Sommerhytte

Fant drømmehytta på Larkollen

- Jeg må innrømme at jeg trodde det bare var snakk om en campingplass, men det viste seg jo å være en perle, sier Kari Mette Glømmi.

SOMMERHYTTE: Slagbenken på kjøkkenet er et vakkert blikkfang som oser av sommer, fylt med puter fra Home&Cottage og Zanz. Benken er kjøpt brukt og har fått følge av arvede stoler.Bordet er et typisk norsk bondebord som er malt hvit. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea. Over kjøkkenet ses annen etasje nesten som en hems, med flere soverom på rad.
SOMMERHYTTE: Slagbenken på kjøkkenet er et vakkert blikkfang som oser av sommer, fylt med puter fra Home&Cottage og Zanz. Benken er kjøpt brukt og har fått følge av arvede stoler.Bordet er et typisk norsk bondebord som er malt hvit. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea. Over kjøkkenet ses annen etasje nesten som en hems, med flere soverom på rad. Foto: Jorunn Tharaldsen
Sist oppdatert
SOMMERHYTTE: Slagbenken på kjøkkenet er et vakkert blikkfang som oser av sommer, fylt med puter fra Home&Cottage og Zanz. Benken er kjøpt brukt og har fått følge av arvede stoler.Bordet er et typisk norsk bondebord som er malt hvit. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea. Over kjøkkenet ses annen etasje nesten som en hems, med flere soverom på rad.
SOMMERHYTTE: Slagbenken på kjøkkenet er et vakkert blikkfang som oser av sommer, fylt med puter fra Home&Cottage og Zanz. Benken er kjøpt brukt og har fått følge av arvede stoler.Bordet er et typisk norsk bondebord som er malt hvit. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea. Over kjøkkenet ses annen etasje nesten som en hems, med flere soverom på rad. Foto: Jorunn Tharaldsen
SOMMERLIG: Stuen har en takhøyde på hele 4,5 meter, noe som gir en fantastisk romfølelse. Rommet er innredet med få møbler for å beholde luftigheten, samtidig som store vinduer sørger for å slippe inn mest mulig lys. Sofaen er fra Ikea, en gammel eikekiste, kjøpt brukt, gjør nytte som stuebord. Putene i sofaen er fra Home&Cottage.
SOMMERLIG: Stuen har en takhøyde på hele 4,5 meter, noe som gir en fantastisk romfølelse. Rommet er innredet med få møbler for å beholde luftigheten, samtidig som store vinduer sørger for å slippe inn mest mulig lys. Sofaen er fra Ikea, en gammel eikekiste, kjøpt brukt, gjør nytte som stuebord. Putene i sofaen er fra Home&Cottage. Foto: Jorunn Tharaldsen

Det kan være en utfordring å finne en hytte som oppfyller krav til økonomi og beliggenhet.

Heldigvis finnes det tips og triks som kan hjelpe deg på veien.

I tillegg kan det være vanskelig å skape en koselig og lun stil, selv om det egentlig ikke trenger å koste så mye penger.

Kari Mette Glømmi og familien er blant dem som kjøpte helt ny hytte, men som også gjort en skikkelig innsats for å skape sjel.

Interiørmagasinet Maison har besøkt dem i Larkollen.

Sommerhytte

Hytta ble kjøpt ny og fiks ferdigbygget i juni 2007. Da hadde Kari Mette og Geir Glømmi allerede vært på flere visninger.

- Vi falt for hytta med én gang, minnes Kari Mette Glømmi.

Hun forteller at de stort sett hadde vært på utkikk på den andre siden av svenskegrensen, men etter en lite fruktbar visningshelg i nabolandet, ville tilfeldighetene at de skulle stikke innom Larkollen i Østfold.

- Jeg må innrømme at jeg trodde det bare var snakk om en campingplass, men det viste seg jo å være en perle - og så nær Oslo! Vi lot oss straks sjarmere av området og kikket på flere gamle rønner og tomter, helt til datteren vår tilfeldigvis så at denne og nabohytta hadde «til salgs»-plakat på veggen. Vi bråstoppet, fikk titte inn og det var kjærlighet ved første blikk, forteller Glømmi.

Tomten er ca 700 m², fordelt på hage, hus, anneks og innkjøring.

Interiør med sjel

Ekteparet Glømmi kjøpte hytta sammen med Geirs far, Øistein. Både døtrene Karina (20) og Martine (17), samt hunden Felix stortrives på feriestedet.

- Vi bruker hytta flittig fra påske til høstferien. Larkollen har mange spennende aktiviteter å by på, men det er også deilig avslappende å nyte stillheten foran peisen eller bare pusle rundt i hagen.

Fordi de kjøpte hytta helt ny fryktet Glømmi at den fort kunne føles som et vanlig bolighus.

- For å skape sjel, bestemte vi oss for å møblere hovedsakelig med funn fra auksjoner, loppemarked, finn.no og arvegods. Det er stor høyde under taket og mange vinduer, så vi har god tilgang på både dagslys og følelse av luft i rommene, forteller hun.

Sosialt samlingspunkt

Hytta er totalt 120 m², annekset inkludert. Selv om sidebygget ikke er så stort rommer det fire sengeplasser.

Inne i hovedhytta er det overnattingsplass til åtte, så samlet sett er det mye plass for besøkende som vil bli litt lenger enn én kveld. At fellesarealene ikke er beregnet for 12 personer, gjør ingenting.

- Vi spiser de fleste måltider på uteplassen. Her har vi varmelamper på veggen, peis og skjerming mot vinden. Dette gjør at det er varmt og godt også på kjølige dager, samtidig som vi har solskjerming på solrike dager. En overbygd terrasse er et must i Norge, medgir Glømmi.

Hun understreker at de også er svært fornøyde med å ha annekset i tillegg til hovedhytta.

- Det er rett og slett utrolig praktisk med flere soveplasser og bad når man har gjester. Det gjør det mye enklere å bo sammen i flere dager. Vi har begge hatt flere samlinger her med jobbene våre, samt at barna har hatt mange venner med på helgebesøk. Noe av gleden ved å være på hytta er jo å samle folk rundt seg, påpeker hun.

Sommer på hytta

Interiørstilen i hytta betegner Kari Mette som «litt tilfeldig landstil». Et typisk eksempel er den turkisblå slagbenken på kjøkkenet.

Den er kjøpt brukt og står sammen med arvede stoler og et typisk norsk, hvitmalt bondebord.

Sammen med en ny måneskinnslampe i gammel stil, fargerike tekstiler og markblomster får man et blikkfang som oser av sommer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HØY TAKHØYDE: Maleriet på veggen er malt av kunstner Laila Jacobsen og viser barna i huset sammen med hunden Felix. Stolen ble kjøpt på Hilmers Hus før Kari Mette visste hvilke stil hun ønsket i stuen, men den passer perfekt inn i dag med sine sommerlige farger og mønster.
HØY TAKHØYDE: Maleriet på veggen er malt av kunstner Laila Jacobsen og viser barna i huset sammen med hunden Felix. Stolen ble kjøpt på Hilmers Hus før Kari Mette visste hvilke stil hun ønsket i stuen, men den passer perfekt inn i dag med sine sommerlige farger og mønster. Foto: Jorunn Tharaldsen

Gir sjel til huset

Legg merke til:

  • Hvordan ekstra takhøyde i stuen gjør at allrommet fremstår større enn det faktisk er.
  • Hvordan soverom er prioritert fremfor store fellesarealer.
  • Her er soveplass til 12, derav fire i annekset. Fordi dette er et typisk sommersted, tilbringes mesteparten av tiden ute.
  • Blandingen av nytt og gammelt, antikviteter og loppefunn.
  • Det gir boligen ekstra sjel, selv om bygningsmassen er relativt ny.
  • Konsekvent bruk av lyse farger på alle overflater gir en ekstra sommerlig følelse – særlig i kombinasjon med knallfarger på tekstiler og enkelte møbler.

- Jeg synes dette gir mer sjel enn når alt er striglet og planlagt, særlig fordi bygningen i seg selv er ny, sier hun.

Familien forteller at de slapper ekstra godt av på hytta. Hun trives med å pusle rundt i hagen, fikse og ordne, mens han liker å spille tennis, fiske og golfe.

- Vi har fått mange gode venner i området og det blir ofte veldig sosialt når vi er på hytta. Larkolluka er spesiell med massevis av aktiviteter for hele familien og Losen gir oss deilig kaffe, god mat og flotte konserter, forteller Glømmi.

MARITIMT: På soverommet har en gammel matrossdress funnet sin plass og understreker at sommerhuset ligger ved sjøen.
MARITIMT: På soverommet har en gammel matrossdress funnet sin plass og understreker at sommerhuset ligger ved sjøen. Foto: Jorunn Tharaldsen
MORGENSTUND: Kjøkkenet brukes mye, og det er oftest her familien samles hvis de sitter innendørs. Opphenget på veggen er en fin måte å ha pene og praktiske gjenstander fremme på. Her henger kanner og andre kjøkkenredskaper i emalje.
MORGENSTUND: Kjøkkenet brukes mye, og det er oftest her familien samles hvis de sitter innendørs. Opphenget på veggen er en fin måte å ha pene og praktiske gjenstander fremme på. Her henger kanner og andre kjøkkenredskaper i emalje. Foto: Jorunn Tharaldsen

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også