Oppussing og inspirasjon

Huset hadde gått litt under radaren til Helle. Men mannen hennes så potensialet

Snart ti år senere angrer ikke Helle på at det tok sjansen på huset.

STUE INSPIRASJON: Når Helle innreder søker hun ro, og det finner hun ved å velge naturmaterialer og ta dempede fargevalg – noe som er gjennomgående i hele eneboligen.
STUE INSPIRASJON: Når Helle innreder søker hun ro, og det finner hun ved å velge naturmaterialer og ta dempede fargevalg – noe som er gjennomgående i hele eneboligen. Foto: Irene Sandved Lunde
Sist oppdatert

– Vi tittet etter en ny bolig i området, men dette huset hadde gått litt under radaren min. Pål så derimot potensialet og laget noen skisser med forholdsvis enkle grep på fasaden og tomten, da ble også jeg overbevist om at dette var huset for oss, sier Helle.

Ekteparet Lomtjernbakken, den gang samboere, hadde nylig totalrenovert leiligheten de bodde i.

Dermed hadde de en viss formening om hva de gikk til da de tok over eneboligen, med sterkt moderniseringsbehov, for snart 10 år siden.

Godt teamwork

Helle (31) og mannen Pål Lomtjernbakken (40) med barna Håkon (7) og Erik (4), samt katten Billie.

Helle jobber med regnskap og er medeier av butikken Vintage Wonderland i Stavern, Pål jobber med salg og markedsføring.

Hva? Enebolig på ca. 180 kvm
oppført i 1978.

hvor? I Stavern.

Se mer

– Både Pål og jeg er interessert i arkitektur, håndverk og interiør, og vi liker å holde på med slike prosjekter sammen. Heldigvis er vi også samstemte i tanken om å ta renoveringen steg for steg. Det er viktig å bo seg inn, se hvordan ting fungerer og planlegge godt før man setter i gang. Når vi først gjør ting, vil vi at det skal vare lenge.

INSPIRASJON HJEM: Familien benytter i dag det øverste planet i boligen, mens kjellerleiligheten leies ut. Resten av kjelleren brukes foreløpig til lagring.
INSPIRASJON HJEM: Familien benytter i dag det øverste planet i boligen, mens kjellerleiligheten leies ut. Resten av kjelleren brukes foreløpig til lagring.

Helle er den som oftest kommer med ideene, mens Pål gjerne utfører, selv om hun bidrar der hun kan. I tillegg leies håndverkere inn der det trengs.

– Vi startet med å legge gjennomgående lik parkett i alle rom, samt å gipse vegger og tak, slik at vi hadde et godt utgangspunkt for fornyelse i form av farger og innredning. Utvendig fjernet vi alle vindus-sprossene og malte huset svart.

– I tillegg bygget vi en stor, funksjonell og sammenhengende veranda rundt to av husets sider, noe som gjorde at huset ble mer knyttet sammen med hagen. Ikke minst kunne vi endelig kunne nyte sol fra morgen til kveld.

I stuen ble vedovnen fjernet og pipen bygget inn, slik at de kunne sette inn en peis. Badet og vaskerommet ble også fornyet, og det siste prosjektet som ble gjennomført i boligen var en totalrenovering av kjøkkenet.

Les også: «Det blir ikke her», sa Vivian og Magnus da de så det gamle huset som hadde stått tomt i 19 år. Så endret de mening

HUSET: Huset ble bygget i 1978, og det var oransje med sprosser i vinduene da Helle og Pål kjøpte det for snart 10 år siden. Fasaden er oppdatert med ny farge, nye verandaer på baksiden og sprossene i vinduene er fjernet.
HUSET: Huset ble bygget i 1978, og det var oransje med sprosser i vinduene da Helle og Pål kjøpte det for snart 10 år siden. Fasaden er oppdatert med ny farge, nye verandaer på baksiden og sprossene i vinduene er fjernet. Foto: Irene Sandved Lund
VERANDA: Helle og Pål bygget en stor, funksjonell og sammenhengende veranda rundt to av husets sider, noe som gjorde at huset ble mer knyttet sammen med hagen, og de endelig kunne nyte sol fra morgen til kveld.
VERANDA: Helle og Pål bygget en stor, funksjonell og sammenhengende veranda rundt to av husets sider, noe som gjorde at huset ble mer knyttet sammen med hagen, og de endelig kunne nyte sol fra morgen til kveld. Foto: Irene Sandved Lunde

Mer funksjonelt

– Da vi flyttet inn, var kjøkkenet nesten nytt. Selv om det ikke var helt i vår stil, følte vi at det hverken var økonomisk eller bærekraftig ansvarlig å gjøre noe med det da – annet enn å male litt. Nå som det hadde gått noen år, og vi så hvordan rommet fungerte for oss, eller rettere sagt ikke fungerte, var det på tide å ta noen grep.

Det som tidligere var et lukket rom med lite lys, fremstår i dag som et åpent, funksjonelt, lyst og lekkert kjøkken.

FØR
FØR Foto: Privat
BRUNT KJØKKEN: Helle trekker frem kjøkkenet som favorittrommet i huset. Det er det siste de pusset opp, og hun er fornøyd med grepene de gjorde. Kjøkkenøyen er satt litt inn i rommet, slik at den ikke stenger for utgangen til verandaen, til høyre. Kjøkkeninnredningen er Sinarp fra Ikea, og gulvteppet er et vintagekjøp. Taklampen er fra Louis Poulsen og barkrakkene fra Hay. Veggene er malt i fargen Sand fra Jotun.
BRUNT KJØKKEN: Helle trekker frem kjøkkenet som favorittrommet i huset. Det er det siste de pusset opp, og hun er fornøyd med grepene de gjorde. Kjøkkenøyen er satt litt inn i rommet, slik at den ikke stenger for utgangen til verandaen, til høyre. Kjøkkeninnredningen er Sinarp fra Ikea, og gulvteppet er et vintagekjøp. Taklampen er fra Louis Poulsen og barkrakkene fra Hay. Veggene er malt i fargen Sand fra Jotun. Foto: : Irene Sandved Lunde

– Før gikk det en dør fra kjøkkenet og ut i gangen, omtrent der kjøkkenviften er nå, og veggen mellom stuen og kjøkkenet var stengt. Vi har alltid drømt om et mer inkluderende kjøkken med åpen løsning, så veggen mot stuen ble revet og døråpningen til gangen tettet igjen.

– I tillegg satte vi inn dobbel verandadør til den sørvendte verandaen utenfor, noe som gjorde underverker for lyset. Nå er kjøkkenet det nye favorittrommet mitt! Selv om jeg likte å lage mat der fra før, har det blitt enda bedre nå, sier Helle fornøyd.

Les også (+): Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

FØR:
FØR: Foto: Privat
STUE: Sofakroken er gjort lun og koselig ved hjelp av myke tekstiler, blomster og levende lys. Det marokkanske gulvteppet er en av Helles favoritter. Veggene er malt i fargen Soft Skin fra Jotun, og taklampen er PH5 fra Louis Poulsen. Sofaen er fra Bolia, sofabordet fra &Tradition og det lille bordet fra Hay. Tv-benken er fra Ikea, mens den hvite bordlampen, Panthella, er fra Louis Poulsen.
STUE: Sofakroken er gjort lun og koselig ved hjelp av myke tekstiler, blomster og levende lys. Det marokkanske gulvteppet er en av Helles favoritter. Veggene er malt i fargen Soft Skin fra Jotun, og taklampen er PH5 fra Louis Poulsen. Sofaen er fra Bolia, sofabordet fra &Tradition og det lille bordet fra Hay. Tv-benken er fra Ikea, mens den hvite bordlampen, Panthella, er fra Louis Poulsen. Foto: Irene Sandved Lunde

Naturlige materialvalg

Kjøkkeninnredningen er i brunt tre og veggene malt i en sandfarge. Rundt omkring finner man innslag av keramikk, terrakotta, bambus, lune tekstiler og grønne planter – materialer og farger som er gjennomgående i hele boligen.

PLANTEGNING:
PLANTEGNING:

– Stilen min har nok forandret seg litt gjennom årene, men uansett hva jeg har testet ut, finner jeg alltid tilbake til beige og brunt. Det er meg. Jeg må ha en slags ro i interiøret rundt meg, og det føler jeg at jeg får med naturmaterialer og dempede fargevalg, sier Helle.

Hun trives best hvis hjemmet hennes er en kombinasjon av funksjonalitet, orden og estetikk.

Dansk design ligger hjertet hennes nær, og det er lett å bli fristet av vakre skatter fra vintagebutikken hun eier sammen med to svigerinner. Som italiensk keramikk fra Puglia.

SPISEPLASS: Spiseplassen består av mye lyst tre og sarte farger. Spisebordet er fra Hübsch, og spisestuestolene er en blanding av Cross chair fra Takt og J39 fra Børge Mogensen. Vasen med striper er fra Broste Copenhagen, den antikke flasken er fransk og det brune fatet fra H&M Home. Bildet på veggen er fra Atelier CPH, og taklampen Semi er fra Gubi. Gulvlampen er Oslo-lampen fra Northern.
SPISEPLASS: Spiseplassen består av mye lyst tre og sarte farger. Spisebordet er fra Hübsch, og spisestuestolene er en blanding av Cross chair fra Takt og J39 fra Børge Mogensen. Vasen med striper er fra Broste Copenhagen, den antikke flasken er fransk og det brune fatet fra H&M Home. Bildet på veggen er fra Atelier CPH, og taklampen Semi er fra Gubi. Gulvlampen er Oslo-lampen fra Northern. Foto: Irene Sandved Lunde

– Jeg er egentlig veldig glad i det aller meste i hjemmet vårt, men til syvende og sist er det viktig å huske på at det bare er ting.

– Det viktigste er at hjemmet er et sted hvor man skal kunne trekke seg tilbake, nyte tid med familie og venner, slappe av. Men også at det fungerer, slik at man får ting gjort – som fritidssysler, skolearbeid og jobb.

Les også: Odd Ivar gruet seg i 25 år til å ta over det falleferdige huset på gården

Hjemmet mitt betyr mye for meg. Det er et sted man skal kunne trekke seg tilbake, nyte tid med familie og venner, slappe av, men også fungere og få unna hverdagens gjøremål.

Vi bodde først i hver vår leilighet,så ble vi samboere i en liten leilighet litt lenger borti gata her. Den totalrenoverte vi før vi kjøpte dette huset for snart 10 år siden. Stilen min har helt klart forandret seg gjennom disse årene, men uansett hva jeg tester ut, finner jeg alltid tilbake til beige og brunt. Det er meg.

For at hjemmet mitt skal fungere trenger jeg funksjonalitet og orden, samt innbydende rom.

Jeg har lært meg at det er viktig å bo seg litt inn og ikke kaste seg over all oppussing med en gang. God planlegging er nøkkelen til et godt resultat.

Det siste jeg kvitter meg med må bli det som er vanskeligst å erstatte, som den italienske antikke keramikken og det store marokkanske teppet under sofaen.

Se mer
ÅPEN LØSNING: Etter at Helle og Pål åpnet opp veggen mellom stue og kjøkken, har romfølelsen blitt bedre og lyset strømmer friere gjennom boligen. Legg forresten merke til plantehyllen til venstre for åpningen, den er laget av flere hauger med interiørblader!
ÅPEN LØSNING: Etter at Helle og Pål åpnet opp veggen mellom stue og kjøkken, har romfølelsen blitt bedre og lyset strømmer friere gjennom boligen. Legg forresten merke til plantehyllen til venstre for åpningen, den er laget av flere hauger med interiørblader! Foto: Irene Sandved Lunde
BRUNT KJØKKEN: Tidligere var dette rommet stengt av mot stuen og hadde døråpning til gangen, omtrent der kjøkkenviften henger nå. Nå føler Helle de har fått et mer inkluderende kjøkken. Kosten på benken er funnet på Etsy, den hvite, antikke keramikken er italiensk og den brune plantekrukken er fra Ellos.
BRUNT KJØKKEN: Tidligere var dette rommet stengt av mot stuen og hadde døråpning til gangen, omtrent der kjøkkenviften henger nå. Nå føler Helle de har fått et mer inkluderende kjøkken. Kosten på benken er funnet på Etsy, den hvite, antikke keramikken er italiensk og den brune plantekrukken er fra Ellos. Foto: Irene Sandved Lunde
DEKORASJON: Det hvite keramikkfatet er fra Puglia i Italia. Der er hun med på innkjøp av vakre skatter, som dette fatet. Vasen er Kolonn fra Skrufs Glasbruk, og bildet på veggen er fra Hein Studio.
DEKORASJON: Det hvite keramikkfatet er fra Puglia i Italia. Der er hun med på innkjøp av vakre skatter, som dette fatet. Vasen er Kolonn fra Skrufs Glasbruk, og bildet på veggen er fra Hein Studio. Foto: Irene Sandved Lunde
GANG: Den praktiske skapløsningen i entreen er laget av moduler fra Ikea-serien Sinarp. Ved vinduet er plassen utnyttet maksimalt, med en lang sittebenk med skap under. Gulvteppet er fra Vintage Wonderland, og veggfargen heter Raw Canvas fra Jotun.
GANG: Den praktiske skapløsningen i entreen er laget av moduler fra Ikea-serien Sinarp. Ved vinduet er plassen utnyttet maksimalt, med en lang sittebenk med skap under. Gulvteppet er fra Vintage Wonderland, og veggfargen heter Raw Canvas fra Jotun. Foto: Irene Sandved Lunde
SOVEROM: Soverommet er minimalistisk og lunt innredet med seng, garderobeskap og nattbord, som for øvrig er en stol fra Børge Mogensen. Det vakre sengeteppet med broderier er laget av Helle Skaarup studio og selges på Vintage Wonderland. Vasen er fra Menu, og veggfargen er også her Sand fra Jotun.
SOVEROM: Soverommet er minimalistisk og lunt innredet med seng, garderobeskap og nattbord, som for øvrig er en stol fra Børge Mogensen. Det vakre sengeteppet med broderier er laget av Helle Skaarup studio og selges på Vintage Wonderland. Vasen er fra Menu, og veggfargen er også her Sand fra Jotun. Foto: Irene Sandved Lunde

Denne saken ble første gang publisert 13/03 2023, og sist oppdatert 18/04 2023.

Les også