Hytte på Lygna

Da familien Backe så på visningshytta, ble de forelsket

Familien gjorde bare noen få endringer – og ga hytta et uvanlig navn.

HYTTEGLEDE: Det er godt og varmt i solveggen på terrassen. Her kan det grilles pølser i en bålpanne fra Espegard.
HYTTEGLEDE: Det er godt og varmt i solveggen på terrassen. Her kan det grilles pølser i en bålpanne fra Espegard. Foto: Jeanette Baekkevold
Publisert

Solstrålene varmer på terrassen utenfor familiens hytte på Lygna, det samme gjør bålpanna.

Kakao, sjokolade og appelsiner nytes i solveggen, og det er fortsatt fine og oppkjørte skiløyper rett rundt hjørnet. Dette er rett og slett en drømmepåske.

Hverken Lisbeth Ravlo Backe eller ektemannen Steinar Backe er oppvokst med hytte, men etter hvert kjente de at hyttelivet lokket.

– Vi syntes det ble mye innesitting hjemme om vinteren og hadde lyst til å få utnyttet årstiden litt mer, så da ble hytte et aktuelt tema, forteller Lisbeth.

Sammen med barna Dina (16) og Noah (12) hadde hun og Steinar vært på hyttebesøk hos venner på Skeikampen og Hafjell, men selv om høyfjellet fristet, syntes de transportetappene ble i overkant lange.

Derfor passet det perfekt da det ble lagt ut hytte­tomter i Lygnalia, ikke langt fra Brandbu hvor Steinar er oppvokst, og bare et par timers biltur fra familiens hjem i Asker.

Les også: Stjel disse hytte-ideene

OSENSJØEN: Familiens hytte i Lygnalia er av typen Osensjøen Pluss fra Familiehytta.
OSENSJØEN: Familiens hytte i Lygnalia er av typen Osensjøen Pluss fra Familiehytta. Foto: Jeanette Baekkevold
PÅSKEVÆR: Kakao, appelsiner og sjokolade hører med når Linda og familien feirer påske på hytta. Det grønne utebordet er fra Ikea.
PÅSKEVÆR: Kakao, appelsiner og sjokolade hører med når Linda og familien feirer påske på hytta. Det grønne utebordet er fra Ikea. Foto: Jeanette Baekkevold

Byggeår: 2017

Størrelse: Ca. 100 m² i grunnflate

Utvendig kledning: Villmarkspanel

Tak: Shingel

Rominndeling: Åpen stue- og kjøkkenløsning, tre soverom, bad, bod og gjestetoalett i første etasje, loftstue og to soverom i andre etasje.

Fasiliteter: Vann, strøm, bredbånd, bilvei helt frem.

Instagram: @casaarticulus

Lygnalia

Høyde over havet: 586 meter

Kommune: Gran

Fylke: Innlandet

Se mer

Bruker hytta mye

– Vi dro hit og så på en visningshytte, og vi ble helt forelsket, alle fire. Det er ikke noen høye fjelltopper her, men man kan ikke få absolutt alt. Og det veies opp ved den relativt korte kjøreturen, sier Lisbeth.

Familien tar turen hit til Lygna så ofte de har anledning, noe som i perioder er hver eneste helg i tillegg til ferier og høytider.

På klare dager er det utsikt til både Gaustatoppen og Norefjell, og en skitur til Lushaugen kan gi vel så mye glede som en topptur i høyereliggende strøk. Og snøen ligger alltid til over påske.

Da de skulle bygge hytte på tomta de hadde kjøpt, falt valget på modellen Osensjøen Pluss fra Familiehytta.

– Vi gjorde noen små endringer, flyttet noen dører og satte opp en ekstra verandadør fra badet i tilfelle vi skal bygge uteplass på den siden en gang.

HYTTEKOS: Noah og Dina koser seg med brettspill i stuekroken. Taklampen fra Tom Dixon er kjøpt brukt, mens sofaen og stolene er fra Ikea. Bordet ble kjøpt på Vollywood på Vollen for mange år siden.
HYTTEKOS: Noah og Dina koser seg med brettspill i stuekroken. Taklampen fra Tom Dixon er kjøpt brukt, mens sofaen og stolene er fra Ikea. Bordet ble kjøpt på Vollywood på Vollen for mange år siden. Foto: Jeanette Baekkevold

Hytta har fått navnet Casa Articulus, fordi både Lisbeth og Steinar er jurister. Articulus er nemlig det latinske ordet for paragraf.

Her er det 11–12 sengeplasser fordelt på fem soverom, noe som er ideelt, siden de ofte har besøk av familie og venner. Et gjestetoalett er også praktisk for å unngå kø på badet.

– Det er vel strengt tatt bare julaften det er tilløp til kødannelse når alle skal dusje. Da pleier vi nemlig å være nokså mange her. Men det er absolutt ingen krise, vi har jo ikke dårlig tid.

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

En god miks av interiør

Innredningen er fin blanding av gammelt og nytt.

– Vi har en del arvegods her og det er koselig, men jeg vil ikke at det skal bli et museum. Det gjelder å finne en balanse, så her har vi en god del vi har fått av foreldrene våre, noe vi har tatt med hjemmefra, noe som er kjøpt brukt og litt som er kjøpt helt nytt. Det har vært morsomt å innrede her.

PÅSKELUNSJ: Lisbeth gjør klart til påskelunsj på Lygna. Middagene her er det stort sett Steinar som står for.
PÅSKELUNSJ: Lisbeth gjør klart til påskelunsj på Lygna. Middagene her er det stort sett Steinar som står for. Foto: Jeanette Baekkevold

Det er først og fremst i vinterhalvåret familien er mye på hytta. Da prøver de å komme seg av gårde så raskt som mulig etter jobb og skole på fredagene for å få mest mulig ut av helga. En handlestopp på Gran er obligatorisk.

Nå skal påskedagene nytes i solveggen med kakao i koppen og Påske­labyrinten på radioen. Lange, rolige skiturer er det god tid til, og om kveldene er det gjerne påskekrim og brettspill.

Innimellom kommer venner på besøk, og det er som regel Steinar som disker opp med middag.

– Han er heldigvis glad i å lage mat, så da kan jeg sitte og slappe av med et glass bobler i stedet, sier Lisbeth og ler. Er det påske, så er det påske.

IKEA KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen er fra Ikea, mens håndtakene er fra Husebykjøkken. Gulvteppet er fra Home & Cottage, det samme er spisebordet. Stolene er fra Ikea, mens taklampen av typen Dovre er kjøpt på Lampehuset.
IKEA KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen er fra Ikea, mens håndtakene er fra Husebykjøkken. Gulvteppet er fra Home & Cottage, det samme er spisebordet. Stolene er fra Ikea, mens taklampen av typen Dovre er kjøpt på Lampehuset. Foto: Jeanette Baekkevold
NORDPEIS: Peisen fra Nordpeis er mest for kosens skyld, for hytta er varm nok som den er.
NORDPEIS: Peisen fra Nordpeis er mest for kosens skyld, for hytta er varm nok som den er. Foto: Jeanette Baekkevold
GYNGESTOL: Den koselige gyngestolen i stuekroken er arvegods etter Lisbeths mormor.
GYNGESTOL: Den koselige gyngestolen i stuekroken er arvegods etter Lisbeths mormor. Foto: Jeanette Baekkevold
SOVEROM: Lisbeth og Steinars soverom er innredet med seng fra Ikea og taklampe fra Lampehuset. Det røde sengeteppet er kjøpt på Bohus.
SOVEROM: Lisbeth og Steinars soverom er innredet med seng fra Ikea og taklampe fra Lampehuset. Det røde sengeteppet er kjøpt på Bohus. Foto: Jeanette Baekkevold
BAD: Innredningen på det store badet er kjøpt hos PG Møbler i Slemmestad.
BAD: Innredningen på det store badet er kjøpt hos PG Møbler i Slemmestad. Foto: Jeanette Baekkevold
BAD: Det er god plass og full komfort på badet. Og med et ekstra gjestetoalett vegg i vegg, blir det sjelden problemer med kø.
BAD: Det er god plass og full komfort på badet. Og med et ekstra gjestetoalett vegg i vegg, blir det sjelden problemer med kø. Foto: Jeanette Baekkevold
SOVEROM: Det er fem soverom med til sammen 11–12 sengeplasser, så her er det god plass til gjester.
SOVEROM: Det er fem soverom med til sammen 11–12 sengeplasser, så her er det god plass til gjester. Foto: Jeanette Baekkevold
HYTTE: Stolene på terrassen er kjøpt på Skeidar, og i dem har Lisbeth lagt fine saueskinn de har kjøpt på Atelier Klanderud, et økologisk småbruk i Eidskog.
HYTTE: Stolene på terrassen er kjøpt på Skeidar, og i dem har Lisbeth lagt fine saueskinn de har kjøpt på Atelier Klanderud, et økologisk småbruk i Eidskog. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2023.

Les også