Julemarkeder 2015

- Folk kommer fra fjern og nær for å få en bit av dette

På Aur prestegård får du et julemarked litt utenom det vanlige.

FAST INVENTAR: Alpakkaer fra Killingmo gård er fast inventar på
julemarkedet, til særlig barnas store begeistring.
FAST INVENTAR: Alpakkaer fra Killingmo gård er fast inventar på julemarkedet, til særlig barnas store begeistring. Foto: FOTO: Helge Eek.
Sist oppdatert

Julemarked på Aur Prestegård

HVEM: Skauen husflidslag.

HVA: Godt gammeldags julemarked med salg av håndarbeid, hjemmelagde kaker, julekort, alpakkaprodukter og mye mer.

HVOR: Aurskog-Høland i Akershus.

NÅR: Andre helga i advent.

Vi må nesten klype oss selv i armen når vi rusler inn på tunet til Aur prestegård. Snøfillene daler som de bare gjør i eventyret, og smeden slår så det gnistrer av det glohete jernet. Det er mer enn et julemarked. Det er en reise tilbake i tid.

Trillende barnelatter blander seg med lyden av klingende små bjeller, og vi kjenner julestemningen sige innover oss. Lukker vi øynene litt og bare sanser, kjenner vi duften av nystekt bakverk som fyller nesa og gir oss velbehag. Vi kjenner magen rumle og beveger oss mot duftens opphav. Der møter vi to smilende damer bak et bord bugnende av julekaker og sirupssnipper.

Les om julemarkedet på Øvre Verket på Ulefoss i Telemark nederst i saken.

Hektiske dager

Marit Reisjaa Karlsen og Mogunn Frøise Nilsen i Skauen husflidslag, som drifter julemarkedet, og de kan fortelle om hektiske dager.

- De siste årene har vi satset høyt og gjort julemarkedet større enn det pleier å være. Folk kommer fra fjern og nær for å få en bit av dette, smiler de driftige damene, som har med seg et kobbel av flinke husflidsdamer.

- Julemarkedet arrangeres den samme helgen hvert år og er noe lokalmiljøet ser fram til, sier Marit til magasinet Lev Landlig.

Her finner du mer enn 200 julemarkeder du kan besøke i år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POPULÆRT: Julemarkedet på Aur prestegård er en reise tilbake i tid. Hesteskyss setter en spiss på det hele, og er en populær aktivitet for barna.
POPULÆRT: Julemarkedet på Aur prestegård er en reise tilbake i tid. Hesteskyss setter en spiss på det hele, og er en populær aktivitet for barna. Foto: FOTO: Helge Eek

- Over 50 utstillere kommer med egne salgsvarer, og vi kan friste med alt fra ferske egg og julekaker til interiørartikler, hjemmelagde såper, julenek og mye mer. Blant annet selges det flere hundre porsjoner med nissegrøt denne andre helga i advent. Arrangørene satser også på å ha en julekonsert inne på låven for å skape ekstra stemning. Og stemningen er noe av det viktigste når vi reiser på julemarked. Å dra hjem med røde eplekinn og en boblende julefølelse i kroppen gjør godt både for store og små.

Alpakkagård og hesteskyss

- Vi er ekstra stolte av alpakkagården vår, forteller damene.

- Det er en opplevelse for barna, og mange har aldri sett en alpakka i virkeligheten før.

Tradisjon og kulturarv

Å søke tilbake til røttene for å finne roen er en voksende trend. Dette legger Skauen husflidslag vekt på når de planlegger julemarked. Her kan barna både se og oppleve dyr på tunet, julebaksten kan skaffes i en fei, og mye av julehandelen kan gjøres unna denne helgen. Innimellom kan man nyte en kopp kaffe med noe attåt i forpakterboligen. Julemarkedet bringer oss tilbake til gamle dager, den gang hester og andre dyr hørte til på gården. Husflid var noe enhver familie drev med, enten det var far som spikket og snekret nyttige verktøy og redskap, eller mor som lærte bort sine ferdigheter i håndarbeid og kokekunst. Skauen Husflidslag ønsker å gjenskape slike gamle tradisjoner på Aur prestegård denne desemberhelgen, nettopp for å ivareta en viktig kulturarv.

Dyrene kommer fra Killingmo gård, hvor de har 11 alpakkaer. Hesteskyss får oss til å drømme oss tilbake til Skomakergata og setter virkelig en spiss på det hele.

- Vi ser at de besøkende smiler, ler og koser seg sammen her, og da føler vi at vi har kommet i mål, sier Mogunn.

- Dette har blitt en fast juletradisjon for flere familier, og tanken på det gir oss ekstra energi til å drive videre.

Har man ikke rukket å tenke på julekort, kan man få ordnet det her. For oppe på låven har Marit stilt seg opp med høyballer og kamera for å forevige søte små nisser.

- Det kan jo ofte medføre litt stress å få tatt fine bilder av familien før jul, og da syns vi det er koselig å også kunne tilby dette her, sier hun.

Klar for julehøytid i svart og hvitt?

Artikkelen fortsetter under bildet.

JULEMARKED: Fra venstre: Tente lykter ønsker
oss velkommen, og en gammel rød benk er koselig pyntet med granbar. Flere unike produkter er å finne på markedet. Denne røde gyngehesten tilhørte i sin tid Oslo kretsfengsel.
JULEMARKED: Fra venstre: Tente lykter ønsker oss velkommen, og en gammel rød benk er koselig pyntet med granbar. Flere unike produkter er å finne på markedet. Denne røde gyngehesten tilhørte i sin tid Oslo kretsfengsel. Foto: FOTO: Helge Eek

Utstillere med personlighet

Når vi tar oss en rusletur rundt for å føle på stemningen og slå av en prat med utstillerne, møter vi Britt Mørk, som står med en gammel rød gyngehest i armene. Den ble laget i 1930 av fanger i Oslo kretsfengsel.

Kan det være noe å gi i julegave til en som setter pris på antikviteter? Eller kanskje noe varmt og tovet til han som alltid fryser på beina? Eller et hjemmelagd smykke for å vise en god venninne at du setter pris på henne?

Her er det nok av personlige julegaver å velge mellom. Julemarkedet skaper aktivitet i alle bygninger, og på tunet blir det satt opp bålpanner der man kan grille pølser og varme seg. I forpakterboligen er det kafé, med blant annet salg av grøt og kaffe.

Mens vi går hjemover i vinterkvelden, hører vi tonene fra myk julemusikk bak oss, og vi snur oss en siste gang får å få et overblikk. Aur prestegård er virkelig stolt av det årlige julemarkedet, og vi kan ydmykt takke for å ha fått en magisk og landlig førjulsopplevelse.

Når du skal kjøpe juletre er det ett spørsmål du bør huske å stille selgeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BYGD FOR ARBEIDERNE: Øvre Verket ligger på Ulefoss i Telemark og ble bygd for å huse arbeiderne ved jernstøperiet Ulefos Jernværk. Det bodde familier med store ungeflokker i hvert av de små husene.
BYGD FOR ARBEIDERNE: Øvre Verket ligger på Ulefoss i Telemark og ble bygd for å huse arbeiderne ved jernstøperiet Ulefos Jernværk. Det bodde familier med store ungeflokker i hvert av de små husene. Foto: TEKST OG FOTO: Hilde Tobro.

Rødmalt julestemning

På Ulefoss i Telemark, finner du et julemarked med rundt 30 utstillere på et koselig tun med rødmalte fredede arbeiderboliger. Julemarkedet går av stabelen andre adventshelg hvert år, 5. og 6. desember, kl. 12–17. Husk kontanter!

Når snøfillene drysser stille over klyngen med små røde trehus på Øvre Verket på Ulefoss, da er det nesten så de bærer kjenningsmelodien til Skomakergata med seg.

Første helgen i desember er hver stue julepyntet, og det er duket for julemarked. Det er små snurrige utstillinger i vedskjul, utedoer og uthus og en bitte liten loppebutikk med spennende forundringsgaver. Rødkinna barn stråler opp når de lærer å gå på stylter, og fjøsnissen får de aller minste til å gjemme seg under toppluene. Tunets eget spiseri har en velsmakende julemarkedsmeny og sveledamene i bryggerhuset sørger for at hele tunet dufter herlig av mormors kjøkken.

- I år kommer det rundt 30 lokale utstillere med et variert utvalg av gårdsprodukter, håndarbeid, bakst, naturprodukter, opptenningsfliser og julenek, for å nevne noe. Vi har hest og kjerre og barnevennlig juleverksted. Her garanterer vi julestemning, sier Mette Sanden på vegne av Øvre Verkets Venner.

Tunets rødbankende hjerte er Antikvariatet som holder åpent hele året.

- Vi har rundt 14 000 bøker og 30 000 på lager, sier Kari Grønstein Dahl og Anna Laug i Nome Antikvariat. Her er det også julehefter, karamellisert popkorn, alltid kaffe på trakteren, og to pusekatter som gjesper fra hver sin godstol.

På Rammeverkstedet finner Reidar Dahl den perfekte rammen til ditt bilde, hos Galleri Skippervold venter kunstopplevelser og hos Nina Lillefjære kan du se vakker keramikk bli til.

Og når skumringen kommer og det lyser gult i de smårutete vinduene, er det få steder som kan skilte med hyggeligere julehandel.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også