Høsten har meldt sin ankomst og mange trekker derfor inn i disse dager. Men på fine solskinnsdager er det fortsatt mulig å nyte hagen og uteplassen, om man gjør den høstklar. Ved å sette opp en levegg, lage et ildsted og legge frem masse skinn og pledd kan utesesongen forlenges litt.

Interiørdesignerens tips

Interiørdesigner og innehaver av butikken Hemsen Interiør i Hemsedal, Marianne Hemmestad, jobber daglig med både interiør og eksteriør. Hun har laget mange koselige uteplasser og deler sine tips med oss.

1. Lag en uteplass som er i takt med terrenget. Utnytt tomten og utsikten og la naturen få gi sitt bidrag. Områdene rundt for eksempel hytta kan by på kreative muligheter, som å samle store steiner til bord og stoler.

Unngå for store inngrep på tomten. Behold trær og busker, så sant de ikke tar for mye av lyset og utsikten. Bygg gjerne inn trær og steiner på uteplassen. Sett for eksempel opp en hengekøye mellom to store trær.

benk

BENK MED OPPBEVARING: Lag en utebenk med oppbevaringsplass til puter, skinn og pledd. © FOTO: Per Erik Jæger

Uteplass

RETT FRA NATUREN: Bruk naturens byggeklosser for å skape små sittegrupper i hagen © FOTO: Per Erik Jæger

Sitte godt

Skal man sitte lenge til bords er det viktig å sitte godt. Prioriter gode stoler til uteplassen. Masse pledd og puter gir en lun og koselig opplevelse.

2. Sørg for et godt spisebord og behagelige sitteplasser. Lag en hyggelig og funksjonell sittebenk langs hytteveggen, med lagringsmuligheter som tåler fuktighet.

I en utendørs benk kan man oppbevare puter, pledd og skinn.

uteplass=

SKINN: Legg lodne saueskinn i stolene og pakk deg inn i varme pledd. © FOTO: Per Erik Jæger

terrasse

TERRASSE: Lag en kosekrok på terrassen med masse tekstiler og puter. © FOTO: Frode Larsen og Linnea Press

Ildsted

Åpne flammer innbyr til utehygge og kos.

3. Lag et ildsted. Det kan være en åpen grue, bålpanne eller en åpen peis. Det gir mye varme, slik at utekosen kan forlenges.

Her kan man også tilberede deilig høstmat. Et utekjøkken kan også være praktisk på uteplassen.

uteplass

UTEPEIS: En integrert utepeis er både dekorativt og praktisk. © FOTO: Espen Grønli

Uteplass

BÅLPANNE: Med en tøff bålpanne kan høstmaten tilberedes ute. © FOTO: Per Erik Jæger

Utekjøkken

UTEKJØKKEN: Et praktisk utekjøkken kan man lage selv. © FOTO: Per Erik Jæger

Lag en levegg

Været er ofte skiftende på fjellet om høsten. Det er viktig å finne le for vinden om du skal sitte utendørs. Har du ikke naturlig le fra hus eller hytteveggene, kan du lage en egen levegg av voksduk og staur, slik Marianne har gjort.

- Slå maljer i tekstilen så kan du hekte den av etter behov. Tekstilen kan være vokset lin som tåler vann eller seilduk. Stokkene jeg har brukt er gamle hesje­staur som også er rustikke og dekorative. Stokkene setter du i bøtter fylt med tung sand eller stein. Bøttene kan deretter dekoreres med mose som blir holdt på plass med hønsenetting. Leveggen er praktisk, siden den kan flyttes dit det er behov for skjerming, og den kan reguleres i høyden. For å få en stødigere levegg, kan stokkene støpes i sinkbøtter. Da sitter de som støpt.

Utelys

God belysning kan skape en magisk stemning utendørs.

4. Heng lykter i trærne. Du trenger ikke kjøpe lykter, det kan være vel så lekkert med tomme syltetøyglass som henges opp i ståltråd.

uteplass

LEVEGG: Beskytt uteplassen for vind med en praktisk levegg. © FOTO: Per Erik Jæger

Eigil Forbord

Uteplass med høy kosefaktor

Denne løsningen gir kos - uansett vær. Og de fleste klarer å bygge den selv.

Høstpynt

Pynt uteplassen med skogens skatter og inviter på deilig høstmat.

5. Dekorer bordet med det du finner i naturen. Mosegrodde greiner, kongler, mose, sopp og lyng kan mikses med levende lys. På fine, glatte steiner kan du skrive noen hyggelige ord, eller de kan brukes som bordkort.

uteplass

DEKORATIVT: Pynt uteplassen med høstens farger, kongler, kvist og stein. © FOTO: Per Erik Jæger

Planter

Planter, busker og trær er med på å skape en frodig og livlig uteplass.

6. Fyll gamle bøtter med busker, bær- og fruktgreiner. Du kan også plante viltvoksende urter i krukker og sette einebusker i bøtter. De kan benyttes i matlagingen, og de gir en mild, frisk duft. Pynt med sesongens blomster, og dekorer bøttene med mose ved hjelp av hyssing eller hampetråd.

Hagemøbler

GRØNT: Skap en frodig uteplass med planter, kvister og urter. © FOTO: Frode Larsen

Uteplass

BLOMSTER: Pynt med blomster som tåler høstklima. © FOTO: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!