Inspirasjon: Rosa HJEM

Hvem skulle tro at her bor det en dame som hater å pusse opp?

Beate hater å pusse opp og ville bare ha minst mulig å tørke støv av. Det skulle man ikke tro når man ser den stilfulle leiligheten i bygården fra århundreskiftet.

ROSA: Beate (39), alltid kledd i favorittfargen rosa om hun kan velge.
ROSA: Beate (39), alltid kledd i favorittfargen rosa om hun kan velge. Foto: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle
Sist oppdatert

– Jeg har alltid vært opptatt av det estetiske, men jeg har ikke vært så inne i den verdenen at jeg har hatt peiling på interiør, sier Beate.

I 10 år bodde hun i en mindre leilighet i samme område. Der var stilen hvit og minimalistisk, og Beate var ikke så opptatt av design, det viktigste var at det fungerte praktisk.

– Jeg ville bare ha minst mulig å tørke støv av, ler hun.

Da hun fikk kloa i denne klassiske perlen på Frogner, i øverste etasje med buede, vakre vinduer, tok hun affære.

– Jeg tenkte at nå skal jeg klinke til og yte den rettferdighet med litt ekstra sjarm, sier hun.

På den måten ble soverommet malt i en deilig, klar rosanyanse, da rosa har vært favorittfargen hele livet. At den i tillegg skal ha en beroligende effekt, gjorde valget enda enklere. I etterkant føles det helt riktig.

ROSA SOFA: Stuen falt på plass da den rosa drømmen av en sofa kom i hus. Den kommer fra Forms og er kjøpt hos Eske Interiør. Gulvteppet, lampen i hjørnet og bordet er også derfra. Billedkunst av Jan Klein, kjøpt på Galleri Nobel. I sofaen ligger puter fra Eske, mens den runde, kremfargede er fra Ildfluen. Stolen er fra Kremmerhuset, puten fra Eske og puffen fra Ellos.
ROSA SOFA: Stuen falt på plass da den rosa drømmen av en sofa kom i hus. Den kommer fra Forms og er kjøpt hos Eske Interiør. Gulvteppet, lampen i hjørnet og bordet er også derfra. Billedkunst av Jan Klein, kjøpt på Galleri Nobel. I sofaen ligger puter fra Eske, mens den runde, kremfargede er fra Ildfluen. Stolen er fra Kremmerhuset, puten fra Eske og puffen fra Ellos. Foto: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle
ROSA INTERIØR: Rokokkostolen er fra NJ45 Interiør, men er blitt trukket om. Det svarte sidebordet kjøpte Beate av tidligere eier av leiligheten, mens speilet er fra Eske. Lampen med rosa pære på sidebordet er fra Ildfluen.
ROSA INTERIØR: Rokokkostolen er fra NJ45 Interiør, men er blitt trukket om. Det svarte sidebordet kjøpte Beate av tidligere eier av leiligheten, mens speilet er fra Eske. Lampen med rosa pære på sidebordet er fra Ildfluen. Foto: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle

Les også: Hytta ser ut til å ha stått der i 100 år, men den skjuler en hemmelighet

Blir påvirket av farger

– Jeg merker at jeg blir påvirket av farger. Det er fantastisk å våkne i det rosa soverommet, jeg bare nyter det, sier hun.

Allerede på visning kjente hun at dette var drømmeleiligheten. Hun fikk umiddelbart en følelse av at «her er det godt å være». Aller best liker hun det klassiske uttrykket med stukkatur, rosett, teglstein, buede vinduer og stor takhøyde.

SPISEPLASS: Spiseplassen er plassert ved et av de vakre, buede vinduene som er med på å gjøre leiligheten helt spesiell. Bordet er kjøpt av tidligere eier av leiligheten, mens stolene er fra Bohus. Stålampen i hjørnet er fra Northern. Den gule bollen og bøkene på bordet er fra Eske.
SPISEPLASS: Spiseplassen er plassert ved et av de vakre, buede vinduene som er med på å gjøre leiligheten helt spesiell. Bordet er kjøpt av tidligere eier av leiligheten, mens stolene er fra Bohus. Stålampen i hjørnet er fra Northern. Den gule bollen og bøkene på bordet er fra Eske. Foto: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle

– Jeg studerte i Frankrike, og setter veldig pris på eldre arkitektur. Det gjør det enkelt å bruke både gamle og nye møbler i kombinasjon, noe jeg synes er sjarmerende, sier hun.

Ellers er det eneste Beate har gjort av oppussing, å lage ny garderobe på soverommet og male kontoret gult.

Bevisst bruk av farger gjorde at valget falt på nettopp gult, for å hjelpe hjernen til å bli mer kreativ og inspirert.

GULT ROM: For å bli mest mulig kreativ og inspirert, gikk Beate for gult på soverommet. Skrivebordet i mahogni er kjøpt på Finn, og er like gammelt som leiligheten. Stolen er fra Bohus, teppet fra Teppeabo og lampen fra Eske. Skap og vegger er malt i fargen Ballblom fra Fargerike.
GULT ROM: For å bli mest mulig kreativ og inspirert, gikk Beate for gult på soverommet. Skrivebordet i mahogni er kjøpt på Finn, og er like gammelt som leiligheten. Stolen er fra Bohus, teppet fra Teppeabo og lampen fra Eske. Skap og vegger er malt i fargen Ballblom fra Fargerike. Foto: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle

Les også (+): Familien slet med å innrede under skråtaket. Heldigvis visste eksperten råd

Utelukket trendfarger i hjemmet

Generelt har hun utelukket trendfarger, og heller tenkt på hva hun liker. Fargevalgene er langsiktige, da hun rett og slett ikke er glad i å pusse opp.

Kjøp helst kvalitet fremfor kvantitet, tenk langsiktig.

Tilpass stilen etter byggets/leilighetens tidsånd.

Velg noen basisfarger som går igjen, og tilføy farger som gjør DEG glad.

Legg til ditt helt egne personlige preg. Jeg liker for eksempel å ha bøker i vinduskarmen, og vise klesstilen min gjennom et åpent klesskap.

Se mer

– Jeg vil si det så sterkt som at jeg hater å pusse opp, og ellers også alt av praktiske ting, så jeg er veldig glad jeg slipper å gjøre mer her på en stund, smiler hun.

Til innredningen har hun fått hjelp, tips og råd av kusinen Marte, som jobber i Oslo-butikken Eske Interiør.

– Jeg føler at stilen virkelig satt seg da jeg investerte i interiørelementer derfra og valgte kvalitet fremfor kvantitet, sier Beate.

ROSA ROM: Gulvteppet er fra Ellos, mens kommoden er arvet av Beates bestemor. Sengen er fra Jensen, og Beates beste investering. Sengetøyet er fra Myyk, og det lille teppet på sengen har Beates mamma heklet. Veggfargene er malt med S0515-R10B.
ROSA ROM: Gulvteppet er fra Ellos, mens kommoden er arvet av Beates bestemor. Sengen er fra Jensen, og Beates beste investering. Sengetøyet er fra Myyk, og det lille teppet på sengen har Beates mamma heklet. Veggfargene er malt med S0515-R10B. Foto: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle
ROSA GARDEROBE: Garderobeløsningen fra Ikea er malt i samme farge som veggene, og på et tidspunkt lå alle delene spredt rundt i leiligheten for å males flatt. Beate gjør ikke det igjen med det første, men er fornøyd med hvordan det er blitt.
ROSA GARDEROBE: Garderobeløsningen fra Ikea er malt i samme farge som veggene, og på et tidspunkt lå alle delene spredt rundt i leiligheten for å males flatt. Beate gjør ikke det igjen med det første, men er fornøyd med hvordan det er blitt. Foto: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle

Stilen vil hun betegne som både glamorøs, sofistikert og klassisk, men med en personlig og leken touch. Og sånn håper og tror hun at hun vil ha det lenge!

De lange linjene i hjemmet er viktig for henne, og det å kunne gjenbruke ting som har affeksjonsverdi.

– Jeg må ha noe av det gamle inn her, som minner om tiden leiligheten ble bygget. Kommoden på soverommet, kontorpulten eller skjenken i stuen er favoritter, sammen med den gustavianske stolen i stuen som er like gammel som leiligheten og er blitt trukket om.

Totalen er blitt akkurat slik Beate ville ha det: Et hjem som er både inspirerende og avslappende.

Les også: Odd Ivar gruet seg i 25 år til å ta over det falleferdige huset på gården

Dette nydelige skapet i mahogni er kuppet på Finn, og er like gammelt som leiligheten. Det huser alt som trengs til fest. Beate liker å si hun har en litt glamorøs «afternoon tea-stil», noe man ser eksempel på her.
Dette nydelige skapet i mahogni er kuppet på Finn, og er like gammelt som leiligheten. Det huser alt som trengs til fest. Beate liker å si hun har en litt glamorøs «afternoon tea-stil», noe man ser eksempel på her. Foto: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle
KJØKKEN: Planløsningen i den eldre leiligheten er beholdt, slik at kjøkkenet er separat og med en spennende form som leder ut til en balkong mot bakgården.
KJØKKEN: Planløsningen i den eldre leiligheten er beholdt, slik at kjøkkenet er separat og med en spennende form som leder ut til en balkong mot bakgården. Foto: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle

Denne saken ble første gang publisert 22/02 2023, og sist oppdatert 17/04 2023.

Les også