Hyllene skjuler sengeplassen.

ENKELTSENG: Det ville bli trangt om man skulle ligge to i bredden i denne sengen! © FOTO: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek

Fra utsiden ser den ut som et gigantisk egg, men denne mobile "leiligheten" er en komplett - om enn kompakt - bolig ifølge nettstedet Arch Daily.

Mobil enhet

Da det nederlandske arkitektfirmaet dmvA fikk i oppdrag å lage et tilbygg til huset til innehaveren av et lokalt firma, ante de ikke at hele prosjektet skulle føre til månedsvis med krangling med lokale byggreguleringsmyndigheter.

Tilbygget, som skulle inneholde arbeidsplass i tilknytning til huset, i tillegg til et soverom og bad, ble umiddelbart nedstemt, da byrådet mente strukturen ikke ville passe i de idylliske omgivelsene som omgav huset.

Etter flere runder frem og tilbake bestemte arkitektene i samråd med klienten at de i stedet skulle tegne en mobil enhet, som for å sno seg rundt de strenge reguleringslovene, også skulle betegnes som et stykke kunst - og dermed ikke anses som en bygning.

Fronten på bygget kan åpnes ved hjelp av en motor.

MOBIL: ""Egget"" kan flyttes rundt, omtrent som en litt stor campingvogn. © FOTO: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek

Bygget var i utgangspunktet ment som et tilbygg til et hus i området.

EGG: En mellomting mellom campingvogn og leilighet, ""blob"" minner mest av alt om et gigantisk egg. © FOTO: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek

Nisjene som følger veggene inneholder oppbevaringsplass, sengeplass og kjøkken.

BEBOELIG: Det lille ""egget"" inneholder alt man trenger for å bo bekvemmelig. © FOTO: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek

Grenseland

Tom Verschueren, fra arkitektkontoret dmvA, forklarer til nettstedet at som arkitekter var firmaet vant til å jobbe med begrensninger, så det var ikke den største utfordringen. Derimot ble målet med dette prosjektet å forsøke å viske ut linjene mellom bygning og mobil enhet.

Og resultatet, som visstnok tok 18 måneder å gjøre ferdig, gjør akkurat det; å ligge i grenseland mellom det faste og det mobile.

Nisjer skaper flust med oppbevaringsplass.

UTGANG: En motor styrer åpningen av dørene på ""egget"". © FOTO: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek

Den motoriserte døren kan åpnes på vidt gap.

FUTURISTISK: Formen på ""bygget"" gjør at den fint kan passere for kunst. © FOTO: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek

Lag på lag

Firmaet AD&S, som fikk oppdraget med å bygge "egget" eller "blob", som prosjektet ble kalt, startet med å bygge en ramme i tre, som så ble kledd med polyester. Lag på lag ble lagt på strukturen, som til slutt ble pusset ned og lakkert.

Innvendig ble det bygget nisjer, som følger veggene og git både oppbevarings - og soveplass. I hulrommet mellom yttervegger og nisjer ble det lagt isolasjon, og inne i nisjerommene rød LED belysning.

Når dørene er åpne både fremme og på siden minner bygget om et insekt.

STEMNINGSFULL: Røde LED lys er lagt inn i nisjene, noe som skaper et spesielt lys inne i bygget. © FOTO: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek

En avlang organisk form skaper skjellettet på bygget.

SKJELLETT: En trekonstruksjon ble formgitt først, som så ble belagt med polyester. © FOTO: dmvA Architects

To åpninger i gulvet ble konstruert, og dekket over med frostet glass. Her skjules lysrør, ledninger og en motor som brukes til å åpne "nesen" på bygget. Vann og elektrisitet er supplert fra utsiden, på samme måte som det er i en campingvogn.

Det tidskrevende arbeidet resulterte i et glatt "egg", som overraskende nok innholder alt du kan trenge i en kompakt bolig: bad, kjøkken, belysning, sengeplass og rikelig med nisjer og hylleplass til oppbevaring. Fronten på boligen kan åpnes utover og fungerer dermed som en slags veranda.

Den glatte hvite overflaten gjør at 2egget

CAMPING: ""Blob"" fungerer på mange måter som en moderne campingvogn. © FOTO: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek

Det ble heftig debattert om konstruksjonen skulle kunne kalles kunst.

LAGVIS: Utenpå treskjelettet ble det lagt lag på lag med polyester. © FOTO: dmvA Architects

Prosjektet tok hele 18 måneder å ferdigstille.

PROSJEKT: Tegningene viser hva arkitektene tenkte dda de formga ""blob"". © Illustrasjoner: dmvA Architects

Kan bli din

Etter at en lokal hollandsk journalist i en artikkel om det kontroversielle bygget stilte det retoriske spørsmålet om hvor grensen mellom kunst og bygninger egentlig går, fikk både arkitektene og byggherren nok en påpakning. Beskjeden om å ikke stille "egget" for nært huset - da det da ville bli kategorisert som et fast bygg resulterte i at da prosjektet var ferdigstilt ble "blobben" lagt ut for salg.

Så skulle du være i markedet for en noe uortodoks "campingvogn" kan du sende forespørsel om pris her!

Klider: Arch daily, dmvA Architects, Littledigs

Flere lag polyester former skallet på bygget.

EGG: Arkitektene ønsket at bygget skulle ha en streng organisk fasong. © FOTO: dmvA Architects

Når man bor kompakt blir smart oppbevaring alfa og omega.

HYLLEPLASS: Innsiden er dekket av smarte nisjer. © FOTO: dmvA Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!