Gjør det selv

Lag en sittebenk i klassisk stil

Har du lyst på en solid sittebenk til grillsesongen starter? Da er det lurt å starte nå.

ROBUST: Bygg en sittebenk som tåler å stå ute

ROBUST: Bygg en sittebenk som tåler å stå ute Foto: Foto: Bjørn Strander

Publisert Oppdatert

Bjørn Strander er storleverandør av prosjekter på verktøyforumet vårt. Han har tidligere bidratt med alt fra stilige terrasserekkverk til hytteskap av panelrester.

Nå har han lastet opp et bra vinterprosjekt, en skikkelig solid sittebenk. Starter du nå blir den klar til grillsesongen.

For å få med alle detaljene bør du gå inn på verktøyforumet vårt. Der ligger hele fremgangsmåten vist med bilder og tegninger.

Den benken Bjørn har laget tar utgangspunkt i spesialskårede materialer, men den kan tilpasses mer kurante materialer om du ønsker.

Her kommer noen forslag til hvordan du kan gjøre tilpasninger:

Impregnert

Handler du på en vanlig trelasthandler kan du bruke impregnert konstruksjonsvirke, 48 x 148 mm og 48 x 198 mm. De er noe tynnere enn de som er brukt på Bjørns benk. Derfor bør du redusere lengden på benken til rundt to meter.

Sammenføyninger

STIKKSAG: Det er brukt en kraftig båndsag for å skjære ut profilene, ikke alle har det. Da kommer du langt med en god stikksag.

STIKKSAG: Det er brukt en kraftig båndsag for å skjære ut profilene, ikke alle har det. Da kommer du langt med en god stikksag. Foto: Foto: Bjørn Strander

Mange av sammenføyningene er gjort med tapper. De kan du selvsagt lage med stemjern, men en noe enklere variant er å lime og skru. Da kreves et to-komponent lim. Du kan bruke de vanlige epoxyvariantene du får kjøpt i jernvarebutikken. I tillegg må du skru med kraftige, franske treskruer.

Plugger

Du kan også bruke kraftige plugger. De lager du av 25 mm rundstokk, ca 10 cm lange. Disse må i tillegg limes. Bruk også 100 mm treskruer for å dra delene sammen.

TO-KOMPONENT: Alle delene er limt sammen med Epoxylim. Her kan du bruke vanlige hobbyvarianter som du får kjøpt i jernvarebutikken.

TO-KOMPONENT: Alle delene er limt sammen med Epoxylim. Her kan du bruke vanlige hobbyvarianter som du får kjøpt i jernvarebutikken. Foto: Foto: Bjørn Strander

Flere prosjekter fra verktøyforumet:

Lag din egen verktøykasse

Hagebenk som gynger

TAPPER: Sammenføyningene er gjort med tapper. Å lage det uten maskiner krever en del arbeid. Et bra alternativ her er å skru med franske treskruer og lime, eller bruke kraftige treplugger som limes.

TAPPER: Sammenføyningene er gjort med tapper. Å lage det uten maskiner krever en del arbeid. Et bra alternativ her er å skru med franske treskruer og lime, eller bruke kraftige treplugger som limes. Foto: Foto: Bjørn Strander

Lampe av opptenningsved

Enkel aviskurv

Lekehytte til barna

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning