inspirasjon

Da Heidi og Trond flyttet inn i det lille bryggerhuset, falt endelig alt på plass

Hvordan et drømmehus skal være, handler mye om å finne seg selv. Det gjorde Heidi og Trond til gagns da de byttet komfort mot tilstedeværelse.

Heidi og familien byttet ut et mellomstort, moderne rekkehus med en mindre, hundre år gammel enebolig. De opplever likevel at livskvaliteten har økt.
Heidi og familien byttet ut et mellomstort, moderne rekkehus med en mindre, hundre år gammel enebolig. De opplever likevel at livskvaliteten har økt. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Sist oppdatert

Et drømmehjem tenker man gjerne på som et sted hvor man bare er lykkelig, hvor alt fungerer og med fin flyt i hverdagene. Det merkelige er at selv om noe ser ut som drømmen på papiret, stemmer det ikke alltid i praksis.

Det fikk Heidi og Trond erfare da de kjøpte et koselig rekkehus i Vollen, som hadde alt på ønskelisten.

– Jeg vokste selv opp i rekkehus på Nesbru og elsker følelsen av å bo i en gate med masse liv, hvor det er kaffekopper på trappa med naboene, mens barna flyr inn og ut dørene hos hverandre. Og vi fikk alt det. Vollen er et trygt, lite sted som er godt å bo i. Barna går i musikkbarnehage bare en liten sykkeltur unna, og hvis jeg mister noe i byen et sted, så ringer noen og sier de har funnet det og lagt det på trappa mi, sier Heidi.

Stuen ligger i husets eldste del fra 1850, men er oppgradert i ettertid. Her står en stor, myk loungesofa fra Ethnicraft, med plass til hele familien og noen til. Putene og stuebordet er fra Rhomb, mens gulvteppet er fra Ellos. På sidebordet fra Ethnicraft står en terrakottapotte fra Bergs med plante fra Delius Botaniske.
Stuen ligger i husets eldste del fra 1850, men er oppgradert i ettertid. Her står en stor, myk loungesofa fra Ethnicraft, med plass til hele familien og noen til. Putene og stuebordet er fra Rhomb, mens gulvteppet er fra Ellos. På sidebordet fra Ethnicraft står en terrakottapotte fra Bergs med plante fra Delius Botaniske. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Spisestuen ligger i boligens «nye» del fra 1920. I hjørnet står Tronds favorittstol, et funn fra Finn, hvor han sitter og spiller eller hører musikk. Gitaren, en Gibson Les Paul, kjøpte han med premiepenger fra en sykkelkonkurranse, han er tidligere aktiv terrengsyklist. Plantene er fra Delius Botaniske på Vettre torg.
Spisestuen ligger i boligens «nye» del fra 1920. I hjørnet står Tronds favorittstol, et funn fra Finn, hvor han sitter og spiller eller hører musikk. Gitaren, en Gibson Les Paul, kjøpte han med premiepenger fra en sykkelkonkurranse, han er tidligere aktiv terrengsyklist. Plantene er fra Delius Botaniske på Vettre torg.

Sjarmert av det enkle livet

Til tross for alt dette, falt paret aldri helt til ro i rekkehuset sitt.

Hvem?

Heidi Dishington Haldorsen (36) og Trond Gjedrem Hansen (39) med barna Trym (6) og Mikkel (2). Sammen har de møbelmerket Elmholt, mens han er regissør og hun jobber med arbeidsinkludering.

Hva?

Et gammelt bryggerhus fra 1800-tallet på 95 kvm + tun og låve.

Hvor?

Vollen i Asker.

På nett?

@elmholtdesign

– Vi elsket naboskapet og rekkehuslivet, men ikke selve bygget. Hverken planløsningen eller materialvalgene føltes gode. Også er det upraktisk med tre etasjer når barna uansett er sammen med oss. Det endte med at vi bare flyttet rot mellom etasjene. Vi pusset også opp og ommøblerte hele tiden, og jeg kjøpte stadig pynt og nips som skulle gjøre det fint, men det ble aldri riktig, sier Heidi.

Det var likevel en tilfeldighet som gjorde at paret kom over det gamle bryggerhuset nede ved strandkanten.

– Et vennepar fikk vite at eieren av Høibaktunet ville selge sidebygningen, og det trigget noe i Trond som kastet seg på sykkelen og dro for å snakke med ham.

Høibaktunet regnes som et kulturminne i Asker. I 1838 ble det utskilt fra Store Gui, en av de store, opprinnelige Asker-brukene. I løpet av 1980-tallet ble tunet utparsellert, og det er bygget flere nye og moderne boliger helt inntil det som er igjen av tunet. Sidebygningen, også kalt bryggerhuset, er fra 1850 med påbygg fra rundt 1920.

Spisebordet fra Form & Refine er i solid furu og passer godt inn i det gamle huset. Bordet og utvalget av stoler er kjøpt på den lokale interiørbutikken Rhomb. Lampen i hjørnet er fra Ferm Living. Veggteppet av naturfarget ull er håndvevet av Tronds mamma for førti år siden. 
Spisebordet fra Form & Refine er i solid furu og passer godt inn i det gamle huset. Bordet og utvalget av stoler er kjøpt på den lokale interiørbutikken Rhomb. Lampen i hjørnet er fra Ferm Living. Veggteppet av naturfarget ull er håndvevet av Tronds mamma for førti år siden.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
Pianoet sto på låven og tilfører familien noen nye muligheter. Trond liker å spille og prøver å lære guttene å sette pris på instrumenter.
Pianoet sto på låven og tilfører familien noen nye muligheter. Trond liker å spille og prøver å lære guttene å sette pris på instrumenter. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Trond var så entusiastisk og dro meg med for å se. Jeg så sjarmen, men var skeptisk fordi det var så lite, og vi var vant med vaskerom, innebod og masse plass. Men da hun som bodde der inviterte oss inn på nystekte boller og en omvisning, så jeg roen og tilstedeværelsen hennes. Jeg tenkte at sånn vil jeg også ha det, sier Heidi.

Les også: Badet var lite og upraktisk for en familie på fire. Ett smart grep endret alt

Elmholt – merket for livet

Heidi og Trond har en grunnleggende dragning mot det enkle livet, og for seks år siden kom ideen om å opprette sitt eget møbelfirma.

– Mens jeg gikk hjemme i barselpermisjon med førstemann, datt det ned i hodet mitt at «nei, nå vil jeg bare stå og høre radio og lage møbler».

Hun luftet tanken for Trond, som likte den, og så tok det ikke lang tid før de var i gang.

– Vi lager bare noen få produkter, og alle er konkrete løsninger på interiørbehov vi selv har hatt. Vi søker etter de gamle verdiene og vil lage ting med solide materialer, som kan repareres om de blir ødelagt, som kan vare og gå i arv. Vi gjør alt for hånd, og det vi ikke kan selv setter vi bort til lokale aktører. Ideen er at vi skaper kortreiste og varige produkter, som skal føles verdifulle for både oss og de som kjøper, sier Heidi.

Helårs uteliv

Etter en vellykket omvisning ba paret om å få kjøpe stedet, og fikk tilslag. De flyttet inn til 95 kvadratmeter over to etasjer med kun to soverom, men med to bad, to stuer, kjøkken og gang.

– Høibaktunet er perfekt for oss. Huset er lite og gammelt. Flere har spurt oss hvor lurt det er å kjøpe en så gammel bolig, men for meg er det et kvalitetstegn at et hus har stått der i hundre år. Det puster i hvert fall av seg selv, mens nye boliger er pålagt å bli født med kunstig åndedrett. Men bygningene kan endres på hvis vi vil, mens jorden vi står på, husets posisjon med tanke på solens gang og beliggenheten ved havet er kvaliteter vi har kjøpt, sier Trond.

Og Heidi er enig:

– I rekkehuset hadde vi mer plass og praktiske løsninger, men her har vi uteplass og frihet. Det hender jeg savner vaskerom, men så spyler jeg barnas skitne støvler med hageslangen og henger opp de våte jakkene utenfor og tenker at det ordner seg. Barna har det veldig godt her, sier hun.

Den store peisen er boligens midtpunkt og daglig i bruk når kveldene blir kjølige. Foran gnistfangeren ligger det gamle terrakottafliser fra Höganäs Borgestad. Vedstativet Stack fra Elmholt har Heidi og Trond designet og produsert selv. Lærstykket under skal fange opp rusk og holde fyrstikker. Stubben er fra Tronds far, som er arborist.
Den store peisen er boligens midtpunkt og daglig i bruk når kveldene blir kjølige. Foran gnistfangeren ligger det gamle terrakottafliser fra Höganäs Borgestad. Vedstativet Stack fra Elmholt har Heidi og Trond designet og produsert selv. Lærstykket under skal fange opp rusk og holde fyrstikker. Stubben er fra Tronds far, som er arborist. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Familien flyttet inn sommeren 2020, som var merkelig for de fleste, men familien merket fra første stund at livet ble roligere. Ommøbleringene ble holdt til et minimum.

– Alt falt på plass med en gang vi kom inn her. Her er det trevegger, naturlig lufting, skjeve gulv og et helt fantastisk tun. Vi sover bedre og er mindre rastløse, og jeg tror det handler om at vi er ute hele tiden. Trond tar øksa og hugger egen ved. Ungene har ingen leker inne lenger, og vi samler oss heller ved bålpanna enn spisebordet. Vi kjenner virkelig at vi har landet her, sier Heidi.

Les også: Ekteparet Kjos viser frem hytta

Kjøkkeninnredningen er fra Kvik, men benkeplaten med eikelameller i fiskebensmønster fikk forrige beboer spesial-snekret. Lampen og kassehyllene er også fra forrige eier. Kurven er fra Woods agentur.
Kjøkkeninnredningen er fra Kvik, men benkeplaten med eikelameller i fiskebensmønster fikk forrige beboer spesial-snekret. Lampen og kassehyllene er også fra forrige eier. Kurven er fra Woods agentur. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Komfyren er en gammel modell med støpejernsplater. Planen er å bygge ut huset med tid og stunder, og da blir det nytt kjøkken. Lampen er fra Ikea, og blomsterpottene sto i en bod da de flyttet inn.
Komfyren er en gammel modell med støpejernsplater. Planen er å bygge ut huset med tid og stunder, og da blir det nytt kjøkken. Lampen er fra Ikea, og blomsterpottene sto i en bod da de flyttet inn. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Tømmerveggen på kjøkkenet er fra 1820, og det tilfører rommet en helt egen kvalitet. «Vinduet» inn til stuen er en morsom detalj. Det er lagt varme under gulvet på kjøkkenet og i stuen, og trebordene er nypusset og hvitlakkert. – Jeg elsket at gulvet var gammelt og slitt, men vi fikk flis i beina, så da måtte vi ta grep, sier Heidi.
Tømmerveggen på kjøkkenet er fra 1820, og det tilfører rommet en helt egen kvalitet. «Vinduet» inn til stuen er en morsom detalj. Det er lagt varme under gulvet på kjøkkenet og i stuen, og trebordene er nypusset og hvitlakkert. – Jeg elsket at gulvet var gammelt og slitt, men vi fikk flis i beina, så da måtte vi ta grep, sier Heidi. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Terrakottagulvet i gangen er praktisk når barna kommer styrtende inn med ivrige føtter og skitne sko. Den flotte taklampen var her da familien flyttet inn, og døren leder inn i en liten garderobe. Hattehylle fra Skagerak og Korbo kurver fra Rhomb.
Terrakottagulvet i gangen er praktisk når barna kommer styrtende inn med ivrige føtter og skitne sko. Den flotte taklampen var her da familien flyttet inn, og døren leder inn i en liten garderobe. Hattehylle fra Skagerak og Korbo kurver fra Rhomb. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Knagger og skohorn fra Rhomb, mens skinnmappen «Cell hotell» er fra Elmholt. – Vi designet det sånn at vi henger fra oss mobiltelefonene når vi kommer hjem. Da er det så mye lettere å koble seg på hverandre, vi ser at det har god effekt på familien. Det er også en stor bonus at man ikke drar med seg telefonen inn på soverommet, og avslutter dagen foran en skjerm, sier Heidi.
Knagger og skohorn fra Rhomb, mens skinnmappen «Cell hotell» er fra Elmholt. – Vi designet det sånn at vi henger fra oss mobiltelefonene når vi kommer hjem. Da er det så mye lettere å koble seg på hverandre, vi ser at det har god effekt på familien. Det er også en stor bonus at man ikke drar med seg telefonen inn på soverommet, og avslutter dagen foran en skjerm, sier Heidi. Foto: Yvonne Wilhelmsen
I mellomgangen i andre etasje står det en plassbygget benk under vinduet, med rom for oppbevaring. Her sitter Heidi noen ganger mens hun venter på at barna sovner. – Vi sover så mye bedre siden vi flyttet hit, og at guttene deler soverom har bare vært positivt, sier hun. Den hvite puten er fra Dorothea på Holmen-senteret, resten fra Rhomb. Skinntøflene er fra Sheperd of Sweden.
I mellomgangen i andre etasje står det en plassbygget benk under vinduet, med rom for oppbevaring. Her sitter Heidi noen ganger mens hun venter på at barna sovner. – Vi sover så mye bedre siden vi flyttet hit, og at guttene deler soverom har bare vært positivt, sier hun. Den hvite puten er fra Dorothea på Holmen-senteret, resten fra Rhomb. Skinntøflene er fra Sheperd of Sweden. Foto: Yvonne Wilhelmsen
– Badet er superromantisk, det har hun som bodde her før innredet og vi har ikke endret en ting, sier Heidi. Badekaret er omtrent 150 cm langt, og brukes flittig av både guttene og Heidi. En steinvask er montert på et gammelt bord, som er malt med svart baderomsmaling. Under er en gammel bruskasse som holder såper, kremer og annet nødvendig til badet. Håndklestativ fra Søstrene Sagen – en tidligere interiørbutikk på Vollen, badematte fra Ellos, håndklær fra Myyk.no, badekarstativ fra Clas Ohlson, såper fra Sprekenhus.
– Badet er superromantisk, det har hun som bodde her før innredet og vi har ikke endret en ting, sier Heidi. Badekaret er omtrent 150 cm langt, og brukes flittig av både guttene og Heidi. En steinvask er montert på et gammelt bord, som er malt med svart baderomsmaling. Under er en gammel bruskasse som holder såper, kremer og annet nødvendig til badet. Håndklestativ fra Søstrene Sagen – en tidligere interiørbutikk på Vollen, badematte fra Ellos, håndklær fra Myyk.no, badekarstativ fra Clas Ohlson, såper fra Sprekenhus. Foto: Yvonne Wilhelmsen
En seng er alt som trengs for at soverommet skal være den oasen Heidi og Trond ønsker. Den er redd med sengetøy i strandbeige fra myyk.no og sengekappe fra H&M Home. Gulvteppet er fra Ellos, mens nattlamper, nattbord og gardiner er arv fra tidligere eier.
En seng er alt som trengs for at soverommet skal være den oasen Heidi og Trond ønsker. Den er redd med sengetøy i strandbeige fra myyk.no og sengekappe fra H&M Home. Gulvteppet er fra Ellos, mens nattlamper, nattbord og gardiner er arv fra tidligere eier. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Plantene i vinduskarmen er fra Delius Botaniske. På skjenken fra Ikea står Balloon vase fra Louise Roe, mens lampen i bakgrunnen er fra Ferm Living. Begge deler er kjøpt på Rhomb.
Plantene i vinduskarmen er fra Delius Botaniske. På skjenken fra Ikea står Balloon vase fra Louise Roe, mens lampen i bakgrunnen er fra Ferm Living. Begge deler er kjøpt på Rhomb. Foto: Yvonne Wilhelmsen
To vaser og en lysestake av Emmeli Hultqvist pynter opp på spisebordet. Den hvite vasen er av Louise Roe, den klare er fra Serax.
To vaser og en lysestake av Emmeli Hultqvist pynter opp på spisebordet. Den hvite vasen er av Louise Roe, den klare er fra Serax. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Hjemme hos oss

Hjemme er stedet vi kommer til etter korte og lange reiser, små og store opplevelser. Jeg elsker å komme hjem. Huset vårt er der vi skal skape minner og tradisjoner for barna våre. Det skal være trygt og godt, et sted man slapper av. 

Min aller første bolig var en helt spesiell leilighet på Bislett. Jeg er ganske rastløs, så denne var mitt anker i mange år. Min første bolig med mannen min var et rekkehus i Vollen, før vi flyttet inn på Høibaktunet.

For at vårt hjem skal fungere må alt ha sin plass, og vi kan ikke ha for mange ting. Alt som ikke er i bruk går rett på finn.no, eller gis bort. Det må også være ryddig – og rent.

Det siste jeg kvitter meg med er robotstøvsugeren. 

Det viktigste jeg har lært er å satse på færre ting av god kvalitet. Det gjelder både klær og interiør. Når du skal innrede et hjem, start med de store tingene som vegger og gulv, jobb deg nedover til de store møblene og ta detaljene til slutt. 

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2021, og sist oppdatert 15/09 2021.

Les også