Designers Saturday Awards arrangeres annethvert år. Prisen "Best interior" går til landets beste nye interiørprosjekt.

De nominerte er valgt ut fra årbøkene til Norske interiørarkitekter og møbeldesigneres Landsforening (NIL) i 2012 eller 2013, der standens beste utøvere får vist sine fremste arbeider.

Problemstillingene knyttet til innredning av offentlige interiører, som et hotell, en bank eller en ostebutikk, er mer komplekse enn utfordringer som kjennetegner private hjem. Like fullt vil enkelte av løsningene, materialvalgene og holdningene som kan spores i offentlige rom, også kunne være inspirerende for deg som ønsker tips til å innrede ditt eget hjem.

Fredag 6. september ble prisen for Norges beste interiør kunngjort. Både DNBs gigantiske hovedkontor og den avantgardistiske kommunikasjonshøyskolen Westerdahls måtte se seg forbigått av det lille lokalet Melkerampa, som befinner seg i Mathallen i Oslo.

Skjønt "lille" er kanskje ikke så dekkende. For selv om lokalet er lite, er det en kjempe som står bak: Industrigiganten Tine er en av Norges mest kjente merkevarer. Noen ganger, som under smørkrisen for en tid tilbake, får merkevaren et skudd for baugen. Det er lettere å sympatisere med lille David enn store Goliat. Kafeen og utsalgsstedet Melkerampa skal bryte assosiasjonene til Tine som Industrikjempe. Her kan folk på tradisjonelt vis møtes rundt et langbord og nyte mat basert på lokale råvarer.

Interiørarkitekt: Inne Design v/ Vigdis A. Bergh

Melkerampa i Mathallen

LAMPE AV MELKEFLASKER: Taklampen over bordet bidrar til å synliggjøre temaet, nemlig melk. © Foto: Mona Gundersen

Melkerampa i Mathallen

BESTE INTERIØR: Melkerampa er både butikk og serveringssted. Prosjektet er et samarbeid med Tine, Inne Design og Scandinavian Design Group. © Foto: Mona Gundersen

Annenplass til megabarnehagen

Nest beste interiør gikk til et annet fabrikklokale som har fått nytt innhold: Margarinfabrikken barnehage på Bjølsen i Oslo.

Pedagogene er uenige om gigantbarnehagenes egnethet som arena for små barns utvikling. Men ombygningen av den for lengst nedlagte margarinfabrikken på Bjølsen har udiskutabelt bidratt til å nærme seg målet om full barnehagedekning i byen. I det som i dag er Nordens største barnehage, har interiørarkitektene grepet muligheten til å legge inn noen særegne funksjoner som innendørs klatretårn og vannlekerom.

Interiørarkitekt: Katharina Styren, arkitekt: Nav Arkitekter

Margarinfabrikken barnehage på Bjølsen

NORDENS STØRSTE BARNEHAGE: I den tidligere margarinfabrikken på Bjølsen ligger nå Margarinfabrikken barnehage, ombygd av NAV Arkitekter. © Foto: Kim Muller

Vannlekerom i margarinfabrikken barnehage

VANNLEKEROM: Vannlekerommet er et av flere forskjellige opplevelsesrom som inspirerer barnas sanser. Skiftende lys i forbindelse med rennende vann i basseng og opplevelsesdusj frir både til barn og ansatte. © Foto: Kim Muller

Tredjeplass til grønt konferansehotell: Quality Hotel Expo, Fornebu

Bring naturen inn, er et ofte brukt tema i nordisk interiørarkitektur. Sjelden har temaet vært dyrket like konsekvent som i hotellet på Fornebu. Her handler det ikke om å skape mest mulig utsikt til omkringliggende landskap, men om - bokstavelig talt - å bringe naturelementer inn i interiøret.

I loungeområdene finner du blant annet en selvvannende plantevegg, i resepsjonsområdet en stilisert eikeskog, og spisebordene befinner seg i en alle av løvtrær.

Interiørarkitekt: Nikolai Butenschøn. Arkitekter: Haptic Architects

De øvrige nominerte som kjempet om prisen er som følger:

Lobbyen i Quality Hotel Expo

LUNSJ I DET GRØNNE: Under det store overlyset og mellom trærne i lobbyen, er spesialtegnede langbord i eik omrammet av nye og gamle Vitra-klassikere. © Foto: Trine Thorsen

designers saturday best interiors=

© Foto: Trine Thorsen

DNB Hovedkontor, Oslo

Tre bygg, 80 000 kvadratmeter, 17 etasjer og 4200 arbeidsplasser lyder de tørre fakta på DNBs nye lokaler i Barcode-rekken i Bjørvika. Størrelsen til tross, dette er ikke Nordens største finanshus. Målet er derimot at det skal være Nordens mest attraktive. Blant kvalitetene kan nevnes et stort torg - bankens storstue der du finner bevertning, motesenter, arbeidsplasser, kaffebar med mer, og hvor det skal myldre med liv hele dagen. Torget skal fungere som et slags sentrum i den urbane DNB-landsbyen. Her skal DNB-kulturen være synlig for alle, og det er også her de tre byggene møtes rent fysisk.

Interiørarkitekter: Tolo, Riiber, Moe, Trømborg, Olderheim, Mo, Jensen, Walgermo og Holst interiørarkitekter MNIL. Arkitekter: Zinc AS

DNBs hovedkontor

INNEBYGGET TRAPP. Midtbyggets arkitektur er preget av den såkalte "routingen" som snor seg oppover og rundt bygget. Dette trappeløpet ligger utenpå byggets teglfasade og er glasset inn. Når man beveger seg gjennom routingen oppleves det altså som om man beveger seg utenpå bygget. © Foto: Jiri Havran

DNBs hovedkontor

UPÅKLAGELIG UTSIKT: Noen av loungesonene byr på spektakulær utsikt over byen. © Foto: Jiri Havran

Lillehammer skysstasjon

Et nytt bygg forbinder busstasjon, jernbanestasjon og vandrehjem på en måte som skal gjøre reisene i Lillehammerregionen smidigere og lystigere. Nybygget er laget som en stilisert laftekasse, og referer dermed til lokal byggeskikk, samtidig som samtidsaspektet er ivaretatt. Trespilene som er benyttet på innsiden er en videre referanse til lafteteknikken. Gulvene er laget av lokal skifer, og tydeliggjør den lokale forankringen ytterligere.

Interiørarkitekter: Linda Steen, Annethe Thorsrud og Tine Ollendorff, interiørarkitekter MNIL og AS Scenario Interiørarkitekter MNIL

Skysstasjonen på Lillehammer

LOKALT FORANKRET: Skysstasjonen på Lillehammer referer til lokal byggeskikk og materialbruk. © Foto: Gatis Rozenfelds

Troldsalen, Edvard Grieg Museum, Bergen

Konsertlokalene Troldsalen ble bygget i 1985. Nå har interiøret fått en ny look, som tar med seg landskapet inn i salen. Amfiet vender seg mot scenen i vifteform, og bak scenen - der det vanligvis er enten et teppe eller en slags installasjon - ser man rett ut: Ut mot hytten der Edvard Grieg skrev sine komposisjoner, mot vannet og naturen omkring.

Interiørarkitekt og arkitekt: Kristin Jarmund

Troldsalen

UTSIKT BAK PODIET: Publikum kan se tvers gjennom scenen og ut mot komponisthytten i bakgrunnen. © Foto: Benjamin Hummitzsch

Aspelin Ramms hovedkontor, Oslo

Utgangspunktet var på mange måter nitrist. Bygningen ligger inntil en skråning, er 20 meter dyp og har bare vinduer på én side. Dessuten er det lavt under taket.

Likevel får man følelsen av å være i lyse, luftige lokaler når man beveger seg her inne. Blant prosjektets mange virkemidler, er det ett som skiller seg ut: Endeveggen består nemlig av en bakbelyst duk som gir en illusjon av dagslys og følelse av rom.

Interiørarkitekter: Zinc AS, v/Ragnhild Flatabø Narverud, interiørarkitekt MNIL

Aspelin Ramms hovedkontor

LYSENDE VEGG: Den vindusløse veggen er kledd med en bakbelyst duk som illuderer dagslys. © Foto: Thomas Gundersen

Aspelin Ramms hovedkontor

ILLUSJONEN AV LYS OG LUFT: Den bakbelyste veggen gjør at lokalene oppleves som lyse og luftige © Foto: Thomas Gundersen

Westerdahls School of Communications, Oslo

Kommunikasjonshøyskolen Westerdahls ligger øverst på Vulkantomten ved Akerselva. Bygningen er plassert i et hull i bakken som er større enn selve bygningskroppen.

Spalten mellom bygning og terreng er dekket av glass og skaper dermed et underjordisk rom med store lysvariasjoner. På dagtid strømmer lyset ned i rommet ovenfra, mens på kveldstid belyses spalten fra undersiden.

Interiørarkitekt og arkitekt: Kristin Jarmund

Westerdahls School of Communications

FARGESTERKT: Bruken av sterke farger preger Westerdahls kommunikasjonshøyskole. © Foto: Benjamin Hummitzsch

Schous Kulturbryggeri, Oslo

I bygningene der det tidligere ble brygget øl, brygges det i dag kultur. I de ombygde lokalene nederst på Grünerløkka finnes det nå et slags øvingshotell med 49 øvingsrom for band, solister og kor. Popsenteret ligger i et nybygg, og fungerer som et opplevelsesenter for populærmusikk, mens Riksscenen lar deg oppleve internasjonal folkemusikk, joik og folkedans. I tillegg til å være en attraksjon for publikum, er tanken at dette skal bli en møteplass for musikkbransjen.

Interiørarkitekter: Scenario AS

Kulturbryggeriet

POPKULTURELT: Kulturbryggeriet i gamle Schous bryggerier huser blant annet et opplevelsessenter for popmusikk. © Foto: Gatis Rozenfelds

Engeneerium av Aker Solutions, Fornebu

Engineerium er Aker Solutions nye viten- og teknologisenter på Fornebu.Her skal det tennes en gnist. Her skal ungdomskoleelevers interesse for naturfag og matematikk tennes.

Målet er at de en gang i fremtiden skal kunne bli en av Akers ingeniører. Designet er tenkt å underbygge de høyteknologiske løsningene selskapet har har utviklet for blant annet olje og skipsindustrien.

Engineerum, Aker Solutions

EGGER TIL KUNNSKAP: Engineerum søker å få ungdomselever til å bli interessert i matte og naturfag. © Foto: Gatis Rosenfelds

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!