landlig og idyllisk

Da Morten ankom den 170 år gamle gården, ringte han Marianne umiddelbart

Familien på seks forlot både hus, byliv, familie og venner i Oslo til fordel for en ny livsstil på en gammel gård i Skåne.

Den norske familien har funnet seg til rette på den gamle gården i Skåne. Marianne og Morten har brukt de fire siste årene på oppussing og er fornøyd med resultatet. Her er de sammen med barna Alva, Markus og Peder – og hunden Elly. Magnus var på fotballtrening da bildet ble tatt.
Den norske familien har funnet seg til rette på den gamle gården i Skåne. Marianne og Morten har brukt de fire siste årene på oppussing og er fornøyd med resultatet. Her er de sammen med barna Alva, Markus og Peder – og hunden Elly. Magnus var på fotballtrening da bildet ble tatt. Foto: Sofi Sykfont
Sist oppdatert

Den store gården synes ikke fra hovedveien, men ligger skjult av en lund med høye trær. Her, i naturskjønne Kullabygden nordvest i Skåne, bosatte familien Johnsgård Øverbye seg for snart fem år siden. De forlot både huset, bylivet, familie og venner i Oslo til fordel for en gård på landet.

– Vi ville gi barna et nytt oppvekstmiljø og ønsket komme oss bort fra byen. Vi begynte å lete etter hus utenfor Oslo, men det føltes hele tiden som vi bare søkte oss bort fra noe, og ikke til noe annet, sier Marianne.

Sverige og Skåne var i hennes tanker, ettersom familien hennes hadde et feriested i nærheten av Båstad og Kullabygden da hun vokste opp. Så da mannen hennes, Morten, tok turen for å se på en gård utenfor Lund, som ikke viste seg å svare til forventningene, skyndte Marianne seg å finkjemme det skånske boligmarkedet, slik at reisen ikke skulle være forgjeves.

Hvem?

Marianne Johnsgård (48) og Morten Øverbye (49) med barna Markus (16), Peder og Magnus (13), Alva (11), samt rottweileren Elly og utekatten Ice. Eldstesønnen August (22) bor i Oslo. Marianne er journalist og lager podkasten Grøntpodden. Morten er entreprenør og forretningsutvikler.

Hva?

Storegård ble bygget rundt 1850. Boligen er på 220 kvm, med 11 rom og kjøkken.

Hvor?

Kullabygden nordvest i Skåne.

På nett?

@ourswedishfarm på Instagram.

Og, akkurat som det var ment slik, hadde Storegård utenfor Höganäs nettopp kommet ut på markedet. Det var ikke satt opp noen visninger, men huset sto tomt. Da Morten ankom gården, ringte han Marianne umiddelbart. For dette huset måtte de bare ta en titt på!

Skandinaviske

Paret falt pladask for «den fyrlängade gården», som betyr at det er fire bygninger som står rundt et gårdstun – bolighus, uthus, stall og låve. Dette er en tradisjonell byggemåte i Skåne, hvor det er veldig flatt og kan blåse noe voldsomt, særlig på vinteren.

Familien har nå bodd seg inn og elsker sitt nye liv i Skåne. De fire barna går på skole i Höganäs, prater flytende svensk og stortrives. Den eldste sønnen, på 22 år, ble igjen i Oslo, der han har samboer og studerer italiensk.

– Vi kjenner sterkt på at vi er skandinaviske. Det er små forskjeller og egentlig ingen kulturkrasj. Skåne er en del av oss nå, akkurat som Norge, sier hun.

Tid for renovering

Marianne og Morten bytter på å reise til Oslo for å jobbe noen uker hver måned, resten av tiden bruker de på familien og på fortsatt renovering av gården.

Gården fra 1850 har blitt totalrenovert etter at den norske familien flyttet inn. Utenfor kjøkkenet har de etablert en liten sittegruppe. Jernbordet i antikk, fransk stil er kjøpt på Dyhre Gård & Gartneri i Rygge. Stolene heter Chair One og er fra Magis.
Gården fra 1850 har blitt totalrenovert etter at den norske familien flyttet inn. Utenfor kjøkkenet har de etablert en liten sittegruppe. Jernbordet i antikk, fransk stil er kjøpt på Dyhre Gård & Gartneri i Rygge. Stolene heter Chair One og er fra Magis. Foto: Sofi Sykfont

Huset har fått nye overflater, nytt kjøkken og baderom, samt en helt ny planløsning i annenetasje som har gitt alle i storfamilien et eget rom. I det skrå taket har paret montert takvinduer, både på soverom og bad.

– Vi ønsket å få inn mer lys. Karnappvinduer er kanskje mer i tråd med huset, men funksjon er også viktig, så huset får et nytt uttrykk nå. Vi ønsket ikke å kaste ut ting som fungerte, men en del måtte skiftes ut. Og vi har tilført vårt preg gjennom å ta valg vi mener er bra for huset, sier Morten.

Huset er romslig, langt og smalt. I første etasje går rommene naturlig inn i hverandre, i en åpen planløsning. Her er det mange rom og sittegrupper, så familiemedlemmene kan være for seg selv, også når alle er hjemme samtidig. Det er også god plass for besøkende fra Norge, som mer enn gjerne kommer og hilser på.

Bolighuset er på 220 kvm og går over to etasjer.
Bolighuset er på 220 kvm og går over to etasjer.

I en av stuene finner vi en godt bevart og spesiell detalj – en plassbygget bokhylle i teak i 1960-tallsstil. Noe snodig i et hus bygget i 1850? Ikke i det hele tatt, mener Marianne:

I forlengelse av kjøkkenet finner vi spisestuen. Dette rommet hadde tidligere en hel vegg mot kjøkkenet og ble bare brukt «til fint». Spisebordet er Fritz Hansens Superellipse og stolene er klassikeren Eames fra Vitra, noen er nyinnkjøpte, andre er vintage. Over bordet henger en annen designklassiker, nemlig PH5 fra Louis Poulsen. Det lille sidebordet fulgte med huset da familien overtok. 
I forlengelse av kjøkkenet finner vi spisestuen. Dette rommet hadde tidligere en hel vegg mot kjøkkenet og ble bare brukt «til fint». Spisebordet er Fritz Hansens Superellipse og stolene er klassikeren Eames fra Vitra, noen er nyinnkjøpte, andre er vintage. Over bordet henger en annen designklassiker, nemlig PH5 fra Louis Poulsen. Det lille sidebordet fulgte med huset da familien overtok.  Foto: Sofi Sykfont

– Alle som har bodd her har gitt sitt bidrag til husets historie, og nå tar vi husets sjel videre inn i fremtiden.

Marianne og Morten kjøpte gården av en søskenflokk på tre. Faren deres bodde i huset til han var 95 år. Dette var en gartnerfamilie, noe en godt planlagt og flott hage, samt restene av flere store drivhus, vitner om.

En av gårdsbygningene kalles «fabrikken», og her ble det kuttet og pakket salat. Den kommer til å være neste steg i gårdens forvandling. Her skal det blant annet bli en gjesteleilighet for besøkende. Paret ønsker seg utleiedel av flere grunner. Både fordi Kullabygden tiltrekker seg mange turgåere og turister, men også med tanke på Mariannes foreldre som ikke lenger har sommerhuset sitt i Skåne.

– De føler seg hjemme i området og kommer hit ofte. Vi er sammen på en helt annen måte nå enn da vi bodde en time fra hverandre Oslo.

Se flere bilder av huset nedover på siden:

Kjøkkenet er åpent og funksjonelt, og det går under kallenavnet «E6» fordi det er et gjennomgangsrom for den store familien. Kjøkkeninnredningen kommer fra Nordiska Kök, og gulvet er nytt og i ask. Alle gulv i huset har blitt skiftet ut eller slipt i forbindelse med oppussingen. Bordet og kurven fulgte med huset da familien overtok.
Kjøkkenet er åpent og funksjonelt, og det går under kallenavnet «E6» fordi det er et gjennomgangsrom for den store familien. Kjøkkeninnredningen kommer fra Nordiska Kök, og gulvet er nytt og i ask. Alle gulv i huset har blitt skiftet ut eller slipt i forbindelse med oppussingen. Bordet og kurven fulgte med huset da familien overtok. Foto: Sofi Sykfont
Sittegruppen som ligger ved siden av kjøkkenet er en populær samlingsplass for storfamilien. Bordet er fra Vitra og bokhyllen fra Hay. Lampen Beep er designet av Terence Conran. Gulvteppet har paret kjøpt på reise i Marokko, og stolene Pot er fra Arne Jacobsen, kjøpt hos Fritz Hansen.
Sittegruppen som ligger ved siden av kjøkkenet er en populær samlingsplass for storfamilien. Bordet er fra Vitra og bokhyllen fra Hay. Lampen Beep er designet av Terence Conran. Gulvteppet har paret kjøpt på reise i Marokko, og stolene Pot er fra Arne Jacobsen, kjøpt hos Fritz Hansen. Foto: Sofi Sykont
De to lenestolene er favorittene for den som vil legge seg nedpå med en bok eller skjerm. Den halve murveggen er trolig en rest fra den opprinnelige rominndelingen. Gulvteppet er fra Ikea, og i taket henger lampen Cloud fra Belux.
De to lenestolene er favorittene for den som vil legge seg nedpå med en bok eller skjerm. Den halve murveggen er trolig en rest fra den opprinnelige rominndelingen. Gulvteppet er fra Ikea, og i taket henger lampen Cloud fra Belux. Foto: Sofi Sykfont
Den plassbygde bokhyllen ble laget allerede på 1960-tallet.
Den plassbygde bokhyllen ble laget allerede på 1960-tallet. Foto: Sofi Sykfont
I første etasje har Marianne og Morten laget flere sittegrupper. Sofaen er Maralunga fra Cassina, og gulvteppet er kjøpt på en reise i Tanger. Det lille runde bordet er fra Ikea og puffen fra Vitra. Pleddet er fra Røros Tweed og papirlampen i vinduet fra Lagerhaus.
I første etasje har Marianne og Morten laget flere sittegrupper. Sofaen er Maralunga fra Cassina, og gulvteppet er kjøpt på en reise i Tanger. Det lille runde bordet er fra Ikea og puffen fra Vitra. Pleddet er fra Røros Tweed og papirlampen i vinduet fra Lagerhaus. Foto: Sofi Sykfont
Det vokser og gror i gartnerfamiliens hus, som nå har fått nytt liv etter at den norske familien flyttet inn. Bordet fulgte med huset, og den store potten, med planten oxalis i, er lokalprodusert hos Kullabygdens keramikk. Skulpturen er laget av den danske kunstneren Louise Hindsgavl.
Det vokser og gror i gartnerfamiliens hus, som nå har fått nytt liv etter at den norske familien flyttet inn. Bordet fulgte med huset, og den store potten, med planten oxalis i, er lokalprodusert hos Kullabygdens keramikk. Skulpturen er laget av den danske kunstneren Louise Hindsgavl. Foto: Sofi Sykfont
Mariannes og Mortens soverom ligger på en gavl, med trapp direkte ned til kjøkkenet. En lignende trapp finnes også i den andre enden av huset, så gjennomgangstrafikken er minimal. Enn så lenge har ikke soverommet noen dør ut mot resten av andre etasje, men mulig de skal lage dette senere. Metallrøret på gulvet er starten på et skittentøy-nedkast som etter hvert skal bygges inn. Sengeteppet har Marianne arvet fra sin farmor, sengetøyet er fra Ikea og skittentøykurven er fra Jysk.
Mariannes og Mortens soverom ligger på en gavl, med trapp direkte ned til kjøkkenet. En lignende trapp finnes også i den andre enden av huset, så gjennomgangstrafikken er minimal. Enn så lenge har ikke soverommet noen dør ut mot resten av andre etasje, men mulig de skal lage dette senere. Metallrøret på gulvet er starten på et skittentøy-nedkast som etter hvert skal bygges inn. Sengeteppet har Marianne arvet fra sin farmor, sengetøyet er fra Ikea og skittentøykurven er fra Jysk. Foto: Sofi Sykfont
Paret har laget et lyst baderom under skråtaket i andre etasje. De valgte takvinduer fremfor karnappvinduer for å få maksimalt med lys inn. Badekaret er fra Westerberg og pedalbøtten fra Vipp.
Paret har laget et lyst baderom under skråtaket i andre etasje. De valgte takvinduer fremfor karnappvinduer for å få maksimalt med lys inn. Badekaret er fra Westerberg og pedalbøtten fra Vipp. Foto: Sofi Sykfont
I annenetasje har paret laget en liten stue som barna bruker, den ligger praktisk til mellom rommene deres.
I annenetasje har paret laget en liten stue som barna bruker, den ligger praktisk til mellom rommene deres. Foto: Sofi Sykont

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2022, og sist oppdatert 23/01 2023.

Les også