Det luktet unektelig stall da vi hakket oss gjennom gammel møkk

Stall på Tøyen ble kunstnerbolig

Billedkunstner og foredragsholder Bjørn Thorbjørnsen har lagt ned mange arbeidstimer under rehabiliteringen av den gamle stallen. © Foto: Sveinung Bråthen

Det var lang vei fram til bolig og atelier da bildekunstner Bjørn Thorbjørnsen i 2005 kjøpte stallen og skysstasjonen som ligger i en bakgård midt i Oslo. Den intense oppussingsaksjonen varte i vel et halvt år. Arbeidet ble utført etter gamle tegninger og i samråd med Riksantikvaren.

- Jeg ville bevare mest mulig av det originale, og steinveggene var heldigvis godt isolert, de besto av tre lag med tegl. Etter at de ble renset, kunne vi beholde de rustikke veggene i rommene, sier Bjørn Thorbjørnsen.

For å komme ned til gulvene i første etasje, måtte man grave unna 25 cm jord. Badet var bare et hull da Bjørn Thorbjørnsen overtok bygningen. Det var fylt med så mye jord at man ikke kunne stå oppreist under taket.

- Det luktet unektelig stall da vi hakket oss gjennom gammel møkk.

Teglsteinsveggene er beholdt, og deler av badeveggen er den gamle grunnmuren i granitt, den fungerer blant annet som steinhylle under vasken. Selve benken er bygd opp av lettbetong.

Boligen går over to etasjer, men har flere nivåer. Soverommet ligger en trapp opp, og kjøkkenet en trapp ned fra oppholdsrommet i andre etasje. Andre etasje inneholder også arbeidsrom.

Badet ligger en trapp ned fra bakkeplan i første etasje. Midt i første etasje er det et åpent rom med solid takhøyde, som er ideelt til atelier.

Den gamle møkkakjelleren er også gravd fram, og kjellerrommet fungerer nå som utstillingslokale og studio.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!