Minihus

Line bor på 16 kvm: Se hennes «minihus»

Det som startet som en gammel båthenger, ble til en fantastisk minibolig med alle moderne fasiliteter.

MINIHUS: På en idyllisk skogstomt på Djursland i Danmark har Line et minihus som hun har bygd selv.
MINIHUS: På en idyllisk skogstomt på Djursland i Danmark har Line et minihus som hun har bygd selv. Foto: Ida Schmidt
Sist oppdatert

Line (43) har tilbrakt en stor del av barndommens somre i Sverige, så drømmen om å bo i et svensk hus i skogen har alltid vært der.

Faktisk flyttet hun en kort periode til Sverige med en kjæreste, men da forholdet tok slutt, valgte Line å flytte tilbake til Danmark og skape sitt eget Småland.

Nå har hun plassert miniboligen sin på en idyllisk skogstomt på halvøya Djursland i Danmark.

TREFIBERISOLASJON: Huset er bygget i tre og isolert med trefiberisolasjon, og har dampsperre i stedet for plastdampsperre. De naturlige materialene lar huset puste og kvitte seg med fuktighet.
TREFIBERISOLASJON: Huset er bygget i tre og isolert med trefiberisolasjon, og har dampsperre i stedet for plastdampsperre. De naturlige materialene lar huset puste og kvitte seg med fuktighet. Foto: Ida Schmidt

Husprosjekt

Hun kjøpte en båtvogn av en snekker og startet selv husprosjektet sitt fra bunnen av.

– Jeg har tidligere reparert to eldre campinghus, men denne gangen ville jeg prøve å bygge noe helt fra bunnen av, sier Line til boligliv Danmark.

Hun fant en gammel låve på en eiendom i nærheten som hun kunne leie, og her satte hun i gang med å bygge minihuset sitt med hjelp av venner og en snekker.

– Heldigvis dukket folk opp når jeg trengte dem. Jeg hadde bestemt meg for at det skulle være en rolig prosess, med folk som meldte seg på når de hadde tid. Det var prioritert at det skulle være anledning til å ta pauser underveis, og at byggeprosessen skulle være morsom og trivelig, forklarer Line.

ÅPEN LØSNING: Mesaninen, som fungerer som soverom, er plassert over kjøkkenet, slik at det er åpen planløsning i stuen. Det gir luft og plass i det ellers ganske så lille huset.
ÅPEN LØSNING: Mesaninen, som fungerer som soverom, er plassert over kjøkkenet, slik at det er åpen planløsning i stuen. Det gir luft og plass i det ellers ganske så lille huset. Foto: Ida Schmidt
LOFT: Heldigvis er loftet laget høyt nok til at du kan sitte oppe i sengen. Kurven er fra Broste Copenhagen og puten er fra Hay.
LOFT: Heldigvis er loftet laget høyt nok til at du kan sitte oppe i sengen. Kurven er fra Broste Copenhagen og puten er fra Hay. Foto: Ida Schmidt

Les også: Hytta skulle rives. Så fikk Kjetil og Kari-Anne en idé

Bærekraftig interiørdesign

Innredningen i huset er delvis inspirert av andre miniboliger som Line har sett på nett. Men hun har også måttet tilpasse seg plasseringen av hjulene, da understellet er en tidligere båthenger, hvor hjulene stikker opp over gulvet.

SOFA: Sofaen er bygget som U, så det er plass til mange mennesker.
SOFA: Sofaen er bygget som U, så det er plass til mange mennesker.

Sofaen hviler dermed på de fremre hjulbuene og er bygget av resirkulerte bokhyller med lokk på toppen. Og kjøkkenet er utformet slik at sokkelen er bygd opp av de bakre hjulbuene.

Gjennom hele prosessen har Line vært opptatt av bærekraft, og derfor er mange av løsningene resirkuleringsløsninger.

Et eksempel er det gamle gulvet som hun fant på DBA.DK. Det er Danmarks største formidler av kjøp og salg mellom privatpersoner.

Spikerne måtte slås ut, og Line fraktet deretter platene til en lokal snekker, hvor de ble høvlet ned slik at de kunne brukes igjen.

Alle vinduene er også funnet på nett, det samme har stigen til hemsen, vasker, bord, stoler og taklamper.

SKOGKANT: Tomten ligger i skogkanten men vender ut mot mark, så fra vinduet over spisebordet har du en fantastisk utsikt over de åpne viddene.
SKOGKANT: Tomten ligger i skogkanten men vender ut mot mark, så fra vinduet over spisebordet har du en fantastisk utsikt over de åpne viddene. Foto: Ida Schmidt

Det var også et must at det skulle være vedovn. Line brukte lang tid på å finne den rette, både med tanke på størrelse, estetikk og at den måtte svanemerkes.

– Jeg snakket så mye om vedovner at det endte med at far ga meg en i gave, sier Line med et smil.

TOALETT MINIHUS: Toalettet fungerer som et skitttoalett med urinavskiller og det er innebygd i en boks som Line har malt vanlig grønt for å understreke den svenske atmosfæren.
TOALETT MINIHUS: Toalettet fungerer som et skitttoalett med urinavskiller og det er innebygd i en boks som Line har malt vanlig grønt for å understreke den svenske atmosfæren. Foto: Ida Schmidt

Les også (+): Historien om «Tater-Milla» berørte mange. Nå er huset hennes fredet

Astrid Lindgren-idyll

Drømmen er at den store tomten på et tidspunkt skal fylles med flere små landsteder av mer permanent karakter, og Line bygger allerede et luksuriøst tilfluktsrom.

Den brukes til overnattingsgjester og til å tørke klær i. I tillegg har hun også et fint lite verksted på eiendommen, og den er naturligvis også malt med det svenske Falurrødt.

MINIHUS: Line sitt minihus
MINIHUS: Line sitt minihus Foto: Ida Schmidt

– Det er gøy å teste denne typen hus, og det er overraskende hvor lite plass og ting man faktisk trenger, sier Line.

– Og du glemmer ikke å komme deg ut i det fri, for du kan se og føle naturen hele tiden.

Mens Line jobber mot å få hele den store tomten om til et smålandsk Astrid Lindgren-univers, der Emil fra Lønneberg utvilsomt ville føle seg hjemme, kan hun foreløpig nyte den danske sommeren på nært hold i sitt 16 kvadratmeter store paradis.

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2024, og sist oppdatert 12/04 2024.

Les også