Male hus

- Til slutt hadde vi ti fargeprøver på rekkverket

Men familien Hagen endte opp med en husfarge de ikke hadde testet først.

MALE HUS: Familien Hagen testet totalt ti fargeprøver på veggen og rekkverket før de valgte fargen på huset. Det ble, ironisk nok, ingen av de som var testet. Her er Linda Hagen på den fargerike terrassen.
MALE HUS: Familien Hagen testet totalt ti fargeprøver på veggen og rekkverket før de valgte fargen på huset. Det ble, ironisk nok, ingen av de som var testet. Her er Linda Hagen på den fargerike terrassen. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert
FØR: Slik så huset til familien Hagen ut før de malte det. Det hadde da sett slik ut siden de kjøpte det.
FØR: Slik så huset til familien Hagen ut før de malte det. Det hadde da sett slik ut siden de kjøpte det. Foto: FOTO: Linda Hagen

Mange velger å male huset om sommeren fordi været tillater det. Som regel velger folk å male det i samme farge som før, men visste du at det er egentlig er svært få begrensninger når det gjelder hvilken farge du kan male huset ditt i?

Likevel er det flere ting du bør ta med i beregningen: terreng, hustype og ikke minst hva naboene ønsker er lurt å ta hensyn til.

Klarer du ikke å bestemme deg nå kan du alltids male huset om høsten også.

Men det kan også hende at du forandrer mening underveis i prosessen, slik Linda og Dan Richard Hagen gjorde.

Testet mange nyanser

De var nemlig lei av den beige fargen som huset hadde hatt siden de kjøpte det, og ønsket en endring.

- Vi hadde egentlig bestemt oss for blått. Vi kjøpte et spann med lys blå, men denne viste seg å være altfor lys i forhold til hva vi ville ha, forteller Linda Hagen.

Og plutselig ble valget enda vanskeligere.

- Vi kjøpte noen fargeprøver på to andre farger. De var vi også i tvil om, så vi kjøpte enda flere og til slutt hadde vi hele ti fargeprøver på verandarekkverket og husveggen.

Men ingen av dem som oppfylte kravene.

- De ble enten for blå, for plast, for lilla eller for grått. Selv om det er veldig mange fine grå nyanser ville vi ikke ha det, da det er så mye grått for tiden.

Linda Hagen er selv utdannet interiørkonsulent. Du kan lese mer om prosessen på Hagens blogg.

- Nordmenn kan tørre mer

Fargeekspert Lisbeth Larsen hos malingsprodusenten Jotun forteller at det selges mye maling i hvitt, grått og rødt, i tillegg til beis i brunt og grått, i Norge.

- Nordmenn kan nok tørre litt mer. Det betyr ikke at du trenger å være klin gæren, og male huset knallgult eller blårosa. Men rett overfor veien der jeg bor er det for eksempel en mursteinsbygning i en nydelig rød-rosa farge. Det gir meg så utrolig mye glede i hverdagen, sier hun.

Mange kjøper også hus i farger de liker og ender derfor opp med  å velge det samme om og om igjen.

- Uvant for øyet

Larsen syns at familien Hagen gjorde et lurt valg i å teste ut litt forskjellige farger først. Hvis du ikke vil male selve husveggen kan du lage noen prøver på planker som du stiller opp ved husveggen.

Det viktige er å sjekke hvordan fargen treffer lyset. Da blir det kanskje litt lettere å se hva som vil fungere.

Tips fra Linda Hagen:

  • En liten fargeflik i fargekartet kan arte seg helt annerledes enn du ser for deg. Kjøp noen tester og test fargen.
  • Ring gjerne på et hus og spør etter fargen. De fleste vil bare bli smigret.
  • Ta også bilde av huset, med mindre du stadig kjører forbi og kan se.
  • Vær også åpen for at utfallet kan bli noe annet enn du først så for deg. Ha et åpent sinn.
  • Du må «falle» for fargen. Først da har du bestemt deg.

- Naturens egne farger er det som faller vårt øye lettest. Jordfarger, grønt og blågrønt for eksempel. Rødt var jo i sin tid billigst å blande, og vi er vant til å se det på store flater som låver. I tillegg er det like vakkert til snø som til grønne planter, sier Larsen.

Skrikende lilla og blårosa er eksempler på farger hun er mer forsiktig med.

- Det er uvant for øyet, og vil oppleves som vondt å å se på for mange, mener Larsen.

Kjørte rundt og ringte på

For Linda Hagen og familien ble resultatet av de mange fargeprøvene heller at de kunne utelukke noen ideer.

De ble dessuten lei av at prøvene viste seg å være såpass forskjellig fra fargekart og små papirprøver. Etter å ha begynt å tenke i retning grønt valgte de en helt annen innfallsvinkel.

- Vi kjørte bare rundt og så på husfarger. Da kunne vi jo se et helt hus med den aktuelle fargen. Vi ringte på to hus med grønn farge, og spurte hva fargen het. En av disse hadde vi faktisk testet før, forteller Linda Hagen.

Til slutt gikk de for den lyseste av disse to grønne fargene. Ironisk nok ble det den eneste de ikke hadde testet ut på huset på forhånd.

De har ikke angret.

- Jeg tror at vi vil beholde den fargen vi nå har malt huset med. Hvis skal endre på den ville det blitt den andre grønne vi testet, men som vi ikke valgte. Den er også vakker. Men jeg tror vi helst beholder denne vi har nå. Vi har i alle fall gått bort fra blått og grått, slår hun fast.

Fargen de endte opp med heter «Lærdal», og er fra Flügger.

TIL VERKS: Her er datteren Silje (t.h.), Dan Richard (i midten) og tre familievenner i gang med å male huset i den grønne fargen familien valgte til slutt.
TIL VERKS: Her er datteren Silje (t.h.), Dan Richard (i midten) og tre familievenner i gang med å male huset i den grønne fargen familien valgte til slutt. Foto: FOTO. Linda Hagen

Velg farge på huset:

- God maling holder hvertfall i ti år, så du skal jo leve med den fargen du velger en stund. Du bør bruke litt tid og engasjement før du bestemmer deg, mener fargekspert Lisbeth Larsen.

Her er noen faktorer du bør ta hensyn til:

  • Naboene

- Noen mener man ikke skal ta hensyn til naboene, men det syns jeg. Du må spørre deg selv om det som er morsomt her og nå faktisk er like gøy i årene fremover, mener Larsen.

- Da jeg bygget nytt hus valgte jeg å male det i en varm hvit farge som stemte med husene i nærheten. Rundt meg er det gammel bebyggelse fra begynnelsen av 1900-tallet, som ligger ved vannet. Mitt hus er moderne og har en del glassflater, men på denne måten harmonerer det likevel.

  • Terreng

- Ligger huset i en skog, i åpent landskap eller i tettbygd strøk? Gråblå hus kan for eksempel være sinnsykt fint, men da bør ikke fargen være for syrlig. Det skal jo takle vinter, vår, kaldt lys og varmt lys. Noen farger er vanskelige på store formater, sier fargeeksperten.

  • Husets arkitektur

- Moderne boliger kan tillate seg morsomme og sprelske ting. Men er du så heldig å ha en sveitservilla, funkishus eller et annet bygg som hører til en tidsepoke syns jeg der er fint å bruke tid og engasjement på å finne historiske farger, sier Larsen.

  • Staffasje

- Når du velger staffasjefarge er det som regel for å fremheve de små detaljene som flotte vinduer, listverk, balkong, karnapp eller dragehoder. Hvite hus har ofte grå eller mørkegrønn staffasje. Det kan være kult med svart staffasje også, men jeg ville for eksempel ikke brukt lilla staffasje på et kremfarget hus, sier hun.

ETTER: Etter å ha malt opp ti fargeprøver og kjørt rundt på jakt etter inspirasjon endte familien opp med en lys grønn farge.
ETTER: Etter å ha malt opp ti fargeprøver og kjørt rundt på jakt etter inspirasjon endte familien opp med en lys grønn farge. Foto: FOTO: Linda Hagen

Denne saken ble første gang publisert 23/07 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også