Utrolig forvandling til festlokale

Lykken er å overta en låve full av skrot og skjulte skatter

I den rustikke låven på Svenngården får Amalie utløp for sin lidenskap for borddekking. Men veien var lang før dagens flotte festlokale sto klart. Blant tonnevis med skrot fant hun og mannen også skjulte skatter.

<b>FORMIDABEL RYDDEJOBB PÅ LÅVEN:</b> Alt måtte sorteres med tanke på resirkulering. Til sammen ble 130 kubikkmeter kjørt bort.
FORMIDABEL RYDDEJOBB PÅ LÅVEN: Alt måtte sorteres med tanke på resirkulering. Til sammen ble 130 kubikkmeter kjørt bort. Foto: Amalie/@svenngaarden
Sist oppdatert

Det er tre år siden Amalie og Ole Johnny ble eiere av låven og et 70-tallshus på Svenngården.

Den gangen bodde de i det eldste huset på gården. Et hus de hadde brukt 14 år på å renovere og gjøre til sitt eget.

Amalies evne til å mikse gammelt og nytt, i en røff og særegen stil, ble lagt merke til. Familiehjemmet ble kåret til Norges vakreste hjem av interiørmagasinet Boligpluss og God Morgen Norge i 2011.

Les også (+): Den nye naboen vår er nysgjerrig og dominerende. Hva gjør vi?

For kjedelig liv i leilighet

Men ni år senere var Amalie og familien klare for noe nytt. De solgte huset og kjøpte en splitter ny leilighet i boligfeltet nedenfor gården.

PROFF: Amalie er interiørdesigner og bruker også låven som perfekt bakgrunn i en del interiøroppdrag, hvor hun styler og fotograferer produkter.
PROFF: Amalie er interiørdesigner og bruker også låven som perfekt bakgrunn i en del interiøroppdrag, hvor hun styler og fotograferer produkter. Foto: Monica Almskår Heggset

Omtrent på samme tid kjøpte de låven og huset til naboen på Svenngården. Mest på grunn av låven, som det var umulig å si nei til.

– Jeg og Ole Johnny fikk flere ganger omvisning på låven av han som hadde småbruket før oss. Han ønsket at vi skulle kjøpe bruket når han ikke lenger kunne ta seg av det.

– Vi forelsket oss jo selvfølgelig i låven med en gang! For et sjarmerende sted og for et potensial! Spesielt stas var det med alle de gamle tingene som jeg så for meg å bruke om igjen og gi nytt liv til – noe som betyr mye for meg.

TENTE MED EN GANG: Amalie og Ole Johnny nølte ikke da de fikk muligheten til å kjøpe låven. Når de inviterer til fest eller bare skal slappe av sammen med barna, tenner de gjerne opp bålpanna foran festlokalet.
TENTE MED EN GANG: Amalie og Ole Johnny nølte ikke da de fikk muligheten til å kjøpe låven. Når de inviterer til fest eller bare skal slappe av sammen med barna, tenner de gjerne opp bålpanna foran festlokalet. Foto: Monica Almskår Heggset

Naboens 70-tallshus leide de først ut, men etter få år flyttet de inn selv.

– Livet i leilighet var ikke for oss! Selv om alt var nytt og fint, så lever og ånder vi for å holde på med prosjekter. I leiligheten hvor alt var ferdig, ble det lite av det!

Les også: Amalie og Ole Johnny bygget hytte på ni måneder: – Et under at vi fortsatt er sammen

Kreative prosjekter

Med en rustikk låve og et hus som er under oppussing, har paret igjen flust av prosjekter – og låven, den er stadig i bruk til både fredagskos og selskapslokale.

Hvem: Amalie Fagerli og Ole Johnny Gamlem, sammen med
barna Fredrikke og Pernille – og mopsen Ella.

Hva: Har tatt i bruk en gammel låve til eget selskapslokale.
Amalie bruker også låven til å ta bilder for oppdragsgivere.

Hvor: Eidsvika på Sunnmøre.

Nytt prosjekt: Amalie og Ole Johnny har kjøpt to sirkusvogner. Disse skal pusses opp og muligens leies ut til feriegjester.

Instagram: @svenngaarden.

Se mer

I tillegg er den et sted hvor kreative prosjekter ser dagens lys for dem begge.

– Vi er to om det meste, og er begge glad i å gjøre ting sjøl, sier Amalie. Enkelte ting kan det jo være kjekt å leie inn hjelp til, men vi liker begge en utfordring.

– Da vi tok over, hadde låven blitt brukt til snekkerverksted og oppbevaring av ved – i tillegg til mekking og oppbevaring av traktor og annet gårdsutstyr.

–Vi solgte unna mye av det gamle gårdsutstyret og ryddet låven. Gamle skatter dukket opp hele tiden. Disse ble lagret på et eget rom.

– Jeg er veldig glad i gjenbruk, ikke slik at jeg er super-miljøvennlig, men jeg liker ikke bruk og kast, og er glad i å gi ting nytt liv!

<b>ELEKTRISK STEMNING:</b> Amalie pynter gjerne med gamle skatter hun har funnet på låven. Gamle skrusikringer og porselenslampesokler har hun brukt til ære for Ole Johnny, som er elektriker.
ELEKTRISK STEMNING: Amalie pynter gjerne med gamle skatter hun har funnet på låven. Gamle skrusikringer og porselenslampesokler har hun brukt til ære for Ole Johnny, som er elektriker. Foto: Monica Almskår Heggset

Mange husker kanskje kabeltrommelen Amalie hadde som kjøkkenbord og søppeldunken i metall som hun i sin tid brukte som lyslykt. Trender Amalie var tidlig ute med, og som mange ble inspirert av.

Les også: Hva gjør du når det stinker hjemme hos deg?

Dekker opp til fest

Et av rommene i låven er dedikert Amalies samling av smått og stort hun bruker til borddekking.

<b>FØR OG ETTER:</b> Under den massive låvebrua er det blitt innredet en liten loungavdeling. Nytt betonggulv med varmekabler er ett av de store løftene Amalie og Ole Johnny har gjort.
FØR OG ETTER: Under den massive låvebrua er det blitt innredet en liten loungavdeling. Nytt betonggulv med varmekabler er ett av de store løftene Amalie og Ole Johnny har gjort. Foto: Amalie/@svenngaarden og Monica Almskår Heggset

– Å dekke bord er en av mine store lidenskaper, og jeg føler meg bare så utrolig heldig som kan gjøre det her på låven!

<b>DEKKER TIL FEST:</b> Amalie dekorerer gjerne veggene med gamle ting som ble funnet på låven.
DEKKER TIL FEST: Amalie dekorerer gjerne veggene med gamle ting som ble funnet på låven. Foto: Monica Almskår Heggset

Den store interessen for borddekking har også blitt jobb for Amalie, som styler og fotograferer kjøkkeninteriører for en kjent kjøkkenkjede på fulltid både i Molde, Ålesund og Kristiansund.

Men denne dagen vi er på besøk har hun fri, og det skal rigges til fest på låven:

– Jeg elsker å dekke bord, men det viktigste er at bordene blir brukt, det er jo menneskene rundt bordet som betyr mest!

Les også: Slik går det med Tor-Evert fra «Der ingen skulle tru»: – Det største som har skjedd meg

Tips til borddekking

– Kos deg når du dekker bord! Å dekke opp til fine gjester og glede seg til selskap og fest er kanskje det aller viktigste! sier Amalie.

Om du ikke har tid til å dekke opp samme dag, foreslår hun at du kan jo gjøre det et par dager før – det viktigste er at du koser deg med å dekke!

– Bruk det du har! Kanskje kan du sette sammen gamle og nyere lysestaker i ulik stil, på en måte du ikke har gjort før?

UNIK STIL: En miks av lykter og lys som er typisk for Amalies stil. Litt eklektisk, men samtidig rustikt.
UNIK STIL: En miks av lykter og lys som er typisk for Amalies stil. Litt eklektisk, men samtidig rustikt. Foto: Monica Almskår Heggset

– Bland gjerne ulike glass for et personlig uttrykk når du dekker opp. Alt trenger ikke være symmetrisk og likt. Friske blomster eller grønt fra hagen gir liv og stemning og er et must på bordet, synes jeg! sier hun.

Planer og drømmer

Amalie forteller at paret har store drømmer. Noe kommer til å bli realitet, noe kommer de trolig til å droppe.

– Det som er sikkert, er at vi skal ha inn bar/kjøkken her. Per nå leier vi ikke ut låven, men har selv mange private fester og arrangementer her, så bar må vi ha, sier hun.

I tillegg har de forberedt å lage en vinkjeller.

– I det som blir barområdet har vi bestilt en solid glassplate på 1 x 1 meter, slik at vi kan se ned til vinkjelleren. Det blir kult! sier Amalie.

FØR OG ETTER: Det er stor plass til å lage fest i det som er største rommet i låven. Etter hvert er tanken å isolere, slik at tekstiler og møbler kan stå her hele året.
FØR OG ETTER: Det er stor plass til å lage fest i det som er største rommet i låven. Etter hvert er tanken å isolere, slik at tekstiler og møbler kan stå her hele året. Foto: Amalie/@svenngaarden og Monica Almskår Heggset

Etter hvert skal tak og bordkledning skiftes samt at låven skal isoleres, slik at tekstiler og møbler kan stå hele året uten å bli ødelagt.

Inntil videre lagres det som ikke tåler fukt på et av de isolerte lagerrommene innerst i låven.

– Det blir mye jobb, men det er viktig med store drømmer! sier Amalie.

<b>ÅPNE ROM: </b>Under låvebrua er spesialtilpassede vinduer satt inn, slik at området under brua på smart vis blir en del av innearealet.
ÅPNE ROM: Under låvebrua er spesialtilpassede vinduer satt inn, slik at området under brua på smart vis blir en del av innearealet. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>TILMÅLT DEKOR: </b>Amalie har ikke hatt hjerte til å kaste tommestokkene hun har funnet og har samlet dem i en glassvase, på samme måte som hun pleier å gjøre med champagnekorkene.
TILMÅLT DEKOR: Amalie har ikke hatt hjerte til å kaste tommestokkene hun har funnet og har samlet dem i en glassvase, på samme måte som hun pleier å gjøre med champagnekorkene. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>FUNKSJONELT OG FINT: </b>Et lite vitrineskap og et gammelt trillebord er både til pynt og nytte. Her har Amalie samlet glass og andre ting hun bruker når hun dekker bord. Alle flater i både tre og mur er bevart som de var.
FUNKSJONELT OG FINT: Et lite vitrineskap og et gammelt trillebord er både til pynt og nytte. Her har Amalie samlet glass og andre ting hun bruker når hun dekker bord. Alle flater i både tre og mur er bevart som de var. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>VINTAGEBILER:</b> I låven er det god plass til Amalie og Ole Johnnys to Fiat 500, som Ole Johnny elsker å mekke på. De lengter begge etter å ta vårens første turer med disse.
VINTAGEBILER: I låven er det god plass til Amalie og Ole Johnnys to Fiat 500, som Ole Johnny elsker å mekke på. De lengter begge etter å ta vårens første turer med disse. Foto: Monica Almskår Heggset

Les også (+): I denne hytta gjemte nordmenn seg under krigen

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2024, og sist oppdatert 30/01 2024.

Les også