SMåbruk

Hos Laila på Vollan finnes både hjerterom og husrom

Når det går mot midtsommer, kokkelerer Laila i kjøkkenet på Vollan og inviterer venner og kjente på middag, kaffe og kaker rundt kjøkkenbordet – eller til lystig lag i låven.

SMÅBRUK: Småbruket Vollan er blitt et viktig samlingssted for familien som har sine røtter i bygda. Både hus og fjøs er nyoppusset og oppgradert, slik at det fungerer for mange å være der samtidig.
SMÅBRUK: Småbruket Vollan er blitt et viktig samlingssted for familien som har sine røtter i bygda. Både hus og fjøs er nyoppusset og oppgradert, slik at det fungerer for mange å være der samtidig. Foto: Monica Almskår Heggset
Publisert

Når Laila Aakvik inviterer til lunsj eller selskap, er det bare å sette av god tid, for rettene pleier å være mange og gode, og Laila elsker å ha folk rundt seg.

– Jeg er nok over gjennomsnittet sosial og glad i å arrangere selskap, både små og store lag, sier hun.

Laila er husfrue på Vollan om dagen, som ligger på Torjulvågen på Nordmøre. Hun ferierer alene i huset som har vært i familien i snart 50 år.

Det er Rikke, datteren til Lailas kusine, som eier stedet, men Laila har eget rom ved siden av kjøkkenet, og er for tiden den som har best tid til å være her.

– Vi har nære bånd i vår familie, og jeg føler meg heldig som får lov til å være her så mye jeg vil.

SOVEROM: Laila har sitt eget soverom i huset. Det er praktisk innredet med kjøkkenskap fra Ikea som nattbord. Slik får hun gjemt bort klær og andre småting. Maleriet er en reproduksjon av Hans Dahl.
SOVEROM: Laila har sitt eget soverom i huset. Det er praktisk innredet med kjøkkenskap fra Ikea som nattbord. Slik får hun gjemt bort klær og andre småting. Maleriet er en reproduksjon av Hans Dahl. Foto: Monica Almskår Heggset

Hun er ofte her alene, men har også besøk av slekt og venner fra Østlandet.

Aller best liker Laila at storfamilien samles til selskap og sammenkomster på Vollan.

– Da pleier det å sove folk overalt her, og vi har lange måltider sammen.

– Jeg må nesten fortelle om en episode som jeg synes er litt morsom, og som forteller litt om hvordan vi har det her – for her er det virkelig både hjerterom og husrom!

Det var en av de gangene hvor det lå folk på alle rom, at det plutselig, midt på natta, kom en liten jente inn på rommet mitt. Hun trengte hjelp til å gå på do, og jeg sto opp og hjalp henne. Etterpå la vi oss igjen begge to.

Neste morgen fortalte jenta om det som hadde skjedd og sa: «Jeg fant bare en bestemor, jeg!» Ja, så enkelt kan det være her, man finner bare ei bestemor.

LAILAS SOMMERHUS: Så snart Laila har anledning, tar hun turen tilbake til røttene sine. Fra Sandefjord går turen til Torjulvågen på Nordmøre hvor hun bodde til hun var åtte år. Her har hun pleiet vennskap gjennom alle år, og stedet får en stadig større plass i hjertet hennes.
LAILAS SOMMERHUS: Så snart Laila har anledning, tar hun turen tilbake til røttene sine. Fra Sandefjord går turen til Torjulvågen på Nordmøre hvor hun bodde til hun var åtte år. Her har hun pleiet vennskap gjennom alle år, og stedet får en stadig større plass i hjertet hennes. Foto: Monica Almskår Heggset

Laila må le når hun tenker tilbake og skjenker seg en kopp kaffe til.

Les også: Da Hanne og Stein snek seg inn i det gamle sveitserhuset, ble de møtt av et vemodig syn

Slektstreff i barndomsbygda

Laila er født og oppvokst i den lille bygda Torjulvågen på Nordmøre, men som åtteåring flyttet hun og familien til Østlandet.

Seinere gikk feriene alltid tilbake til barndomsbygda. Laila har mange gode barndomsminner herfra og er fortsatt engasjert i det som skjer her.

Gjennom årene har hun stilt opp på dugnader og diverse andre arrangementer. En periode hadde hun og mannen hennes også eget hus i området.

– Hvert femte år, den første helga i august, har vi slektstreff her på Vollan. Dette er noe alle vet om, og setter av tid til. Da pleier vi å være så mange her at både huset og låven er fylt til randen – i tillegg til bobiler og telt på plena.

Vi leier også Grendahuset i bygda ved slike anledninger, og noen overnatter på hotellet i nabobygda.

– Vi er blitt veldig sterkt knyttet til Vollan, alle sammen – selv om dette egentlig ikke er en slektsgård. Gården ble kjøpt av min tante og onkel i 1974, men siden den gang har den blitt et viktig samlingssted for oss.

HALLEN: Hallen ligger i den eldste delen av huset, og her har det flotte rundtømmeret fått lov til å være framme. Gulvet er sammenhengende flislagt helt ut til glassverandaen.
HALLEN: Hallen ligger i den eldste delen av huset, og her har det flotte rundtømmeret fått lov til å være framme. Gulvet er sammenhengende flislagt helt ut til glassverandaen. Foto: Monica Almskår Heggset
GAMMELT OG NYTT: Møblene i hallen (og ellers i huset) er en blanding av gammelt og nytt. Det gamle trebordet fant Laila i uthuset sitt i Sandefjord. Sofa og lampe er nyere kjøp, mens stolen er et bruktfunn.
GAMMELT OG NYTT: Møblene i hallen (og ellers i huset) er en blanding av gammelt og nytt. Det gamle trebordet fant Laila i uthuset sitt i Sandefjord. Sofa og lampe er nyere kjøp, mens stolen er et bruktfunn. Foto: Monica Almskår Heggset

Les også (+): Vi vurderer å koble oss av strøm­nettet på hytta og gå for solceller i stedet – hva må til for å få den samme komforten?

Mat og gjestfrihet

Vollan er et småbruk med aner langt tilbake i tid, og deler av huset er fra 1700-tallet.

Familien har gjort mye med både hus og fjøs – store ting som kanskje ikke vises så godt, men som har vært nødvendige.

– For Rikke som er lys- og interiørdesigner har det vært viktig å bevare sjelen under restaureringen, og tilbakeføre det som var mulig, og ellers gjøre ting nennsomt, forteller Laila.

Der har samarbeidet med den lokale snekker- og byggmesteren Rolf Einvik vært uvurderlig!

Det lukter godt i det røde kjøkkenet på Vollan i dag. Laila er opptatt av tradisjoner i matveien, og har flere spesialiteter.

Noen har hun med seg fra barndommen med bestemor, mens andre har hun plukket opp gjennom et langt liv, både på reiser og fra venner og kjente.

KJØKKEN: Familien har hatt god hjelp av lokale håndverkere til oppussingen. Kjøkkenet er flyttet til det som tidligere var storstua. Tømmerveggene er malt i fargen Whispering red.
KJØKKEN: Familien har hatt god hjelp av lokale håndverkere til oppussingen. Kjøkkenet er flyttet til det som tidligere var storstua. Tømmerveggene er malt i fargen Whispering red. Foto: Monica Almskår Heggset

– En gang jeg var på reise i Danmark fikk jeg smake skagenrøre for første gang, og mens vi spiste den, forsøkte jeg og en venninne å smake oss til hvilke ingredienser den kunne inneholde.

Seinere laget jeg den slik jeg trodde den var, og jeg mener jeg traff ganske godt! Dette har blitt min spesielle oppskrift som jeg har delt med mange.

Andre oppskrifter som hun har tradisjon for å bruke, har hun plukket opp i gamle kokebøker, og spesielt er hun glad i boken «Det gode franske kjøkken» av Julia Child.

Les også: «Alle» sa de burde rive den gamle sveitservillaen. Toya Marie og Per Gunnar lot seg ikke overtale

Terrassevandring

Det banker på kjøkkendøra. Det er nabo og venn Arild som kommer inn, han er mer enn velkommen og bys både kaffe og kake ved kjøkkenbordet.

Laila er flink til å pleie vennskap, og det er alltid noen som stikker innom når hun er på Vollan.

Laila og Arild mimrer om sommerens terrassevandring, en tradisjon de har hatt i nabolaget i mange år, og som Laila er blitt innlemmet i.

STEINLAGT TERRASSE: På baksiden av huset har de en stor steinlagt terrasse. Den krever minimalt med vedlikehold, noe som er praktisk når familien bor et stykke unna. De gamle møblene skulle egentlig kastes, men fremstår som nye etter at de ble lakkert av en spesialist.
STEINLAGT TERRASSE: På baksiden av huset har de en stor steinlagt terrasse. Den krever minimalt med vedlikehold, noe som er praktisk når familien bor et stykke unna. De gamle møblene skulle egentlig kastes, men fremstår som nye etter at de ble lakkert av en spesialist. Foto: Monica Almskår Heggset
GLASSVERANDA: Glassverandaen er et nybygg, og er blitt den plassen alle helst setter seg. Her var det tidligere en mye mindre veranda. Golvet er flislagt og henger sammen med golvet i hallen.
GLASSVERANDA: Glassverandaen er et nybygg, og er blitt den plassen alle helst setter seg. Her var det tidligere en mye mindre veranda. Golvet er flislagt og henger sammen med golvet i hallen. Foto: Monica Almskår Heggset

– Her er det ikke mulig med pub til pub-runde, spøker de, men terrasser det har vi! Terrassevandringen har de siste årene vært avsluttet i låven på Vollan med et godt måltid og Laila som vertinne.

– Mange går også turer forbi her på Vollan. Da går de gjerne under låvebrua. Om jeg er ute, spør jeg ofte om de har lyst til å bli med inn og titte, og det vil jo alle, sier hun med et smil.

LÅVEN: Låven på Vollan er også pusset opp. Her har Laila vært vertinne for mange selskaper. Bjelkene har en snekker hevet, og så ble noe av himlingen fjernet for å gi bedre romfølelse.
LÅVEN: Låven på Vollan er også pusset opp. Her har Laila vært vertinne for mange selskaper. Bjelkene har en snekker hevet, og så ble noe av himlingen fjernet for å gi bedre romfølelse. Foto: Monica Almskår Heggset

En titt i låven, og vi forstår at også den er tilrettelagt for å samle familie og venner. Her er kjøkkenkrok og mange sitteplasser, og lekeområde og overnattingssted for barna. Ingen er glemt på Vollan!

– Jeg har tradisjon med å feire bursdagen min her i låven. Da har jeg fast meny med bacalao, spekemat og oster fra Tingvollost. Sist, på åttiårsdagen min, var vi 28 stykker fra familien og nabo Arild.

– Bygda og folket her, har en veldig stor plass i hjertet mitt. Jeg har alltid vært her mye, og er veldig stolt av det som skjer her, blant annet med Tingvollost. Jeg blir mer og mer glad i denne plassen!

VASK: Vasken i låven er laget av en gammel halmkutter som har fått et metallbeslag. Den hadde stått ved skogkanten i årevis, og blåfargen har holdt seg utrolig godt. På gulvet har de lagt historiske fliser.
VASK: Vasken i låven er laget av en gammel halmkutter som har fått et metallbeslag. Den hadde stått ved skogkanten i årevis, og blåfargen har holdt seg utrolig godt. På gulvet har de lagt historiske fliser. Foto: Monica Almskår Heggset
LÅVEN: I andre etasje av låven er det høyt i tak. I det lekre oppholdsrommet med utsikt over bygda trives ungdommene i familien godt! Tak og vegger har fått nytt panel, men den gamle bygningskonstruksjonen har fått lov til å være framme.
LÅVEN: I andre etasje av låven er det høyt i tak. I det lekre oppholdsrommet med utsikt over bygda trives ungdommene i familien godt! Tak og vegger har fått nytt panel, men den gamle bygningskonstruksjonen har fått lov til å være framme. Foto: Monica Almskår Heggset

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2023.

Les også