landlig stil med gammeldags interiør

Mette bygget nytt hus, men det er likevel noe hun aldri gir slipp på

Mette bygde hus sammen med mannen, men det ble ikke helt slik hun hadde drømt om.

<b>BYGDE NYTT: </b>Tomten de fant lå bare helt fantastisk til, nært både skog, sjø og Rissa sentrum. Her bygde Mette Digernes nytt hus sammen med mannen Sverre Olav Dyrendahl.
BYGDE NYTT: Tomten de fant lå bare helt fantastisk til, nært både skog, sjø og Rissa sentrum. Her bygde Mette Digernes nytt hus sammen med mannen Sverre Olav Dyrendahl. Foto: Monica Almskår Heggset
Publisert

Mette Digernes er nøye med hva hun tar inn i huset, og helst liker hun det som er gammelt! Det har hun alltid gjort!

– Jeg har ikke tall på alle gamle skap min mann har hentet for meg gjennom årene, sier Mette.

– Jeg fikk interesse for gamle ting allerede i tenårene. Den store drømmen den gangen var å eie en skuvseng, men nå er det gamle skap og gamle bord som er min lidenskap. Min mor er også veldig glad i gamle ting, så jeg er nok arvelig belastet.

Til tross for at interiørstilen har endret seg i Mettes hjem, så har hun alltid beholdt de gamle møblene sine. De er kjøpt med hjertet og er vanskelig å kvitte seg med!

Her finnes skatter fra fjern og nær; ting hun har funnet på Finn, Tise eller andre salgssteder.

– Jeg handler mest på nett, og om jeg finner noe jeg liker, er jeg nesten ikke til å stoppe, selv om mannen min prøver noen ganger.

Mette ler og byr på eplepai med knasende sprøtt lokk ved kjøkkenbordet – for øvrig et gammelt gustaviansk bord hun har hatt lenge, og som hun har kombinert med noen gamle og noen nyere stoler. Tidligere har vi publisert en egen sak om Mettes kjøkkenprosjekt.

<b>FØR OPPUSSINGEN:</b> Hjørnet på kjøkkenet var tidligere dominert av et prakteksemplar av en kjøpmannsdisk. Mette bestemte seg for at hun ville ha renere linjer i sitt nye kjøkken.
FØR OPPUSSINGEN: Hjørnet på kjøkkenet var tidligere dominert av et prakteksemplar av en kjøpmannsdisk. Mette bestemte seg for at hun ville ha renere linjer i sitt nye kjøkken. Foto: Helge Eek
<b>NYTT KJØKKEN I GAMMEL STIL:</b> Mette har lenge ønsket å forsterke stemningen av å bo i et gammelt hus, og da kjøkkenet skulle pusses opp, ble drømmen om et nytt gulv i heltre realisert. Tidligere har de også byttet vinduer av samme grunn.
NYTT KJØKKEN I GAMMEL STIL: Mette har lenge ønsket å forsterke stemningen av å bo i et gammelt hus, og da kjøkkenet skulle pusses opp, ble drømmen om et nytt gulv i heltre realisert. Tidligere har de også byttet vinduer av samme grunn. Foto: Monica Almskår Heggset

Hvem: Mette Digernes og Sverre Olav Dyrendahl.

Familie: Fire barn, hvorav to er hjemmeboende, tre barnebarn og hunden Putte.

Hva: Har oppgradert den lyse og landlig stilen med varmere fargetoner og valgt bort en del pynt til fordel for praktiske
ting som kan brukes.

Hvor: Rissa i Trøndelag.

Planer: Ei ny ytterdør i klassisk stil og kanskje forandre litt på inngangspartiet.

Instagram: @husloppa

Se mer

Les også: Mettes kjøkken: Total stilforandring

Gammeldagse vinduer

Kjøkkenkroken er innredet nesten utelukkende med gamle møbler, og i vinduet henger en gammel blondegardin og siler lyset utenfra.

Huset gir inntrykk av å være et gammelt hus – men er det ikke: For huset har hun og mannen Sverre bygget selv for ca. 20 år siden.

VALGTE BORT: Husmorvinduene var praktiske, ikke minst fordi de kunne snus ved utvendig vindusvask. Likevel har Mette valgt dem bort for å få et mer gammeldags preg.
VALGTE BORT: Husmorvinduene var praktiske, ikke minst fordi de kunne snus ved utvendig vindusvask. Likevel har Mette valgt dem bort for å få et mer gammeldags preg. Foto: Privat
<b>GAMMELT OG NYTT:</b> Mette synes det er lettere å få gamle ting til å passe inn, men det hender hun bryter med noe nytt, som pynteting, lamper og sofaer. Sofa og stol er Stokksund fra Ikea. Kurvstol, hjørneskap og stålampe er bruktfunn.
GAMMELT OG NYTT: Mette synes det er lettere å få gamle ting til å passe inn, men det hender hun bryter med noe nytt, som pynteting, lamper og sofaer. Sofa og stol er Stokksund fra Ikea. Kurvstol, hjørneskap og stålampe er bruktfunn. Foto: Monica Almskår Heggset

– Drømmen min var egentlig et gammelt hus, men så fant vi ikke noe vi likte der og da, og da denne tomta dukket opp, med nærhet til både skog og sjø, og ikke minst Rissa sentrum, ble det nytt hus på oss!

I de senere årene har paret gjort noen endringer på huset for å komme nærmere drømmen om et gammelt hus. Et stort løft i den retning var å bytte vinduer.

– Vi hadde husmorvinduer med gjennomgående sprosser, og de var jo egentlig helt greie, men jeg er glad vi byttet! Det føles mer riktig nå!

– Det er noen som har lurt på hvorfor vi byttet vinduer i et såpass nytt hus, men for meg var detaljer som gammeldagse hengsler og beslag, og det å kunne åpne vinduene ut mot sidene, viktig for å få den rette følelsen.

<b>UT PÅ TUR:</b> Når Mette har fri fra jobb, er lille Putte påpasselig med å få henne med ut på tur. De koser seg i hverandres selskap når resten av familien er på skole og jobb.
UT PÅ TUR: Når Mette har fri fra jobb, er lille Putte påpasselig med å få henne med ut på tur. De koser seg i hverandres selskap når resten av familien er på skole og jobb. Foto: Monica Almskår Heggset

Les også (+): Eksperten svarer: slik reparerer du gamle vinduer

Liker lyse farger

Det er lyst og trivelig i Mette og Sverres hus. Lyse farger dominerer rommene, og de lyse golvene reflekterer lyset fra de mange vinduene.

Mette har alltid holdt hjemmet i en lys fargeskala, uansett hvilken interiørstil hun har hatt.

Det begynte med Caffe Latte da huset var nytt, senere ble det mye hvitt og en del kalde gråfarger.

Nå har hun funnet roen med varmere fargetoner, blant annet lyse beigetoner og varmere gråfarger enn hun hadde før. En ny favorittfarge har hun også fått: fargen Refleksjon, som er en lys, gråhvit farge.

<b>VARMER GODT:</b> Den store etasjeovnen varmer godt på kalde dager. Den har   de hatt siden huset var nytt. Men om Mette skal drømme litt stort, så ser hun gjerne for seg en kakkelovn her.
VARMER GODT: Den store etasjeovnen varmer godt på kalde dager. Den har de hatt siden huset var nytt. Men om Mette skal drømme litt stort, så ser hun gjerne for seg en kakkelovn her. Foto: Monica Almskår Heggset

– Jeg har malt mange møbler i den fargen i det siste. Den står så godt til de varme gråfargene vi har både i stua og i kjøkkenet. Jeg synes den framstår varmere enn for eksempel klassisk hvit, som jeg også har brukt mye.

Les også: Her er noen av Norges mest spesielle ildsteder

Enkelte fargeklatter

For å tilføre enda mer varme i interiøret, bruker Mette gjerne kurver og kurvstoler, og så beholder hun gjerne noen av de gamle skapene sine i originalfargen, spesielt hvis de er brune.

– Jeg er glad i brunt – og naturlige grå og beige farger! Knallfarger som oransje og cerise, for eksempel, er ikke noe for meg. Jeg kan kanskje ha en liten fargeklatt her og der, en blomst eller et bilde, men jeg liker ikke at det blir for mye.

– Jeg prøvde en periode med litt mer farge på veggene, og malte blant annet et soverom i en mørk farge, men det trivdes jeg ikke med i det hele tatt, så det ble fort malt over igjen.

<b>FINNER SIN EGEN STIL:</b> Når Mette dekker bord, blander hun gjerne gammelt og nytt servise. Disse gamle tallerkenene er kjøpt på Fransk Bazar i Oslo. De grønne glassene er kjøpt hos Jotex og den rutete linduken er fra Bolina.
FINNER SIN EGEN STIL: Når Mette dekker bord, blander hun gjerne gammelt og nytt servise. Disse gamle tallerkenene er kjøpt på Fransk Bazar i Oslo. De grønne glassene er kjøpt hos Jotex og den rutete linduken er fra Bolina. Foto: Monica Almskår Heggset

1. Bruk lyse og duse farger i rommene.
2. Innred med gamle møbler som er enkle og funksjonelle. Kombiner med nyere sofaer og stoler.
3. La gjerne nyere lamper eller annen pynt skape kontrast i interiøret.
4. Kurvmøbler er fint som et supplement og er lette å flytte rundt.
5. Vær på utkikk om det er et spesielt møbel du ønsker deg, men la også hjertet styre om du kommer over noe du liker.
6. Hvis du forelsker deg i et møbel, så finner du alltids en plass til det!
7. Selg unna om det er noe du ikke bryr deg om eller ikke bruker lenger!
8. Benytt deg av et lokalt fraktfirma til å hente møbler og ting om selgeren bor langt unna. Da får du varene brakt helt til døra.

Se mer

Færre ting enn før

Mette har oppdaget at hun trenger roligere omgivelser enn før. En periode var hun svært dedikert til industristilen og hadde mange hyller, horn og rammer på veggene, blant annet.

– Nå liker jeg ikke å ha for mye på veggene, og så er jeg mer opptatt av at tingene skal kunne brukes. Jeg bruker for eksempel alle de gamle skapene vi har rundt omkring i huset, men jeg kan fortsatt velge et møbel som er litt upraktisk om det ellers passer inn, innrømmer hun.

<b>HVOR SKAPET SKAL STÅ:</b> Mettes fascinasjon for gamle skap vises over hele huset. Dette gamle skapet har hun har hatt i mange år, og det passer perfekt på badet her i hjørnet mellom vasken og vinduet.
HVOR SKAPET SKAL STÅ: Mettes fascinasjon for gamle skap vises over hele huset. Dette gamle skapet har hun har hatt i mange år, og det passer perfekt på badet her i hjørnet mellom vasken og vinduet. Foto: Monica Almskår Heggset

– Blant annet synes jeg det er greit med litt trege skuffer! De kan jo ikke være for trege da – de må kunne åpnes! Mette ler og tar hunden Putte på fanget.

Snart er det tid for en tur ut! Mette er glad i å gå turer i nærområdet og koser seg når hun har fri og er hjemme.

– Jeg er veldig hjemmekjær! Jeg elsker huset vårt, og jeg elsker å være hjemme! Det er det som er best!

Flere prosjekter for tur

Mette og Sverre har i alle år likt å holde på med prosjekter sammen. Sverre er som oftest den som utfører og finner løsninger på ting, mens Mette vet godt hvordan hun vil ha det, og er den som oftest svinger malerkosten.

<b>ORIGINALT:</b> Perlestaff, fyllingsdører og profilerte lister har de hatt siden huset var nytt.
ORIGINALT: Perlestaff, fyllingsdører og profilerte lister har de hatt siden huset var nytt. Foto: Monica Almskår Heggset

Det siste prosjektet de har gjort i huset, var å bytte til nye tregulv. De begynte med å pusse ned furuparketten i stua og behandle den med hvit olje, og da kjøkkenet skulle pusses opp, gikk de for heltre furugulv med samme overflatebehandling som i stua.

Flere rom på loftet har også fått nye gulv i det siste, og planen er at de to rommene som står igjen der oppe, også skal få nye gulv etter hvert.

– For meg som alltid har hatt lyst på et gammelt hus, var de nye tregulvene den siste brikken som falt på plass, sier Mette, idet hun åpner døra for Putte som springer ut i den fine høstdagen.

<b>POSERER FOR FOTOGRAFEN:</b> Putte er ivrig på en tur ut, men lar seg gjerne fotografere på trappa før han tusler ut i høstdagen sammen med matmor Mette.
POSERER FOR FOTOGRAFEN: Putte er ivrig på en tur ut, men lar seg gjerne fotografere på trappa før han tusler ut i høstdagen sammen med matmor Mette.

Se flere bilder under:

<b>BÅDE PENT OG PRAKTISK: </b>Den flotte vogna, som Mette tidligere brukte som buffetbord i stua, er nå blitt et fint blikkfang og praktisk oppbevaring for håndduker på badet.
BÅDE PENT OG PRAKTISK: Den flotte vogna, som Mette tidligere brukte som buffetbord i stua, er nå blitt et fint blikkfang og praktisk oppbevaring for håndduker på badet. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>LYST SOVEROM:</b> Veggene i hovedsoverommet har nylig fått ny farge, Skandinavisk lys. I taket var det før en stor lysekrone, den er byttet ut med en gammel lampe i messing.
LYST SOVEROM: Veggene i hovedsoverommet har nylig fått ny farge, Skandinavisk lys. I taket var det før en stor lysekrone, den er byttet ut med en gammel lampe i messing. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>GJESTEROM:</b> Husets fire soverom var alle i bruk da barna var små. Nå fungerer det ene som gjesterom og har, som hovedsoverommet, fått nytt tregulv og ny farge på veggene. Fargen er Antikkhvit fra Jotun.
GJESTEROM: Husets fire soverom var alle i bruk da barna var små. Nå fungerer det ene som gjesterom og har, som hovedsoverommet, fått nytt tregulv og ny farge på veggene. Fargen er Antikkhvit fra Jotun. Foto: Monica Almskår Heggset

Kjøkken: Klassisk hvit
Kjøkkeninnredning: Antikkgrå
Stue: Lys antikkgrå kalkmaling, også på panelvegg i TV-stua.
Spisestue: Antikkgrå
Gang: Klassisk hvit
Soverom: Skandinavisk lys
Gjesterom: Antikkhvit
Bad: Magnolia

(Alle farger fra Jotun)

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2024.

Les også