Bygge på huset

Anette og Rune dro rett fra fødestuen til visning: – Vi var rimelig desperate

Noen ganger kan drømmehjemmet vise seg å ligge ved siden av huset du egentlig ville ha. Dette vet Anette og Rune, som etter 25 år for lengst har funnet seg til rette i andrevalget sitt.

<b>TRIVES GODT:</b> – Fordi jeg trives så godt her selv, vil jeg gjerne samle venner og familie, sier Anette, som alltid har vært interessert i interiør.
TRIVES GODT: – Fordi jeg trives så godt her selv, vil jeg gjerne samle venner og familie, sier Anette, som alltid har vært interessert i interiør. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Publisert

Anette Haaland (55) tar oss med tilbake et kvart århundre, da hun, høygravid småbarnsmamma, og han, blivende tobarnsfar, var på boligjakt i Oslo.

– Vi hadde vært rundt og sett på masse, men fikk ikke helt napp. Vi var egentlig mest interessert i nabohuset, men det glapp. Dagen etter at jeg fødte, dro vi og så på dette huset. Vi kom på visning rett fra sykehuset med babybag og var rimelig desperate, så vi kjøpte det der og da. Det var ikke akkurat drømmehuset, men det har det nok senere blitt.

Dette sier Anette til bonytt. Hun er gift med Rune Stensåsen (55), og de bor sammen med Josefine (20) og hunden Indy. De to eldste barna, June (30) og Jakob (25), har flyttet ut.

At huset lå på Grefsen i Oslo var en viktig faktor. Her har Anette vokst opp, og hun setter pris på at det er nært til både slekt, skog og sentrum.

– Det er et hyggelig strøk som passer meg fint, fordi det er litt ujålete, forteller hun.

GREFSEN: For Anette var det helt avgjørende at huset lå på Grefsen.
GREFSEN: For Anette var det helt avgjørende at huset lå på Grefsen. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Bygget på huset

Selve huset har en gang i tiden vært portnerboligen til bryggerieier Christian Schous fritidseiendom. Da Rune og Anette kjøpte det, fremsto det nærmest som en liten hytte med en hyggelig hage rundt.

Siden den gang har huset vokst i takt med familien.

– Da vi fikk vårt tredje barn, følte vi at huset ble for lite. Valget sto mellom å finne noe nytt eller å utvide. Vi valgte å bygge to nye soverom og utvide loftet til et baderom. Da fikk alle barna hvert sitt rom, og vi hadde det vi trengte.

<b>GOD PLASSUTNYTTELSE:</b> Ved å plassbygge baderomsinnredningen har arealet blitt maksimalt utnyttet, og innredningen har fått et helhetlig og harmonisk preg. Ved servanten står en kurv fra Bolina. Håndkleholderen på veggen er fra R. Bergersen og håndklærne fra Bolina.
GOD PLASSUTNYTTELSE: Ved å plassbygge baderomsinnredningen har arealet blitt maksimalt utnyttet, og innredningen har fått et helhetlig og harmonisk preg. Ved servanten står en kurv fra Bolina. Håndkleholderen på veggen er fra R. Bergersen og håndklærne fra Bolina. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>LYST OG DELIKAT:</b> Badet ligger rett ved soverommet og har spesialtilpasset innredning. Håndtakene i skinn er fra R. Bergersen og speilet fra Konzept H-P, der også den lille trekrakken ved badekaret er fra.
LYST OG DELIKAT: Badet ligger rett ved soverommet og har spesialtilpasset innredning. Håndtakene i skinn er fra R. Bergersen og speilet fra Konzept H-P, der også den lille trekrakken ved badekaret er fra. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Størrelsen er faktisk noe av det beste med hjemmet, synes Anette. Eneboligen er på 170 kvm, og er fordelt på to etasjer pluss en kjeller.

– Det er ikke så stort og er overkommelig å holde i orden. Vi har et intimt hus med kort avstand mellom stue og kjøkken, og vi er mest rundt spisebordet og i stuekroken.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Ga interiøret et løft

Etter at de to eldste barna flyttet ut, følte Anette behov for å gi interiøret et løft. Det bar preg av livet med barn og impulsive interiørvalg, og Anette trengte råd for å få ting litt på plass.

Via Heiberg Cummings Design kom hun i kontakt med interiørdesigner Heidi Gulbrandsen, som Anette beskriver som sin perfekte match når det gjelder innredning.

FØR: Slik så kjøkkenet og spisestua ut før. Nå har familien fått satt sitt eget preg på det.
FØR: Slik så kjøkkenet og spisestua ut før. Nå har familien fått satt sitt eget preg på det. Foto: Privat
<b>SELVLAGET BORD:</b> Spisebordet er hjemmelaget, mens Y-stolene av Hans J. Wegner er fra Carl Hansen &amp; Søn. Pendelen Tim fra Bomma er kjøpt hos Kvänum. Den store trefjølen som står mot veggen er fra Sanatorium, og bildet over er av Hunt Slonem. Barstolene ved kjøkkenøya er fra &amp;Tradition.
SELVLAGET BORD: Spisebordet er hjemmelaget, mens Y-stolene av Hans J. Wegner er fra Carl Hansen & Søn. Pendelen Tim fra Bomma er kjøpt hos Kvänum. Den store trefjølen som står mot veggen er fra Sanatorium, og bildet over er av Hunt Slonem. Barstolene ved kjøkkenøya er fra &Tradition. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Når Heidi kommer med stoffprøvene sine, er det fint hvis Rune går tur med bikkja så vi får kose oss i fred. Det går litt utover kredittkortet, men noe moro skal man ha på sine eldre dager.

– Jeg er veldig opptatt av interiør og sender ofte bilder til Heidi med teksten «denne vil jeg ha», hvorpå Heidi da svarer: «Ja, fin den, men hvor har du tenkt å ha den?». Når jeg ikke kan svare på det, er det kanskje greit å droppe ideen.

Det er ikke første gang Anette får eksperthjelp til å forme huset sitt.

– Da vi bygde på huset fikk jeg hjelp av interiørdesigner Marianne Arnesen. Hun hjalp meg med å velge klassiske løsninger som vi har beholdt i 25 år. Jeg ville ikke gjort det annerledes nå.

SPISESTUA FØR:
SPISESTUA FØR: Foto: Privat
<b>VAKKERT SKAP:</b> Det store, flotte vitrineskapet er fra Lindebjerg, og safaristolen ved siden av er kjøpt fra et lite, fransk møbelfirma. Over stolen henger et bilde som Anette har «lånt» fra sine foreldre. 
VAKKERT SKAP: Det store, flotte vitrineskapet er fra Lindebjerg, og safaristolen ved siden av er kjøpt fra et lite, fransk møbelfirma. Over stolen henger et bilde som Anette har «lånt» fra sine foreldre.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

Les også (+): Vaskerommet i kjelleren var verken praktisk eller hyggelig. Se den utrolige forvandlingen

Interiør som ikke går av moten

Den overordnede planen har hele tiden vært å skape et interiør som ikke går av moten, og som tåler familieliv.

<b>FIN MIKS:</b> Den mørkegrå sofaen er Oscar fra SCP, kjøpt hos Bolina, den andre er bestilt fra Heiberg Cummings der også teppet og bordet i jern og eik er bestilt fra. Alle putene er stort sett i belgisk lin. På veggen henger flere kunstverk med hester av Sergio Romero Linares, et litografi av Regine Hamsun, samt et bilde av en dame av Maria Øverbye.
FIN MIKS: Den mørkegrå sofaen er Oscar fra SCP, kjøpt hos Bolina, den andre er bestilt fra Heiberg Cummings der også teppet og bordet i jern og eik er bestilt fra. Alle putene er stort sett i belgisk lin. På veggen henger flere kunstverk med hester av Sergio Romero Linares, et litografi av Regine Hamsun, samt et bilde av en dame av Maria Øverbye. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Jeg blir selvsagt inspirert av trender, men jeg forsøker å begrense meg til det klassiske og naturlige. Jeg dras nok mer mot kos og varme enn stramme trender, og trives absolutt best med duse farger og naturlige materialer. Vi bestemte oss tidlig for ikke å ha hvite vegger, men bruke farger og tapet i alle rom.

<b>HYGGEKROK:</b> Rommet mellom kjøkkenet og stuen er innredet som et bibliotek, med plassbygget bokhylle og sitteplass. Putene er bestilt gjennom Heidi Guldbrandsen, mens bordet er en gammel afrikansk seng som Anette har funnet hos Bolina. Pinnestolen er fra Stolab.
HYGGEKROK: Rommet mellom kjøkkenet og stuen er innredet som et bibliotek, med plassbygget bokhylle og sitteplass. Putene er bestilt gjennom Heidi Guldbrandsen, mens bordet er en gammel afrikansk seng som Anette har funnet hos Bolina. Pinnestolen er fra Stolab. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Vil hunden vår Indy ligge i sofaen, så får han det – det er ikke så farlig. Gulv kan slipes og stoff kan renses. Det viktigste for stemningen er god mat og kanskje et duftlys her og der. Og selvsagt masse gode, fine puter!

Se flere bilder under:

KJØKKEN FØR
KJØKKEN FØR Foto: Privat
<b>OPPGRADERT KJØKKEN:</b> Kjøkkenet ble bygget om for et år siden. Komfyren og avtrekkshetten er fra Ilve, og vegglampene er Lampe Gras fra DCW éditions. Gulvet er heltre eik, og vasen med tulipaner er fra Sanatorium.
OPPGRADERT KJØKKEN: Kjøkkenet ble bygget om for et år siden. Komfyren og avtrekkshetten er fra Ilve, og vegglampene er Lampe Gras fra DCW éditions. Gulvet er heltre eik, og vasen med tulipaner er fra Sanatorium. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>LYST INTERIØR:</b> Kjøkkeninnredningen er fra HTH, og benkeplaten i sandstein er fra Sigvartsen. Veggene er malt i Wimborne White fra Farrow &amp; Ball. 
LYST INTERIØR: Kjøkkeninnredningen er fra HTH, og benkeplaten i sandstein er fra Sigvartsen. Veggene er malt i Wimborne White fra Farrow & Ball.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>PEISKOS:</b> I hjørnet av «biblioteket» står en peis som luner godt på kalde dager. Den plassbygde bokhyllen inneholder også en integrert kontorpult.
PEISKOS: I hjørnet av «biblioteket» står en peis som luner godt på kalde dager. Den plassbygde bokhyllen inneholder også en integrert kontorpult. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>BLÅTT OG BEIGE:</b> Soverommet har tapet fra Sandberg Wallpaper og eikegulv. Sengegavlen, overkastet og sengekappen er spesialbestilt via Heidi Gulbrandsen og utført av møbeltapetserer Anne Vasstveit. Sengetøyet er fra Tekla, det franske nattbordet fra Poesi Interiør og leselampen fra Original BTC. 
BLÅTT OG BEIGE: Soverommet har tapet fra Sandberg Wallpaper og eikegulv. Sengegavlen, overkastet og sengekappen er spesialbestilt via Heidi Gulbrandsen og utført av møbeltapetserer Anne Vasstveit. Sengetøyet er fra Tekla, det franske nattbordet fra Poesi Interiør og leselampen fra Original BTC.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>ROMSLIG ROM:</b> Ved vinduet på soverommet står en gammel Howard-stol fra nå nedlagte R.O.O.M. – som er kledd i nytt linstoff. Gulvteppet er fra Sandberg og gardinene i lin fra Green Apple. I taket henger en lampe fra Bolina.
ROMSLIG ROM: Ved vinduet på soverommet står en gammel Howard-stol fra nå nedlagte R.O.O.M. – som er kledd i nytt linstoff. Gulvteppet er fra Sandberg og gardinene i lin fra Green Apple. I taket henger en lampe fra Bolina. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>LUN TRAPP:</b> Trappeløpet i gangen fører ned til kjelleren, med vaskerom, og opp til andre etasje med soverom og bad. Veggene er malt i nyansen Pavillion Grey fra Farrow &amp; Ball, og trappeløperen er i sisal. Bildet er av Maria Øverbye. Benken Pal fra Northern gir sitteplass når sko skal tas av eller på. 
LUN TRAPP: Trappeløpet i gangen fører ned til kjelleren, med vaskerom, og opp til andre etasje med soverom og bad. Veggene er malt i nyansen Pavillion Grey fra Farrow & Ball, og trappeløperen er i sisal. Bildet er av Maria Øverbye. Benken Pal fra Northern gir sitteplass når sko skal tas av eller på.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2024.

Les også