INSPIRERT AV GAMLE LÅVER

Hytta til Edel og Lars er utenom det vanlige. Hvor inspirasjonen er hentet fra, er det ingen tvil om

Den snart fem år gamle hytta ser ut som en gammel, velstelt låve. Og nettopp det er meningen. Vent til du ser innsiden.

LÅVE-HYTTE: Hytta er inspirert av byggestilen til gamle låver. «Låvebrua» beskytter inngangspartiet, og gir også direkte tilgang til stuen i andre etasje. På vinduene ønsker paret å montere sjalusier, som er vanlig på gamle låver. Foto: Privat
LÅVE-HYTTE: Hytta er inspirert av byggestilen til gamle låver. «Låvebrua» beskytter inngangspartiet, og gir også direkte tilgang til stuen i andre etasje. På vinduene ønsker paret å montere sjalusier, som er vanlig på gamle låver. Foto: Privat Foto: Privat
Publisert

Edel Vegan og Lars Hovland har tegnet og bygget både denne og nabohytta, i fredelige Markahøvda, like uten­for et mer hektisk sentrum av Beitostølen.

Interessen for gammel byggeskikk av god kvalitet fikk de begge gjennom sine foreldre.

– I min barndom kjørte vi rundt både i Norge og Europa og så på hus langsetter landeveien, noe jeg ble inspirert av, forteller Edel.

Hytta ligger i et landskap de begge kjenner seg hjemme i. Lars har vokst opp med foreldrenes hytte på Beitostølen, og Edel bodde i Fagernes fra tenårene av.

– I løpet av oppveksten hadde jeg glede av å besøke gårder med tilhørende setrer, eid av venner og familie. Atmosfæren og lunheten jeg har med meg fra plassene jeg har sett, har jeg forsøkt å gjenskape i hytta, forteller Edel.

Les også: Den arkitekttegnede hytta har ikke innlagt vann eller strøm. Komforten er det likevel ingenting å si på

NATUR: Edel, som har hatt naturen i Valdres med seg store deler av livet, stortrives på Markahøvda. Utestolene flytter hun gjerne rundt etter solas gang på himmelen, og vindforholdene.
NATUR: Edel, som har hatt naturen i Valdres med seg store deler av livet, stortrives på Markahøvda. Utestolene flytter hun gjerne rundt etter solas gang på himmelen, og vindforholdene. Foto: Kathrine Sørgård
VINDUER: Det er satt inn vinduer med ulike størrelser og format, et grep Lars og Edel liker godt.
VINDUER: Det er satt inn vinduer med ulike størrelser og format, et grep Lars og Edel liker godt. Foto: Kathrine Sørgård

Åpent landskap inne

De to har hatt flere felles bygge- og oppussingsprosjekter som har gitt dem nyttige og gode erfaringer. For selv om hytta ser påkostet ut, ligger det smarte og økonomisk fornuftige valg i bunn.

Selvtegnet hytte oppført av Tinde hytter. Innendørs arbeider er utført av Beito Bygg AS.

Byggeår: 2019

Størrelse: 280 m²

Utvendig kledning: Beiset panel

Tak: Torv og skifer

Rominndeling: Fire stuer, kjøkken, entre, tre soverom, to kjøkken, fire bad, toalett. Loftstue

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.

Instagram: @tidforhytte

Beitostølen

Høyde over havet: 950 meter

Kommune: Øystre Slidre

Fylke: Innlandet

Se mer

At Lars har bak seg yrkesliv som økonom, har gitt erfaringer som har kommet godt med.

Nå som han er aktiv pensjonist, setter han ekstra stor pris på å kunne bruke mye tid på hytta.

UTSIKT: Fra sofaen er det utsikt mot både fjellheimen og til nabohytta, som Edel og Lars har tegnet. En peis med glass var viktig for å kunne se inn i flammene. Peis fra Rais. Sofa fra Bohus.
UTSIKT: Fra sofaen er det utsikt mot både fjellheimen og til nabohytta, som Edel og Lars har tegnet. En peis med glass var viktig for å kunne se inn i flammene. Peis fra Rais. Sofa fra Bohus. Foto: Kathrine Sørgård

Det store allrommet er inndelt i soner, med kjøkken, frokostplass, stue og spisestue. Her er det mange fine blikkfang, som er bruktkjøp. Noen av materialene hytta er bygget med er også kjøpt brukt.

– Gjenbruk er heldigvis mye mer stuerent nå enn da jeg begynte med det. Dyre designbutikker er noe jeg alltid har unngått, forteller Edel.

Dette er deres femte hytte som de har gjort mye med selv, for
deretter å selge, for kanskje å kunne sitte igjen med en nedbetalt hytte i livets høst.

De leier også ut i liten skala, selv om hytta er svært personlig innredet.

LOFTSTUE: Loftstuen har et åpent vindu mot stuen en halv etasje nedenfor. Her er det en liten arbeidsplass som kan brukes uten at man må sitte helt for seg selv. Bordet er et bruktkupp.
LOFTSTUE: Loftstuen har et åpent vindu mot stuen en halv etasje nedenfor. Her er det en liten arbeidsplass som kan brukes uten at man må sitte helt for seg selv. Bordet er et bruktkupp. Foto: Kathrine Sørgård

– Det har vært mye snekring og maling, noe vi synes er gøy! Vi har lært noe for hver gang vi har bygget og pusset opp, forteller Edel.

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

Sukkertøy i stil med interiøret

All erfaringen har de tatt i bruk i denne hytta. Som en fin og festlig detalj, en «møkkarenne» i gangen.

– Med den kan vi skylle av sko, bikkjer og unger etter å ha vært ute. Håndverkerne hadde ikke laget noe slikt før, men vi mente at det ville gå. Og det gjorde det, forteller Lars.

En annen viktig detalj han tegnet inn, var en låvebro opp til stuen i andre etasje. Den er ren inspirasjon fra gammel byggeskikk. Innvendig er veggene kledd med et røft panel, som gir rommene en rustikk følelse.

Farger er Edel opptatt av. Særlig friske bærfarger, og gjerne på åklær.

– Så opptatt av farger er jeg, at jeg kan finne på å kjøpe kaker og sukkertøy som står i stil til interiøret, ler hun.

KJØKKEN: Den lange kjøkkenbenken, på to sider, er super når storfamilien samles og mange lager mat sammen. Kjøkken fra Rå Tradisjonsbygg AS, malt i fargen S5500-N. Veggene er beiset med fargen Beitogrå. Himlingen er beiset i fargen Lys Valdresgrå. Benkeplaten i eik er gråpigmentert. Teppene er gode bruktkjøp.
KJØKKEN: Den lange kjøkkenbenken, på to sider, er super når storfamilien samles og mange lager mat sammen. Kjøkken fra Rå Tradisjonsbygg AS, malt i fargen S5500-N. Veggene er beiset med fargen Beitogrå. Himlingen er beiset i fargen Lys Valdresgrå. Benkeplaten i eik er gråpigmentert. Teppene er gode bruktkjøp. Foto: Kathrine Sørgård

Nettopp hennes sans for detaljer gjør så mye for hytta. For å gjøre det lettere å være mange samlet, kan to stuer stenges av ved hjelp av to store dører, bygget for å se ut som låvedører.

Stue, kjøkken og entre: Beitogrå

Soverom og bad, skyvedører, himling over stue og kjøkken: Lys Valdresgrå

Vinduskarmer 8500-N, dempet sort

Vindusforinger: 0502-Y, Bomull

Store fasadevinduskarmer: RAL 7021

Se mer

Hytta har et ekstra kjøkken, en investering som ble gjort for å kunne samle mange.

– Våre tre barn, svigerbarn og barnebarn er også sosiale, og alle bruker hytta mye, noe vi synes er så fint!

ROMSLIG SPISEBORD: Rundt det romslige spisebordet er det fint plass til 12, noe som kommer godt med når paret inviterer til rakfisklag. Hjørneskapet er det første møbelet paret kjøpte sammen, på auksjon i 1980.
ROMSLIG SPISEBORD: Rundt det romslige spisebordet er det fint plass til 12, noe som kommer godt med når paret inviterer til rakfisklag. Hjørneskapet er det første møbelet paret kjøpte sammen, på auksjon i 1980. Foto: Kathrine Sørgård
STUE: Fordi Edel er svært glad i høytider, har hun valgt en ren, nøytral farge på sofaen. Den er det lett å skape både julestemning og påskestemning med fargeglade tekstiler. Det røffe panelet er ment for utvendig bruk, det er valgt for å gi en rustikk følelse. Skapet er arv etter familien til Lars. Bord fra Covent Garden.
STUE: Fordi Edel er svært glad i høytider, har hun valgt en ren, nøytral farge på sofaen. Den er det lett å skape både julestemning og påskestemning med fargeglade tekstiler. Det røffe panelet er ment for utvendig bruk, det er valgt for å gi en rustikk følelse. Skapet er arv etter familien til Lars. Bord fra Covent Garden. Foto: Kathrine Sørgård
STUE: I stuen er det innredet flere sittemuligheter. Stolen kan brukes av den som vil trekke seg litt unna, men samtidig være sammen med de andre. Skapet og stolen er arvegjenstander som betyr mye for Lars og Edel. Skapet er fra hytta Lars vokste opp med.
STUE: I stuen er det innredet flere sittemuligheter. Stolen kan brukes av den som vil trekke seg litt unna, men samtidig være sammen med de andre. Skapet og stolen er arvegjenstander som betyr mye for Lars og Edel. Skapet er fra hytta Lars vokste opp med. Foto: Kathrine Sørgård
BETONGGULV: Fordi det er lagt inn en renne i betonggulvet, kan man bruke en hageslange innendørs. Trappen ned er med gode trinn, tegnet for å kunne brukes av Edel og Lars også om mange år.
BETONGGULV: Fordi det er lagt inn en renne i betonggulvet, kan man bruke en hageslange innendørs. Trappen ned er med gode trinn, tegnet for å kunne brukes av Edel og Lars også om mange år. Foto: Kathrine Sørgård
LÅVEDØRER: Loftstuen kan deles av med to store «låvedører». Dermed kan barn, eller voksne, være uforstyrret om de ønsker det. Et grep som gjør det lettere å være mange samlet.
LÅVEDØRER: Loftstuen kan deles av med to store «låvedører». Dermed kan barn, eller voksne, være uforstyrret om de ønsker det. Et grep som gjør det lettere å være mange samlet. Foto: Kathrine Sørgård
RØFF PANEL: Det røffe panelet er ment for yttervegger. Det er et bruktkupp, og fremhever de duse møblene og gamle, fine detaljer som Edel har samlet over mange år. Stol fra Covent Garden.
RØFF PANEL: Det røffe panelet er ment for yttervegger. Det er et bruktkupp, og fremhever de duse møblene og gamle, fine detaljer som Edel har samlet over mange år. Stol fra Covent Garden. Foto: Kathrine Sørgård
HYTTA: På baksiden av hytta er det fint å sitte på fine vinterdager. Rett frem skimtes Bitihorn.
HYTTA: På baksiden av hytta er det fint å sitte på fine vinterdager. Rett frem skimtes Bitihorn. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 29/03 2023.

Les også