HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi har bygget terrasse én meter inn på naboens eiendom. Kan naboen kreve tilbake dette området?

Jeg har brukt denne terrassen i alle år og bruker den fremdeles. Kan denne naboen eller eventuelle nye naboer kreve tilbake dette området? Spør hytteieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi bygget en terrasse i 1995, i samråd med daværende nabo, der vi mente nabogrensen gikk. Nå har jeg en ny nabo, de har hatt hytte der i ca. 13 år. Jeg har sjekket med digitalt kart, og det viser seg at terrassen som ble bygget er ca. 1 meter inn på naboens grense.

Jeg har gjort ny nabo oppmerksom dette, og han sier deter helt ok. Jeg har brukt denne terrassen i alle år og bruker den fremdeles. Kan denne naboen eller eventuelle nye naboer kreve tilbake dette området?

C.L.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Jeg forstår spørsmålet slik at du lurer på om dere har hevdet det aktuelle arealet på naboeiendommen, slik at dere slipper å fjerne terrassen hvis det skulle oppstå en slik situasjon. Vi finner bestemmelser om hevd av eiendomsrett i hevdsloven. Det fremgår blant annet av lovens § 2 når det gjelder hvor lang tid du må ha disponert et område for å kunne hevde: «Den som har ein ting som sin eigen 20 år i samanheng, hevdar eigedomsrett.»

Når terrassen ble bygget i 1995, er dermed kravet til hevdstid oppfylt. I henhold til lovens § 4 må du også ha vært i god tro, det vil si at du har trodd at hele terrassen ble bygget på din tomt. Og det er faktisk ikke nok bare å ha trodd. Loven krever nemlig at du må ha vært i aktsom god tro. Dette kravet går ut på at du må foreta visse undersøkelser, for eksempel innhente et målebrev for å kontrollere grensen. Det som gjør saken din litt spesiell er at naboen, så vidt jeg forstår, hadde samme oppfatning som deg om grensen.

Når naboen deler oppfatning om grensen, har du kanskje ikke samme oppfordring til å undersøke mer. Det må derfor kunne hevdes at kravet til aktsom god tro er oppfylt i ditt tilfelle. Et tredje vilkår for å kunne hevde er at det foreligger en bruk av «området» som hevdes. Dette er et viktig vilkår fordi det er gjennom rettsstridig bruk at rette eier får oppfordring til å reagere.

I ditt tilfelle vil jo selve terrassen som delvis er oppført på naboens tomt kunne utgjøre en slik bruk. Jeg nevner for ordens skyld at du bør formalisere retten til å ha en bit av terrassen på naboens tomt ved en avtale som tinglyses på eiendommen.

I så fall har du gardert deg mot at en ny nabo vil kreve terrassen som ligger på naboeiendommen fjernet, fordi han er av en annen oppfatning enn tidligere eiere.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her



Denne saken ble første gang publisert 20/12 2021, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også