lenge ønsket å forsterke stemningen av å bo i et gammelt hus, og da kjøkkenet skulle pusses opp, ble drømmen om et nytt gulv i heltre realisert. Tidligere har de også byttet vinduer av samme grunn. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>DOBBELTKOMFYR:</b> Den nye komfyren med to stekeovner har gjort det mer praktisk å lage mat i kjøkkenet. Det setter spesielt Mettes mann, Sverre, stor pris på. Han liker å diske opp med gode måltider i helgene, og da er ofte begge stekeovnene i bruk.
DOBBELTKOMFYR: Den nye komfyren med to stekeovner har gjort det mer praktisk å lage mat i kjøkkenet. Det setter spesielt Mettes mann, Sverre, stor pris på. Han liker å diske opp med gode måltider i helgene, og da er ofte begge stekeovnene i bruk. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>BETONG PÅ BENKEN:</b> De fine benkeplatene i betong har Sverre laget. Bak komfyren er hele veggen dekket av fliser, et lite nikk til industristilen Mette hadde i huset tidligere, som vist på bildet over.
BETONG PÅ BENKEN: De fine benkeplatene i betong har Sverre laget. Bak komfyren er hele veggen dekket av fliser, et lite nikk til industristilen Mette hadde i huset tidligere, som vist på bildet over. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>RYDDIG OG RENLINJET:</b> Dype skuffer i tilknytning til komfyren er praktisk oppbevaring for kjeler og panner. Til høyre ses en innebygd mikrobølgeovn.
RYDDIG OG RENLINJET: Dype skuffer i tilknytning til komfyren er praktisk oppbevaring for kjeler og panner. Til høyre ses en innebygd mikrobølgeovn. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>DEN RETTE STEMNINGEN:</b> Det gamle skapet, funnet på nettet, har Mette malt i samme farge som veggen. Det gjør det mindre ruvende. Det gir også et inntrykk av at innredningen er litt tilfeldig sammensatt, selv om den er nøye planlagt.
DEN RETTE STEMNINGEN: Det gamle skapet, funnet på nettet, har Mette malt i samme farge som veggen. Det gjør det mindre ruvende. Det gir også et inntrykk av at innredningen er litt tilfeldig sammensatt, selv om den er nøye planlagt. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>SNEKKERBYGD:</b> Her er det så fint at man bare får lyst til å vaske opp! Skapene er laget av en lokal snekkerbedrift. På hyllene har Mette samlet ting de bruker i det daglige og kombinert med dekorative elementer. Blandebatteri fra Sekelskifte. Håndtak fra Molo.
SNEKKERBYGD: Her er det så fint at man bare får lyst til å vaske opp! Skapene er laget av en lokal snekkerbedrift. På hyllene har Mette samlet ting de bruker i det daglige og kombinert med dekorative elementer. Blandebatteri fra Sekelskifte. Håndtak fra Molo. Foto: Monica Almskår Heggset

Farger:

Kjøkkeninnredning: Antikkgrå fra Jotun.

Vegger, tak og vinduer: Klassisk hvit i forskjellige glansgrader.

Skap med vindu og gardin: Refleksjon

Hvitt hjørneskap: Egghvit

Gulv: Furugulv behandlet med Trestjerner gulvolje, hvit.

Dette ble gjort i kjøkkenet

Alt som var av den gamle innredningen ble fjernet,
og nytt heltre gulv ble lagt. (Kjøkkengulvet var tidligere en furuparkett som ble malt helt lys på et tidspunkt.)

Ovn og vask ble beholdt på samme sted, men byttet ut.

Ny løsning ble tegnet sammen med leverandøren.

Kjøkkenet er laget av Fosen trapp og interiør, og skreddersydd etter Mettes forslag. Døra mellom stue
og kjøkken er også laget der. Kjøkkenet kom ferdig sammensatt og ble montert av Sverre.

Sverre støpte benkeplatene selv.

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2023, og sist oppdatert 07/02 2023.

Les også