Billig oppussing

Huset var nedslitt og de hadde begrenset budsjett. Nå er det fullt av smarte løsninger

Med enkle midler og smarte løsninger har det unge paret pusset opp og skapt seg et unikt og koselig hjem. 

INNGANGSPARTI: Jentene er veldig glad i det vakre inngangspartiet til huset. De falt også for grunnmuren da de var her på visning.
INNGANGSPARTI: Jentene er veldig glad i det vakre inngangspartiet til huset. De falt også for grunnmuren da de var her på visning. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,
Sist oppdatert

Det var tidlig høst 2021 da paret falt pladask for det gamle, sjarmerende huset. De så lett bort fra at huset ikke hadde blitt tatt så godt vare på, og forelsket seg helt i de originale detaljene.

– Vi så at her kunne vi skape et hjem, sier Inez.

– Den vakre grunnmuren i granitt, takhøyden og vinduene var noe av det vi falt for, legger hun til.

Smarte valg

De er begge ganske utålmodige, og ønsket ikke å bruke årevis på oppussingen.

De måtte flytte inn ganske raskt, og bodde de første månedene i andre etasje, mens du pusset opp første.

De hadde begrenset budsjett, og ønsket ikke å bo lenge i oppussingskaos, og det fikk de til å tenke smart.

GLASSDØR: De store glassdørene har paret satt inn, og de har også bygd ny veranda utenfor, med god hjelp fra fedrene sine.
GLASSDØR: De store glassdørene har paret satt inn, og de har også bygd ny veranda utenfor, med god hjelp fra fedrene sine. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

HVEM: Inez Gudem, miljøterapeut, utdannet barnevernspedag og

Isabel Berg Hansen, miljøterapeut, utdannet sykepleier.

DYR: katten Mateo, hundene Linus og Sofia.

HVOR: Sandefjord, Vestfold.

BYGGEÅR: 1910.

NESTE PROSJEKT: bygge pizzaovn, samt ferdigstille to soverom.

FAVORITTROM: stue/kjøkken.

INSTAGRAM: @inez.gudem.

Se mer

– Vi plasserte hele flyttelasset vårt i det gamle uthuset, sier Inez.

– Da vi begynte å ta fram ting igjen, så vi at det hadde vært mus på ferde, og en del var ødelagt.

Ellers har de heldigvis ikke møtt på så mange negative opplevelser underveis. De har fått mye hjelp underveis av to veldig handy fedre, og setter stor pris på det.

BØKER: Bøkene langs hele veggen er der aller mest for pynt. De har paret samlet inn fra flere ulike steder,og det har tatt lang tid å få fylt opp. Det store oliventreet var innflytningsgave fra moren til Inez.
BØKER: Bøkene langs hele veggen er der aller mest for pynt. De har paret samlet inn fra flere ulike steder,og det har tatt lang tid å få fylt opp. Det store oliventreet var innflytningsgave fra moren til Inez. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,
KREATIV LAMPE: Lampen er hjemmelagd av gamle boksider. Det er elektrisk lys i midten.
KREATIV LAMPE: Lampen er hjemmelagd av gamle boksider. Det er elektrisk lys i midten. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

– Snille fedre er økonomibesparende, sier hun med et lurt smil.

Isabel skryter av Inez og forteller at det er hun som står bak de fleste interiør-ideene i huset.

Hun har tenkt smart underveis, så de har spart mye penger.

Inez er glad i den jordnære fargepaletten, og det preger alle rommene i huset.

Les også: Stjel disse hytte-ideene: Ved hjelp av smart gjenbruk og enkle grep, fikk soverommet en fin forvandling

Økonomisk kjøkkenløsning

Kjøkkenet var rommet de startet på mens de bodde oppe i andre etasje, med et provisorisk kjøkken. De fant et kjøkken de likte godt på Ikea, men som ikke hadde fargen de så etter.

Derfor valgte de å blande seg fram til en egen farge og male frontene selv. Det har de ikke angret på. De skulle gjerne bare hatt litt maling igjen til eventuell flekking.

Det store åpne kjøkkenet, med kombinert stue har de blitt veldig glade i. Langs hele stueveggen har de bøker.

GAMLE BØKER: Også kjøkkenhyllene er pyntet med gamle bøker og planter. Hele huset er holdt i brune og grønne toner, og Inez syns det er veldig beroligende.
GAMLE BØKER: Også kjøkkenhyllene er pyntet med gamle bøker og planter. Hele huset er holdt i brune og grønne toner, og Inez syns det er veldig beroligende. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

Først hadde de planer om plassbygde hyller fra gulv til tak, men det hadde blitt for kostbart å få bygd. Derfor bygde de opp hele veggen med små Ikea hyller, som de belistet inn så de skal se plassbygde ut.

De gamle bøkene har vært et stort prosjekt å få tak i, og de har kjørt land og strand rundt.

– Det krevde mange flere bøker enn vi først trodde, sier Inez.

TEGLSTEIN: Planen var å hakke fram all teglsteinen. Men når det ble veldig tidkrevende, valgte de denne løsningen.
TEGLSTEIN: Planen var å hakke fram all teglsteinen. Men når det ble veldig tidkrevende, valgte de denne løsningen. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

De fant flere på nettet, men ønsket ikke å betale masse for bøkene heller, siden de bare skulle brukes som dekor.

Da de hentet et stort lass og trodde det skulle fylle godt opp, var ikke det sannheten da de kom hjem. Den unike lampa over spisebordet har de også lagd av gamle bilder og boksider.

De er satt fast med klemmer, og det er lys i midten.

MALTE KJØKKENFRONTER: Frontene på kjøkkenet er malt i en lun farge som paret selv har blandet seg fram til.
MALTE KJØKKENFRONTER: Frontene på kjøkkenet er malt i en lun farge som paret selv har blandet seg fram til. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

Les også (+): Jeg gledet meg til å få nye naboer. Helt til de ringte på døren

Personlig og unikt bad

Da de skulle pusse opp badet var det idemyldring på høyt nivå. Inez finner mye inspirasjon på Pinterest og Instagram, men det meste finner hun på selv.

Badekaret er en gammel, stor badestamp de fant på nett. Den er beholdt slik den var, men har fått røropplegg og blandebatteri. De har ikke hatt noe problemer med den, og håper den kan stå der lenge.

– Den er helt nydelig å ta seg et bad i, sier Inez med et smil.

Langs hele veggen ved vasken ville de ha speil. De kjøpte store speilplater som de kuttet opp selv.

BADEKAR: Badekaret er en ekte gammel badestamp. Den trutner av vann og paret er veldig fornøyd med valget av dette badekaret.
BADEKAR: Badekaret er en ekte gammel badestamp. Den trutner av vann og paret er veldig fornøyd med valget av dette badekaret. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

– Jeg holdt litt pusten etter vi hadde fuget mellom speilene, og var redd sandkornene i fugen skulle skrape dem opp, forteller hun.

– Men det gikk heldigvis bra, og ble slik vi så for oss.

Over hele speilet har de satt opp den gamle bærebjelken fedrene deres fjernet i stua. Den bruker de som hylle, og har festet lamper til den.

Servant kan ofte bli en stor utgift, men da kom Inez på at de kunne bruke store terrakottapotter istedenfor. Det har de også gjort på utekjøkkenet i hagen.

GJENBRUK: Her er det valgt gjenbruk og kreative løsninger for at det skal bli et rimeligere bad. Servantene er terrakottapotter, og hylla over speilet er en gammel bærebjelke de har tatt ned.
GJENBRUK: Her er det valgt gjenbruk og kreative løsninger for at det skal bli et rimeligere bad. Servantene er terrakottapotter, og hylla over speilet er en gammel bærebjelke de har tatt ned. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

Les også: Familien på fem hadde slått fra seg det gamle småbruket. Plutselig ringte megleren...

Utekjøkken og utedusj

Utvendig har de malt hele huset, og innvendig nå gjenstår det bare noen småting. De drømmer om et ordentlig vaskerom etter hvert, men det står ikke på planen helt enda.

SITTEPLASS: Ute i hagen har paret flere herlige sitteplasser.
SITTEPLASS: Ute i hagen har paret flere herlige sitteplasser. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

Paret er også veldig hageglade og er i full gang med å bygge opp en fin uteplass. Det var ikke gjort noe i hagen da de tok over, men de har rukket mye på den korte tiden de har bodd der.

Den store verandaen med trapp på begge sider har de fått hjelp av faren til Inez med å bygge. Nedenfor har de lagd både utekjøkken og utedusj i fjor sommer.

VERANDA: Paret har innredet en koselig og skjermet sitteplass på veranden. Perfekt for en rolig morgenstund.
VERANDA: Paret har innredet en koselig og skjermet sitteplass på veranden. Perfekt for en rolig morgenstund. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

Nå er det egen pizzaovn de er i full gang med å mure opp. Med tiden ønsker de seg også et drivhus de både kan dyrke og kose seg i.

– Det er hage og uteplass som får prioritet framover nå, sier Inez.

UTEKJØKKEN: Det var ikke gjort noe som helst med hagen da de tok over. Nå har de fått lagd seg koselig utekjøkken og utedusj.
UTEKJØKKEN: Det var ikke gjort noe som helst med hagen da de tok over. Nå har de fått lagd seg koselig utekjøkken og utedusj.
SERVANT: Også her på utekjøkkenet har de brukt terrakottapotter som servant. Nå er det pizzaovn som er neste prosjekt.
SERVANT: Også her på utekjøkkenet har de brukt terrakottapotter som servant. Nå er det pizzaovn som er neste prosjekt. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

Tenk på hva du har før du handler nytt. Er det noen lignende former du har som kan brukes til nytt formål?

Det meste kan endres farge på, som også kan gi store forandringer. Liker man ikke strukturen, kan den også ofte endres.

(Bjelken vi har i taket mellom kjøkken og stue er egentlig i tre, men jeg ønsket det skulle blende med murveggen, derfor sparklet jeg grovt og griset med sparkelen for å så påføre kalkmaling for å imitere murveggen).

Se etter inspirasjon på nett. Er det noe du ønsker deg som er veldig dyrt, er det helt sikkert noen som har laget en DIY-variant før deg. Alt trenger man ikke nødvendigvis å endre på, man kommer langt ved å flytte på interiøret (også fast inventar som kjøkken – og baderomsmøbler).

Prøv å jobbe med utgangspunktet du har og den stilen huset har, en veggfarge man i utganspunktet ikke liker blir mye finere om man matcher interiøret til fargen, heller enn å prøve å overdøve den med ting som egentlig ikke passer.

Alt trenger ikke å være i samme stil, interiøret blir mye mer spennende og personlig når man velger ting man liker uavhengig av farger, epoke og stilart. Er du så heldig å bo i et gammelt hus, se etter skjulte skatter bak vegger, gulv og tak før du legger nytt.

Vær vågal, tør å gjøre ting selv. Ved hjelp av Google og YouTube har vi fått flere tips før vi har gått løs på ting vi aldri har gjort før.

Se mer

Badekaret som sto i andre etasje har de fått god hjelp av storebrødre til å bære ut i hagen. Det har de spraylakkert svart, og lyden av sildrende vann er beroligende å lytte til mens man sitter ute.

– Nå gleder vi oss til deilige pizzakvelder her ute, sier hun med et smil.

BØKER: Bøkene langs hele veggen er der aller mest for pynt. De har paret samlet inn fra flere ulike steder, og det har tatt lang tid å få fylt opp. Det store oliventreet var innflytningsgave fra moren til Inez.
BØKER: Bøkene langs hele veggen er der aller mest for pynt. De har paret samlet inn fra flere ulike steder, og det har tatt lang tid å få fylt opp. Det store oliventreet var innflytningsgave fra moren til Inez. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,
SPISEBORD: Spisebordet var et godt gjenbrukskupp. De hadde lett lenge etter det perfekte, rustikke bordet, men syns likevel ikke det hadde nok patina. En omgang med lut gjorde susen.
SPISEBORD: Spisebordet var et godt gjenbrukskupp. De hadde lett lenge etter det perfekte, rustikke bordet, men syns likevel ikke det hadde nok patina. En omgang med lut gjorde susen. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,
SOVEROM: Senga har hylle til oppbevaring langs gulvet.
SOVEROM: Senga har hylle til oppbevaring langs gulvet. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen,

Stue nede og tv stue oppe: jotun soft på vegger og tak

Gang nede: jotun cashmere på vegger og tak

Gang oppe: jotun cashmere på vegger, jotun soft i tak

Soverom: jotun golden bronze på vegger, jotun soft i tak

Sengen på soverom: jotun golden bronze

Vegger bad: jotun kalkmaling i fargen kalk

Tak bad: jotun kalk

Kjøkkeninnredning: egen mix

Gulv oppe og gangen nede: jotun nøtt


Alt som er beiset ute er i fargen eksotisk tre; terrasse, de to stolene som står foran terrasse, benk ved utekjøkken, utekjøkken benkeplate og vegg bak utedusj.

Kjøkken: Malte Ikea fronter Sävedal, knotter fra Elkjøp. Hyller fra biltema malt i samme farge som veggen.

Bad: servant er to krukker fra hageland, kraner fra biltema, speil fra rusta, fug fra megaflis, badekar fra Finn.no, badekran var i huset fra før, men er flyttet på, hylle over servanter har vi laget selv, lamper fra megaflis, servantskap fra bruktbutikk i Porsgrunn,

(Hempmatten på badet har jeg beiset ved å blande ca 50/50 vann og vannbasert beis og latt tørke godt ute i solen - den var mye gulere i utgangspunktet).

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2023, og sist oppdatert 20/09 2023.

Les også