bygget drømmehytta på gaustablikk:

– Det blåste fra alle kanter, og vi merket med en gang at vi likte det

En gammel bolig på Vestlandet og en forkjærlighet for fjellets årstider førte Lars Erik og Ketil til Gaustablikk, og familiene deres tettere sammen.

MODERNE DRØMMEHYTTE: Paret fikk arkitekthjelp til å utvikle hytta, og det er gjort mange spesialtilpasninger for å tilpasse bygningen til naturen. Under taket, som er trukket inn under gavlveggen, er de skjermet fra vær og vind.
MODERNE DRØMMEHYTTE: Paret fikk arkitekthjelp til å utvikle hytta, og det er gjort mange spesialtilpasninger for å tilpasse bygningen til naturen. Under taket, som er trukket inn under gavlveggen, er de skjermet fra vær og vind. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Sist oppdatert

– Vi var egentlig usikre på det meste. Skulle vi ha fjell- eller sjøhytte? Et sted helt for oss selv, eller oppkjørte løyper og alpinbakke i nærheten? Frihet og utsyn, eller tilgjengelighet?

Lars Erik Oterhals ler.

Jakten på den perfekte hytta der han og samboeren Ketil Enerstad Sauarlia kan koble av etter en hard arbeidsuke, samle krefter alene, eller tilbringe tid med familien, var absolutt ikke plankekjøring.

Men la oss starte ved begynnelsen – da han arvet boligen på Vestlandet som muliggjorde hele hytteprosjektet.

– Det lå for mange forpliktelser og ansvar i å ha fritidsbolig på Nordvestlandet, jeg ønsket meg heller et sted som var vårt eget og mye mer tilgjengelig, som jeg kunne reise til fra Oslo oftere. Der jeg kunne samle de fineste tingene jeg har etter foreldrene mine, sier Lars Erik til Bonytt.

TERMOFURU: Den moderne og litt maskuline hytta har kledning i varmebehandlet termofuru, som er helt vedlikeholdsfritt. Dermed kan paret konsentrere seg om rekreasjonen mens veggene gradvis gråner rundt dem.
TERMOFURU: Den moderne og litt maskuline hytta har kledning i varmebehandlet termofuru, som er helt vedlikeholdsfritt. Dermed kan paret konsentrere seg om rekreasjonen mens veggene gradvis gråner rundt dem. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Paret begynte å jakte område, og da de kom over en tomt som var til salgs på Gaustablikk, bestemte de seg for å reise og se – nærheten til Ketils familie på Notodden var absolutt et pluss.

– Det var skikkelig dårlig vær da vi kom dit, det blåste fra alle kanter, og vi merket med en gang at vi likte det. Det viste seg at tomta var solgt, men vi landet på en annen i samme område, som ligger litt for seg selv, men har fantastisk utsikt til Gaustatoppen.

– Det er usjenert til å være i et hytte-område. Rett bak oss ligger Gaustaråen og uendelige turmuligheter. Vi kan bare ta på oss fjellski, truger eller høye sko og gå i timevis rett fra utgangsdøren, sier Ketil.

Så lav terskel som mulig

Paret er opptatt av at livet på hytta skal være avslappende og enkelt. De plukker opp matvarer fra kolonial.no på veien, før de suser opp i elbilen sin etter jobb på fredager. To helger i måneden prøver de å ta turen – og i tillegg til jul, nyttår og påske har de også pleid å tilbringe en sommeruke på fjellet.

– Da er det ekstra fint på fjellet siden alle andre er ved sjøen. For Ketils familie er det kort vei hvis de ønsker å hilse på og legge søndagsturen til området, sier Lars Erik.

Lars Erik Oterhals (38), målgruppesjef og redaktør for stoffområde mann i Egmont, og samboeren Ketil Enerstad Sauarlia (32), som er forretningsadvokat.

Hva? 140 kvadratmeter stor hytte.

Hvor? På Gaustablikk.

Se mer

– Vi ville at terskelen for å reise opp skulle være så lav som mulig. Det utgjør bakgrunnen for mange av valgene vi har tatt. Vi har bredbånd så vi kan jobbe herfra, og varme i alle gulvene som styres med en app.

MAJESTETISK: Fra uteplassen er det flott utsikt mot Gaustatoppen i sør.
MAJESTETISK: Fra uteplassen er det flott utsikt mot Gaustatoppen i sør. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Fikk hjelp av interiørarkitekt

Hytta de bestemte seg for å sette opp, er utviklet i samarbeid med et arkitektfirma. Bygningen er plassert slik at minst mulig inngrep ble gjort i naturen, samtidig som de har minst mulig innsyn, og heller ikke er til sjenanse for naboene.

Soverommet er holdt i ulike blåtoner som skaper god harmoni. Lampene over sengen er Tolomeo fra Artemide. Skiene på veggen er arvegods. Sengetøyet og fløyelsputen er fra Eske Interiør. Himling og vegger er malt med 4477 Deco Blue, NCS S7010-R90B, og sengene i 4744 Sophisticated Blue, NCS 8105-R94B.
Soverommet er holdt i ulike blåtoner som skaper god harmoni. Lampene over sengen er Tolomeo fra Artemide. Skiene på veggen er arvegods. Sengetøyet og fløyelsputen er fra Eske Interiør. Himling og vegger er malt med 4477 Deco Blue, NCS S7010-R90B, og sengene i 4744 Sophisticated Blue, NCS 8105-R94B. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Lars Erik tok ansvar for de kreative valgene, og sammen med interiørarkitekt Lars Kløve Bjerke kom han frem til en fargepalett bestående av mørke, støvete toner. Tak og vegger er malt i samme farger for å fremheve den sjenerøse takhøyden. Samme svarte nyanse på vinduskarmer, kjøkken, garderobeskap og dørhåndtak understreker det gjennomgående, eksklusive inntrykket.

– Når det gjelder fargevalg og interiør hadde jeg ikke så mye med valgene å gjøre. Vi fikk hjelp av en venn som er interiørarkitekt, og jeg stoler dessuten hundre prosent på Lars Eriks smak. Jeg var finansminister, sier Ketil.

– Og det tror jeg vi begge kan være glade for! parerer Lars Erik.

Totalt 140 kvadratmeter har paret til rådighet, fordelt på kjøkken, stue og tre soverom, hvorav et med walk-in-closet og eget bad. De to øvrige soverommene er innredet med trippelkøyer, mens det i tv-stua også er sengeplass på en sovesofa.

– Vi har vært ti personer her på det meste. Det er sengeplass til det, men det blir kanskje litt folksomt og tett. Men også veldig hyggelig!

Lars Erik og Kjetils hytte-tips

  • Hytta er et fristed hvor vi alltid finner ro. Vi har så mange gode minner herfra.
  • En funksjonell hytte må være lett tilgjengelig, og enkel å bruke. Vi har alt vi trenger liggende her. Gjestene våre blir ikke vartet opp, men får beskjed om å oppføre seg som om de er hjemme. Vi ønsker at hytta skal brukes, og kan ikke være redde for at noe skal bli ødelagt eller slitt.
  • Det viktigste vi har lært er å planlegge godt, og ikke stresse! Skal du gjøre omfattende bygging eller oppussing kommer det til å bli forsinket uansett, og det er bedre å bruke den tiden det tar enn å ha noen absolutt deadline. Dessuten synes jeg man skal tørre å gjøre som man selv vil, og ta de valgene som kreves for å oppnå det!

Se flere bilder av hytta og fra byggeprosessen og nedover på siden:

Den flotte og topp moderne hytta er Lars Erik og Ketils fristed. Med plass til åtte overnattingsgjester samler de gjerne familie og venner bak vinduene med storslått utsikt til Gaustatoppen. Den blå stolen Togo fra Ligne Roset blir det gjerne kamp om. Kisten som fungerer som sidebord, har Lars Erik arvet fra familien. Den skaper en fin kontrast i sittegruppen. Matryoshka-dukken er en suvenir fra en Russland-reise. 
Den flotte og topp moderne hytta er Lars Erik og Ketils fristed. Med plass til åtte overnattingsgjester samler de gjerne familie og venner bak vinduene med storslått utsikt til Gaustatoppen. Den blå stolen Togo fra Ligne Roset blir det gjerne kamp om. Kisten som fungerer som sidebord, har Lars Erik arvet fra familien. Den skaper en fin kontrast i sittegruppen. Matryoshka-dukken er en suvenir fra en Russland-reise.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
– Vi jobbet med en interiørdesigner under planleggingen av interiøret og har malt alle rom med samme farge på vegg og i himling. Det gjør at det føles høyere under taket, sier Lars Erik. Den store, murte peisen fungerer som romdeler mellom kjøkken og stue. Rundt spisebordet står det klassiske Y-stoler i svart, mens lampen som henger fra taket heter Birdie Nest og er designet av Ingo Maurer. Vegger, himling og innvendige dører er malt med 10249 Sober Jr Jotun Lady/NCS 6303-Y43R.
– Vi jobbet med en interiørdesigner under planleggingen av interiøret og har malt alle rom med samme farge på vegg og i himling. Det gjør at det føles høyere under taket, sier Lars Erik. Den store, murte peisen fungerer som romdeler mellom kjøkken og stue. Rundt spisebordet står det klassiske Y-stoler i svart, mens lampen som henger fra taket heter Birdie Nest og er designet av Ingo Maurer. Vegger, himling og innvendige dører er malt med 10249 Sober Jr Jotun Lady/NCS 6303-Y43R. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Kjøkkenet kommer fra Origo, og har samme farge som går igjen på alle skapdører i hytta. Barkrakkene er fra Gubi, og ble kjøpt på finn.no. Fargen i i himling og på vegger er 10249 Sober fra Jotun Lady, NCS 6303-Y43R.
Kjøkkenet kommer fra Origo, og har samme farge som går igjen på alle skapdører i hytta. Barkrakkene er fra Gubi, og ble kjøpt på finn.no. Fargen i i himling og på vegger er 10249 Sober fra Jotun Lady, NCS 6303-Y43R. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Den store, grønne velursofaen er kjøpt fra møbelbutikken Home Interiør på Grünerløkka. Stolene, bordet og bøkene er arvegods, mens den blå lampen Flavia fra Thawaru er kjøpt i butikken Eske på Bislett. Fotografiet med fjellene er tatt av en barndomsvenn av Lars Erik. Utsikten fra hjemstedet Oterhalsen og over til fjellene på naboøya, har han vokst opp med.
Den store, grønne velursofaen er kjøpt fra møbelbutikken Home Interiør på Grünerløkka. Stolene, bordet og bøkene er arvegods, mens den blå lampen Flavia fra Thawaru er kjøpt i butikken Eske på Bislett. Fotografiet med fjellene er tatt av en barndomsvenn av Lars Erik. Utsikten fra hjemstedet Oterhalsen og over til fjellene på naboøya, har han vokst opp med. Foto: Yvonne Wilhelmsen
På hovedbadet dekker en svart corianplate toppen av et snekkerbygget møbel i eik. 
På hovedbadet dekker en svart corianplate toppen av et snekkerbygget møbel i eik.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
VED GAUSTATOPPEN: Hytta under byggingen. Herfra ser man virkelig de mektige omgivelsene.
VED GAUSTATOPPEN: Hytta under byggingen. Herfra ser man virkelig de mektige omgivelsene. Foto: Lars Erik Oterhals
LIGGER FOR SEG SELV: Slik så tomta ut før arbeidet startet.
LIGGER FOR SEG SELV: Slik så tomta ut før arbeidet startet. Foto: Lars Erik Oterhals

Denne saken ble første gang publisert 13/02 2020, og sist oppdatert 13/02 2020.

Les også