bolig

Da Tord overtok huset, tok han et uvanlig grep

Mer enn 20 år etter at Tord overtok besteforeldrenes hus, har han krympet det og fylt på med sjarm og rariteter.

Tord valgte å fjerne påbygget og i stedet ha en fin veranda med kveldssol og utsyn over den frodige hagen.
Tord valgte å fjerne påbygget og i stedet ha en fin veranda med kveldssol og utsyn over den frodige hagen. Foto: Jeanette BÆkkevold
Publisert

Nordkjosbotn:

Tord Kvien bor til vanlig i Oslo og overtok besteforeldrenes hus i Nordkjosbotn i 2001, en times kjøring fra Tromsø.

Selv er han oppvokst i et hus på den andre siden av veien. Han har mange barndomsminner fra huset hvor besteforeldrene bodde i alle år, og det var en stor glede å kunne overta huset og gjøre det til sitt eget.

– Du kan si det sånn at dette er en vennlig parodi på bestemor og bestefars hus, sier Tord og smiler.

Krympet huset

Huset ble bygget i jugendstil for snart 100 år siden, i 1924. Mens det vanligste er å bygge ut små, gamle hus for å skaffe seg litt mer plass, har Tord gått motsatt vei.

Han valgte å krympe huset sitt.

– I årenes løp er huset bygget på mange ganger, litt her og der, klatt på klatt, og på ett eller annet tidspunkt var det blitt satt opp et større påbygg fra stuen og ut i hagen. Det valgte jeg å fjerne. Jeg ville heller ha en mindre og kose­ligere stue med kveldssol, i tillegg til den fine verandaen utenfor, forteller Tord. Han fikk tak i gamle, store vinduer fra et bedehus i nærheten. Disse utgjør nå veggen mot hagen og visker ut skillet mellom ute og inne.

– Jeg ville skape en sommerfølelse her, så jeg satte også inn innvendige vinduer og glassdører for å gjøre det mer transparent med lys fra alle kanter. I tillegg malte jeg gulvene lysegrå.

Mens Tord er arkitekt av yrke, er han blitt en slags landskapsarkitekt på fritiden. Hagearbeid er nemlig blitt hovedbeskjeftigelsen hans når han er her oppe, og her tester han ut det meste for å se hvilke planter, busker og trær som kan trives i dette nordnorske klimaet.

Resultatet er en nydelig hage med mange rom og soner, og hit er det mange som mer enn gjerne kommer på hagevandring når de får lov.

Les også: (+) Sinnasnekker'n snakker ut om sitt villeste prosjekt: Slik går det med paret i dag

Midt i Nordkjosbotn ligger Tords eiendom som en liten oase. Her bodde besteforeldrene, mens Tord vokste opp i et hus på den andre siden av veien.
Midt i Nordkjosbotn ligger Tords eiendom som en liten oase. Her bodde besteforeldrene, mens Tord vokste opp i et hus på den andre siden av veien. Foto: Jeanette Bækkevold

Sjarmerende og personlig

Innendørs har han samlet gamle minner og snurrepiperier. Resultatet er sjarmerende og personlig.

– Det er akkurat den følelsen jeg er ute etter, at det skal være noe annerledes. En egen stil av ikke-stil, hvis man kan si det sånn, sier Tord.

– Jeg hadde aldri hatt en sånn innredning hvis dette var et annet sted, i et vanlig hus. Men her synes jeg det bare er kult, og jeg liker også at selve huset er skakt og skjevt og litt rart.

I tillegg til arvegods og enkelte møbler som sto her fra før, har han fått mye smått og stort av slekt og venner.

– Det er blitt sånn at når folk skal kvitte seg med gamle greier, så tenker de «vi hiver dette – eller forresten, vi gir det til Tord». Jeg har ikke plass til alt selvsagt, men enkelte
rariteter er det morsomt å kunne ha her.

Les også: (+) Ekskona mener at hun har rett til å overta hytta. Prøver hun å lure meg?

Fra stuen og ut mot hagen har Tord satt opp store, gamle vinduer han fikk fra et gammelt bedehus i bygda. Huset har han innredet med arvegods og bruktfunn.
Fra stuen og ut mot hagen har Tord satt opp store, gamle vinduer han fikk fra et gammelt bedehus i bygda. Huset har han innredet med arvegods og bruktfunn. Foto: Jeanette Bækkevold

Feriested

Til huset i Nordkjosbotn kommer Tord så ofte han kan. Om sommeren blir han som regel i en måned i strekk, resten av året blir det mest helgeturer.

– Når jeg kommer hit på fredagen, fyrer i peisen og setter meg i stuen, da er det lett å finne ro. Det er veldig avslappende og koselig å være her, sier Tord.

Stort sett er det ferie og fritid som tilbringes her, og da er det godt å ha familie på alle kanter som kan passe hus og hage mens Tord er hjemme i Oslo. Foreldrene bor fortsatt i Tords barndomshjem på den andre siden av veien, og også broren hans med familie er blant naboene.

– Det er koselig og betryggende at det er flere som er glad i huset og føler eierskap til det. Det er jo nesten blitt et familiemuseum, dette.

Se bilder av Tords sjarmerende hus i bildegalleriet under:

.

Denne saken ble første gang publisert 16/09 2022.

Les også