Maren og Thomas bare måtte slå til på det 400 år gamle huset

Maren og Thomas fikk hakeslepp da de kom inn i det gamle huset: – Vi tenkte både «wow» og «i helsike»

Maren og Thomas er opptatt av å ta vare på det originale, og da huset fra 1600-tallet kom for salg, måtte de bare slå til. Nå bor de i det som trolig er Hamars eldste bolighus.

<b>HISTORIE I VEGGENE:</b> Den koselige «Raudstua» er trolig det eldste huset i Hamar som fortsatt er bebodd.
HISTORIE I VEGGENE: Den koselige «Raudstua» er trolig det eldste huset i Hamar som fortsatt er bebodd. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Ikke sånn å forstå at Maren Hynne Moss og Thomas Selvaag Moss på død og liv må bo i hus som er skikkelig gamle. Her handler det først og fremst om fascinasjonen for det genuine og originale, samme hvilket århundre det er fra.

– Det er da det er spennende. Det er som regel god kvalitet på det som er gammelt og genuint, sier Thomas.

– Og da føles det helt feil å bytte det ut med noe moderne, vi vil heller ta vare på det gamle og framheve det, fortsetter han.

Han ønsker velkommen inn gjennom den eldgamle og lave ytterdøra.

Her på Disen i Hamar, bare noen få steinkast fra sentrum av byen, har han og kona Maren bosatt seg med sine to små sønner.

Og her har de høner, vaktler og bikuber.

<b>GLADE EIERE:</b> Maren og Thomas er et godt team som har felles interesse i å ta vare på gamle hus. Her skynder de seg langsomt.
GLADE EIERE: Maren og Thomas er et godt team som har felles interesse i å ta vare på gamle hus. Her skynder de seg langsomt. Foto: Jeanette Bækkevold

Erfaring med gamle hus

Dette er en duo som liker å ha prosjekter gående. For noen år siden totalrenoverte de en gammel villa på Stange, og midt oppi det hele fikk de en sønn.

Deretter dukket det opp et gammelt småbruk sør for Elverum. Det var virkelig et drømmested, midt i naturen, rett ved Glomma og omgitt av skog.

Dit flyttet de i 2020, pusset opp, utvidet høneflokken og fikk birøkt som ny hobby.

HVEM: Maren Hynne Moss, Thomas Selvaag Moss,
sønnene Håkon og Sigurd og katten Melchior.

YRKE: Maren arbeider med helserett, mens Thomas jobber i et reklamebyrå og er musiker.

HVA: Hus som trolig er fra 1600-tallet

HVOR: Hamar i Innlandet

INSTAGRAM: @mossencrone 

Se mer
<b>SNEKRET BIBLIOTEK:</b> Det store rommet utenfor soverommene i andre etasje er blitt bibliotek med hjemmesnekrede bokhyller.
SNEKRET BIBLIOTEK: Det store rommet utenfor soverommene i andre etasje er blitt bibliotek med hjemmesnekrede bokhyller. Foto: Jeanette Bækkevold

I tillegg fikk de enda et barn, og det rett etter at Maren hadde levert sin masteroppgave.

Det er nesten så man må hive etter pusten bare ved tanken, men Maren og Thomas har aldri ligget på latsiden.

Ikke stresser de unødig heller, og under pandemien hadde de riktig så gode dager på småbruket.

Les også (+): Før bodde det 4000 mennesker her. Nå bare 60. Her drikkes det øl fra morgen til kveld

Krevende pendlervei

– Men, for det er ofte et men, hverdagslogistikken ble krevende da samfunnet åpnet igjen. Siden vi begge jobber i Hamar, ble det fort en times kjøring hver vei, og med små barn i barnehage, fantes det liksom ingen god løsning på situasjonen, forteller Thomas.

<b>REAL PEIS:</b> Den store grua er koselig, om enn ikke så barnevennlig, så her fyres det ikke opp så ofte når smårollingene Håkon og Sigurd er hjemme.
REAL PEIS: Den store grua er koselig, om enn ikke så barnevennlig, så her fyres det ikke opp så ofte når smårollingene Håkon og Sigurd er hjemme. Foto: Jeanette Bækkevold

Skulle guttene deres gå i barnehage i Hamar, ble det veldig mye tid for dem i bilen. Og skulle de gå i barnehagen i nærmiljøet, ble det en stressende kamp mot klokka for å rekke levering og henting.

– Dessuten skulle både grendeskolen og nærbutikken legges ned, så utsiktene var ikke så lyse, sier Thomas.

Derfor ble begge oppglødd da det på seinhøsten 2021 dukket opp et skikkelig gammelt hus i Hamar, antagelig byens eldste som fortsatt var bolighus.

Raudstua, som huset heter, var virkelig et prosjekt det lyste «Maren og Thomas» av.

– Tenk det, et hus fra 1600-tallet! Det måtte vi bare se på, og det var jo som et museum, det var nesten som å gå inn i en tidsmaskin, utbryter Maren.

Les også: Karoline og Kristian flyttet fra leilighet i Oslo til hus på landet: – Et hektisk liv i byen er ikke noe for meg

<b>KORTREIST:</b> Det er dekket til koselig lunsj på kjøkkenet hos Maren og Thomas. Og eggene er fra egne høner.
KORTREIST: Det er dekket til koselig lunsj på kjøkkenet hos Maren og Thomas. Og eggene er fra egne høner. Foto: Jeanette Bækkevold

Gjøv løs på oppgaven

– Vi tenkte både «wow» og «i helsike», vi var totalt fascinert og ganske forvirret. Det var mange på visning, men de fleste ble antagelig slått i bakken av hvor mye de syntes de måtte gjøre her, for vi var de eneste som la inn bud, forteller Maren.

Hun og Thomas ble nemlig ikke slått i bakken av hvor mye som måtte gjøres. Heller tvert imot.

– For oss var det viktigst å ta vare på det gamle, ikke forandre så mye, sier hun og ramser opp:

<b>ORIGINAL VEGGFARGE:</b> Soverommet er malt i det de fant ut var den opprinnelige rosafargen. Nattbordene ble kjøpt brukt for mange år siden. Også det rosemalte skapet er kjøpt brukt, mens kisten i enden av sengen er arvegods.
ORIGINAL VEGGFARGE: Soverommet er malt i det de fant ut var den opprinnelige rosafargen. Nattbordene ble kjøpt brukt for mange år siden. Også det rosemalte skapet er kjøpt brukt, mens kisten i enden av sengen er arvegods. Foto: Jeanette Bækkevold

Taket måtte fikses og badet fornyes. Og så måtte det settes inn et kjøkken, men ellers var det ikke mye de ville gjøre.

– Vi måtte se huset en gang til, og vi fikk med oss noen som er eksperter på gamle trehus. Da de sa at de selv ville kjøpt huset hvis de bare hadde vært litt yngre, visste vi at dette var noe for oss.

Les også: Cecilies hytte er på størrelse med en stor enebolig. Målet er at den skal oppleves som lun og intim

HISTORISK HUS: Kunstmaleren Matthias Stoltenberg (1799–1871) er representert med flere malerier på Nasjonalmuseet. Han bodde en periode i Raudstua, som du ser til høyre i dette verket han malte mens han bodde der.
HISTORISK HUS: Kunstmaleren Matthias Stoltenberg (1799–1871) er representert med flere malerier på Nasjonalmuseet. Han bodde en periode i Raudstua, som du ser til høyre i dette verket han malte mens han bodde der. Foto: Matthias Stoltenberg, Anno Domkirkeodden

Tomt og til forfalls

Andre etasje i huset var trolig blitt pusset opp på 1800-tallet, og i samme åndedrag ble svalgangen bygget inn.

– Tidligere fylkeskonservator Per Martin Tvengsberg kjøpte det privat, tidlig på 1970-tallet, og han renoverte, isolerte, gravde ut kjelleren og bodde her i mange år. Etter at han flyttet ut, ble det utleiebolig, men de siste årene før vi kjøpte, hadde det stått tomt og var nokså forfallent, sier Maren.

Og da arvingene skulle selge huset, passet det perfekt for Maren og Thomas å etablere seg her.

– Vi flyttet inn rett før jul, jeg husker det var iskaldt, og det sto flyttekasser overalt. Og taket var lekk, så vi hadde en presenning som Thomas stadig måtte opp og feste på nytt i vinterstormene. Akkurat det var ikke så gøy, innrømmer Maren.

Les også: Karina snekret utemøblene selv

<b>BRUKTKUPP:</b> Den gamle salongen ble kjøpt via Finn til småbruket de bodde på tidligere. Nå er den blitt møblement i den lille stuen.
BRUKTKUPP: Den gamle salongen ble kjøpt via Finn til småbruket de bodde på tidligere. Nå er den blitt møblement i den lille stuen. Foto: Jeanette Bækkevold

Tok tak i taket

Siden er taket blitt reparert, og det var en møysommelig jobb. Først måtte de nemlig ta ned 3500 taksteiner.

– Vi trodde det skulle gå kjapt, men bare det å fjerne taksteiner på den ene sida tok to hele dager, for vi fikk ikke med oss mer enn noen få mursteiner per tur ned stigen. Jeg vil vel si at dette er en jobb for spesielt interesserte, sier Maren og ler.

<b>GODT BEVART:</b> «Raudstua» er riktignok bygget ut, men Maren og Thomas er opptatt av å bevare huset mest mulig som det var opprinnelig.
GODT BEVART: «Raudstua» er riktignok bygget ut, men Maren og Thomas er opptatt av å bevare huset mest mulig som det var opprinnelig. Foto: Jeanette Bækkevold

Kaldt kan det fortsatt bli i huset, selv om det ble isolert i forbindelse med renoveringen på 1970-tallet.

– I riktig gamle dager var det sikkert noen hjemme her til enhver tid, så da holdt de nok konstant fyr i ovnen, slik at det var varmt og godt, tror Maren.

I vår tid er det litt annerledes, så de har vært nødt til å stenge av noen rom når det er på det kaldeste.

<b>FYRER MED VED:</b> Det er flere ovner i huset, men så lenge familien er ute av huset på dagtid, er det ofte kaldt fram til de rekker å fyre skikkelig. Derfor stenger de av noen rom når det er på det kaldeste.
FYRER MED VED: Det er flere ovner i huset, men så lenge familien er ute av huset på dagtid, er det ofte kaldt fram til de rekker å fyre skikkelig. Derfor stenger de av noen rom når det er på det kaldeste. Foto: Jeanette Bækkevold

– Det er elektrisk fyring her, men vi kan ikke basere oss på det. Varmepumpe er uaktuelt, så det minst inngripende og mest framtidsrettede er bergvarme og kobberrør, det blir en varmekilde som kan vare de neste hundre årene, sier hun.

Les også (+): Internett på hytta virket ikke, og leiebilen var for liten. Kan vi klage?

Tar seg den tiden de trenger

Nå har paret tenkt å sette opp et gjerde rundt eiendommen for å få skjermet den litt.

Da huset sto tomt i mange år, ble folk i nabolaget vant til å lufte hundene på plena og gå tur tvers over tomta, og det kan det jo være greit å få endret på, nå som huset igjen er bebodd.

– Men veien rundt kan folk gjerne bruke når de skal ut på tur, det er helt i orden, sier Maren.

Vinduene som ble satt inn på 1970-tallet, skal etter hvert byttes ut med noen som er mer tro mot originalen.

Malingen på veggene innvendig skal skrapes ned, slik at de kan finne den originale fargen og gjenskape den. Det samme gjelder dørkarm og vinduskarmer utvendig.

Men ingen ting haster, huset har stått her i flere hundre år og tåler å vente noen sesonger til. For Maren og Thomas har god tid og skynder seg langsomt.

Se flere bilder under:

<b>RUSTIKT:</b> Rett ved kjøkkenøya er det en koselig spiseplass. De grønne skomakerlampene er bruktfunn.
RUSTIKT: Rett ved kjøkkenøya er det en koselig spiseplass. De grønne skomakerlampene er bruktfunn. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SMAK AV SOMMER:</b> Maren har laget nydelig blomstersmør som smaker godt og er som et lite smykke på bordet.
SMAK AV SOMMER: Maren har laget nydelig blomstersmør som smaker godt og er som et lite smykke på bordet. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SKUVSENG:</b> På barnerommet er det satt inn senger kjøpt hos en antikvitetshandler og et lite bord og en stol som er kjøpt via Finn.
SKUVSENG: På barnerommet er det satt inn senger kjøpt hos en antikvitetshandler og et lite bord og en stol som er kjøpt via Finn. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>FARGEJAKT:</b> Veggene i kjøkken og spisestue skal på sikt skrapes ned slik at Maren og Thomas finner den originale fargen. Rosafargen veggene har nå, har antakelig vært her siden huset ble pusset opp av forrige eier på 1970-tallet.  
FARGEJAKT: Veggene i kjøkken og spisestue skal på sikt skrapes ned slik at Maren og Thomas finner den originale fargen. Rosafargen veggene har nå, har antakelig vært her siden huset ble pusset opp av forrige eier på 1970-tallet.   Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SLITT SJARM:</b> At huset er mange hundre år gammelt, er det ingen vits i å skjule. Tvert imot, hos Maren og Thomas fremheves sjarmen ved det gamle og slitte.
SLITT SJARM: At huset er mange hundre år gammelt, er det ingen vits i å skjule. Tvert imot, hos Maren og Thomas fremheves sjarmen ved det gamle og slitte. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>GAMMEL SJARM:</b> Spisebordet sto på loftet, mens benken og stolene er litt herfra og derfra. Lysekronen er kjøpt på Finn.
GAMMEL SJARM: Spisebordet sto på loftet, mens benken og stolene er litt herfra og derfra. Lysekronen er kjøpt på Finn. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>NATURLIG TREVERK:</b> Spisestuemøblene fant Thomas hos en antikvitetshandler og bestemte seg for at det skulle bli julegave til seg selv det året. Det store, persiske teppet har de arvet, og lysekronen er kjøpt på en nettauksjon.
NATURLIG TREVERK: Spisestuemøblene fant Thomas hos en antikvitetshandler og bestemte seg for at det skulle bli julegave til seg selv det året. Det store, persiske teppet har de arvet, og lysekronen er kjøpt på en nettauksjon. Foto: Jeanette Bækkevold

.

Denne saken ble første gang publisert 15/03 2024, og sist oppdatert 15/03 2024.

Les også