bygget ny terrasse

Heidi og Audun fikk et innfall. Etter to helger stod den nye terrassen klar

Da Heidi og Audun bestemte seg for å snekre sin egen terrasse, gikk det fort! På to helger var terrassen på plass – og all den byggtekniske hjelpen de trengte, fant de på nettet. 

Utedusjen er kjøpt hos Jula og har en innebygget tank som rommer 20 liter vann som varmes opp av sola. Tanken fylles enkelt ved å koble til hageslangen. Blomsterkassen fungerer som et midlertidig rekkverk.
Utedusjen er kjøpt hos Jula og har en innebygget tank som rommer 20 liter vann som varmes opp av sola. Tanken fylles enkelt ved å koble til hageslangen. Blomsterkassen fungerer som et midlertidig rekkverk. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Bare interessen er der, er det mulig å finne svar på det meste på nettet, mener Heidi og Audun Langgaard. For åtte år siden bygget de et anneks på hytta ved hjelp av YouTube og maxbo.no, og deretter pusset de opp og bygget på selve hytta. I fjor var det ny terrasse som sto for tur.

– Spesielt trappen i ulendt terreng var det fint å få inspirasjon til før vi tilpasset til forholdene hos oss. Annekset bygget vi nesten utelukkende på kunnskap vi fikk fortløpende via nettet, forteller Audun.

Plattingen var et innfall paret fikk en helg i mai 2020. Først rev de rekkverket på den gamle terrassen og fjernet terrassebordene. Deretter tok de fatt på grunnarbeidet.

Les også: Guide til uterommet: – Hagemøblene du bør styre unna

Støpte og fundamenterte selv

Den opprinnelige terrassen sto på støpte søyler på fjellgrunn, og nå ble arealet utvidet med grus og sand. På grunn av forskjeller i det naturlige terrenget, valgte paret å bygge terrassen i to nivåer.

<b>FØR: </b>Slik så den gamle uteplassen ut. Gulvet var modent for en utskiftning, og familien ønsket en større og annerledes platting.
FØR: Slik så den gamle uteplassen ut. Gulvet var modent for en utskiftning, og familien ønsket en større og annerledes platting.

– Det tar tid å bygge. Spesielt fordi vi gjorde fundamenteringen selv. Det er viktig at byggverket står på fjell, eller med et godt lag med drenerte masser, sier Audun.

Etter hvert skal plattingen fortsette videre langs huset, slik at de enkelt kan gå mellom badet inne og boblebadet ute. På plass er en dør rett ut fra badet mot skogen, slik at familiens tre barn lett kan løpe innom når de er ute og leker og naturen kaller.

MYE JOBB: Her har de gamle terrassebordene blitt fjernet, og Audun har forlenget flere av bjelkene.
MYE JOBB: Her har de gamle terrassebordene blitt fjernet, og Audun har forlenget flere av bjelkene.

Også på siden ved inngangsdøren skal terrassen bygges utforan den gamle boden – som nå skal bli utestue.

– Mitt råd er å bygge litt om gangen og gjøre seg helt ferdig. Man kan heller legge en plan for utvidelse senere. Selv om det kanskje tar dobbelt så lang tid å gjøre ting selv, så kan resultatet bli veldig bra, sier Audun.

Les også: Guide: Slik velger du riktig utegulv

Anbefaler å investere i godt utstyr

Bonusen er penger spart, og en velutstyrt verktøykasse – om du investerer litt.

Hele familien bidro i arbeidet og gjorde at jobben gikk unna raskere.
Hele familien bidro i arbeidet og gjorde at jobben gikk unna raskere. Foto: Privat

– Vi investerte i en god kapp- og gjæringssag, samt multiverktøyet feinsag. En bordsag kan dessuten være lettere å få godt resultat med enn en sirkelsag. Ulempen er at den tar mye mer plass, sier Audun.

Til drillen kjøpte paret to batterier, slik at de skulle slippe å vente på lading. Det er mange skruer som skal skrus inn i en terrasse! Og enda flere skal det bli. Etter hvert skal de bygge trapp ned mot skogen og barnas trehytte, som er bygget av de gamle terrassebordene.

En trapp ned mot bålplassen er de allerede ferdige med. Her kan mor og far sitte, og samtidig følge med på barna mens de leker i skogen. Bålplassen ligger på naturlig fjell.

– Her fyrer vi ofte opp for varme, kos og enkel grilling både dag og kveld, forteller Heidi.

Les også: Tomten var umulig: Slik fikk Hanne drømmehagen i den bratte skråningen

Har laget masse moro for barna

Tidvis setter de opp det oppblåsbare boblebadet på plattingen, og sommerstid kobles utedusjen til vann. En stor huske ble begynnelsen på flere artige lekeapparater, inkludert en enkel taubane og klatre- og balanseapparater laget av materialer fra den gamle terrassen.

– Nå har vi kommet på tanken om en helhetlig Tarzan-løype. Tv-programmet «American Ninja Warriors» og leken «Bakken er lava» er inspirasjonskilder for de eldste barna, forteller Heidi.

Hun er opptatt av å skape noe ute som holder barna i gang, som legger til rette for utfordringer og mestring. Derfor har barna også vært involvert i byggingen, selv om de bare har skrudd litt, og kanskje også rotet bort noen skruer.

– Følelsen av at alle er med og at dette er et felles prosjekt, er viktig, sier Heidi.

Se flere bilder av det ferdige resultatet nedover på siden:

<b>RESULTATET:</b> Nivåforskjellene gir terrassen snert. Trinnene ned mot bålplassen gir dessuten mange sitteplasser og utgjør en egen sone i seg selv.
RESULTATET: Nivåforskjellene gir terrassen snert. Trinnene ned mot bålplassen gir dessuten mange sitteplasser og utgjør en egen sone i seg selv. Foto: Kathrine Sørgård
Bålplassen er plassert foran de store stuevinduene, slik at man kan se bålet også fra sofakroken inne. Her samles familien gjerne flere ganger om dagen, for litt enkel grilling og kos. Krakkene er laget av et tre som ble felt på tomta. 
Bålplassen er plassert foran de store stuevinduene, slik at man kan se bålet også fra sofakroken inne. Her samles familien gjerne flere ganger om dagen, for litt enkel grilling og kos. Krakkene er laget av et tre som ble felt på tomta.  Foto: Kathrine Sørgård
I området rundt hytta har familien installert mange morsomme leker for barna. Istedet for å henge huska over en grein, er den godt festet i to planker som er spikret mellom to trær. Sander minstemann elsker å sitte i blåbærlyngen, han deler villig fangsten sin med pappa Audun.
I området rundt hytta har familien installert mange morsomme leker for barna. Istedet for å henge huska over en grein, er den godt festet i to planker som er spikret mellom to trær. Sander minstemann elsker å sitte i blåbærlyngen, han deler villig fangsten sin med pappa Audun. Foto: Kathrine Sørgård
FLERE PLANER: Plattingen er et prosjekt i stadig utvikling. Å bygge tar tid, derfor tar paret for seg del for del, og gjør seg helt ferdige før de går videre. Her skal det bygges en trapp ned mot terrenget, og rekkverk skal settes opp.
FLERE PLANER: Plattingen er et prosjekt i stadig utvikling. Å bygge tar tid, derfor tar paret for seg del for del, og gjør seg helt ferdige før de går videre. Her skal det bygges en trapp ned mot terrenget, og rekkverk skal settes opp. Foto: Kathrine Sørgård
OVERSKUDDSMATERIALE: Barnas egen hytte brukes ofte. Den er bygget av de gamle terrassebordene og er festet til gamle stammer som sto igjen etter vedhugst. (Foto: Privat)
OVERSKUDDSMATERIALE: Barnas egen hytte brukes ofte. Den er bygget av de gamle terrassebordene og er festet til gamle stammer som sto igjen etter vedhugst. (Foto: Privat) Foto: Privat
Det oppblåsbare boblebadet er fra Mspa og ble kjøpt brukt. Det kan legges sammen når sesongen er over – eller når familien trenger bedre plass på terrassen. Den store sittegruppen har god plass til alle fem. 
Det oppblåsbare boblebadet er fra Mspa og ble kjøpt brukt. Det kan legges sammen når sesongen er over – eller når familien trenger bedre plass på terrassen. Den store sittegruppen har god plass til alle fem.  Foto: Kathrine Sørgård
Barna storkoser seg i det oppblåsbare bassenget, som er fra Mspa og kjøpt brukt. Det enkelt å tømme bassenget for luft og pakke det bort. 
Barna storkoser seg i det oppblåsbare bassenget, som er fra Mspa og kjøpt brukt. Det enkelt å tømme bassenget for luft og pakke det bort.  Foto: Kathrine Sørgård
I området rundt hytta har familien installert mange morsomme leker for barna. I stedet for å henge husken over en grein, er den godt festet i to planker som er spikret mellom to trær. 
I området rundt hytta har familien installert mange morsomme leker for barna. I stedet for å henge husken over en grein, er den godt festet i to planker som er spikret mellom to trær.  Foto: Kathrine Sørgård
Bålplassen er plassert foran de store stuevinduene, slik at man kan se bålet også fra sofakroken inne. Her samles familien gjerne flere ganger om dagen, for litt enkel grilling og kos. Krakkene er laget av et tre som ble felt på tomta.
Bålplassen er plassert foran de store stuevinduene, slik at man kan se bålet også fra sofakroken inne. Her samles familien gjerne flere ganger om dagen, for litt enkel grilling og kos. Krakkene er laget av et tre som ble felt på tomta. Foto: Kathrine Sørgård
Terrassen er bygget på en liten høyde utenfor hytta og  har fin utsikt mot skogen. Selv om det skal snekres mer, skal naturtomten langt fra temmes.
Terrassen er bygget på en liten høyde utenfor hytta og  har fin utsikt mot skogen. Selv om det skal snekres mer, skal naturtomten langt fra temmes. Foto: Kathrine Sørgård
Mye tau har gått med til å lage artige lekeapparater på tomta. Klatrebanen har forskjellige utforminger og gjør at barna mer enn gjerne løper ut for å leke. Her er det Valentina som er i farta. 
Mye tau har gått med til å lage artige lekeapparater på tomta. Klatrebanen har forskjellige utforminger og gjør at barna mer enn gjerne løper ut for å leke. Her er det Valentina som er i farta.  Foto: Kathrine Sørgård
Den store blomsterkassen fungerer også som rekkverk. Utedusjen kjøpt hos Jula fylles opp med vann fra hageslangen. Sola sørger for god temperatur på vannet.
Den store blomsterkassen fungerer også som rekkverk. Utedusjen kjøpt hos Jula fylles opp med vann fra hageslangen. Sola sørger for god temperatur på vannet. Foto: Kathrine Sørgård
Den gamle boden skal etter hvert bli utestue. Den skal også få terrassedekke helt frem. 
Den gamle boden skal etter hvert bli utestue. Den skal også få terrassedekke helt frem.  Foto: Kathrine Sørgård
Nivåforskjellene gir terrassen snert. Trinnene ned mot bålplassen gir dessuten mange sitteplasser og utgjør en egen sone i seg selv.
Nivåforskjellene gir terrassen snert. Trinnene ned mot bålplassen gir dessuten mange sitteplasser og utgjør en egen sone i seg selv. Foto: Kathrine Sørgård
Små og store er involvert i utviklingen av uteområdet. Det er både lærerikt og gir en god følelse av mestring. (Foto: Privat) 
Små og store er involvert i utviklingen av uteområdet. Det er både lærerikt og gir en god følelse av mestring. (Foto: Privat)  Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2021, og sist oppdatert 26/04 2021.

Les også