Fargesprakende forvandling

– Alt må ikke matche. Hvis for mange ting matcher perfekt, blir det fort kjedelig

Aurora og Christian tok penselen fatt da de kjøpte leilighet, men ble ikke fornøyd. Med profesjonell hjelp fikk de dreis på fargene. – Omtrent alt kan males, slår Aurora fast og kvier seg ikke for å gå løs hverken på panelovner eller stikkontakter.

<b>TO FORSØK:</b> Paret malte først kjøkkenveggene i Lys Syrin fra Jotun, men ble ikke fornøyd. På andre forsøk valgte de gule vegger og grønn balkongdør, byttet ut frontene på overskapene til eik og malte høyskapene i en blek gulgrønn farge istedenfor å ha dem hvite.
TO FORSØK: Paret malte først kjøkkenveggene i Lys Syrin fra Jotun, men ble ikke fornøyd. På andre forsøk valgte de gule vegger og grønn balkongdør, byttet ut frontene på overskapene til eik og malte høyskapene i en blek gulgrønn farge istedenfor å ha dem hvite. Foto: Mint Agency og privat
Sist oppdatert

Aurora Emilie Seierstad (30) og Christian Albertsen (34) bor i en leilighet på 74 kvadratmeter på Grønland i Oslo.

Leiligheten går over to plan og ligger i en bygning fra 1893.

Da paret kjøpte leiligheten, var alt beige, brunt og hvitt.

Gjennom en venn kom de i kontakt med en fargeveileder. Ikke bare fikk de en helt ny palett, men Aurora lot seg inspirere til å ta en helt ny utdanning.

– Å høre fargedesigner Thea, med firmaet Couleur, snakke om farger, inspirerte og fascinerte meg så såpass at det bare var å melde seg på alle nettkursene til KOI Fargestudio og deretter på kurs på Norges Fargeakademi for å bli sertifisert Fargerådgiver, smiler Aurora.

<b>FARGEUNIVERS:</b> Hos Aurora er ingen flater hvite, men i ulike nyanser tilpasset bruken av rommene. 
FARGEUNIVERS: Hos Aurora er ingen flater hvite, men i ulike nyanser tilpasset bruken av rommene.  Foto: Mint Agency

Arvet skatter og interesse

Interessen for både farger, interiør og estetikk lå nok der fra før, hos Aurora. Det var jo også grunnen til hun tok kontakt med Thea Amundsen.

Aurora har alltid fått høre at hun er kreativ, fra både venner, familie og kolleger. Interessen for interiør og estetikk har også alltid vært der, men er blitt enda større de siste årene.

– Jeg hadde en mor som var utdannet historiker og var veldig opptatt av gamle designskatter, og særlig skandinaviske designere, sier Aurora.

<b>GRØNLAND:</b> Aurora bor i denne staselige bygården på Grønland i Oslo. 
GRØNLAND: Aurora bor i denne staselige bygården på Grønland i Oslo.  Foto: Mint Agency

Hun forteller at Le Corbusier-stolen, Krobo flerbruksbenk og Arcade-lampen fra Jan Erik Lindgren er møbler som hun har arvet eller fått i gave fra moren.

– Så kunnskapen og interessen har jeg arvet fra henne, sier hun.

Les også (+): Kan jeg helt fritt sette opp flaggstang?

Bommet på paletten

Aurora og Christian kjøpte leiligheten i 2021 og falt for de gamle tregulvene, takhøyden, de store vinduene og vindeltrappen som leder opp til soverom og kontor.

De kjøpte på et tidspunkt hvor de begge satt mye på hjemmekontor, så da var det helt gull å ha to etasjer.

<b>FANTASTISK TRAPP:</b> Vindeltrappen var en av tingene de falt mest for på visning. Skoskapet fra Ikea er malt i samme farge som veggen. De lilla karmene er S 2020–R80B, veggfargen er S 2020-Y50R.
FANTASTISK TRAPP: Vindeltrappen var en av tingene de falt mest for på visning. Skoskapet fra Ikea er malt i samme farge som veggen. De lilla karmene er S 2020–R80B, veggfargen er S 2020-Y50R. Foto: Mint Agency

– Først valgte vi farger og malte selv, med noe vi trodde ville funke, men som viste seg å gi hverken wow-effekten, romfølelsen eller trivselen vi ville ha, forteller Aurora.

<b>HJEMMEKONTOR OG GJESTEROM:</b> Pulten er fra Hay, stolen fra Ikea. Veggene er malt med S 1010 – G80Y.
HJEMMEKONTOR OG GJESTEROM: Pulten er fra Hay, stolen fra Ikea. Veggene er malt med S 1010 – G80Y. Foto: Mint Agency

Så kom fargedesigner Thea Fremo Amundsen i firmaet Couleur hjem til dem.

– Etter en veldig god workshop fikk vi en helt fantastisk palett til spisestuen, TV-stuen og soverom, sier Aurora.

Overraskende valg

Siden en god palett ofte er sammensatt av ulike nyanser – med noe mørkt, noe dust, noe lyst og kanskje noe som er litt knæsjere – var det nyttig å få hjelp til å finne en god balanse og variasjon i nyansene.

<b>VINTAGE OG FURU:</b> Sengen er fra Futurum. Aurora har trukket den om med stoff fra Selfmade.Karmene er malt med S 2010 – G. 
VINTAGE OG FURU: Sengen er fra Futurum. Aurora har trukket den om med stoff fra Selfmade.Karmene er malt med S 2010 – G.  Foto: Mint Agency

– Jeg vil tro de fleste som velger å bruke en fargerådgiver vil få en sammensetning av farger de selv ikke hadde tenkt på, sier Aurora.

<b>LUNERE PALETT:</b> Tidligere var stuen i samme rom som spisestuen, med en grønn kontrastvegg bak sofaen og en hvit sofa som matchet de hvite veggene og karmene. Da de flyttet stuen inn til rommet ved siden av, falt valget på en lun og beroligende grønntone, som alltid passer perfekt til konjakkfarget lær, som på sofaen fra Bolia, kjøpt på Finn. Den gule lampen fra @litenytt_retro på Instagram. Bildene er kjøpt på Louisiana, gulvteppet på Studio Bazar. Pleddet er fra Arket og taklampen er Flower Pot. Veggfargen er S1515-G40Y.
LUNERE PALETT: Tidligere var stuen i samme rom som spisestuen, med en grønn kontrastvegg bak sofaen og en hvit sofa som matchet de hvite veggene og karmene. Da de flyttet stuen inn til rommet ved siden av, falt valget på en lun og beroligende grønntone, som alltid passer perfekt til konjakkfarget lær, som på sofaen fra Bolia, kjøpt på Finn. Den gule lampen fra @litenytt_retro på Instagram. Bildene er kjøpt på Louisiana, gulvteppet på Studio Bazar. Pleddet er fra Arket og taklampen er Flower Pot. Veggfargen er S1515-G40Y. Foto: Mint Agency og privat

– Mange blir nok overrasket over hvor godt kombinasjonene fungerer, og ikke minst hvor mye disse har å si for trivsel i eget hjem, fortsetter hun.

Underveis hadde det kanskje vært lett å bli skeptisk til noen av forslagene, men Aurora og Christian bestemte seg tidlig for å ha full tillit til Thea.

– Vi gikk all in med fargene hun foreslo, uten hverken å prøvemale eller stille spørsmål, og det ble jo dødsbra!

<b>IKKE EN HVIT FLEKK:</b> Ingen vegger eller tak er hvite i denne leiligheten, men resultatet er likevel harmonisk og rolig. Hyllen er fra Hay. Karmer og lister er malt i S 2020 – Y50R.
IKKE EN HVIT FLEKK: Ingen vegger eller tak er hvite i denne leiligheten, men resultatet er likevel harmonisk og rolig. Hyllen er fra Hay. Karmer og lister er malt i S 2020 – Y50R. Foto: Mint Agency

Nå som Aurora selv har studert farger, skjønner hun at rosa ikke er rosa og grønt ikke er grønt, og hun har fått opp øynene for hvordan farger spiller på lag.

– For mange kan kanskje ideen om et grønt tak virke skummel, og det kan være vanskelig å se for seg hvordan det vil se ut, sier hun.

Les også: Slik så kjøkkenet ut da Karoline og Magnus flyttet inn. Forvandlingen er enorm

<b>VINTAGEHJØRNET:</b> Aurora elsker vintage og særlig skandinavisk design. Den brune stolen er Safaristolen og den blå er Ikeas Fridene, fra tidlig 2000-tall. Lampen er Arcade av Jan Erik Lindgren, bildet er av Anette Moi.
VINTAGEHJØRNET: Aurora elsker vintage og særlig skandinavisk design. Den brune stolen er Safaristolen og den blå er Ikeas Fridene, fra tidlig 2000-tall. Lampen er Arcade av Jan Erik Lindgren, bildet er av Anette Moi. Foto: Mint Agency

Trives med gusjegrønn balkongdør

Både Aurora og Christian trives mye bedre hjemme i leiligheten etter at den fikk disse fargene.

Det oppleves hyggeligere å sitte rundt middagsbordet med gjester, slappe av i sofaen en fredagskveld, lage mat på et livlig kjøkken og å ha hjemmekontor i mer inspirerende omgivelser.

<b>SOLGULT DRØMMEKJØKKEN:</b> Kjøkkenet er det Aurora selv som har fargesatt. Kjøkkeninnredningen var der da paret flyttet inn. På benken står et servise fra Figgjo, kanne og glass fra Hay. Lampen husker ikke Aurora hvor ble kjøpt .Vegger og tak er malt i S 1010-Y30R, mens vinduskarmene er i S 3040 – G90Y.
SOLGULT DRØMMEKJØKKEN: Kjøkkenet er det Aurora selv som har fargesatt. Kjøkkeninnredningen var der da paret flyttet inn. På benken står et servise fra Figgjo, kanne og glass fra Hay. Lampen husker ikke Aurora hvor ble kjøpt .Vegger og tak er malt i S 1010-Y30R, mens vinduskarmene er i S 3040 – G90Y. Foto: Mint Agency

– Jeg er veldig glad i alle rommene, men hvis jeg skal velge favorittrom, så må det bli spisestuen som Thea har fargesatt, og kjøkkenet som jeg selv har fargesatt. Jeg elsker den gusjegrønne balkongdøren på kjøkkenet, smiler Aurora.

Fornøyd med resultatet

– Leiligheten vår oppleves som hjemmekoselig, personlig og varm. Jeg synes aldri den oppleves masete, selv om vi ikke har en hvit flekk igjen i leiligheten, sier Aurora.

Hun liker særlig at rommene i leiligheten kan ha ulik stemning.

Aurora er opptatt av å analysere hvordan rommene skal brukes når hun skal velge farger og nyanser. Skal det være sosialt, avslappende, inspirerende eller beroligende?

Spisestuen hadde lyse vegger med en mørk, blågrå kontrastvegg . Fargerådgiver Thea laget en uvanlig, men fantastisk palett som matcher rommet perfekt. Se hvordan de mørke listene rammer inn bygårdsvinduene så de blir som kunstverk i rommet..
Spisestuen hadde lyse vegger med en mørk, blågrå kontrastvegg . Fargerådgiver Thea laget en uvanlig, men fantastisk palett som matcher rommet perfekt. Se hvordan de mørke listene rammer inn bygårdsvinduene så de blir som kunstverk i rommet.. Foto: Mint Agency og privat

– Vi bruker dem tross alt til ulike formål. Spisestuen er livlig og energisk, perfekt for brettspill og sene kvelder med venner. Det gule kjøkkenet er også et rom jeg får energi av, mens TV-stuen er litt roligere, sier hun.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Elsker bruktkupp

Hun liker at leiligheten ser ut og føles ut som et hjem, og hun synes at særlig de eldre og brukte møblene bidrar til det. I tillegg til fargene, selvsagt.

– Brukte møbler har levd et langt liv, og jeg liker at man kan se det. Jeg syns det gir et mer interessant og unikt uttrykk enn hvis alt hadde vært nytt, uten en eneste ripe i spisebordet, sier Aurora.

I tillegg er det mye bedre for miljøet, som hun også er veldig opptatt av når hun kjøper inn ting til leiligheten.

Særlig synes hun det er gøy nå når gamle, norske hyttemøbler i furu er blitt mer populært, og hun har selv gått til innkjøp av både Fureka-spisebordet og en Futurum-sofa.

Siden hun elsker bruktkupp, har hun alltid mange faste søk på Finn, som for eksempel «vintage Ikea».

– Jeg har også en stor interesse for vintage i skandinavisk design, så jeg er alltid på jakt etter gamle og litt unike møbler og nips. Dessverre er det begrenset hvor mange lenestoler eller lamper man kan ha i en leilighet, ler hun.

Litt etter litt

Venner og familie har vært rause med skryt.

– Nå er jeg ikke hundre prosent sikker på om de har det i seg å skulle kritisere fargevalgene når de vet hvor mye det betyr for meg, men jeg velger å tro at de også er positivt overrasket over hvor fint fargene spiller sammen, sier Aurora og legger til:

– Flere som har vært på besøk har latt seg inspirere til å bruke mer farger, så da har jeg fått lov til å lage fargepaletter til dem.

Nå har hun fokus på å kose seg med innredningen, over tid. Det essensielle har hun fått raskt på plass, men hun venter gjerne til de perfekte spisestolene eller lampene dukker opp brukt, enn å finne dem i butikk.

– Jeg koser meg med å legge til nye elementer litt etter litt. For meg tok det to år fra jeg ønsket meg nye stoler til jeg kom over noen på Finn som jeg tenkte at jeg «måtte ha». Filosofien min er at jeg heller venter til jeg finner noe jeg blir skikkelig glad i, og som jeg vet jeg vil ha i lang tid.

Les også (+): Historien om «Tater-Milla» berørte mange. Nå er huset hennes fredet

<b>BLÅTT TEMA:</b> Liggestolen er den ikoniske av Le Corbusier, pleddet fra Arket og sengetøyet fra H&amp;M. Skapene er fra Ikea. Vegg, tak og skap er malt i S 1010 – R80B.
BLÅTT TEMA: Liggestolen er den ikoniske av Le Corbusier, pleddet fra Arket og sengetøyet fra H&M. Skapene er fra Ikea. Vegg, tak og skap er malt i S 1010 – R80B. Foto: Mint Agency

Auroras beste innredningstips!

Når Aurora skal formulere sine beste innredningstips, gir hun følgende gode råd:

«Vær bevisst på lys og lamper. Selv om spottene i taket kan være hensiktsmessig til sitt bruk, er jeg mye mer fan av lamper i ulike varianter.

Lys har ikke bare som oppgave å lyse opp et rom, det skal lyssettes på en måte som er behagelig, gir variasjon, og gir oppmerksomhet til det interiøret og deler av rommet som fortjener det.

Benytt deg av taklamper, gulvlamper, bordlamper og vegglamper for å skape stemning, så unngår du at et helt rom har samme lysstyrke.

Omtrent alt kan males, med riktig grunning og maling. Mal stikkontaktene, lysbryterne og panelovnene!

Bland myke og matte materialer med blanke og harde. Gulvtepper, gardiner, duker, bilder, tre, stein, mer tre, og en blank vase. Ikke vær redd for å putte inn en halvstygg detalj.

Alt må ikke matche. Hvis for mange ting matcher perfekt, blir det fort kjedelig. Stolene må ikke være i eik selv om spisebordet er i eik. Man tenker vel ikke at det er for mange ulike nyanser på trær når man går i skogen?»

Se flere bilder under:

<b>SPRUDLENDE MIKS:</b> Taklampen var der da paret kjøpte leiligheten. Herfra ser vi inn på kontoret.Takvinduet er malt med gulfargen S 1040 -Y20R og veggfargen er S2020 – Y50R. 
SPRUDLENDE MIKS: Taklampen var der da paret kjøpte leiligheten. Herfra ser vi inn på kontoret.Takvinduet er malt med gulfargen S 1040 -Y20R og veggfargen er S2020 – Y50R.  Foto: Mint Agency
<b>PERFEKT PATINA:</b> Aurora har en forkjærlighet for furumøbler i norsk design, med patina. Bordet er Futura. Lyslyktene husker hun ikke hvor er fra, men lignende finnes i mange butikker. 
PERFEKT PATINA: Aurora har en forkjærlighet for furumøbler i norsk design, med patina. Bordet er Futura. Lyslyktene husker hun ikke hvor er fra, men lignende finnes i mange butikker.  Foto: Mint Agency
<b>GOD BLANDING:</b> Miksen mellom syrlig, frekk grønn, solgult og den bleke fargen på frontene står nydelig til hverandre. Stolen er kjøpt brukt på Finn, og malt i samme farge som veggen i stuen. Kjøkkenfrontene på denne siden er malt i S 2010 – G90Y.
GOD BLANDING: Miksen mellom syrlig, frekk grønn, solgult og den bleke fargen på frontene står nydelig til hverandre. Stolen er kjøpt brukt på Finn, og malt i samme farge som veggen i stuen. Kjøkkenfrontene på denne siden er malt i S 2010 – G90Y. Foto: Mint Agency
<b>VARME OG KALDE NYANSER:</b> Kjøkkenet avsluttes med malte dørkarmer i fargen Syrin fra Jotun Lady. Benkeplaten er fra Nerostein. 
VARME OG KALDE NYANSER: Kjøkkenet avsluttes med malte dørkarmer i fargen Syrin fra Jotun Lady. Benkeplaten er fra Nerostein.  Foto: Mint Agency
<b>MINNER PÅ VEGG:</b> Kunsten på veggen er kjøpt av en kunstner på en reise i Colombia.
MINNER PÅ VEGG: Kunsten på veggen er kjøpt av en kunstner på en reise i Colombia. Foto: Mint Agency

Denne saken ble første gang publisert 14/04 2024, og sist oppdatert 15/04 2024.

Les også