Blikstads vegghylle synes å være inspirert av kunstneren Victor Vasarelys kunst.

OPTISK LEK: Bjørn Jørund Blikstads hylle ble brukt som forsidemotiv av trendmagasinet Wallpaper i januar. © Foto: Imëuble

SMYKKER NORSK OFFENTLIGHET: Benken og søppelbøtten "Dialog" er designet av Allan Hagerup og Einar Smette for den norske produsenten Vestre. © Foto: Hagerup/Smette

Sokkelen på svingstolen låner motiv fra tradisjonell rosemaling.

SOM FOT I ROSE: Runa Klock fikk førsteprisen i Designers Saturday konkurranse for møbeldesignstudenter i 2007. Men stolen "Rose" med det karakteristiske understellet er foreløpig ikke satt i produksjon. © Foto: Sveinung Bråthen

Norske design gjør seg bemerket.

Sigurd Strøm er møbeldesigner og professor ved linjen for møbeldesign ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Flere av Norges mest berømte formgivere har sin utdannelse herfra, og institusjonen fortsetter å dyrke frem talenter.

Blant sine favoritter for fremtiden trekker Strøm frem sine egne elever.

- Bjørn Blikstad har med sin fordypning i teori og konseptuelle løsninger en spennende vinkling på design. Hyllen hans som prydet forsiden av Wallpaper nå i januar er et eksempel på det, sier Strøm til klikk.no.

Professoren har også store forventninger til samarbeidet mellom Runa Klock og Marte Frøystad.

- De er begge søkende mennesker som ser annerledes på ting og unngår å velge tradisjonelle tilnærminger slik mange møbeldesignere gjør.

Runa Klock har tidligere vunnet prisen Designers Saturday Award for unge talenter.

- Ellers har jeg stor tro på produktdesignerne Einar Smette og Allan Hagerup. De jobber godt sammen, og det at de fikk Merket for God Design for utemøbelseien "Dialog" lover bra, mener professoren.

Hvilke designere er dine favoritter? Del din mening i kommentarfeltet under.

- Prisene taler for seg

Jan R. Stavik er adm.dir. i Norsk Designråd som hvert år deler ut Merket for God Design og Unge talenter til årets beste produkter og løsninger.

- Vi ser ofte at de som markerer seg i Unge talenter ofte dukker opp igjen og får Merket for God Design. Derfor er det rimelig å anta at vi vil høre mye til de siste års vinnere av prisen Unge talenter, sier Stavik til klikk.no.

- Hvem har du særlig tro på blant disse vinnerne?

- Jeg ønsker helst ikke å fremheve noen på bekostning av andre.

- Hva forteller listen over prisvinnere deg da?

- Lars Marcus Vedeler har jo vunnet tredje- og andrepremeien to år på rad, og det er et sterkt signal.

Også årets vinner Sigrun Vik er et hett tips.

Det intuitive brannslukkingsapparatet "Act" venter nå bare på å bli satt i produksjon.

- Sigrun Vik er jo allerede i gang med nye prosjekter, og Daniel Rybakken er allerede en ener, sier designdirektøren.

Rybakken ble i fjor kåret til beste designer i på "Salone Satelite" i Milano i fjor. I år er han tilbake med nye produkter.

Slik kan biffmiddagen se ut i fremtiden ifølge designeren Lars Marcus Vedeler.

KJØTTDESIGN: Produktdesigneren Lars Marcus Vedeler kan knapt vente på fremtiden. Den fiktive merkevaren "Godless" viser hvordan man kan skape en helt ny estetikk innenfor mat når kjøtt dyrket fra stamceller (In Vitro kjøtt) blir en realitet. © Foto: Tore Fjeld

En lampe montert på undersiden av bordet kaster et dagslysaktig lys på gulvet.

KONSEPTDESIGNEREN. Daniel Rybakkens utforskende design har fått stor oppmerksomhet internasjonalt. Han ble kåret til beste designer i satelittseksjonen på møbelmessen i Milano i fjor. I år er han tilbake igjen med nye oppsiktsvekkende produkter. © Foto: Daniel Rybakken

Det store navnet innen norsk design det siste tiåret kan heller ikke avskrives:

- Norway Says har vært fremtredende de ti siste årene og vunnet mange priser. Selv om gruppen nå er oppløst vil vi nok se mye til personene bak Norway Says også de neste ti årene, tror Stavik.

De etablerte fortsetter å dominere

Runa Boman Hertzberg er daglig leder av interiørforretningen Norway Designs i Oslo sentrum. Butikken er også en kulturinstitusjon som har promotert nøye utvalgt skandinavisk design i over femti år.

I likhet med direktøren for Designrådet tror også hun tror at Norway Says-gutta vil være dominerende de neste ti årene. Hennes favoritt er Torbjørn Anderssen, som nå samarbeider med Espen Voll.

- Torbjørn klarer å tegne produkter med et eget og tydelig uttrykk og som samtidig henvender seg til en stor kundemasse. Dessuten er han allsidig, og designer alt fra møbler og pledd til lamper og kjøkkenartikler. Vi gleder oss til fortsettelsen, sier Runa Boman Hertzberg.

Torbjørn Anderssen lover mer spennende design i fremtiden fra Studio Anderssen & Voll.

KOMMER MER: Norway Says regnes av mange som lokomotivet for norsk design på 2000-tallet. I fjor ble trioen oppløst. Torbjørn Anderssen og Espen Voll eller fortsetter å samarbeide, mens Andreas Engesvik fortsetter alene. Anderssen (avbildet) ga på Designdagen 2010 løfte om at det er mer i vente. © Foto: Erlend Sætren Norsk Designråd

Funkle består av , Tim Lennon, Bente Jørgensen og Magnvor Lunåshaug

FUNKLENDE TRIO: Designstudioet Funkle ble i mars tildelt Merket for God Design for pute- og pleddserien "Power Collection". © Foto: Funkle

Koppestellet Alveskog ble lansert i mars i år.

SUKSSESSOPPSKRIFT: Wik & Walsøes porselensarbeider kjennetegnes av naturmotiver med eventyrlige innslag. © Foto: Wik & Walsøe

En annen favoritt er telemarkingene i designteamet Funkle.

- Vi ble begeistret første gang vi så pleddene deres. De skiller seg fra mengden med sine maskuline mønstre og gode kvalitet. Funkle har et uttrykk som har vært savnet i norsk tekstilproduksjon frem til nå, og vi tror på mange spennende og nye variasjoner i fremtiden.

Linda Svedal Walsøe og Ragnhild Wik er stort sett representert når norsk design promoteres i utlandet, som 100% Norways utstillinger i London de siste årene og Stockholm i år.

Produktene deres er i handelen over hele landet, og begynner nå å bli eksponert også i utenlandske butikker.

- Disse damene har blikk for det kommersielle samtidig som de har et veldig klart og personlig uttrykk på arbeidene sine. Vi er sikre på at de kommer til å være med oss i minst ti år fremover, mener Boman Hertzberg.

Er du enig med ekspertene? Del dine meninger i kommentarfeltet under saken.

Les også:

Hagler med utmerkelser

Inspirerende hotell i Stockholm

Her får du billige designmøbler

Glimrende rioja

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!