Forberedelser til julen

Flyttet inn i nedlagt restaurant

Ett år har gått siden familien Gulliksen Boyer la ned restauranten Villa Provence og selv flyttet inn i murvillaen. Nå skal de feire sin første jul i huset.

STUEN: Det gamle restaurantlokalet er nå parets stue. Her slapper de gjerne av i sofaen eller dype stoler når de ikke jobber.
STUEN: Det gamle restaurantlokalet er nå parets stue. Her slapper de gjerne av i sofaen eller dype stoler når de ikke jobber. Foto: FOTO: Trine Thorsen
Sist oppdatert

Her bor:

Franck Boyer, Merete Gulliksen Boyer, sønnen Christian Gabin Boyer og hønen Maxi.

Huset er en ærverdig gammel murvilla som tidligere var restaurant, midt i Sandefjord by.

www.villaprovence.no

Legg spesielt merke til:

  • At ved å holde pynten i få, nøytrale og dempede farger, skaper Merete naturlig julestemning over hele huset.
  • Hvordan hun har brukt grankvister over hele huset, også på uventede steder, og ikke minst som en fin detalj på gavene.
  • At det også er valgt fargede stearinlys som harmonerer med resten av interiøret og pynten.
  • At et juletre som ikke er «ekte» kan tilføre like hyggelig stemning som det sedvanlige gran- eller furutreet.

Norske Merete Gulliksen traff franske Franck Boyer da hun drev et lite bed & breakfast i den lille byen Lorgues i Syd Frankrike på midten av 90-tallet, der han drev sin egen restaurant.

Etter mange år i Frankrike flyttet de til Norge og bosatte seg i Meretes barndomsby, Sandefjord. Der kjøpte de en praktfull villa, flyttet inn i annen etasje og startet fransk restaurant i første.

Ville skille jobb og fritid

Etter å ha «bodd på jobben» i noen år og etter at sønnen Christian meldte sin ankomst, ble behovet for å skille jobb og fritid større. De kjøpte et hus ikke langt unna og kunne dermed utvide restauranten med enda en etasje.

I desember 2013, etter 12 års vellykket drift, bestemte Merete og Franck seg for å stenge dørene til restauranten og kun tilby provençalsk catering fra husets kjøkken.

De solgte huset de bodde i og flyttet tilbake til den ærverdige villaen. Nå, ett år senere, er restaurantmøblene for lengst ute og erstattet med parets nydelige møbler og antikviteter.

- Det er første jul i huset hvor det ikke er noen andre enn bare oss og familien. Det er veldig spesielt og litt rart, sier Merete til magasinet Maison Interiør.

Pynter til jul i midten av november

Julen kommer tidlig hos den norsk-franske familien, og treet er oppe allerede i begynnelsen av desember.

- Vi pyntet til jul før første julebord som var i midten av november, så vi ble nødt til å skaffe oss et kunstig juletre for at det skulle holde ut desember. Førjulstiden er oftest koseligst, så vi har beholdt treet og tradisjonen og pynter fremdeles tidlig. Stearinlys er viktig i den mørke førjulstiden. Masse stearinlys! Julepynten er enkel, og består av lerkekvister, kongler og granbar som Merete har funnet ute i naturen.

- Jeg er ikke så opptatt av trender og liker heller å omgi meg med det jeg føler er meg. Jeg bruker nesten ingen penger på julepynt og lager heller små koselige stilleben bestående av lys og kvister.

Som utdannet dekoratør fra Westerdals, er dét noe Merete kan. Overalt i huset har ting fått sin plass som om de alltid har tilhørt huset. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. De gamle møblene har paret arvet eller funnet på Frankrikes mange auksjoner og bruktmarkeder, såkalte brocanter.

Franske retter

Førjulstiden er en tid for hygge, og selv om restaurantdriften er lagt ned, disker Franck fremdeles opp med nydelige franske retter.

I villaen blir seks av syv slag byttet ut med franske Buche de Nöel, en klassisk fransk julekake. Men pepperkakebaking med sønnen Christian må med hvert år, det er en tradisjon Merete ikke klarer seg uten.

- Det er litt roligere dager her nå og mer tid til å nyte. Som for eksempel Francks nybakte croissanter som alltid serveres med en stor café-au-lait på sengen julemorgenen.

FRANSKE FRISTELSER: Fransk mat og tradisjoner står fortsatt høyest når familien Gulliksen Boyer nå skal feire sin første jul i huset.
FRANSKE FRISTELSER: Fransk mat og tradisjoner står fortsatt høyest når familien Gulliksen Boyer nå skal feire sin første jul i huset. Foto: FOTO: Trine Thorsen

- Vi har franske juletradisjoner her og norske når vi blir invitert bort. Så er det vår tur til å ha familien i julen, må juleribben dessverre vente. Men litt foie gras, østers og champagne er ikke å forakte, ei heller Francks kalkun med kastanjestuffing, potetfondant og rosenkålpuré. Jeg tror ingen lider noen nød, sier hun og smiler.

Etter den tradisjonelle franske julemenyen serveres 13 desserter bestående av blant annet tørket frukt, nøtter, hvit og svart nougat og mye annet godt. Dessertene er et symbol for Jesus og de tolv disiplene hans. Ikke en for mye, ei en for lite.

På julaften, når lysene er tent og julen ringes inn, er det eneste som minner om norsk jul i den ærverdige villaen de norske julesangene fra klokkespillet i kirketårnet rett over gaten.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også