Arkitekttegnet Hytte ved Stortinden, ballangen

– Vi tegnet en skisse, men arkitekten la den høflig til side

Det er Tone-Beathe (48) og Frode Kristian (53) glade for i dag.

GLASS: Hytta, som er tegnet av arkitekt Snorre Stinessen, er litt av et skue med sine skråstilte vegger og glassfasade. Den har vunnet mange priser, både i inn- og utland for sin flotte arkitektur. Siden hytta ligger på en liten høyde, ble det skutt litt ned i fjellet for å gi bygget best mulig plassering i terrenget.
GLASS: Hytta, som er tegnet av arkitekt Snorre Stinessen, er litt av et skue med sine skråstilte vegger og glassfasade. Den har vunnet mange priser, både i inn- og utland for sin flotte arkitektur. Siden hytta ligger på en liten høyde, ble det skutt litt ned i fjellet for å gi bygget best mulig plassering i terrenget. Foto: Solveig Grøvle
Publisert

Da de møttes, bodde hun i Elverum og han i Tromsø.

Den arkitekttegnede hytta i Efjord ble deres felles prosjekt.

Her er både interiøret og materialvalgene inspirert av den vakre naturen utenfor, og alle glassflatene sørger for at de får den storslagne utsikten rett i fanget.

Det startet med at Tone-Beathe i 2011 kjøpte et Christopher Rådlund-maleri av et fascinerende fjellandskap, som hun henger opp i leiligheten sin i Elverum. Året etter møter hun Frode Kristian fra Tromsø, som hun etter hvert gifter seg med.

– En dag vi er ute og plukker multer, noen år senere, går det opp for meg at fjellet på bildet faktisk er Stortinden, som vi ser fra hytta vår, forteller Tone-Beathe.

Og det er nesten fristende å tenke at det hele må ha vært forutbestemt.

KOMFORT: Da interiøret skulle velges, hadde ikke paret noen overordnet plan. Det viktigste var at sittemøblene skulle være god å sitte i, og de måtte ikke være for høye eller stjele oppmerksomhet fra utsikten. Alt er derfor holdt i en nedtonet fargeskala som spiller på lag med naturen. Fra sofaen har man flott utsikt utover Efjorden og fjellene i vest. Stolene Husk Chair er fra B&B Italia og pendellampen i hjørnet fra Bolia.
KOMFORT: Da interiøret skulle velges, hadde ikke paret noen overordnet plan. Det viktigste var at sittemøblene skulle være god å sitte i, og de måtte ikke være for høye eller stjele oppmerksomhet fra utsikten. Alt er derfor holdt i en nedtonet fargeskala som spiller på lag med naturen. Fra sofaen har man flott utsikt utover Efjorden og fjellene i vest. Stolene Husk Chair er fra B&B Italia og pendellampen i hjørnet fra Bolia. Foto: Solveig Grøvle
GLASS I TAKET: Den ene hyttedelen består av to etasjer. Med et glassfelt i taket får lyset likevel slippe til. Gulvet i mørk granitt står godt til omgivelsene utenfor. Tak og vegger består av bjørkefiner, en fin kontrast til de harde materialene.
GLASS I TAKET: Den ene hyttedelen består av to etasjer. Med et glassfelt i taket får lyset likevel slippe til. Gulvet i mørk granitt står godt til omgivelsene utenfor. Tak og vegger består av bjørkefiner, en fin kontrast til de harde materialene. Foto: Solveig Grøvle

Det første møtet

Hytteeventyret startet egentlig i 2014, da de fikk låne hytta til svigerfar på Halvarøy.

De kjørte fra Tromsø på det som i utgangspunktet var en hustrig vårdag.

– Det sies at sommeren her kommer på én dag, og rett før den siste tunnelen sier Frode: – Nå skjer det! På andre siden lå Efjorden og de glattskurte granittfjellene og badet i et magisk lys.

For sommeren hadde virkelig kommet.

– Det var mitt første møte med dette nydelige stedet. Vi hadde en fantastisk uke med fjellturer, bading og fisking i Straumen, og det var da ideen kom: Tenk om vi kunne hatt en hytte her!

De tok ideen videre, og etter en lang prosess med avslag på den første reguleringsplanen, måtte det utarbeides en egen, privat reguleringsplan.

ALLROM: Den ene delen av hytta består av et stort, åpent allrom som kombinerer stue og kjøkken. Selve kjøkkeninnredningen har paret tegnet selv, og den er plassbygget av møbelsnekkere. I bakgrunnen skimtes tv-stuen med trapp opp til hemsen. Lærsofaen Tiki er fra Fogia og bordene fra Slettvoll. Stålampen er fra Watt & Veke, og vaser og telysholdere er fra Narvik Interiør.
ALLROM: Den ene delen av hytta består av et stort, åpent allrom som kombinerer stue og kjøkken. Selve kjøkkeninnredningen har paret tegnet selv, og den er plassbygget av møbelsnekkere. I bakgrunnen skimtes tv-stuen med trapp opp til hemsen. Lærsofaen Tiki er fra Fogia og bordene fra Slettvoll. Stålampen er fra Watt & Veke, og vaser og telysholdere er fra Narvik Interiør. Foto: Solveig Grøvle

– Vi startet først med å se i en hytte-katalog, men skjønte etter hvert at det var vanskelig å finne noe som passet til den avlange hyttetomten.

Les også: Hytta måtte ha store vinduer i alle retninger

Arkitekthjelp

Hytta i ballangen:?

  • Eies av Tone-Beathe Øvrevoll (48) og Frode Kristian Danielsen (53) med barna, Tilde (13), Benedikte (16), Marte Sofie (22), Maiken (27) og Håkon (27). @cabin_efjord
  • Arkitekttegnet hytte på ca. 240 m² som sto ferdig i 2016.
  • Efjord i Ballangen.

Frode tegnet derfor et forslag selv. Deretter tok paret kontakt med arkitekt Snorre Stinessen, som hadde tegnet en hytte til noen de kjenner.

– Vi liker måten han tenker på og det han har laget, derfor var det naturlig å kontakte ham. Men han la skissen vår høflig til side. For å finne et konsept som passet oss, var han mer opptatt av hva vi ville med hytta.

Øverst på listen sto naturen og utsikten.

I tillegg ønsket de seg en hytte for hele storfamilien, med mine barn og dine barn, samt et sted hvor bare de to kunne være.

– Da tegningene kom, syntes jeg umiddelbart at hytta var stilig. Frode trengte nok litt mer tid.

Selve hyttekroppen består av to deler som står mot hverandre. Den fremste delen rommer et stort, sosialt allrom med stue og kjøkken, mens den bakre delen går over to etasjer og inneholder soverom, bad og en ekstra stue.

Med hemsen har hytta totalt sengeplasser til åtte.

– Planen er å bygge et tilsvarende bygg som vi kan slå sammen med resten av hytta. Siden vi har barn i ulik alder, og noen har fått seg kjærester, blir det fint med bedre plass.

Les også: En vedkurv i gave ble starten på drømmehytta på Hafjell

Hytta har flere oppholdssoner, og her ses stuen i andre etasje, som ligger under skråtaket. For et lunere uttrykk er det lagt teppefliser på gulvet i etasjen. Sofaen er fra EFG og puffen fra Søstrene Grene.
Hytta har flere oppholdssoner, og her ses stuen i andre etasje, som ligger under skråtaket. For et lunere uttrykk er det lagt teppefliser på gulvet i etasjen. Sofaen er fra EFG og puffen fra Søstrene Grene. Foto: Solveig Grøvle
Frode og Tone-Beathe på benken med tak over, som er en av mange fine uteplasser ved hytta. De mange skråveggene gir bygget et unikt særpreg, men er også funksjonelle.
Frode og Tone-Beathe på benken med tak over, som er en av mange fine uteplasser ved hytta. De mange skråveggene gir bygget et unikt særpreg, men er også funksjonelle. Foto: Solveig Grøvle

Godt samspill

Hyttekonstruksjonen og det byggtekniske har Frodes far og en ingeniør stått for. Innvendige løsninger har paret utarbeidet i fellesskap med arkitekten.

– Samarbeidet med Snorre har vært så fint. Vi har kommet med våre forslag og behov, og så har han kommet med sine tanker. Målet har vært å finne materialer som passer til naturen utenfor. Dette er gjennomgående i hele hytta.

Bortsett fra noe malmfuru, består hytte-fasaden av veldig mye glass.

– Fasaden kan kanskje virke litt kald og moderne, men den står i fin kontrast til bjørkefineren som er valgt hele veien innvendig. Treverket skaper en lun følelse. Dessuten forandrer uttrykket seg gjennom døgnet.

Den spektakulære utsikten og den vakre naturen er til å miste pusten av. Fjellet kalles for Stortinden, med Eidetind til høyre, og det var nettopp denne utsikten som var motivet i bildet Tone-Beathe kjøpte på kunstutstilling for snart ni år siden. 
Den spektakulære utsikten og den vakre naturen er til å miste pusten av. Fjellet kalles for Stortinden, med Eidetind til høyre, og det var nettopp denne utsikten som var motivet i bildet Tone-Beathe kjøpte på kunstutstilling for snart ni år siden.  Foto: Solveig Grøvle

– Når mørket senker seg, kommer interiøret virkelig frem. Da blir fasaden helt mørk, og det blir et helt annet rom. Derfor var det viktig for oss å utarbeide en god belysningsplan.

I tillegg ville de ha møbler som var lave, praktiske og komfortable.

Den delen av hytta hvor soverommene ligger, er delvis skjermet med trevegg for å hindre innsyn. Deler av den har likevel glassvegg, slik at naturen også her kommer inn i rommet. Det runde speilet er fra Ikea, lampen fra LZF og sengeteppet fra Hay.
Den delen av hytta hvor soverommene ligger, er delvis skjermet med trevegg for å hindre innsyn. Deler av den har likevel glassvegg, slik at naturen også her kommer inn i rommet. Det runde speilet er fra Ikea, lampen fra LZF og sengeteppet fra Hay. Foto: Solvieg Grøvle
Badet er lyst og delikat, og flisene er fra Pastorelli. Det innebygde badekaret er fra Duravit, og modellen heter Darling New. Trespilene i taket er de samme som i badstuen ved siden av, noe som skaper en fin helhet.
Badet er lyst og delikat, og flisene er fra Pastorelli. Det innebygde badekaret er fra Duravit, og modellen heter Darling New. Trespilene i taket er de samme som i badstuen ved siden av, noe som skaper en fin helhet. Foto: Solveig Grøvle

– Her skal naturen få spille førstefiolin. Og det føler jeg at vi har klart.

Les også: Trappene som får eksperten til å riste på hodet

Fått jobber i Narvik

På grunn av hytta har de funnet ut at de ønsker å oppholde seg mer i dette området, og begge har nå fått seg nye jobber i Narvik.

– Selv om hytta er kjempefin, er det likevel livet vi lever her som er det fineste, med kort vei til havet og fjellet. Ikke minst at vi har skapt en plass for oss selv, familie og venner. Her er det en helt egen stemning, og når vi her, glemmer vi alt annet, sier Tone-Beathe.

Hyttekos for paret er å tenne på peisen, lage god mat og kjenne at pulsen har senket seg.

– Vi er mest fornøyd med plasseringen av hytta og den fantastiske naturen rundt. I tillegg føler vi oss heldige som har fått mulighet til å bygge hytte i fantastisk flotte Efjord. Vårt beste hytteminne er fra da vi samlet alle ungdommene i storfamilien en flott sommerdag, vi badet og grillet etterpå – med høy partyfaktor.

Og det er en ting de aldri kommer til å kvitte seg med, det er sofaen fra Fogia.

– Den er et smykke som passer perfekt i allrommet. Den kommer fra Den Gylne Fe i Hønefoss, og takk til Aud og hennes mann som kjørte sofaen inn til Oslo og fikk satt den på en trailer nordover!

Pendellampene over spisebordet, Cage fra Diesel with Foscarini, er inspirert av gamle gruvelamper, noe som passer ekstra godt siden Ballangen opprinnelig er et gammelt gruvesamfunn. Stolene Softshell Chair er fra Vitra, og duken er fra Linum. 
Pendellampene over spisebordet, Cage fra Diesel with Foscarini, er inspirert av gamle gruvelamper, noe som passer ekstra godt siden Ballangen opprinnelig er et gammelt gruvesamfunn. Stolene Softshell Chair er fra Vitra, og duken er fra Linum.  Foto: Solveig Grøvle
I tv-stuen står en plassbygget sofa med bord, som paret har tegnet selv og fått møbelsnekkere til å lage. På grunn av skråveggen ble dette den beste løsningen. Bordet over fotskammelen har hjul og kan flyttes ved behov. «Svevetrappen» leder opp til hemsen, hvor de minste barna elsker å være. Taklampen i råmessing og glass er fra Konsthantverk. 
I tv-stuen står en plassbygget sofa med bord, som paret har tegnet selv og fått møbelsnekkere til å lage. På grunn av skråveggen ble dette den beste løsningen. Bordet over fotskammelen har hjul og kan flyttes ved behov. «Svevetrappen» leder opp til hemsen, hvor de minste barna elsker å være. Taklampen i råmessing og glass er fra Konsthantverk.  Foto: Solveig Grøvle
Selve badstuen er bygget i svartor, og den er adskilt fra badet med en glassdør. Legg merke til overgangen mellom tak og vegg som sklir elegant over i hverandre. På gulv og vegger er det lagt fliser. Den ovale ovnen er fra Huum, og alle spotter er fra Delta Light.
Selve badstuen er bygget i svartor, og den er adskilt fra badet med en glassdør. Legg merke til overgangen mellom tak og vegg som sklir elegant over i hverandre. På gulv og vegger er det lagt fliser. Den ovale ovnen er fra Huum, og alle spotter er fra Delta Light. Foto: Solveig Grøvle
LYST: På dagtid slipper de store glassflatene inn masse lys, og grensen mellom inne og ute viskes nærmest ut. Når mørket senker seg, blir fasaden helt mørk, og da får allrommet på innsiden et helt annet uttrykk.
LYST: På dagtid slipper de store glassflatene inn masse lys, og grensen mellom inne og ute viskes nærmest ut. Når mørket senker seg, blir fasaden helt mørk, og da får allrommet på innsiden et helt annet uttrykk. Foto: Solveig Grøvle

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2020.

Les også