Bjørn Strander er storleverandør av prosjekter på verktøyforumet vårt. Han har tidligere bidratt med alt fra stilige terrasserekkverk til hytteskap av panelrester.

Nå har han lastet opp et bra vinterprosjekt, en skikkelig solid sittebenk. Starter du nå blir den klar til grillsesongen.

For å få med alle detaljene bør du gå inn på verktøyforumet vårt. Der ligger hele fremgangsmåten vist med bilder og tegninger.

Den benken Bjørn har laget tar utgangspunkt i spesialskårede materialer, men den kan tilpasses mer kurante materialer om du ønsker.

Her kommer noen forslag til hvordan du kan gjøre tilpasninger:

Impregnert

Handler du på en vanlig trelasthandler kan du bruke impregnert konstruksjonsvirke, 48 x 148 mm og 48 x 198 mm. De er noe tynnere enn de som er brukt på Bjørns benk. Derfor bør du redusere lengden på benken til rundt to meter.

STIKKSAG: Det er brukt en kraftig båndsag for å skjære ut profilene, ikke alle har det. Da kommer du langt med en god stikksag.

STIKKSAG: Det er brukt en kraftig båndsag for å skjære ut profilene, ikke alle har det. Da kommer du langt med en god stikksag. © Foto: Bjørn Strander

Sammenføyninger

Mange av sammenføyningene er gjort med tapper. De kan du selvsagt lage med stemjern, men en noe enklere variant er å lime og skru. Da kreves et to-komponent lim. Du kan bruke de vanlige epoxyvariantene du får kjøpt i jernvarebutikken. I tillegg må du skru med kraftige, franske treskruer.

TO-KOMPONENT: Alle delene er limt sammen med Epoxylim. Her kan du bruke vanlige hobbyvarianter som du får kjøpt i jernvarebutikken.

TO-KOMPONENT: Alle delene er limt sammen med Epoxylim. Her kan du bruke vanlige hobbyvarianter som du får kjøpt i jernvarebutikken. © Foto: Bjørn Strander

Plugger

Du kan også bruke kraftige plugger. De lager du av 25 mm rundstokk, ca 10 cm lange. Disse må i tillegg limes. Bruk også 100 mm treskruer for å dra delene sammen.

TAPPER: Sammenføyningene er gjort med tapper. Å lage det uten maskiner krever en del arbeid. Et bra alternativ her er å skru med franske treskruer og lime, eller bruke kraftige treplugger som limes.

TAPPER: Sammenføyningene er gjort med tapper. Å lage det uten maskiner krever en del arbeid. Et bra alternativ her er å skru med franske treskruer og lime, eller bruke kraftige treplugger som limes. © Foto: Bjørn Strander

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!