bolig

Anders og Therese brukte to år på å skape sin egen drømmeleilighet

For Anders og Therese var hus og hage aldri et alternativ. I stedet har de skreddersydd drømmeleiligheten i Lindern hageby for å passe familiens livsstil.

Leiligheten går over to etasjer, med soverom og hovedbad i kjelleren – og kjøkken, stue og spisestue i første etasje. De store vinduene er rammet inn av gardiner sydd i tekstilet California fra Astrid. Spisebordet og benken er fra Bolia, stolene CH24 fra Carl Hansen & Søn.
Leiligheten går over to etasjer, med soverom og hovedbad i kjelleren – og kjøkken, stue og spisestue i første etasje. De store vinduene er rammet inn av gardiner sydd i tekstilet California fra Astrid. Spisebordet og benken er fra Bolia, stolene CH24 fra Carl Hansen & Søn. Foto: Filippa Tredal
Publisert

Nabolaget Lindern i Oslo er både sentrumsnært og landlig på samme tid.

Bislett og St. Hanshaugen ligger en kort spasertur unna, i hver sin retning, men bak murfasadene i Lindern hageby venter frodige bakgårder – et område beboerne gjerne trekker ned til fra sine høyloftede leiligheter på godværsdager.

Med andre ord, her er det kvaliteter som er verdt å ta vare på.

For Anders Gudmestad og Therese Kokkim var det kjærlighet ved første blikk da de så leiligheten på visning for 11 år siden.

Den strakte seg over en første etasje og en kjeller, hadde store vinduer og luftige rom. Og ikke minst balkong – en av ytterst få i hagebyen.

– Vi stortrives med å bo sentralt og likevel så fredelig. Begge elsker Oslo og alt det byen har å by på, samtidig er Lindern et flott sted for Saga, fireåringen vår, å vokse opp. Her er det både lekekamerater og hyggelige naboer, sier Therese.

Anders har slått seg til ro i Lindern hageby sammen med kona Therese og datteren Saga. I stedet for å legge penger i hus og hage, har de investert i leiligheten som er blitt renovert fra topp til tå. <br>Bak Anders skimtes døren ut til balkongen. Pendellampen er fra Astep, og på bordet står keramikkgjenstander fra H&amp;M Home.
Anders har slått seg til ro i Lindern hageby sammen med kona Therese og datteren Saga. I stedet for å legge penger i hus og hage, har de investert i leiligheten som er blitt renovert fra topp til tå.
Bak Anders skimtes døren ut til balkongen. Pendellampen er fra Astep, og på bordet står keramikkgjenstander fra H&M Home.
Foto: Filippa Tredal

Nervepirrende

Men etter hvert vokste det frem et behov for å gjøre leiligheten mer funksjonell. Den opprinnelige planløsningen var inndelt i mange rom bundet sammen av en smal gang.

– Vi hadde nok kvadratmeter, men de var for dårlig utnyttet, forklarer Anders.

Mens andre kanskje ville pakket flytteeskene og funnet seg et hus med hage, var ikke det aktuelt for Therese og Anders. I stedet valgte de å investere i leiligheten.

Innvendige vegger ble revet ned i første etasje, og kjellerdelen ble utvidet. Den omfattende oppussingen tok to år fra start til mål, med seks måneders aktiv byggefase hvor familien bodde i leid bolig i en annen bydel.

Å renovere under lockdown var langt fra problemfritt, tilstår paret.

– Det var nervepirrende å velge farger og møbler siden butikkene holdt stengt, og vi måtte forholde oss til bilder på nettet. Blant annet har vi kjøpt 15 lamper «usett» og hentet fargeprøver utenfor malingsbutikken. Dessuten måtte vi vente til håndverkerne var ferdige for dagen før vi kunne komme inn i leiligheten og se hva som var gjort.

– Heldigvis har vi hatt flinke folk med oss. Arkitekt Kari Risvold Vikan i Kappland Arkitekter har utarbeidet planløsningen og hjulpet oss med søknader, og interiørarkitekt Joakim Astgård i Ett Rom Til hjalp oss med å ta valg og var utrolig flink til å få oss til å se helheten, sier Anders.

Therese Kokkim (43) og Anders Gudmestad (39) og datteren Saga på fire år.

Hva?

Leilighet på 115 kvm, med en hovedetasje og kjeller, i bygård fra 1919.

Hvor?

Lindern hageby i Oslo.

Se mer
Peisen, som er tegnet av arkitekt Kari Vikan og oppført av Ansnes Entreprenør, utnytter hele veggen inn mot kjøkkenet, med egen sitteplass og nisje for ved. Peisinnsatsen er fra Contura, og putene er sydd i lær fra C. Hemsen av Østlie Møbelservice.
Peisen, som er tegnet av arkitekt Kari Vikan og oppført av Ansnes Entreprenør, utnytter hele veggen inn mot kjøkkenet, med egen sitteplass og nisje for ved. Peisinnsatsen er fra Contura, og putene er sydd i lær fra C. Hemsen av Østlie Møbelservice. Foto: Filippa Tredal
Med unntak av gjestebadet er det åpnet opp mellom alle rom i førsteetasjen, slik at de ulike sonene kan brukes separat eller samlet. Lampen på veggen mellom vinduene er fra Rubn.
Med unntak av gjestebadet er det åpnet opp mellom alle rom i førsteetasjen, slik at de ulike sonene kan brukes separat eller samlet. Lampen på veggen mellom vinduene er fra Rubn. Foto: Filippa Tredal

Skreddersydd

Kjøkkenet har satt fargevalgene for resten av boligen. Det mørke treverket i innredningen står fint mot de grå veggene, og det varme innslaget finner vi igjen i lærputene ved peisen og gardinene i stuen.

– Det er ufattelig hvor mye gardinene gjør for å skape lunhet, de er virkelig prikken over i-en, sier Therese. Hun har en forkjærlighet for skandinavisk design, noe møbler og interiørdetaljer i leiligheten bærer vitne om.

I sommer sto leiligheten klar i all sin prakt. Hovedetasjen er forvandlet til et stort fellesrom, med kjøkken i den ene enden og stue med spiseplass i den andre.

– Vi var usikre på om kjøkkenet skulle få så stort areal som det har fått, men er veldig fornøyd med resultatet. Tidligere var kjøkkenet lite og usosialt. Nå kan en av oss lage mat mens den andre slapper av på benken under vinduet, eller med et vinglass foran peisen.

I tillegg er det blitt plass til et lekkert gjestebad i første etasje, og en trapp ned ligger både et større bad og tre soverom. Alt interiør er nytt, men vinduene henter inn bygårdens tradisjonelle arkitektur, slik at resultatet blir et fint møte mellom ulike stilepoker.

– Vi har dessuten valgt listverk med en gammel, ærverdig stil. Det er noe solid i det gamle som vi ønsket å beholde, sier Anders.

Også den nye innredningen har en robust, varig kvalitet som holder i mange år fremover.

– Vi har fått et hjem som er skreddersydd etter vår livsstil, så her blir vi værende for alltid!

Gardinene står fint mot grå vegger og eikegulv. Sofaen er fra Sofacompany, bordet fra Bolia, taklampen fra Rubn og parketten fra Skogr. Putene er fra Missoni og Nordic Nest, og den svarte keramikkvasen i vinduet er fra 101 Copenhagen, kjøpt hos Milla Boutique. 
Gardinene står fint mot grå vegger og eikegulv. Sofaen er fra Sofacompany, bordet fra Bolia, taklampen fra Rubn og parketten fra Skogr. Putene er fra Missoni og Nordic Nest, og den svarte keramikkvasen i vinduet er fra 101 Copenhagen, kjøpt hos Milla Boutique.  Foto: Filippa Tredal

Hjemme hos oss

Hjemmet vårt er kjernen i familielivet. Thereses første leilighet var på Adamstuen og Anders bodde tidligere i Markveien. Vår nåværende leilighet er vårt første felles hjem.

For at hjemmet skal fungere for oss, må det være funksjonelt og sosialt.

Det siste vi kvitter oss med er marmorvasken på gjestebadet.

Det viktigste vi har lært om å pusse opp er at det er mye mer krevende enn vi hadde trodd, så det har vært viktig å få proff hjelp til å ta gode valg.

Og så er det en fordel å være trygge på hverandre – for det kan gå en kule varmt!

Kjøkkenet ligger litt adskilt fra stuedelen på grunn av pipeløpet midt i etasjen, men føles likevel som en del av allrommet. Den store krukken på gulvet er fra Ferm Living. 
Kjøkkenet ligger litt adskilt fra stuedelen på grunn av pipeløpet midt i etasjen, men føles likevel som en del av allrommet. Den store krukken på gulvet er fra Ferm Living.  Foto: Filippa Tredal

Om Lindern hageby

Hagebyen i St. Hanshaugen bydel i Oslo ble bygget mellom 1917–1919, og den består av 525 leiligheter fordelt på 25 frittliggende bygårder i fem kvartaler.

De fleste kvartalene er tegnet av Ferdinand Linthoe, andre kvartaler er tegnet av Henry Coll og boligdirektør Harald Hals.

Arkitekturen er i nybarokk stil med bratte saltak, mansardtak og barokkdetaljer.

Kilde: Store norske leksikon

Styling: Rikke Bye-Andersen Foto: Filippa Tredal

Kjøkkenet er laget av en møbelsnekker, med fronter og sider i mørkbeiset eik. Benkeplaten i komposittmaterialet Silestone er fra Cosentino. Platetoppen med innebygd ventilator er fra Bora, hvitevarene fra Gaggenau og armaturen fra Gessi. Lampene på veggen og over kjøkkenøyen er fra Menu. Trappen leder ned til soveromsavdelingen. 
Kjøkkenet er laget av en møbelsnekker, med fronter og sider i mørkbeiset eik. Benkeplaten i komposittmaterialet Silestone er fra Cosentino. Platetoppen med innebygd ventilator er fra Bora, hvitevarene fra Gaggenau og armaturen fra Gessi. Lampene på veggen og over kjøkkenøyen er fra Menu. Trappen leder ned til soveromsavdelingen.  Foto: Filippa Tredal
Sittebenken under vinduet er flittig <br/>brukt av både familien og besøkende. <br/>I enden av kjøkkenet dekkes hele den ene veggen av skap, som er malt i gråfargen Nøytral fra Jotun, samme farge som er brukt ellers i leiligheten. Lampen på veggen er fra Rubn. 
Sittebenken under vinduet er flittig
brukt av både familien og besøkende.
I enden av kjøkkenet dekkes hele den ene veggen av skap, som er malt i gråfargen Nøytral fra Jotun, samme farge som er brukt ellers i leiligheten. Lampen på veggen er fra Rubn. 
Foto: Filippa Tredal
Steinfliser fra Ellingard Collection er brukt på både vegger og gulv. Glassvegger skjermer dusjområdet fra resten av badet, uten å påvirke romfølelsen. 
Steinfliser fra Ellingard Collection er brukt på både vegger og gulv. Glassvegger skjermer dusjområdet fra resten av badet, uten å påvirke romfølelsen.  Foto: Filippa Tredal
Gjestebadet i første etasje er inspirert av Menus showroom og boutiquehotell The Audo i København. Servanten i arabescomarmor er spesialdesignet for badet. Den veggmonterte kranen er fra Gessi, speilet og lampen fra Menu. 
Gjestebadet i første etasje er inspirert av Menus showroom og boutiquehotell The Audo i København. Servanten i arabescomarmor er spesialdesignet for badet. Den veggmonterte kranen er fra Gessi, speilet og lampen fra Menu.  Foto: Filippa Tredal
På soverommet er veggen rundt sengen utnyttet til oppbevaring med garderobeløsning fra Kvik. Sengetøyet er fra Høie, leselampene fra Menu og taklampen fra &amp;Tradition.
På soverommet er veggen rundt sengen utnyttet til oppbevaring med garderobeløsning fra Kvik. Sengetøyet er fra Høie, leselampene fra Menu og taklampen fra &Tradition. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2022.

Les også