Interiørinspirasjon

Tone og Christer kjøpte 70-tallshuset etter kun 10 minutters titt. Nå har de satt sitt eget preg på huset

Tone kjenner umiddelbart når noe funker, og når det ikke gjør det. På mange måter er interiør matematikk, mener hun. I 70-tallshuset i Lommedalen kan hun sette to streker under svaret.

INSPIRERENDE INTERIØR: Tone har en forkjærlighet for skandinavisk design. Spisebordet og Folkestolene er designet av Børge Mogensen, og Gubi-lampen i taket er kjøpt brukt hos Gamle danske i Oslo. Det store speilet er fra House Doctor.
INSPIRERENDE INTERIØR: Tone har en forkjærlighet for skandinavisk design. Spisebordet og Folkestolene er designet av Børge Mogensen, og Gubi-lampen i taket er kjøpt brukt hos Gamle danske i Oslo. Det store speilet er fra House Doctor. Foto: Filippa Tredal
Sist oppdatert

Vi falt for utsikten, sier Tone om deres første besøk i det typiske 70-tallshuset i Lommedalen.

Egentlig lå det litt utenfor nabolaget de søkte i, så de gikk på visning for moro skyld. De rakk akkurat ti minutter før visningen var over. Det var nok.

– Da vi gikk inn i huset og ut i stuen, strålte utsikten over Lommedalen og Kolsåstoppen mot oss. Vi gikk rundt hver for oss uten å snakke sammen, men blikkene vi sendte hverandre røpet at vi tenkte det samme: Dette var huset vi hadde lett etter!

Det var det imidlertid flere som tenkte, og Tone og Christer rakk ikke visningen dagen etter før noen la inn privat bud.

– Så vi kjøpte huset etter en 10 minutters titt! Det viste seg å være riktig, og veldig verdt det, sier Tone fornøyd.

Les også: Da Hanne og Stein snek seg inn i det gamle sveitserhuset, ble de møtt av et vemodig syn

INTERIØR INSPIRASJON: Interiør er ikke overfladisk, insisterer Tone. Tvert imot er estetikk en grunnleggende del av det å være menneske – eller dyr for den saks skyld – og omgivelsene gjør mye med oss.
INTERIØR INSPIRASJON: Interiør er ikke overfladisk, insisterer Tone. Tvert imot er estetikk en grunnleggende del av det å være menneske – eller dyr for den saks skyld – og omgivelsene gjør mye med oss. Foto: Filippa Tredal
UTSIKT: Et glimt av den flotte utsikten, som Tone bevisst har ønsket å utnytte til det fulle. Også når man er innendørs.
UTSIKT: Et glimt av den flotte utsikten, som Tone bevisst har ønsket å utnytte til det fulle. Også når man er innendørs. Foto: Filippa Tredal

Åpen løsning

Siden familien flyttet inn i 2017, er huset oppgradert med kjærlig hånd.

Tone Marie Trollbu (42) og Christer Melsgard (47) med barna Trym (15) og Synne (7). Tone jobber deltid på Fontenehuset i Bærum, samt utvikler eget firma som interiørdesigner. Christer jobber som testleder. 

Hva?

Villa på 176 kvm fra 1971, senere påbygget til tomannsbolig.

Hvor?

Lommedalen i Bærum.

På nett?

@livet_i_dalen_ på Instagram.

Se mer

Gulvene i stue, kjøkken og gang er skiftet, mens soveromsgulvene ble malt. Veggene i stue og kjøkken har fått parkett. Kjøkkeninn-redningen er oppgradert med malt benkeplate og hjemmelagde grep.

En vegg mellom yttergang og mellomgang ble fjernet til fordel for et større rom med bedre romfølelse. Også et stort skap i gangen ble ofret. Familien har i stedet jobbet for å finne gode oppbevaringsløsninger som ikke stjeler for mye av rommene.

KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen fra Kvik, i hvit høyglans, sto i huset da familien overtok og var i fin stand. Veggen i kjøkkenavdelingen har fargen Soft Touch fra Jotun.
KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen fra Kvik, i hvit høyglans, sto i huset da familien overtok og var i fin stand. Veggen i kjøkkenavdelingen har fargen Soft Touch fra Jotun. Foto: Filippa Tredal
STUE: Den luftige, litt sommerlige stilen går igjen i hele huset. Også her står modulsofaen Mags fra Hay. Sofabordet fikk Tone gratis på finn.no. Bena ble saget kortere, og bordet fikk et helt nytt uttrykk.
STUE: Den luftige, litt sommerlige stilen går igjen i hele huset. Også her står modulsofaen Mags fra Hay. Sofabordet fikk Tone gratis på finn.no. Bena ble saget kortere, og bordet fikk et helt nytt uttrykk. Foto: Filippa Tredal

Mang en skreddersydd løsning er dessuten hjemmesnekret. Det gir en egen tilfredsstillelse å skape noe selv, mener Tone.

– Det er gøy å ha designet noe eget til hjemmet sitt. Det gir oss en ekstra følelse av «hjem» når vi har stått på selv, sagd, skrudd, tenkt, klødd oss i hodet – og fått det til!

Les også (+): Familie fikk kjøpe gammel kjeller – nå er den ikke til å kjenne igjen

Matematikk og psykologi

Tone kjenner umiddelbart når noe funker, og når det ikke gjør det. På mange måter er interiør matematikk, mener hun.

– Når regnestykket «går opp», blir det fint. Men matematikken skjønner jeg ofte etterpå, det er intuisjonen og magen som innreder, sier Tone.

Hun er en filosofisk type, og faget hennes er psykologi. Både gjennom jobben og livet ellers erfarer hun at veldig mye i livet er forutsigbart.

– Det meste er egentlig systematisk. Vi er bare en del av naturen, vi også. Alle former vi lar oss inspirere av finnes i naturen, eller er en kontrast til den.

  • Ved siden av familien er hjemmet det viktigste for meg. Det er både en kreativ boltreplass, et identitetsskapende lerret og et sted for gode stunder og opplevelser. Men mest av alt er det en trygg base med rom for å slappe ordentlig av, og som samtidig inspirerer og gir energi.
  • Mitt første hjem var en hybel, der jeg søkte akkurat den samme følelsen som jeg får i hjemmet vårt nå. Men jeg var uerfaren og visste ikke helt hvordan jeg skulle skape den. Jeg malte veggene lyseblå og hadde maritim dekor. Jeg har alltid vært glad i svabergfølelsen.
  • Det siste jeg kvitter meg med er spisestuen av Børge Mogensen, eikebordet fra Naver Collection, Gubi-lampen vår, alle bruktfunnene jeg har forelsket meg i og de store mørke keramikkpottene.
  • Det viktigste jeg har lært er å følge magen!
Se mer

– Når noe er pent å se på, som natur stort sett er, er det enten en uorden eller noe veldig symmetrisk. Når jeg synes noe er fint, tar jeg et skritt tilbake for å forstå hvorfor. Jeg ser en geometrisk form, eller kontraster som fungerer. Det er egentlig ikke så komplisert, mener Tone og fortsetter:

– Slik er det jo for eksempel med lukt også, og med følelser. Det er en fysisk forklaring på det meste. Interiør er ikke overfladisk. Det gjør mye med oss mennesker og livskvaliteten vår, og bør ikke undervurderes. Det er identitetsskapende, mener Tone, som nå utdanner seg til interiørdesigner, nettopp for å knytte sammen fagene interiør og psykologi.

– Jeg vil løfte frem viktigheten av gode hjem!

Se flere bilder under:

PLANTEGNING: – Generelt liker jeg rolige omgivelser, som man kan senke skuldrene og puste i. Da er det fint med rene linjer og en helhetlig palett. Og så synes jeg de fine tingene skinner litt ekstra når det er harmonisk rundt!
PLANTEGNING: – Generelt liker jeg rolige omgivelser, som man kan senke skuldrene og puste i. Da er det fint med rene linjer og en helhetlig palett. Og så synes jeg de fine tingene skinner litt ekstra når det er harmonisk rundt!
STUE: For å få bedre utsikt fra sofaen, ble den flyttet 30 cm ut fra veggen. Det ble også plass til en hjemmesnekret hylle laget av malte hobbyplater, et praktisk sted å oppbevare bøker, blader og dekor.
STUE: For å få bedre utsikt fra sofaen, ble den flyttet 30 cm ut fra veggen. Det ble også plass til en hjemmesnekret hylle laget av malte hobbyplater, et praktisk sted å oppbevare bøker, blader og dekor. Foto: Filippa Tredal
SPACE FRA JOTUN: Vegger og tak i spisestue/stue er malt i fargen Space fra Jotun. Sofaen Mags Soft er fra Hay, og eikebordet er fra Naver Collection. Rispapirlampen er fra Hay, og Tone har med vilje latt være å montere stålinnsatsen. Hun synes formen blir finere uten. Bildet på veggen er kjøpt hos Bolina, og blomsterpotten i hjørnet er fra AC Design på Bærums Verk.
SPACE FRA JOTUN: Vegger og tak i spisestue/stue er malt i fargen Space fra Jotun. Sofaen Mags Soft er fra Hay, og eikebordet er fra Naver Collection. Rispapirlampen er fra Hay, og Tone har med vilje latt være å montere stålinnsatsen. Hun synes formen blir finere uten. Bildet på veggen er kjøpt hos Bolina, og blomsterpotten i hjørnet er fra AC Design på Bærums Verk. Foto: Filippa Tredal
SPISEBORD OG STOLER: Spisestolene er lunet opp med saueskinn. I bakgrunnen står en bjørkefiken i en vakker krukke kjøpt hos AC Design på Bærums Verk. Krukken på bordet er fra H&M Home.
SPISEBORD OG STOLER: Spisestolene er lunet opp med saueskinn. I bakgrunnen står en bjørkefiken i en vakker krukke kjøpt hos AC Design på Bærums Verk. Krukken på bordet er fra H&M Home. Foto: Filippa Tredal
KJØKKEN: Harde kjøkkengrep i stål ble byttet ut med vanlige, billige hjørnelister, som ble superfine med noen malingsstrøk. Å male taket i samme farge som veggen gir også høyde og luft. Skap helhet ved å male lister, karmer og dører i samme farge som veggen.
KJØKKEN: Harde kjøkkengrep i stål ble byttet ut med vanlige, billige hjørnelister, som ble superfine med noen malingsstrøk. Å male taket i samme farge som veggen gir også høyde og luft. Skap helhet ved å male lister, karmer og dører i samme farge som veggen. Foto: Filippa Tredal
INTEGRERT ARBEIDSPLASS: Selvgjort er velgjort! Hyllene med integrert arbeidsplass er hjemmesnekret av malte hobbyplater. Også lampen er hjemmelaget, satt sammen av kobberrør fra Biltema og en lampekopp fra Ikea. Krakken og stolen er kjøpt på finn.no
INTEGRERT ARBEIDSPLASS: Selvgjort er velgjort! Hyllene med integrert arbeidsplass er hjemmesnekret av malte hobbyplater. Også lampen er hjemmelaget, satt sammen av kobberrør fra Biltema og en lampekopp fra Ikea. Krakken og stolen er kjøpt på finn.no Foto: Filippa Tredal
DEKOR GANG: Benken har vært med familien i mange år, den er i sin tid kjøpt hos Bolia. De afrikanske kurvene er fra Savannen, og Tone synes de får en ekstra verdi når man vet at man ved å kjøpe dem også støtter et lokalsamfunn. Bildet på veggen er fra Fine Little Day.
DEKOR GANG: Benken har vært med familien i mange år, den er i sin tid kjøpt hos Bolia. De afrikanske kurvene er fra Savannen, og Tone synes de får en ekstra verdi når man vet at man ved å kjøpe dem også støtter et lokalsamfunn. Bildet på veggen er fra Fine Little Day. Foto: Filippa Tredal
PARKETT: Da veggen i gangen fikk stygge flekker, kom Tone på å dekke den med parkett. – Jeg har alltid likt arkitekttegnede hus med trevegger, og parkett var en rimelig og grei måte å få et litt eksklusivt preg i gangen, som jo er det første rommet man kommer inn i.
PARKETT: Da veggen i gangen fikk stygge flekker, kom Tone på å dekke den med parkett. – Jeg har alltid likt arkitekttegnede hus med trevegger, og parkett var en rimelig og grei måte å få et litt eksklusivt preg i gangen, som jo er det første rommet man kommer inn i. Foto: Filippa Tredal
Soverommet har tak og vegger malt i Hvit Lin, mens gulvet har fargen Chi, begge fra Jotun. Bildet på veggen er kjøpt i en bruktbutikk på Hamar. Gardinene er fra Jysk. Ikea-sengen er kjøpt på Finn, i likhet med de vakre stubbene på hjul, som har vært med i årevis.
Soverommet har tak og vegger malt i Hvit Lin, mens gulvet har fargen Chi, begge fra Jotun. Bildet på veggen er kjøpt i en bruktbutikk på Hamar. Gardinene er fra Jysk. Ikea-sengen er kjøpt på Finn, i likhet med de vakre stubbene på hjul, som har vært med i årevis. Foto: Filippa Tredal
DEKOR: Hyllen som lener seg til veggen er gammel og har vært med i mange år. Den er i sin tid kjøpt hos Skeidar.
DEKOR: Hyllen som lener seg til veggen er gammel og har vært med i mange år. Den er i sin tid kjøpt hos Skeidar. Foto: Filippa Tredal
PLANTEKASSER: Her snakker vi selvberging på høyt nivå - i plantekasser laget av gjenbruksplank vokser grønne godsaker. Familien har, med vekslende hell, dyrket det meste i egen hage, fra gulrøtter og poteter til vannmelon og mais.
PLANTEKASSER: Her snakker vi selvberging på høyt nivå - i plantekasser laget av gjenbruksplank vokser grønne godsaker. Familien har, med vekslende hell, dyrket det meste i egen hage, fra gulrøtter og poteter til vannmelon og mais. Foto: Filippa Tredal
UTEPLASS: Spileveggen skjermer mot naboen og rammer samtidig inn en hyggelig spiseplass, med plassbygget benk snekret av gjenbruksmateriale fra terrassen. Bordet er gammelt og har vært med familien i årevis, stolene er kjøpt på salg hos Kid Interiør.
UTEPLASS: Spileveggen skjermer mot naboen og rammer samtidig inn en hyggelig spiseplass, med plassbygget benk snekret av gjenbruksmateriale fra terrassen. Bordet er gammelt og har vært med familien i årevis, stolene er kjøpt på salg hos Kid Interiør. Foto: Filippa Tredal
UTEKJØKKEN: Et enkelt utekjøkken er murt opp av lecablokker familien hadde fra før, med frostsikre fliser som var igjen fra et innvendig prosjekt som benkeplate og strieduk som skjerming. Lampene er hjemmelaget av gamle lamper kjøpt på Fretex som Tone har fjernet stoffskjermen fra og surret jutetråd rundt.
UTEKJØKKEN: Et enkelt utekjøkken er murt opp av lecablokker familien hadde fra før, med frostsikre fliser som var igjen fra et innvendig prosjekt som benkeplate og strieduk som skjerming. Lampene er hjemmelaget av gamle lamper kjøpt på Fretex som Tone har fjernet stoffskjermen fra og surret jutetråd rundt. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 15/03 2023, og sist oppdatert 31/07 2023.

Les også