Det er trangt om plassen i store byer. Mange skal bo på et relativt lite område, og prisene presses opp og opp. Det er mange om beinet på boligmarkedet, og mange må ty til kreative løsninger for å finne drømmehjemmet.

Ifølge avisen The Guradian var det nettopp dette som gjorde at denne London-mannen kjøpte det som en gang hadde vært en sliten garasje, og så siden en serie shabby hybler, for å gjøre det om til et flott og funksjonelt hjem for seg selv midt i storbyen.

Gull av gråstein

- Klienten kom til oss etter å ha kjøpt det ganske så nedlsitte bygget i 2006, forklarer arkitekt Anniken Andersen hos Knotts Architects i London til Bonytt.no.

- Lavbygget midt i nabolaget Camden hadde opprinnelig vært brukt som garasjeplass, men hadde siden blitt bygget om til et slages hybelhus. Rommene var små og mørke, og var bundet til hverandre på en ganske så labyrint-aktig måte.

En flyttbar stige gjør det enkelt å nå ting som oppbevares høyt oppe på veggen.

UTNYTT PLASSEN: Å bo på 85 m2 kan være en utfordring. Det gjelder å tenke smart når man innreder for å få plass til alt man skal leve med av ting og tang. © FOTO: Knott Architects/Sophia Evans

Visjonen til både den nye huseieren og de innleide arkitektene var ganske klar - og lik: Å skape et smart, moderne og funksjonelt hjem på de kompakte 85 m2 som byggets beboelige flate bestod av.

Lys og luft

- Det som ble det aller viktigste når vi gikk igang, var å sørge for at vi fikk så mye naturlig dagslys inn i boligen som mulig, forklarer Andersen til Klikk.no.

- I tillegg var det viktig å finne plassbesparende løsninger, både når det gladt møbler og oppbevaring, som virkelig var Alfa og Omega for at dette lille huset skulle kunne bli et funksjonelt hjem.

Det første arkitektene sørget for, var at alt inventar i første etasje ble revet ut, og at en trapp kom på plass midt i rommet, for å linke sammen de to etasjene i bygget.

Smarte løsninger i det kompakte byhuset.

HØYT HENGER DE: For å utnytte plassen mest mulig har man laget oppbevaringsplass for kasseroller og panner i taket. © FOTO: Knott Architects/Sophia Evans

- Vi valgte å plassere trappen temmelig nøyaktig midt i huset, forklarer arkitekt Andersen fra Knott Architects.

- Dette fordi vi ville utnytte dagslyset på best mulig måte som lyskilde, og på denne måten kunne lyset spres mellom etasjene i huset på en effektivog estetisk måte. Eieren ønsket seg en naturlig flyt mellom rommene i huset, og vi følte at denne trappen ville bidra til dette.

Den spesielle trappen er laget av en eneste lang stål-bit, som man lot få lov til å ruste litt for å oppnå den rette slitte "looken" før den ble lakkert. Plakaten i trappen, som er navnene på diverse trikke-stopp, fant eieren i Australia.

TIPS: House Doctor sin Station Board ligner på denne, og kan bestilles her i Norge.

Bo smart på få kvadrat midt i byen.

LYS OG LUFT: I andre etasje har man holdt en åpen planløsning for å spre lys og luft gjennom hele etasjen. Smarte møbler og oppbevaringsløsninger gjør at inntrykket blir ryddig og organisert. © FOTO: Knott Architects/Sophia Evans

Moderne byhus i gammel garasje i London.

INDUSTRI-FØLELSE: Trappen i stål og glass forbinder husets to etasjer. © FOTO: Knott Architects/Sophia Evans

Den nye trappen gjorde også at det ble lettere å omorganisere rommene i boligen og plassen i det lille huset. To soverom som begge hadde forbindelse til små våtrom/bad ble plassert på hver sin side av trappen og gangen i første etasje.

Oppholdsrom og soner

I andre etasje ble det valgt å gå for en åpen planløsning mellom stue, spisestue og kjøkken. Kjøkkenskap og bokhyller er bygget helt opp under taket for å få utnyttet plassen maksimalt.

- Ja, det er ingen tvil om at her er hver milimeter møysommelig utnyttet for å gjøre boligen mest mulig funksjonell, forklarer Andersen.

Både eier og arkitekter mente det var en praktisk løsning å dele etasjen som huset oppholdsrom inn i soner.

- Sonene vi har fått inn er matlaging på kjøkkenet, underholdning og måltider i spisestuen, og avslappning i stuen, forteller arkitekten.

Smarte løsninger i det lille byhuset i London.

SOVEROM: Hovedsoverommet og badet er avdelt ved hjelp av et stort garderobeskap som står på hjul. © FOTO: Knott Architects/Sophia Evans

På alle gulv har man lagt ned spesialbehandlede eikebord, noe som samler uttrykket og gir en touch av industri til rommene. At gulvene er de samme fra rom til rom bidrar også til den naturlige flyten mellom rommene.

- På veggene ble det montert enkle, men dype hvite skap som huser alt fra kopper og kar til TV og musikk-anlegg, røper Andersen.

- I tillegg ble nye dører og vinduer ble satt inn, i samme stil som bygget ville ha hatt i sin originale tilstand.

Den lille balkongen i andre etasje gjør at huseieren på sommertid kan ha dørene åpne, og få en luftig flyt mellom inne og ute.

Smart oppbevaring

Hver krik og krok av det kompakte byhuset er utnyttet til det maksimale.

Store vinduer og en liten balkong gjør at 85 m2 føles luftigere enn det kanskje i realiteten er.

LYS OG LUFT: Både eieren og arkitektene la stor vekt på at så mye dagslys som mulig skulle få komme inn i huset. © FOTO: Knott Architects/Sophia Evans

- Ja, det er nesten ikke til å tro at huset faktisk ikke måler mer enn 85 kvadratmeter, forteller Anniken Andersen.

- Det viser hvor langt man kommer med litt smart planlegging og noen gode oppbevaringsløsninger.

I alle kriker og kroker finnes det innebygde skap. I kjøkkenet henger kasseroller og gryter på kroker i taket, og i oppholdrommene har man laget plass og flyt ved å dele oppr ommet i soner, og ved å holde pynt og synlig rot til et minimum virker huset både større og luftigere enn det i realiteten er.

- I gangen fikk vi i tillegg plass til smale skap som holder sko og yttertøy, noe eieren var svæt fornøyd med.

Spesiallaget

Andersen forklarer videre at flere av møblene og oppbvaringsløsningene ble spesiallaget til huset, igjen for at man hele tiden var bevisst på at alt skulle ha sin faste plass.

Arkitektene fra Knott Architects fikk jobben med å gjøre garasjen om til bolig.

OPPHOLDSROM: I andre etasje ligger oppholdsrom som kjøkken og stue. Her har man utnyttet hver kvadratmeter for å kunne gjøre den lille boligen om til et funksjonelt hjem. © FOTO: Knott Architects/Sophia Evans

- Ved å få møblene spesiallaget for huset, fikk vi på best mulig måte utnyttet størrelsen på rommene, og hver ledige kvadratmeter.

En annen grunn til at mange av møblene kommer med smarte oppbevaringsløsninger var at både arkitektene og beboer ønsket at huset skulle være visuelt rent og ryddig.

Frie tøyler

Arkitekt Anniken Andersen forklarer at det for dem var den lille garasjen i Camden et spennende prosjekt på mange måter:

Smarte løsninger på få kvadrat.

SMARTE LØSNINGER: I et skap i stuen har man skjult TV'en. Badet er kompakt, men har alle fasiliteter man måtte trenge. © FOTO: Knott Architects/Sophia Evans

- Eieren var selv svært interessert i design og arkitektur, og kom gjennom hele prosessen med mange og kreative innspill.

- Vi fikk på mange måter frie tøyler, fikk flytte litt grenser og prøve oss frem, og personlig er vi svært fornøyde med resultatet, røper Andersen.

I stuen gir en smart flyttbar stige tilgang til bøker og annet utstyr som er oppbevart høyt oppe under taket.

Et lite hjemmekontor i første etasje fungerer ved behov også som gjesterom, og på badet har man utnyttet hver kvadratmeter, og til og med brukt en garderobe til å dele av mellom bad og soverom.

Arkitektene fra Knott Architects står bak renoveringen av det lille huset i Camden.

Planløsning: Slik ble første etasje i det lille byhuset. © ILLUSTRASJON: Knotts Architects

Arkitektene fra Knott Architects står bak renoveringen av det lille huset i Camden.

ANDRE ETASJE: I denne etasjen bestemte arkitektene seg for en åpen planløsning. © ILLUSTRASJON: Knotts Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!