Gammel STIL

Da Kai tok med Aud og Marthe Sofie på en spontantur til det gamle huset, ble de solgt. Det ble huset også

Turen gikk ofte forbi det vakre huset som hadde stått til salgs et par år tid­li­gere.

Da inne­holdt tomta en gammel skole i til­legg til huset, og det skulle de jo ikke ha. Nå var det til salgs igjen. Uten skolen!

GAMMELT HUS: Felles interesse for det gamle huset gir den lille familien mange gleder. Selvom de ofte har planer på gang, er tid til gode stunder sammen noe de prioriterer høyt!
GAMMELT HUS: Felles interesse for det gamle huset gir den lille familien mange gleder. Selvom de ofte har planer på gang, er tid til gode stunder sammen noe de prioriterer høyt! Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
Publisert

På andre siden av regn­skyl­let står Aud Adsen og dat­te­ren Marthe Sofie uten­for det hvite huset.

– Jeg bestilte sol til dere, sier Aud midt i en raus klem.

His­to­rien om den lille, sam­men­svei­sede fami­li­ens liv på Lil­le­seth begynte en vanlig hel­ge­mor­gen i 2017.

De satt samlet rundt fro­kost­bor­det i det nyoppus­sede åttitalls huset sitt på Skot­te­rud i Eidskog.

Fak­tisk det tredje huset de hadde pusset opp.

Liksom til­fel­dig slip­per ektemannen Kai spørs­må­let som skulle endre så mye.

– Hva skal vi alle gjøre i dag, tro?

Lite visste Aud og Marthe Sofie at det alle­rede lå en plan bak spørs­må­let.

LILLESETH: Lilleseth hadde vært i samme familie i generasjoner før det ble solgt til Aud og Kai. I tillegg til hovedhuset fulgte det med et gammelt stabbur. Et oransjeri er under oppføring.
LILLESETH: Lilleseth hadde vært i samme familie i generasjoner før det ble solgt til Aud og Kai. I tillegg til hovedhuset fulgte det med et gammelt stabbur. Et oransjeri er under oppføring. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Svaret var en kjø­re­tur til et vel­kjent hus som igjen var til salgs. Bare for å se!

Nå viste det seg at kjø­pe­ren kun ville ha det gamle sko­le­byg­get – og selge
Lil­le­seth.

Da de steg over ters­ke­len var både de, og veldig kort etter, huset solgt!

VERANDATRAPP: En god kopp kaffe på verandatrappa er den beste starten på dagen Aud kan tenke seg.
VERANDATRAPP: En god kopp kaffe på verandatrappa er den beste starten på dagen Aud kan tenke seg. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Les også: Da Astrid og Jan måtte rive det gamle sauefjøset, fikk de endelig uteplassen de lenge hadde drømt om

Husets tids­reise

Å komme innen­for dørene på Lil­le­seth er som en reise gjen­nom ulike epoker. Vakre ele­men­ter og stil­ar­ter glir har­mo­nisk over i hver­andre, fra rom til rom.

Tre stuer ligger på rad og rekke, to med her­ska­pe­lig tape­t i rødt og grønt.

Den tredje har malt panel og et mer land­lig uttrykk.

GAMLE MØBLER: Bordet er for vakkert til å gjemmes helt under en duk, sier Aud som en forklaring på at den kun dekker deler av bordplaten.
GAMLE MØBLER: Bordet er for vakkert til å gjemmes helt under en duk, sier Aud som en forklaring på at den kun dekker deler av bordplaten. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

– Vi synes det er viktig å vise hele husets his­to­rie og ikke bare til­ba­ke­føre alt til byg­ge­å­ret. Det å skrape seg fram til underste lag maling og tapet, gir ikke helt mening for oss, sier Aud enga­sjert.

– Huset har stått i over 100 år og hele his­to­rien bør vises. Her inne var det nemlig land­hand­leri på syt­ti­tal­let, derfor er stilen anner­le­des.

LILLESETH: Lilleseth hadde vært i samme familie i generasjoner før det ble solgt til Aud og Kai.
LILLESETH: Lilleseth hadde vært i samme familie i generasjoner før det ble solgt til Aud og Kai. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Tette bånd

Ten­årin­gen Marthe Sofie for­tel­ler enga­sjert om far­ge­valg, gamle knot­ter og fine stun­der med plan­leg­ging av neste pro­sjekt sammen med for­eld­rene.

Med pappa som er snek­ker og en stil­sik­ker mamma, med egen inter­iør­bu­tikk, bør grunn­laget være godt.

– Jeg liker å komme med ideer og blir ofte hørt, for­tel­ler hun.

– Men, jeg er mest med på plan­leg­gin­gen, da, for maling er så kje­de­lig. Jeg er jo ungdom, så det kan jeg snike meg unna, sier hun og ler.

BRUKTFUNN: Aud kommer sjelden tomhendt ut av en bruktbutikk! Kjøkkenet bugner av gamle skatter og bruktfunn!
BRUKTFUNN: Aud kommer sjelden tomhendt ut av en bruktbutikk! Kjøkkenet bugner av gamle skatter og bruktfunn! Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Aud for­tel­ler at de gjerne er sammen om både avgjø­rel­ser og gjen­nom­fø­ring av ideene.

– Det blir feil om jeg kun skal komme med opp­ga­vene og Kai skal gjøre alt det kje­de­lige alene! Det er litt utford­rende å male åtte meter opp i luften for en med høy­de­skrekk, men det må jeg tåle.

Les også (+): Skråtak, dører og vinduer gjorde soverommet vanskelig å innrede – sjekk den budsjettvennlige løsningen!

Far­ge­valg

– Kai pleier å si at «De har ikke jobbet på akkord de som har snek­ret her», for­tel­ler Aud.

– Kva­li­tets­ar­beid som dette river man ikke bare ned, fort­set­ter hun.

Etter å ha pusset opp tre hus har de dess­uten lært at plan­leg­ging er viktig. Da sikrer man at man blir for­nøyd!

Aud for­tel­ler at med det solide grunn­ar­bei­det i huset har det ikke vært nød­ven­dig med de helt store for­and­rin­gene.

– Men noe har det jo blitt, sier hun med et for­nøyd smil.

FARGESTERKE TAPETER: Rommet til tenåringen Marthe Sofie vitner om ei jente med interesse for interiør. Et strøk med kalkmaling over det fargesterke tapetet viste seg å være nok! Det ga en overraskende fin effekt hvor tapetet så vidt skimtes igjennom.
FARGESTERKE TAPETER: Rommet til tenåringen Marthe Sofie vitner om ei jente med interesse for interiør. Et strøk med kalkmaling over det fargesterke tapetet viste seg å være nok! Det ga en overraskende fin effekt hvor tapetet så vidt skimtes igjennom. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Det første de tok tak i var rommet til Marthe Sofie.

Det støy­ete tape­tet i skri­kende farger ble byttet ut med duse farger i lilla og rosa. Rosa­tonen blan­det hun fram selv.

Veg­gene i land­hand­le­riet ble malt i Hvit lin.

– Den fargen føltes så riktig at den ble utgangs­punkt for andre vegger i huset, for­tel­ler Aud.

RØD TAPET: Den røde tapeten sto i fare for å bli byttet ut da de flyttet inn. Heldigvis valgte de å se det litt an. Nå er den noe av det de er mest fornøyd med i huset.
RØD TAPET: Den røde tapeten sto i fare for å bli byttet ut da de flyttet inn. Heldigvis valgte de å se det litt an. Nå er den noe av det de er mest fornøyd med i huset. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Et stor­mønst­ret, rødt tapet i stua sto først i fare for fjer­ning.

– Rødt er for meg en aggres­siv farge, for­kla­rer hun. Men etter å ha levd med den ei stund, ble det klart at den måtte forbli. Ved å fjerne andre røde ele­men­ter ellers i huset fikk den skinne alene.

Sammen med det grønne tape­tet i nabo­stua, danner de et her­ska­pe­lig uttrykk.

– Jeg kaller stilen vår land­lig her­ska­pe­lig, for­tel­ler Aud. En slags fransk/eng­elsk stil.

KJØKKEN: Kjøkkenet har en detaljrikdom av de sjeldne. Det er lett å se at interiørgleden til Aud har fått blomstre fritt her.
KJØKKEN: Kjøkkenet har en detaljrikdom av de sjeldne. Det er lett å se at interiørgleden til Aud har fått blomstre fritt her. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Les også: Plant dine egne bærbusker: Husker du dette, vil buskene vokse bedre

Svarte detal­jer

– Alle rom har godt at svarte inn­slag. Kon­tras­tene gir særpreg til rommet, sier hun og viser oss blant annet trap­pe­ge­len­de­ret i sort høy­glans og svarte bil­de­ram­mer.

I den grønne stua henger tunge oker­gule gar­di­ner som ble funnet i en balje i kjel­le­ren. Tidens tann har gnagd huller i fløy­e­len, så de henger dess­verre litt på lånt tid.

Men, at husets his­to­rie har gjort huset godt, er det liten tvil om. Den rolige, varme atmo­sfæ­ren vitner om det.

SVARTE DETALJER: I gangen oppe henger et maleri av gården slik den var i ca. 1940. Sablene og geværet har Kai arvet. Maleriet, av ei hytte i Rondane, hører opprinnelig til gården «hjemme», som Aud fremdeles kaller gården der hun kommer fra.
SVARTE DETALJER: I gangen oppe henger et maleri av gården slik den var i ca. 1940. Sablene og geværet har Kai arvet. Maleriet, av ei hytte i Rondane, hører opprinnelig til gården «hjemme», som Aud fremdeles kaller gården der hun kommer fra. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
BILLEDVEGG: Å lage en billedvegg som dette krever stor nøyaktighet. Flere av bildene har de fått skannet hos en fotograf.
BILLEDVEGG: Å lage en billedvegg som dette krever stor nøyaktighet. Flere av bildene har de fått skannet hos en fotograf. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
KJØKKEN: Benken er foliert med marmorfolie fra Lindas dekor. Fron­tene ble malt. Skap­viften fra Ikea har Kai bygget en hette rundt av gjen­bruks­ma­te­ria­ler.
KJØKKEN: Benken er foliert med marmorfolie fra Lindas dekor. Fron­tene ble malt. Skap­viften fra Ikea har Kai bygget en hette rundt av gjen­bruks­ma­te­ria­ler. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
ROSEROM: Det vakre Roserommet! De blomstrede gardinene er en gave fra en venninne, som ganske riktig mente de ville passe perfekt der. Teppet står på tur til å bli fjernet til fordel for tregulvet under.
ROSEROM: Det vakre Roserommet! De blomstrede gardinene er en gave fra en venninne, som ganske riktig mente de ville passe perfekt der. Teppet står på tur til å bli fjernet til fordel for tregulvet under. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
GARDEROBEROM: Garderoberommet bærer preg av at Aud har jobbet 10 år i klesbransjen!
GARDEROBEROM: Garderoberommet bærer preg av at Aud har jobbet 10 år i klesbransjen! Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
GJESTEROM: Gjesterommet har solide møbler og grønne fargeelementer. Det er pusset opp med kalkmaling. Sjablongene på gulv og møbler har de malt på selv.
GJESTEROM: Gjesterommet har solide møbler og grønne fargeelementer. Det er pusset opp med kalkmaling. Sjablongene på gulv og møbler har de malt på selv. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
TAPET: Det lille badet oppe med sin opprinnelige tapet blomstrer omkapp med Coleusen i vinduet.
TAPET: Det lille badet oppe med sin opprinnelige tapet blomstrer omkapp med Coleusen i vinduet. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2023.

Les også