Halloween pyntet hus

Her er verdens villeste Halloween-hus

Vil du ta Halloween-pyntingen opp et hakk? Sjekk disse husene!

BØH! Hodeskaller og skumle gresskar, til halloween skal det være grøssensde skummelt.

BØH! Hodeskaller og skumle gresskar, til halloween skal det være grøssensde skummelt. Foto: FOTO: Produsenten og Colourbox

Publisert Oppdatert
HALLOWEEN: Hvilken dag skal Halloween feires i år?

HALLOWEEN: Hvilken dag skal Halloween feires i år? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Til manges lettelse er vi nøkterne i Norge når det gjelder pynting av huset utvendig - både av økonomiske årsaker og kanskje ikke minst av hensyn til naboen.

Amerikanerne derimot gjør seg bemerket med ekstrem pynting av hus til jul.

Ingen pynter til Halloween som amerikanerne, og et enkelt Youtube søk forteller deg at dette er en «sport» det går prestisje i.

Som videoene her viser gjelder det også når de feirer Halloween.

Har slått rot i Norge

Solveig Grøvle, damen bak det populære bloggsamfunnet Norske Interiørblogger (Nib), mener at Halloween nok er kommet for å bli i Norge også, om enn på en litt mindre glorete måte enn amerikanerne selv feirer dagen.

- Jeg tror nok at Halloween er i ferd med å bli mer stuerent i Norge, selv om det fortsatt er mange som mener at det blir rart å adoptere og gi seg hen til en så unorsk tradisjon. Men; en dag hvor barn oppfordres til å gå fra hus til hus for å få godteri er det vel helt umulig å eventuelt kjempe mot, forklarer Grøvle til rom123.no.

- Det kan virke litt som om trenden med å gå knask eller knep har tatt litt over fra den gamle tradisjonen med å gå julebukk.

Bruker milliarder på Halloween

Dekoren, derimot, skiller seg litt fra USA til Norge har interiørentusiasten merket seg.

- Vi ser helt klart blant våre bloggere at dekoren er mye enklere og mer stilren. Vi pynter gjerne med et utskåret gresskar, kjøper inn godtespann og et kostyme til barna, men de helt mest hysteriske plast- og lysdekorasjonene er nok fortsatt mer forbeholdt amerikanerne, avslutter Solveig Grøvle.

Ifølge en fersk undersøkelse om forbrukeradferd utført av organet The National Retail Federation, planlegger flere amerikanere enn noen gang før å feire Halloween i år . Hele 68,6 prosent planlegger nemlig ifølge denne undersøkelsen å delta i en eller annen form for festlighet rundt dagen.

Det anslås at hver enkelt av disse som feirer Halloween planlegger å bruke i gjennomsnitt 72.31 dollar på dekorasjoner, kostymer og godterier. Det utgjør et Halloween forbruk på $6.86 milliarder.

Visste du at...

Halloween er slett ikke en amerikansk tradisjon som mange tror, men faktisk en skikk som stammer fra Irland? For over 2000 år siden feiret Kelterne festivalen Samhain, som i gælisk kultur markerte slutten på innhøstingen og overgangen til vinteren.

Da den katolske kirken tok over, ble kvelden 31. oktober kalt All Hallows Eve, altså kvelden før Allehelgensdag, første dagen i november måned.

Skikken med å bære kostyme denne kvelden kom av at de gamle keltiske druidene trodde at på denne kvelden var de døde nærmere enn noen gang ellers i året. Dersom man forkledde seg minsket man sjansen for å bli gjenkjent av døde familiemedlemmer som kunne følge med deg hjem.

Kostymene de kledte seg ut med var ment å skulle ligne på ånder og djevler i tilfelle at de denne kvelden møtte nettopp disse - og dermed skulle de unngå å bli «tatt». Det forklarer hvorfor det den dag i dag er mest populært med «skumle» kostymer når det er Halloween.

Tradisjonen med å skjære ut lykter i gresskar stammer fra 1700-tallet hvor en irsk smed ifølge historien hadde samarbeidet med djevelen og ble nektet inngang til himmelen. Han ble dømt til å vandre på jorden hver natt, men spurte djevelen om han kunne få litt lys. Ifølge sagnet fikk han noen biter glødende kull som han plasserte inne i en uthulet kålrot.

Når millioner av irer på 1800-tallet utvandret til amerika på grunn av hungersnød tok de med seg tradisjonen over Atlanteren, men grunnet mangel på kålrot, ble lyktene der i stedet laget av gresskar.

På midten av 1800-tallet begynte folk å kle seg ut og gå dør til dør for å be for husstandens døde i bytte mot mat eller penger. Denne skikken utviklet seg til å bli det vi i dag kjenner som knask eller knep.

Les også:

Her er tipsene du trenger til Halloween

Her er ti kjappe ideer for flott Halloween dekor

Se stylistene beste julepyntetips

Har du sett alle de flotte bildene i inspirasjonsguiden?

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning