Hvordan lage uteplass?

8 tips til den beste uteplassen

Når du skal plan­leg­ge ute­området, er det en del ting du bør tenke på. Her er noen tips.

UTEPLASS: Sett ovenifra ser man designet på platting, bed og beplantning enda bedre. Legg merke til de strenge geometriske formene som mykes så fint opp av levende vekster.
UTEPLASS: Sett ovenifra ser man designet på platting, bed og beplantning enda bedre. Legg merke til de strenge geometriske formene som mykes så fint opp av levende vekster. Foto: foto: Helge Eek
Publisert

Med helt ny­inn­kjøpt tomt klar for opp­set­ting av hyt­te, an­neks og kan­skje bod, er det mye å plan­leg­ge.

Jeg an­be­fa­ler at du be­gyn­ner å ten­ke
ute­plas­ser med en gang!

I ste­det for å leg­ge hyt­ta på den fine fla­ten medut­sikt og gode sol­for­hold, bør kan­skje nett­opp den beste ute­plas­sen lig­ge her.

Tenk også på om det kan være lurt med fle­re ute­plas­ser til litt uli­ke be­hov inn­til veg­ger, el­ler and­re ste­der på tom­ten?

Hvor er det fint å sit­te, på hvil­ken tid av da­gen?
Hvor blå­ser det fra, hvor er ut­sik­ten og hvor er du mest mu­lig usje­nert fra na­bo­er/for­bipas­se­ren­de?

Bruk litt tid på å set­te deg ned her og der før gra­ve­ma­ski­nen ryk­ker inn.

PLANTEGNING: Det er nyttig å lage en plantegning av uteplassen du vil lage.
PLANTEGNING: Det er nyttig å lage en plantegning av uteplassen du vil lage. Foto: Privat

Les også: De vanligste feilene som gjør at blomstene visner

Hva skal være med i uteplassen?

Skriv en liste og prioriter hva som er viktigst. La alle familiemedlemmene få komme med sine ønsker.

Har du barn eller barnebarn i passende alder, tipper jeg trampoline kommer høyt opp, men den aktiviteten passer kanskje dårlig sammen med farmors ønske om en stille lesekrok.

  • Hva skal du bruke uteplassen til? Morgenkaffe, middagsselskap med 14 gjester, lekeplass, lesekrok i fred og ro?
  • Skal den ha utsikt eller være beskyttet mot innsyn?
  • Er det behov for le mot vind?
  • Kan det bli i overkant mye sol, slik at et tre som kaster skygge eller en form for overdekking vil være lurt?
  • Er det smart med et tak av et eller annet slag? Det kan gjøre uteplassen brukbar også om det skulle dryppe litt, og uteputer kan ligge tørt.
  • Utekjøkken?
  • Badestamp?

Her er åttetips for deg som planlegger en uteplass:

1. Hoveduteplassen

En hoveduteplass plan­leg­ges ofte som en ter­ras­se inn­til syd­vest­si­den av hyt­ta, gjer­ne med hyt­tas tak truk­ket ut over de­ler av ter­ras­sen.

Nord­på kan det være sol døg­net rundt, og helt na­tur­lig med ute­plass mot nord­vest også. En fro­kost­plass bør ha litt mor­gen­sol fra øst.

2. Tilpasning

Ter­ras­sen bør til­pas­ses både hyt­ta og ter­ren­get rundt. Er den for stor, kan den få hyt­ta til å se ut som «ter­ras­se med hyt­te» i ste­det for«hyt­te med ter­ras­se».

Stor høy­de­for­skjell til ter­reng, ter­ras­se på«styl­ter», er sjel­den noen god løs­ning.

Trapp da hel­ler ned mot ter­reng med trinn i for­skjel­li­ge ni­vå­er. Trin­ne­ne kan bru­kes til sit­te­plas­ser. Ty­de­lig mar­ke­ring av trinn­kant, slik at in­gen snub­ler og ska­der seg, er vik­tig.

Ter­ras­ser med høy­de mer enn 50 cm over ter­reng skal, av sik­ker­hets­hen­syn, ha rekk­verk el­ler lig­nen­de, el­ler være av­trap­pet.

Vær en god nabo

Uavhengig av lover og regler, så er det smart å snakke med naboene når du har tenkt å gjøre noe med eiendommen din, enten det er fjerning av ting eller bygging av nytt. Et godt naboforhold er gull verdt!

Ter­reng­til­pas­ning hand­ler også om for­men på ter­ras­sen. Det al­ler fi­nes­te er om den er skån­somt føy­et inn mel­lom knau­ser, stei­ner og ve­ge­ta­sjon. Mer jobb med å leg­ge gul­vet, men man får igjen for det.

3. Uteplasser i utkanten

En ute­plass som lig­ger litt len­ger vekk fra hyt­ta, kan ut­for­mes som plat­ting med fast dekke, men kan også gjø­res mye enk­le­re. En sittegruppe i skyggen under et tre.

Sy­rin­bus­ker i en ring i gres­set blir en fin og lun plass for kaf­fe­slab­be­ra­set, en bål­plass rett på en grus­lagt plass med flytt­ba­re ben­ker rundt, er hyg­ge­lig når det mørk­ner. Pås­ke­plas­sen har kan­skje le­veg­ger av snø.

4. Utestuer

Mer for­seg­gjor­te ute­plas­ser kan være ute­stu­er, lyst­hus eller gapahuker. Ute­stu­en bør ha plass til spi­se­bord og kjøk­ken­benk, kan­skje en peis, le­veg­ger mot vær og vind, og tak som be­skyt­ter mot regn og sol.

5. Rekkverk

Ter­ras­ser med en høy­de over 50 cm over ter­reng skal ha rekk­verk, som skal være minst 100 cm høyt, og skal ut­for­mes slik at ikke små barn kan klat­re over el­ler bli sit­ten­de fast.

Rekk­ver­ket bør til­pas­ses hyt­tas ut­se­en­de, bør være en­kelt å set­te opp og å ved­li­ke­hol­de, og det bør jo ikke bli et steng­sel mot lys og ut­sikt.

Er det felt i rekk­ver­ket med glass el­ler gjen­nom­sik­tig ma­te­ria­le, kan den vik­tig­ste ut­sik­ten sik­res selv fra god­sto­len i stu­en.

Av­trap­ping av ter­ras­sen vil re­du­se­re pro­blem med ut­sikt, si­den du da kan se over rekk­ver­ket. Noen ste­der er rekk­verk luk­ket med en port, for å hol­de hus­dyr bor­te.

6. Utekjøkken

Det er vik­tig at det er en grei for­bin­del­se mel­lom inne og ute, gjer­ne med kort vei til kjøk­ke­net. Et ute­kjøk­ken kan være prak­tisk som til­legg til inne­kjøk­ke­net.

Men tenk over hva du skal bru­ke det­te til. En grill er vel nær­mest selv­skre­ven, men nok ar­beids­plass rundt den­ må også plan­leg­ges.

7. Utepeis

En ute­peis må plas­se­res slik at det ikke opp­står brann­fa­re, og slik at røy­ken le­des opp og vekk. Sam­ti­dig må det være nok plass rundt den til at de fles­te får gle­de av bå­let.

8. Utedusj

Plan­leg­ger du en stamp el­ler ute­ba­de­kar, vil det sær­lig vin­ters­tid være fint med kort vei til dusj el­ler bad­stue. Kan­skje en ute­dusj står på øns­ke­­listen også?

Les også (+): Kona vil selge hytta jeg arvet fra mine foreldre etter skilsmissen. Kan hun kreve dette?

UTEPLASS: Dette trenger du for å bygge en terrasse. Her er et eksempel.
UTEPLASS: Dette trenger du for å bygge en terrasse. Her er et eksempel. Foto: Privat

Trevirke til terrasse bør være trykkimpregnert minsti klasse AB. Lengden på terrasseskruer ved brukav 28 mm terrassebord må være min. 55 mm.

Konstruksjonsvirke:

48 x 198 mm til bærebjelker

48 x 148 mm til bjelkelag/dekkbord

48 x 98 mm til rekkverksstendere ogvalgfritt dimensjon på rekkverkspiler

Terrassebord:

28 x 120 mm terrassebord/støttebord

Søyler:

98 x 98 ev. 2 stk. 48 x 98 somer skrudd sammen

Se mer

Regler for bygging av terrasse

Regjeringen har åpnet for at du kan bygge på hus eller hytte med inntil 15 kvadratmeter, med oppholdsrom som kjøkken, bad eller soverom, uten å søke om byggetillatelse.

Tilbygget må uansett ikkeover­skri­de det are­a­let tom­ten er re­gu­lert for.

Før måtte du søke kommunen om tillatelse ved oppføring av terrasser som var høyere enn 0,5 meter over ferdig planert terreng, men med reglene som trådde i kraft 1. mai 2021 kan du bygge terrasser som har enhøyde på inntil 1 meter uten søknad.

Plan- og byg­nings­lo­ven med for­skrif­ter, og re­gu­le­rings­be­stem­mel­ser i kom­mu­nen der hyt­ta lig­ger, kan for­tel­le noe om hva du kan bygge på tom­ten din, og om når du må søke om til­la­tel­se.

Ge­ne­relt sett kan du bygge til­bygg til hyt­ta på inn­til 15 m², og et fritt­stå­en­de bygg på inn­til 50 m² uten til­la­tel­se, så len­ge det du byg­ger ikke er til va­rig opp­hold. Du må li­ke­vel ikke over­skri­de det are­a­let tom­ten er re­gu­lert for.

Ter­ras­ser med høy­de over 50 cm reg­nes inn i BYA, be­byg­get are­al, og over­dek­ke­de ter­ras­ser/ute­stu­er skal med­reg­nes både i BYA og del­vis i BRA, bruks­are­al. Av­stand til na­bo­gren­ser skal over­hol­des, mi­ni­mum 1 m, og ofte 4 m. Det kan være spe­si­al­­bestem­mel­ser i ditt om­rå­de, for eks­em­pel at du ikke får be­ar­bei­de mer enn 40 m² av ute­are­a­let, el­ler at du ikke får set­te opp ba­de­stamp el­ler gjer­der. Ta kon­takt med kom­mu­nen.

Le­veg­ger som er la­ve­re enn 1,8 m og kor­te­re enn 5 m er ikke søk­nads­plik­ti­ge, selv ikke i na­bo­gren­sen.

Se mer

Det er likevel noen krav som stilles:

  • Terrassen skal være forbundet med en bygning og ikke stikke lenger ut fra fasaden enn 4 meter.
  • Du kan ha et opp til 1,2 meter høyt rekkverk, og avstanden fra terrassen til nabogrensen skal være minst 1 meter.
  • Hvis terrenget under terrassen er skrått, skal det måles fra der hvor det er lavest, men det er fullt mulig å planere terrenget.
  • Det kan være spe­si­al­­bestem­mel­ser i ditt om­rå­de,for eks­em­pel at du ikke får be­ar­bei­de mer enn 40 m² av ute­are­a­let, el­ler at du ikke får set­te opp ba­de­stamp el­ler gjer­der. Ta kon­takt med kom­mu­nen.
  • Le­veg­ger som er la­ve­re enn 1,8 meter over terreng og kor­te­re enn 5 meter er ikke søk­nads­plik­ti­ge, selv ikke i na­bo­gren­sen.
  • De gamle reglene for terrasser på opptil 0,5 meter over terreng gjelder fortsatt – dvs. at du kan bygge terrasse uten søknad, helt inntil nabogrense, uansett om terrassen er festet i hytta eller ikke, så lenge terrassegulvet ikke er høyere enn 50 cm. Strandsone, beiteområder o.l. kan medføre søknadsplikt, så sjekk alltid med kommunen om du er i tvil.

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2023.

Les også