fremtidens boformer

Aslak har alt han trenger på 34 kvadratmeter

Aslaks snertne leilighet er full av smarte og skreddersydde løsninger, som utnytter plassen maksimalt. I tillegg er den utrolig flott å se på!

SMÅTT, MEN GODT? Aslak er godt fornøyd med hvordan leiligheten fungerer.
SMÅTT, MEN GODT? Aslak er godt fornøyd med hvordan leiligheten fungerer. Foto: Pernille Münster / OBOS (pressebilde)
Sist oppdatert

– Naboene er litt misunnelige på leiligheten min. Det skjønner jeg godt, sier Aslak Heggland.

Han bor i en 34 kvadratmeter «stor» leilighet på Vollebekk.

Leiligheten er en del av boligprosjektet Obos Living Lab, og den er utviklet av designstudioet Krafted og møbelfabrikken Nesje.

Sammen har de utviklet smarte og funksjonelle innredningsløsninger for maksimal plassutnyttelse på mindre areal, og de har testet ut konseptet i leiligheten der Aslak bor.

Les også: Torgrim bor i et boligeksperiment

FLERFUNKSJONELLE MØBLER: Den gjennomførte ettromsleiligheten på Vollebekk har flere skreddersydde løsninger og møbler som fyller flere funksjoner, som sengen. Gjentagende bruk av heltre eik og eikefiner skaper en fin flyt og helhet.
FLERFUNKSJONELLE MØBLER: Den gjennomførte ettromsleiligheten på Vollebekk har flere skreddersydde løsninger og møbler som fyller flere funksjoner, som sengen. Gjentagende bruk av heltre eik og eikefiner skaper en fin flyt og helhet. Foto: Filippa Tredal

Estetikk og funksjonalitet

– Konseptet er grunnlagt på miljøtanken. Jorden blir varmere, og vi må tenke på miljøforhold når vi bygger boliger i fremtiden. Hvis vi klarer å leve like bra på færre kvadratmeter fordi møblene og løsningene fungerer, så bidrar det positivt til miljøregnskapet, sier møbel- og interiørdesigner Lars Ernst Hole i Krafted.

Aslak Heggland (40), byplanlegger.

Hva?

Ettromsleilighet på 34 kvm, med løsninger utviklet av Krafted og Nesje.

Hvor?

I Obos Living Lab på Vollebekk i Oslo.

Se mer

– Smarte og gode løsninger gjør at vi kan bygge mindre boliger og dermed bruke færre materialer, og det gjør igjen at miljøavtrykket blir mindre,

Krafted kombinerer gjerne spennende og leken estetikk med høyst funksjonelle og praktiske løsninger. Ideen er alltid å skape produkter og løsninger som både designmessig og kvalitetsmessig har lang holdbarhet.

EN PLASS FOR ALT: Mellom sengen og kjøkkenet er det skapplass til både klær og kjøkkenredskaper. Det er også mulig å trekke for en gardin mellom sengen og kjøkkenavdelingen, om man har behov for mer definerte soner.
EN PLASS FOR ALT: Mellom sengen og kjøkkenet er det skapplass til både klær og kjøkkenredskaper. Det er også mulig å trekke for en gardin mellom sengen og kjøkkenavdelingen, om man har behov for mer definerte soner. Foto: Filippa Tredal

Leiligheten består av kun ett rom som er delt inn i ulike soner, men den inneholder både kjøkken, bad, stue og soveplass.

Istedenfor å ha en seng som må rigges opp og ned hver dag, er det valgt en permanent sengeløsning som har flere funksjoner.

Les også (+): Ser du hva som er feil med planløsningen?

– Det er deilig å slippe å rydde og re opp sengen hver dag, så tanken er en sengeløsning som heller står på en smart måte i rommet. Ved enden av sengen er det bygget en multifunksjonell hylle, som fungerer både som bokhylle og avskjerming til sengen.

– På den måten kan man sitte i stuen uten å se inn på sengen. Det er også mulig å trekke for en gardin mellom sengen og kjøkkenet når beboeren for eksempel har besøk, forteller Hole.

SMART PÅ LITEN PLASS: Med liten gulvplass er det smart å utnytte høyden. Over sengen er det montert en hylleløsning, som også fungerer som nattbord og utstillingsvindu.
SMART PÅ LITEN PLASS: Med liten gulvplass er det smart å utnytte høyden. Over sengen er det montert en hylleløsning, som også fungerer som nattbord og utstillingsvindu. Foto: Filippa Tredal

– En gardin er lettere og mindre plasskrevende enn en skyvedør. Under sengen er det en romslig skuff på hver side som kan brukes til oppbevaring.

Varige materialer

Krafted har fokus på miljøvennlige og varige materialer som heltre, naturstein og metaller i sine prosjekter. Leiligheten på Vollebekk er intet unntak. Heltre eik og eikefiner går igjen i leiligheten.

SOLID KJØKKEN: Krafted er et designstudio og møbelprodusent med røtter i nordisk design. Kjerneverdiene er håndverk, materialitet og lekenhet. Det synes godt i denne leiligheten på Vollebekk. Kjøkkenet er skreddersydd til rommet av Krafted. Frontene er av malt MDF, i fargen NCS S 5010 -G70Y. Takspottene er fra Neko Lighting.
SOLID KJØKKEN: Krafted er et designstudio og møbelprodusent med røtter i nordisk design. Kjerneverdiene er håndverk, materialitet og lekenhet. Det synes godt i denne leiligheten på Vollebekk. Kjøkkenet er skreddersydd til rommet av Krafted. Frontene er av malt MDF, i fargen NCS S 5010 -G70Y. Takspottene er fra Neko Lighting. Foto: Filippa Tredal

– Langsiktighet er en viktig del av vår filosofi. Vi velger materialer som ikke går av moten, som er av god kvalitet og som kan pusses opp med årene. Ved å omgi seg med kvalitetsmaterialer blir det også mindre avfall, sier Hole.

Les også: Margit bygde drømmeleiligheten på 4 uker – og alt skjedde på bærekraftig vis

Åpenhet skaper inspirasjon

Kjøkkenet er åpent og luftig, med en uttrekkbar skuffreol på hjul og åpne hyller.

– Åpne løsninger på kjøkkenet fører til mindre materialbruk for eksempel i form av dører, og det gjør at du ser hva du har tilgjengelig, noe som igjen forhåpentligvis inspirerer til matlaging, sier Hole.

FLERFUNSKJONELL MINIØY: På kjøkkenenden finnes det en uttrekkbar skuffreol. Den har hjul og kan trekkes ut i rommet og brukes som ekstra matlagingsplass, med en fjøl på toppen og ekstra lagringsplass under.
FLERFUNSKJONELL MINIØY: På kjøkkenenden finnes det en uttrekkbar skuffreol. Den har hjul og kan trekkes ut i rommet og brukes som ekstra matlagingsplass, med en fjøl på toppen og ekstra lagringsplass under. Foto: Filippa Tredal
EKSTRA OPPBEVARING: Endehjørnet på kjøkkeninnredningen danner et fint skille mellom kjøkken og entre. Her er det også smart lagringsplass for alt fra brødfjøler til bøker.
EKSTRA OPPBEVARING: Endehjørnet på kjøkkeninnredningen danner et fint skille mellom kjøkken og entre. Her er det også smart lagringsplass for alt fra brødfjøler til bøker. Foto: Filippa Tredal
OVERSIKTLIG: Åpne kjøkkenhyller gir god oversikt, men krever en viss form for orden. Benkeplaten er i lys Carrara-marmor fra Italia, og blandebatteriet er fra Damixa.
OVERSIKTLIG: Åpne kjøkkenhyller gir god oversikt, men krever en viss form for orden. Benkeplaten er i lys Carrara-marmor fra Italia, og blandebatteriet er fra Damixa. Foto: Filippa Tredal

– Konseptet vårt er rettet mot unge, moderne mennesker som er opptatt av mat og kvalitet, samt å leve med færre ting. Når alt er synlig, tror jeg at fører det til at folk også omgir seg med færre ting. Tanken er at overskaphyllene skal romme det mest elementære som vi trenger når vi jobber på kjøkkenet – uten å måtte åpne dører. Det er jo så mange fine produkter som tåler å synes, og jeg synes vi skal ha dem fremme, sier Hole.

GOD ATMOSFÆRE: Inn fra vinduene strømmer det rikelig med lys. Kombinasjonen av treverk, solid håndverk og et stort teppe under sofahjørnet skaper en lun og god atmosfære. Sofaen, bordet, stolen og teppet er alle fra Krafted. Spotskinnen i taket er fra Neko Lighting.
GOD ATMOSFÆRE: Inn fra vinduene strømmer det rikelig med lys. Kombinasjonen av treverk, solid håndverk og et stort teppe under sofahjørnet skaper en lun og god atmosfære. Sofaen, bordet, stolen og teppet er alle fra Krafted. Spotskinnen i taket er fra Neko Lighting. Foto: Filippa Tredal
UNIKE HYLLER: Med spesialtegnede løsninger står man friere til å leke med dimensjonene. Her er grunne hyller kombinert med noen som stikker litt mer ut.
UNIKE HYLLER: Med spesialtegnede løsninger står man friere til å leke med dimensjonene. Her er grunne hyller kombinert med noen som stikker litt mer ut. Foto: Filippa Tredal
STILRENT DESIGN. Den nette sofaen har både varmt treverk og tidløst tekstil i en grå nyanse, som står godt til materialene brukt på veggen bak.
STILRENT DESIGN. Den nette sofaen har både varmt treverk og tidløst tekstil i en grå nyanse, som står godt til materialene brukt på veggen bak. Foto: Filippa Tredal

Aslak er veldig fornøyd med leiligheten. Han setter pris de store vinduene, sin franske balkong og at det er høy kvalitet på alle materialer som er brukt.

– Jeg liker følelsen av å bo i en leilighet som er både fin og funksjonell, og som har mange gode og kompakte løsninger.

SYSTEM I GARDEROBE: I yttergangen har hver sin leilighet sin egen garderobe med egen fargekode.
SYSTEM I GARDEROBE: I yttergangen har hver sin leilighet sin egen garderobe med egen fargekode. Foto: Filippa Tredal

30 gjester på besøk

– Om noen uker har jeg invitert 30 kolleger på fest. Fordelen ved å bo i Obos Living Lab er at vi har tilgang på takterrasse og store fellesområder, så får jeg heller ta noen gruppevise visninger av leiligheten. Det er mange som er nysgjerrige på hvordan jeg har det, sier Aslak.

Mens gjestene venter på å komme inn i leiligheten, kan de oppholde seg i den store fellesgangen. Gangen deles med tre andre naboer.

– Når vi skal bygge små boenheter i fremtiden, mener jeg vi må tenke nytt rundt fellesgangene. Her har hver leilighet sin garderobeplass til ytterklær og sko, og en åpen luekasse for luer, votter og annet som trenger luftig oppbevaring. Garderobene består av en kombinasjon av åpne og lukkede løsninger, og de er malt i ulike farger der hver leilighet har sin egen farge. Det blir spennende å se hvordan beboerne bruker garderoben fremover, sier Lars Ernst Hole.

VARIGE MATERIALER: – Langsiktighet er en viktig del av vår filosofi. Vi velger materialer som ikke går av moten, av god kvalitet og som kan pusses opp med årene, sier Lars Ernst Hole i Krafted.
VARIGE MATERIALER: – Langsiktighet er en viktig del av vår filosofi. Vi velger materialer som ikke går av moten, av god kvalitet og som kan pusses opp med årene, sier Lars Ernst Hole i Krafted. Foto: Filippa Tredal
KOMBINERT GARDEROBELØSNING: Yttergangen deles med andre naboer. Garderoben inneholder en kombinasjon av åpne og lukkede løsninger, med både skuffer og skap til sko og ytterklær.
KOMBINERT GARDEROBELØSNING: Yttergangen deles med andre naboer. Garderoben inneholder en kombinasjon av åpne og lukkede løsninger, med både skuffer og skap til sko og ytterklær. Foto: Filippa Tredal

Møbel- og interiørdesigner Lars Ernst Holes beste tips til utnyttelse av liten plass: 

Tenk hvordan du kan «makse» bruken av et rom. Når gulvplassen er begrenset, gjelder det å utnytte høyden og veggene. 

Kanskje du kan bruke den øvre delen av veggen til hyller? Oppbevaring på hyller, i poser, i kurver og på kroker kan man ikke få for mye av når man bor på liten plass. 

Utnytt soverommet bedre ved å ha trilleskuffer under sengen. Da får du bedre plass til oppbevaring.

Bruk også undersiden av sofaen til oppbevaring.

Velg møbler som er flerfunksjonelle, som en sittebenk med oppbevaring under setet, eller et sofabord på hjul som enkelt kan flyttes og forvandles til et frokostbord ved sengen. 

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2023, og sist oppdatert 15/09 2023.

Les også