NESTEN SOM SKOMAKERGATA

200 kvadrat, to mål tomt og kun 15 minutter til Oslo. Alt var perfekt, men det var én hake

Tunet på Skui bringer tankene til «Jul i Skomakergata» med koselig og stemningsfull belysning. Også innendørs er det pyntet og klart for god, gammeldags jul, med noe av det viktigste på plass; Juletreet!

«JUL I SKOMAKERGATA»: Det er Skomakergata-stemning mellom bygningene på Bjerkeli, eiendommen på Skui i Bærum som Lill og Joakim kjøpte på impuls i 2010.
«JUL I SKOMAKERGATA»: Det er Skomakergata-stemning mellom bygningene på Bjerkeli, eiendommen på Skui i Bærum som Lill og Joakim kjøpte på impuls i 2010. Foto: Jeanette Baekkevold
Sist oppdatert

Ute er det friskt og kaldt i skumringen, men inne i det gamle huset fra 1920-tallet er det varmt og godt med fyr på peisen.

Lill Marie Solend (48) og Joakim Opsahl (43) bodde tidligere i en leilighet i Oslo, og at de havnet her på Skui i Bærum, var nokså tilfeldig.

Huset var lagt ut for salg som renoveringsobjekt, og Lill hadde sett annonsen på Finn uten å foreta seg noe mer.

– Så dro jeg på jobb mens Joakim hadde hjemmekontor, og da han skubbet borti datamaskinen min, åpnet den seg med nettopp den annonsen på skjermen, forteller Lill.

Joakim syntes det så spennende ut og ringte henne for å høre om de ikke skulle dra på visning, noe hun ikke hadde tid til.

I stedet ringte han megleren, fant ut at det var budrunde på gang allerede, og fikk ordnet en lynrask visning.

– Han dro dit og ble sjarmert. Alle veggene innvendig var kledd inn, men han tok en titt inn i et skap og så at det var laftet tømmer der. Så ringte han meg og sa at her må alt gjøres.

– Men et hus på 200 kvadratmeter, nesten to mål tomt med låve, beliggenhet rett ved skolen og bare et kvarters kjøring fra Oslo – vi kunne jo bare ikke la det gå? Så da blandet vi oss inn i budrunden og fikk heldigvis kjøpt huset, sier Lill og ler.

LÅVEN: I den gamle låven har Lill innredet en utestue som også fungerer som verksted hvor hun lager kranser. Her har hun også pop-up-butikk i ny og ne.
LÅVEN: I den gamle låven har Lill innredet en utestue som også fungerer som verksted hvor hun lager kranser. Her har hun også pop-up-butikk i ny og ne. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også: Kjersti (19) flyttet spontant til et lite småbruk alene: Bruker kun stearinlys og lever uten internett og TV

Godt team

Ettersom hun og Joakim hadde totalrenovert en leilighet fra før, visste de at de var et godt team.

– Ellers hadde det aldri gått. Vi tegner og planlegger sammen og blir enige om løsninger, og så jobber vi bra i fellesskap og fordeler oppgaver. Det er absolutt ikke alle parforhold som tåler slike prosjekter.

Hun er interiørkonsulent, mens Joakim er salgs- og markedsdirektør. Sammen har de lagt ned utallige arbeidstimer i årene som er gått siden de i oktober 2010 flyttet hit.

I begynnelsen bodde de kummerlig på ett rom i andre etasje mens de jobbet seg igjennom resten av huset. Midt oppi alt ble Lill gravid, og høsten 2011 kom Milanda til verden.

– Vi hadde så vidt fått ferdig første etasje til hun kom, og hun sov mye i vogna til lyden av kappsag, for å si det sånn.

Siden er familien utvidet med Noah Jax (8), og ungene har egne verktøykasser, for her i huset er det alltid prosjekter på gang.

– Man må ha stor interesse for renovering for å gå løs på noe sånt som dette, men har man det, er det jo veldig gøy å se fremgangen. Og vi har lært så mye underveis!

Impulsive og kreative Lill kaster seg stadig rundt og justerer litt her og der, som da Joakim var borte en helg, barna var hos besteforeldrene og hun hadde litt egentid for én gangs skyld.

La hun seg i sofaen og slappet av med Netflix og et glass rødvin? Å nei, da brukte hun helgen til å impulsmale soverommet.

GAMMEL MURVEGG: Det var en kjempejobb å hente fram den gamle murveggen i spisestuen. Foran denne har de plassert en koselig vedovn fra danske Morsø, en ovn de tok med seg fra sitt forrige hjem.
GAMMEL MURVEGG: Det var en kjempejobb å hente fram den gamle murveggen i spisestuen. Foran denne har de plassert en koselig vedovn fra danske Morsø, en ovn de tok med seg fra sitt forrige hjem. Foto: Jeanette Baekkevold

Julestemning

Men nå er det førjulstid, og i huset på Skui bygges julestemningen litt etter litt utover i desemberukene. Juletreet er på plass, og her snakker vi ikke om noe overdådig tre i Disney-stil.

– Nei, jeg synes det er mest sjarmerende med trær som er litt skjeve og skakke, sier Lill.

Hun har dekorert treet med julepynt hun har hatt i alle år, samt levende lys som hun passer godt på når de er tent.

Selve julaften feirer de ikke her hjemme i det gamle huset. Annethvert år er de hos Joakims foreldre i Oslo, og annethvert år på hytta på Sjusjøen.

Da spises det pinnekjøtt, men hver lillejulaften steker Lill ribbe som nytes til frokost første juledag, med lefse, smør og rødkålsalat. Og det er under ribbestekingen Lill merker at julefreden senker seg for alvor.

– Da knasker jeg svor og kjenner at det virkelig er jul.

Les også (+): Marte Bartbergs jul i et nyoppusset hjem: – Da mekleren ringte og sa «gratulerer!», fikk umiddelbart en dårlig magefølelse og et snev av panikk

LEVENDE LYS: Lill sverger til levende lys på juletreet, men da er hun også nødt til å passe på som en smed når de er tent.
LEVENDE LYS: Lill sverger til levende lys på juletreet, men da er hun også nødt til å passe på som en smed når de er tent. Foto: Jeanette Baekkevold
DØR: Dørene inne i huset er originale, og de er blitt pusset og malt. Stolen i gangen er kjøpt via Finn, og kransen har Lill laget.
DØR: Dørene inne i huset er originale, og de er blitt pusset og malt. Stolen i gangen er kjøpt via Finn, og kransen har Lill laget. Foto: Jeanette Baekkevold
ORGINAL BRUK: En av de originale dørene er festet til en skinne og utgjør dermed skyvedør mellom kjøkkenet og gangen. Speilet er kjøpt på auksjon på Blomqvist, mens kommoden er fra Finn.
ORGINAL BRUK: En av de originale dørene er festet til en skinne og utgjør dermed skyvedør mellom kjøkkenet og gangen. Speilet er kjøpt på auksjon på Blomqvist, mens kommoden er fra Finn. Foto: Jeanette Baekkevold
BAKING: Lill er glad i å lage mat og bake. I dag har hun laget en deilig sitronkake. Oppskriften har Lill fått av sin mor.
BAKING: Lill er glad i å lage mat og bake. I dag har hun laget en deilig sitronkake. Oppskriften har Lill fått av sin mor. Foto: Jeanette Baekkevold
KJØKKEN: Den fine Aga-komfyren har to stekeovner i tillegg til grill og varmeskap, så her kan matlagingen gå unna.
KJØKKEN: Den fine Aga-komfyren har to stekeovner i tillegg til grill og varmeskap, så her kan matlagingen gå unna. Foto: Jeanette Baekkevold
KJØKKEN: Kjøkkenet er koselig og landlig med innredning fra Ikea.
KJØKKEN: Kjøkkenet er koselig og landlig med innredning fra Ikea. Foto: Jeanette Baekkevold
KJØKKEN: Under vinduet på det landlige kjøkkenet har de bygget en koselig sittebenk. Veggene er malt <br>i fargen Light Blue fra Farrow &amp; Ball.
KJØKKEN: Under vinduet på det landlige kjøkkenet har de bygget en koselig sittebenk. Veggene er malt
i fargen Light Blue fra Farrow & Ball.
Foto: Jeanette Baekkevold
PEIS: Peisen fra Brunner har vannkappe som gjør at den varmer opp vann i en tank i kjelleren. Etter fire–fem timers fyring har huset god varme helt til neste dag. Stolen er kjøpt via Finn.
PEIS: Peisen fra Brunner har vannkappe som gjør at den varmer opp vann i en tank i kjelleren. Etter fire–fem timers fyring har huset god varme helt til neste dag. Stolen er kjøpt via Finn. Foto: Jeanette Baekkevold
STUE: Stueveggene er malt i fargen Pigeon fra Farrow &amp; Ball. Sofaen er fra Green Apple og bordet fra Ygg &amp; Lyng, mens stolene er kjøpt via Finn.
STUE: Stueveggene er malt i fargen Pigeon fra Farrow & Ball. Sofaen er fra Green Apple og bordet fra Ygg & Lyng, mens stolene er kjøpt via Finn. Foto: Jeanette Baekkevold
SPISESTUA: Sofaen i spisestua er fra Slettvoll og stolene fra Corniche Interiør, mens bordet er et bruktfunn. Veggene er malt i fargen Worsted fra Farrow &amp; Ball. Den store kransen har Lill laget av granbar, eukalyptus, einer og olivenkvister. Stolryggene har hun pyntet med kranser av rododendron.
SPISESTUA: Sofaen i spisestua er fra Slettvoll og stolene fra Corniche Interiør, mens bordet er et bruktfunn. Veggene er malt i fargen Worsted fra Farrow & Ball. Den store kransen har Lill laget av granbar, eukalyptus, einer og olivenkvister. Stolryggene har hun pyntet med kranser av rododendron. Foto: Jeanette Baekkevold
INTERIØR: Kommoden er kjøpt på Bastide Interiør, og sølvvasen er fra Shishi. Lampen og speilet har Lill hatt i alle år.
INTERIØR: Kommoden er kjøpt på Bastide Interiør, og sølvvasen er fra Shishi. Lampen og speilet har Lill hatt i alle år. Foto: Jeanette Baekkevold
JULESTEMNING: På Bjerkeli er julestemningen tydelig, med lys i enhver krok så vel inne som ute. Lill og Joakim kunne ikke annet enn å slå til da denne muligheten dukket opp, bare et kvarters biltur utenfor Oslo.
JULESTEMNING: På Bjerkeli er julestemningen tydelig, med lys i enhver krok så vel inne som ute. Lill og Joakim kunne ikke annet enn å slå til da denne muligheten dukket opp, bare et kvarters biltur utenfor Oslo. Foto: Jeanette Baekkevold
PYNT: Utenfor låven er det pyntet med lykter og vintergrønne vekster.
PYNT: Utenfor låven er det pyntet med lykter og vintergrønne vekster. Foto: Jeanette Baekkevold
JULESTEMNING: Tunet er pyntet til jul. Hit kom Lill og Joakim flyttende i 2010, og de har lagt ned enorm egeninnsats over mange år <br>for å gjøre eiendommen til et koselig hjem.
JULESTEMNING: Tunet er pyntet til jul. Hit kom Lill og Joakim flyttende i 2010, og de har lagt ned enorm egeninnsats over mange år
for å gjøre eiendommen til et koselig hjem.
Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2022, og sist oppdatert 12/12 2022.

Les også