TØMMERHYTTE

Da hyttedrømmen gikk i oppfyllelse, var det én ting familien bevisst valgte å ikke ha på hytta

For familien fra Son sto valget mellom en liten hytte eller ingen hytte. Da den sjarmerende tømmerhytta dukket opp, kom hyttedrømmen i oppfyllelse. Nå er de ute etter å være kreative og nyte hyttelivet.

TØMMERHYTTA: Selv om den sjarmerende tømmerhytta er liten, rommer den nok plass for familien på fem. Planen er å få satt opp et anneks i samme stil som hytta.
TØMMERHYTTA: Selv om den sjarmerende tømmerhytta er liten, rommer den nok plass for familien på fem. Planen er å få satt opp et anneks i samme stil som hytta. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert

For familien fra Son sto valget mellom en liten hytte eller ingen hytte. Gleden var derfor stor da Lillian Eidsvåg og Marcus Nordahl i 2019 fant en hytte innenfor budsjettet deres.

Den sjarmerende tømmerhytta kjøpte de av en lokal forhandler i nærområdet ved Blefjell.

Den ligger fint og åpent til like ved et vann som dekkes med is vinterstid. De fleste av de spredte hyttene rundt er enkle. Flere av dem ble bygget på 1950-og 60-tallet, og er uten strøm og vann.

Spisebord med historie

Marcus Nordahl, 49 år. Et interessert i biler og pusser opp en gammel Landrover sammen med eldstesønn på fritiden, friluftsliv og teknologi.

Lillian Eidsvåg, 50 år, opprinnelig fra Trøndelag, liker å fotografere og å være kreativ.

Barna: Nora, Emma og Herman.

Se mer

– Det er litt stas at hytta er bygget av laftet tømmer som er tilvirket nede i bygda. En annen fordel med å bruke en lokal leverandør, er at det er lett å bestille hjelp om det skulle behøves, forteller Marcus.

En del av arbeidet innendørs har familien selv utført, og flere av møblene har Marcus laget.

HYTTEKOS: I taket er det brukt en hvitlasert beis. Lyshjulet var en innflyttingsgave til Marcus og Lillian for 24 år siden, kjøpt på Norway Designs.
HYTTEKOS: I taket er det brukt en hvitlasert beis. Lyshjulet var en innflyttingsgave til Marcus og Lillian for 24 år siden, kjøpt på Norway Designs. Foto: Kathrine Sørgård
SAMLINGSPUNKT: Bordet er samlingspunktet i hytta. Det har fulgt Marcus hele livet. På veggene er Tyrilin interiørbeis i fargen Skumring smurt over tømmeret med pensel, før det er dratt over med en svamp slik at strukturen i treet fortsatt kommer godt frem.
SAMLINGSPUNKT: Bordet er samlingspunktet i hytta. Det har fulgt Marcus hele livet. På veggene er Tyrilin interiørbeis i fargen Skumring smurt over tømmeret med pensel, før det er dratt over med en svamp slik at strukturen i treet fortsatt kommer godt frem. Foto: Kathrine Sørgård

Det gode samlingspunktet i hytta, er et gammelt spisebord som Marcus har vokst opp med, og som han og Lillian fikk i innflytningsgave fra foreldrene hans da de flyttet sammen for 24 år siden.

Byggeår: 2019

Størrelse: 54 m2 + hems

Utvendig kledning: Maskinlaftet tømmer satt inn med tømmerolje fra Møretyri i fargen Tjærebrun.

Tak: Shingel

Rominndeling: Entre, stue og kjøkken, tre soverom, bad, loftstue

Fasiliteter: Innlagt vann og strøm. WC.

Instagram: sonsjenta

Blefjell sør

Høyde over havet: 559 meter

Kommune: Flesberg

Fylke: Viken

Se mer

– Jeg likte å ligge under bordet som barn, og lytte på de voksne gjennom sene kvelder, forteller han. At deres egne barn også har vokst med bordet, synes de begge er fint. På naglene kan man se at det må ha opplevd utallige påskeaftener.

Å dekke på et bord alle har et forhold til på en ny hytte, gir litt ekstra stemning, blant annet på påskeaften.

NATUR: Nora er blitt en skikkelig utejente etter at familien kjøpte hytte på Blefjell.
NATUR: Nora er blitt en skikkelig utejente etter at familien kjøpte hytte på Blefjell. Foto: Kathrine Sørgård

Dekoren som da kommer på bordet liker Lillian å lage selv. Sammen med datteren Nora har hun gjort hytta klar til påskeferien, blant annet ved å binde kranser.

– Her kan jeg bare gå rett utenfor døren og så finner jeg både kongler, røsslyng, gran, furu og einer, forteller Lillian, som ellers setter påskestemningen raskt ved hjelp av gule lys, servietter, blomster og duk.

Les også: Rune og Trude hadde egentlig ikke råd til hytte, men slo til likevel. Med enkle og billige grep er hytta blitt god som ny

OPPTENNINGSRULLER: Nora har her de ferdige opptenningsrullene hun nettopp har laget.
OPPTENNINGSRULLER: Nora har her de ferdige opptenningsrullene hun nettopp har laget. Foto: Kathrine Sørgård

Uten tv

– Vi liker at barna lærer seg å bli kreative. Derfor har vi valgt å ikke ha tv på hytta, forteller Marcus, mens Nora er i full gang med å lage opptenningsruller til peisen av aviser og talg.

Peisen nytes fra spisebordet, hvor familien fremfor en vanlig sofa har prioritert plass til en god spisestuesofa.

– Selv om hytta ikke er så stor, har den en praktisk romløsning, så vi får plass til hele familien på fem, forteller Lillian.

På loftet er det en stor dagseng som dekker hele rommet på tvers, den har plass til flere.

DAGSENG: Dagsengen som Nora elsker å slappe av i, har Marcus snekret selv.
DAGSENG: Dagsengen som Nora elsker å slappe av i, har Marcus snekret selv. Foto: Kathrine Sørgård

– Vi synes det er så koselig med en lun tømmerhytte. Selv om det er mye vi har lyst til å gjøre her, prøver vi å ikke ha for mange prosjekter. Det er fint å finne en balanse mellom å bare kose seg på hytta, og det å jobbe der, forteller Lillian.

Å lage skattejakt for å lete etter påskeegg, er noe familien gjør hver påske.

– Påske er for oss å oppleve det yrende livet i skiløypene, å ha med gode venner, spise god mat, gå fine turer og slappe av, forteller Lillian.

LEKEHYTTE: Den fine lekehytta har Nora snekret sammen med Marcus.
LEKEHYTTE: Den fine lekehytta har Nora snekret sammen med Marcus. Foto: Kathrine Sørgård

Hun håper at barna vil bruke hytta mye når de blir større. Nå er det minstejenta Nora (12) som aller best liker å være der.

– Nora har ofte med seg venner på hytta. 17-åringen og 20-åringen vil gjerne være hjemme med sine venner, men i feriene er de med hit, sier ­Lillian med et smil. Drømmepåsken for alle fem inneholder fint vær med silkeføre og mye snø.

– Hytta er vårt fristed, hvor vi gjør andre ting enn hjemme.

Les også (+): Hvor er det best å plassere peisen i rommet? Sjekk ekspertens råd

TØMMERHYTTE: Utformingen av tømmerhytta synes familien er så sjarmerende. Fargen på tømmeroljen fra Møretyri heter Tjærebrun.
TØMMERHYTTE: Utformingen av tømmerhytta synes familien er så sjarmerende. Fargen på tømmeroljen fra Møretyri heter Tjærebrun. Foto: Kathrine Sørgård
PIZZAOVN: Å lage mat sammen utendørs i slikt fint påskevær, er stor stas. Pizzaovnen Forno er fra Morsø. Den er mobil, men brukes aller mest på hytta.
PIZZAOVN: Å lage mat sammen utendørs i slikt fint påskevær, er stor stas. Pizzaovnen Forno er fra Morsø. Den er mobil, men brukes aller mest på hytta. Foto: Kathrine Sørgård
OPPTENNINGSRULLER: Fuglehuset er laget av en bonde i Trøndelag. Etterpå er det beiset, og nå er det full trafikk av både fugler og ekorn. På hyssingen henger de nydyppede avisbuntene til tørk. De skal bli til opptenningsbriketter.
OPPTENNINGSRULLER: Fuglehuset er laget av en bonde i Trøndelag. Etterpå er det beiset, og nå er det full trafikk av både fugler og ekorn. På hyssingen henger de nydyppede avisbuntene til tørk. De skal bli til opptenningsbriketter. Foto: Kathrine Sørgård
KJØKKEN: Siden familien kjøpte hytta før den var helt ferdig, fikk de velge kjøkken selv. De beiset innvendig før kjøkkenet fra Ikea ble montert.
KJØKKEN: Siden familien kjøpte hytta før den var helt ferdig, fikk de velge kjøkken selv. De beiset innvendig før kjøkkenet fra Ikea ble montert. Foto: Kathrine Sørgård
PÅSKEKOS: Påskeaften dekkes alltid bordet litt ekstra koselig.
PÅSKEKOS: Påskeaften dekkes alltid bordet litt ekstra koselig. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2023.

Les også