Førstegangskjøper

Laila var 85 år da hun kjøpte sin første bolig

Da Laila (85) ble enke for tre år siden, valgte hun å flytte. For første gang i livet skulle hun etablere seg helt alene.

HJEM: Det gamle kjøkkenet var modent for utskiftning, så Laila valgte å kjøpe et nytt fra Ikea. Den innerste veggen har fått fin, mønstret tapet.
HJEM: Det gamle kjøkkenet var modent for utskiftning, så Laila valgte å kjøpe et nytt fra Ikea. Den innerste veggen har fått fin, mønstret tapet. Foto: Jeanette Baekkevold
Publisert

Tveita i Oslo: Laila Brauer Hansen hadde vært sammen med den syv år eldre Ragnar helt siden hun var 15 år, og de møttes på dans i Oslo. De giftet seg i 1956 og fikk et langt liv sammen.

– Vi hadde oppturer og nedturer som de fleste andre, men stort sett var det et veldig godt liv. Vi fikk tre friske og fine døtre og deretter svigersønner, barnebarn og oldebarn, så jeg er veldig takknemlig for alt, sier Laila der hun sitter i sin koselige, nye stue i treromsleiligheten på Tveita i Oslo.

Sammen med Ragnar hadde hun helt siden midten av 1970-tallet bodd i en terrasseleilighet på Lindeberg, tre T-banestasjoner lenger nord i Groruddalen.

STRIKKING: Strikketøyet er aldri langt unna når Laila setter seg godt til rette i godstolen.
STRIKKING: Strikketøyet er aldri langt unna når Laila setter seg godt til rette i godstolen. Foto: Jeanette Baekkevold

Nytt kapittel

I 2017 begynte Ragnars helse å svikte. Året etter fikk han slag, og han ble stadig mer dement, noe som naturlig nok var en stor belastning både for Laila og resten av familien.

– Jentene mine presset på for at han skulle få korttidsopphold på sykehus og sykehjem innimellom, men stort sett bodde han hjemme helt til noen måneder før han døde. Sakte, men sikkert forsvant han fra oss, og det var veldig vondt, for han skjønte ikke selv at han var syk.

MINNE: På det lille sidebordet står det er portrett av Ragnar, dekorert med lisseslipset han pleide å bruke.
MINNE: På det lille sidebordet står det er portrett av Ragnar, dekorert med lisseslipset han pleide å bruke. Foto: Jeanette Baekkevold

– Det er slitsomt å være pårørende i en sånn situasjon, og man må passe på hele tiden, så det var noen krevende år, forteller Laila.

I desember 2019 tok livet hans slutt.

– Det var veldig rart å bli alene, men siden han hadde vært såpass syk de siste årene, kjente jeg på at det var godt for ham å få slippe. Det var en trøst.

Dermed startet et nytt kapittel i Lailas liv, og da kjentes det riktig å flytte på seg.

Les også: Elgjegeren Ruth (93) bor i et gammelt hotell – helt alene

Full klaff

– Selv om vi hadde trivdes godt i den forrige leiligheten, var det etter hvert såpass mange vonde minner fra de siste årene, så jeg tror ikke jeg hadde greid å skape en ny tilværelse der. Da var det bedre å starte helt på nytt med blanke ark.

– Jeg tenkte og grublet, og jeg gikk på masse visninger. Jeg liker dette området på Tveita veldig godt og ville gjerne finne noe akkurat her, men det måtte være i første etasje.

– Jeg må jo tenke litt frem i tid, og da er det greit å unngå trapper. Så da denne leiligheten dukket opp, var det full klaff, da var det bare å slå til, forteller Laila.

Her har hun fått 70 kvadratmeter til disposisjon i et borettslag etablert i 1965.

– Det er litt rart, for jeg jobbet på EPA på Tveita i veldig mange år, men da kjente jeg ikke til dette koselige området som ligger bak høyblokkene. Her er det parker og lekeplasser, og det er så stille og rolig her! Samtidig er det så lettvint med mange butikker i nærheten, og kort vei til både buss og T-bane.

BORETTSLAG: Lailas leilighet ligger i et borettslag på Tveita i Oslo.
BORETTSLAG: Lailas leilighet ligger i et borettslag på Tveita i Oslo. Foto: Jeanette Baekkevold

Sykrok på kjøkkenet

Badet var relativt nytt, men resten av leiligheten trengte litt fornyelse, så etter å ha bodd seg inn og tenkt seg litt om, valgte Laila å sette inn nytt kjøkken, legge nye gulv og male veggene.

– Min mellomste datter Monica er interiørkonsulent, og hun hjalp meg masse, blant annet med forslag til fargevalg. Jeg har også fått kjempegod hjelp av Sissel og Line som er de to andre døtrene mine, samt svigersønner og barnebarn. Å flytte og pusse opp er krevende, så uten dem ville det nok blitt veldig tøft.

På kjøkkenet har Laila innredet en liten sykrok med en symaskin som alltid står fremme.

– Jeg synes det er koselig at den står der, og så er det veldig praktisk å ha den lett tilgjengelig hvis jeg skal reparere eller legge opp noen klær, forteller hun.

SYKROK: I stedet for spisebord på kjøkkenet har Laila valgt å ha en sykrok. Bordet og stolen har hun kjøpt på Ikea.
SYKROK: I stedet for spisebord på kjøkkenet har Laila valgt å ha en sykrok. Bordet og stolen har hun kjøpt på Ikea. Foto: Jeanette Baekkevold

Dirty Dancing

– Ellers koser jeg meg med å strikke og hekle mens jeg ser på TV, sier Laila som for det meste holder seg til NRK og Netflix.

Hun liker dramaserier som for eksempel The Crown og Et sted å høre til, men også programmer av typen Der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

– Gamle humorprogrammer på NRK er også morsomme å se på, og selvfølgelig filmer. Jeg så Dirty Dancing her forleden. Den har jeg sett fem ganger, tror jeg.

Les også (+): – Det som kjennetegner dem, er at de kommer for sent

Koselige naboer

Stue: Modern beige

Kjøkken: Green tea

Gang: Grounded red

Soverom: Warm blush

Se mer

Selv om det fortsatt er litt uvant å bo alene, er Laila godt fornøyd med sin nye tilvær­else. Ensom føler hun seg i alle fall ikke, for familien er blitt en riktig så stor flokk.

Ikke bare har Laila åtte barnebarn, hun er i tillegg velsignet med fem oldebarn og to til på vei, så når hele storfamilien skal samles, blir det trangt om plassen.

– Da jeg feiret 85-årsdagen min, leide jeg et lokale, det ville blitt for trangt og altfor slitsomt å samle så mange mennesker i leiligheten.

Nå er det ikke så ofte vi alle samles på én gang, men jeg er mye sammen med barn og barnebarn, og jeg har ofte besøk. Og så har jeg fått så mange koselige naboer i denne oppgangen, så her trives jeg veldig godt, sier Laila og smiler.

KJØKKEN: De småblomstrede flisene har en grønnfarge som matcher veggen. Laila har malt to bildelister i veggfargen, og på disse er det plass til både bilder og pyntegjenstander.
KJØKKEN: De småblomstrede flisene har en grønnfarge som matcher veggen. Laila har malt to bildelister i veggfargen, og på disse er det plass til både bilder og pyntegjenstander. Foto: Jeanette Baekkevold
STUE: Laila har bakt deilige hveteboller til kaffen.
STUE: Laila har bakt deilige hveteboller til kaffen. Foto: Jeanette Baekkevold
STUE: Lenestolen hadde Laila med seg fra forrige leilighet, og dette er godplassen når hun skal se på TV og strikke.
STUE: Lenestolen hadde Laila med seg fra forrige leilighet, og dette er godplassen når hun skal se på TV og strikke. Foto: Jeanette Baekkevold
INTERIØR: Alt av elektronisk utstyr er gjemt i skjenken under TV-en. Tiffany-lampen har Laila hatt i over 40 år.
INTERIØR: Alt av elektronisk utstyr er gjemt i skjenken under TV-en. Tiffany-lampen har Laila hatt i over 40 år. Foto: Jeanette Baekkevold
SOVEROM: Det soverommet Laila selv bruker mest, har hun valgt å male i en varm rødtone.Møblene hadde hun fra før.
SOVEROM: Det soverommet Laila selv bruker mest, har hun valgt å male i en varm rødtone.Møblene hadde hun fra før. Foto: Jeanette Baekkevold
GANG: De fargerike kubbelysene i gangen er batteridrevet og trenger derfor ikke passes på.
GANG: De fargerike kubbelysene i gangen er batteridrevet og trenger derfor ikke passes på. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2023.

Les også